Motiunea de cenzura si dezbaterea proiectului legii bugetului de stat i-au gasit pe parlamentari intr-o forma de zile mari. Rand pe rand, cei inscrisi sa ia cuvantul au citit de la tribuna ce pregatisera de acasa, timp in care auditoriul nu a prididit sa isi verifice conturile de Facebook, sa dezlege integrame, sa joace sah, sa-si numere banii, sa rada, sa caste, sa manance covrigi, feriti de privirile colegilor. Activitatile nu s-au oprit aici; parlamentarul Dan Pasat a continuat sa isi roada unghiile, in timp ce doi colegi au inghitit aceasta zi cu cateva felii de lamaie puse la indulcit intr-un pahar cu zahar.

Dezbateri in ParlamentFoto: Hotnews

In timpul dezbaterii motiunii de cenzura asupra Proiectului de Lege privind salarizarea in anul 2011 a personalului platit din fonduri publice, parlamentarii au format grupuri in jurul bancilor, au vorbit la telefon sau au iesit pe holuri, in grupuri mici si organizate, pentru a negocia ce a mai ramas pe final de an. Un grup compact de oameni cu activitati diferite, pe care aspiratiile i-au adus in aceeasi incapere. Chemat sa ia cuvantul, premierul Emil Boc a fost luat prin surprindere de Mircea Geoana chiar in toiul unei discutii. Si-a abandonat rapid interlocutorul si a fugit catre microfon, nu inainte de a-si lua iPad-ul cu discursul. Parlamentarii au continuat sa-si roada unghiile, sa citeasca ziarul sau sa caute masini pe internet.

Pentru o clipa, freamatul din sala a fost oprit insa de un zgomot puternic: un parlamentar s-a impiedicat de un scaun care s-a rasturnat pe scari si s-a rupt. Plenul reunit si-a reluat apoi activitatea, motiunea a picat, iar parlamentarii au luat o pauza.

Dezbaterea Proiectului Legii bugetului de stat si a Proiectului Legii bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 trebuia sa inceapa la ora 16:00. S-a luat cuvantul abia la 16:35, iar dupa zece minute a fost anuntata o noua pauza, de 15 minute, pentru ca alesii sa poata asculta un cor de colindatori.

Dupa o jumatate de zi petrecuta in sala, parlamentarii au revenit pregatiti dupa pauza cu covrigi pe care i-au mancat pe sub banca, cu portocale desfacute de asemenea la loc ferit de privirile colegilor si cu lamai taiate feliute si plasate intr-un pahar plin cu zahar. Dupa ce pornirea a fost facuta, de la prezidiu au inceput discursurile. In banci, laptopurile, iPad-urile si telefoanele au fost si ele pornite. Au reinceput convorbirile pe dupa mana, cautarile pe Facebook si jocurile pe calculator.

Marea familie din Palatul Parlamentului a fost "tulburata" la 22:01, cand sedinta a fost intrerupta. Dezbaterile vor fi reluate marti dimineata.