Votul final pentru Ordonanta de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit a fost amanat pentru joi dimineata, de plenul Camerei Deputatilor. Miercuri nu a fost constituit cvorumul, dupa ce parlamentarii PSD si PNL s-au retras de la dezbateri, relateaza Agerpres.

Plenul Camerei a votat amendamentele pe care Comisia de buget-finante le-a admis si le-a inclus in raportul suplimentar adoptat miercuri pe acest proiect.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia faptului ca se statueaza inclusiv la aceste contracte eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata, a declarat, miercuri, vicepresedintele comisiei de buget-finante, deputatul democrat-liberal Adrian Nitu.

El a mai spus ca institutiile financiare nebancare, cum ar fi Casele de Ajutor Reciproc nu vor intra sub incidenta OUG 50/2010. Democrat-liberalul a precizat, insa, ca si CAR-urile vor avea "mici prevederi, ca pentru orice institutie financiara nebancara".

Emil Boc: CE a transmis o scrisoare pentru OU 50, este o etapa preliminara procedurii de infringement

Comisia Europeana a transmis Guvernului o scrisoare prin care solicita informatii legate de OU 50/2010 privind contractele de credit pentru populatie, demers care reprezinta o etapa preliminara declansarii procedurii de infringement, a declarat, miercuri, la Parlament, premierul Emil Boc.

Si secretarul de stat in Ministerul de Finante Gheorghe Gherghina a precizat, miercuri, la Comisia de buget-finante, ca a fost declansata procedura de infringement din partea Comisiei Europene pe OUG 50, el precizand ca CE a comunicat Romaniei rugamintea ca Raportul la OUG 50 sa fie modificat.

Comisia Europeana a transmis, in luna octombrie, o scrisoare autoritatilor romane prin care solicita clarificari referitoare la modul de transpunere a unei directive europene in legislatia interna prin OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei, demers premergator unei eventuale proceduri de infringement.

Comisia a rugat autoritatile romane sa prezinte clarificari dupa ce a primit mai multe plangeri privind transpunerea prevederilor Directivei 84/2008 in legislatia nationala prin OUG 50/2010 si arata ca la nivelul Comisiei s-au primit informatii potrivit carora exista proceduri judiciare pendinte (in curs de solutionare) in instantele romanesti cu privire la legalitatea anumitor comisioane percepute de banci atunci cand acorda credite pentru consumatori.