Monica Iacob Ridzi ar trebui exclusa din PDL, iar parlamentarii care au contribuit la blocarea anchetei DNA ar trebui sanctionati, afirma fostul ministru al Justitiei, europarlamentara democrat-liberal Monica Macovei.

"Propuneri: daca se poate relua votul, sa se reia; oricum, ar trebui sa se elimine votul secret pentru cererile referitoare la urmarirea penala; apoi, doamna Ridzi ar trebui exclusa din partid (sa fim diferiti de partidul lui Nastase & compania), iar cei care au contribuit la blocarea anchetei ar trebui sanctionati", scrie Macovei, pe blogul ei.

Fostul ministru al Justitiei face o paralela intre votul de marti, cand Camera Deputatilor a respins cererile DNA de perchezitie si extinderea urmaririi penale in cazul Monicai Iacob Ridzi, si anul 2006 cand, "sub orchestrarea lui Ponta, parlamentarii din Camera Deputatilor respingeau cererea de perchezitie la locuintele lui Adrian Nastase".

"Cele doua cazuri sunt la fel. Ele arata determinarea majoritatii parlamentare de a bloca sau opri de tot anchetele impotriva colegilor de partid (sau de "partide"). O atitudine dominanta si constanta in cei 20 de ani postrevolutionari, care a sfidat si sfideaza dorinta oamenilor ca legile si justitia sa fie aplicate cu o singura masura pentru toti", spune ea.

Monica Macovei afirma insa ca "totusi, s-a schimbat ceva": "In toti acesti ultimi ani, PSD, PC, UDMR si PNL au fraternizat, public sau subteran, pentru apararea propriilor inculpati. Au vrut sa demita procurori anticoruptie, au modificat legi, au tergiversat sau blocat dosare de mare coruptie in Parlament, au vrut chiar sa desfiinteze DNA-ul. Si toate acestea pentru a-si apara propriile interese si retelele clientelare, chiar daca asta a insemnat decredibilizarea lor sau a tarii. Acum insa, pot spune ca o parte din PDL, prin votul de ieri, s-a alaturat acestei familii".

Monica Macovei incheie afirmand ca "nu cei care vorbesc despre coruptie trebuie sanctionati, ci cei care impiedica o ancheta de coruptie": "Si imi doresc ca alegatorii sa ii intrebe pe alesii lor, in fiecare circumscriptie, cum au votat ieri".