Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a precizat vineri, in replica la acuzatiile vicepresedintelui PDL, Sorin Frunzaverde, ca acesta nu se teme de presupusul faliment al politicii externe romanesti, ci mai degraba de viitorul congres al PDL.

"Am insa intuitia ca domnul Frunzaverde nu se teme atat de presupusul faliment al politicii externe romanesti, cat de viitorul congres al PDL, in care proiectul meu reformator nu este privit cu ochi buni de domnia sa. Ma surprinde aceasta lipsa de solidaritate si acest atac confuz si nejustificat, cu atat mai mult cu cat pe vremuri domnul Frunzaverde era relativ cunoscut pentru inclinatiile sale crestin-democrate", se arata intr-un comunicat al MAE.

Totodata, el a mai precizat ca il invita la o discutie pe democrat-liberalul Frunzaverde, in care sa-i explice motivele invocate de ministrii francez si german, precum si care sunt atributiile MAE in procesul de aderare la Schengen.

"Impresia mea este ca pentru a iesi din conul de umbra in care l-au plasat afacerile sale din Caras Severin, domnul Sorin Frunzaverde a citit intr-o cheie falsa scrisoarea ministrilor de Interne francez si german, prin care se recomanda amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Eu il invit colegial pe domnul Frunzaverde la o discutie in care i-as putea explica atat atributiile MAE in acest proces, cat si motivele reale invocate in scrisoarea respectiva", a mai punctat ministrul Baconschi.

Seful diplomatiei romane a reiterat faptul ca MAE si-a facut in totalitate tema in ceea ce priveste procesul de aderare la Schengen, si-a modernizat reteaua consulara, a pus in functiune sistemul de vize.

Sorin Frunzaverde a declarat vineri ca neadmiterea Romaniei in spatiul Schengen in martie 2011 inseamna falimentul politicii externe romanesti.

''Romania nu s-a mai confruntat cu un asemenea insucces din 1997, la Summitul de la Madrid, cand nu a fost admisa in NATO. Daca tara noastra nu e admisa in spatiul Schengen, Baconschi ar trebui demis'', a afirmat Sorin Frunzaverde.

Franta si Germania au cerut oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen. Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi ''prematura'' daca ar avea loc in martie 2011.