Presedintele UDMR, Marko Bela, este asteptat sa anunte, sambata, la sedinta CRU de la Targu Mures, daca va mai candida, in februarie, la un nou mandat in fruntea Uniunii, insa potrivut unor surse, va lasa, in mod simbolic, o usa deschisa pentru a-l putea impune succesor pe actualul ministru al culturii, Kelemen Hunor. Sedinta Congresului Reprezentantilor Unionali (CRU) de maine va pregati Congresul din 25 februarie, cand se va alege noul presedinte al UDMR. Potrivit surselor HotNews.ro, Marko Bela negociaza cu Laszlo Borbely pentru a acepta functia de presedinte executiv, cu Hunor la sefia Uniunii. Problema lui Hunor este, potrivit surselor citate, ca nu are sustinerea unor filialele, nici de FIDESZ, partidul aflat la Guvernare in Ungaria.

Kelemen Hunor si Marko BelaFoto: Hotnews

Sedinta CRU de sambata, 11 decembrie, este importanta pentru ca toti liderii maghiari asteapta ca Marko Bela sa anunte "vremea schimbarii" la varful UDMR. Unii se asteapta sa anunte clar ca nu va mai candida, altii spun ca nu va fi un anunt clar. Pana la aceasta ora, Marko Bela nu a putut fi contactat pentru lamuriri.

"Asta va spune el. Asa cum am promis, o sa fac maine un anunt daca voi candida sau nu. Deci, nu vreau sa spun acum, pentru ca am promis ca voi face acest anunt pe data de 11 decembrie. Eu cred ca in februarie vor fi mai multi candidati si e bine sa fie asa. Si acum patru ani, Eckstein a anuntat ca va candida, si in ultima clipa s-a retras. Cred ca de data asta vor fi mai multi candidati", a declarat Kelemen Hunor pentru HotNews.ro. Actual ministru al culturii si fost candidat UDMR la alegerile din 2009, Hunor este vazut in UDMR drept "succesorul" pregatit de Marko Bela.

Hunor (43) a participat, vineri, la Covsna, la congresul Miscarii Democrat-Crestine Maghiare din Romania - Aripa UDMR, o platforma importanta din interiorul Uniunii, alaturi de Ecktein Kovacs si Traian Basescu.

Unii lideri se asteapta ca Marko Bela sa spuna clar, la sedinta CRU de sambata, ca nu va mai candida la un nou mandat, altii spun ca, desi asta se va intampla in proportie de 99%, va lasa in mod simbolic posibilitatea deschisa tocmai pentru a-si conserva puterea de negociere politica. "Organizatii ca Satu Mare, Covasna, Harghita nu-l sustin pe Kelemen Hunor. Problema cu Hunor este ca nu are stofa pentru bataliile care urmeaza", au declarat pentru HotNews.ro surse din UDMR. Potrivit acestora, "este o presiune fantastica pe Marko sa-si mai asume un mandat. Nu si-l va mai asuma, deoarece vrea sa se retraga in glorie, de pe o pozitie de vicepremier.Nu va face insa pasul in spate, ci lateral".

Senator din 1990 fara intrerupere si presedinte al UDMR din 1993, Marko Bela (59) a ocupat postul de vicepremier si in cabinetul Tariceanu, intre 2004 si 2007. A demisionat atunci pentru a coordona campania electorala a UDMR.

Varianta cea mai simpla pentru Uniune ar fi candidatura lui Laszlo Borbely (56), actual ministru al mediului: este sustinut de filiale, distribuie resurse importante din functia guvernamentala, are autoritate si forta de negociere in interiorul Uniunii. Potrivit surselor HotNews.ro, Borbely ar iesi fara mari emotii presedinte, dar UDMR n-ar mai putea transmite mesajul de "schimbare", ministrul fiind totusi reprezentantul vechii generatii. Apoi, Laszlo Borbely este puternic contestat de FIDESZ, din cauza ca, in trecut, a refuzat constant colaborarea cu partidul lui Victor Orban si este apropiat de socialistii maghiari.

Marko Bela spera sa-l convinga pe Borbely sa accepte pozitia de presedinte executiv si sa-l sustina la sefia Uniunii pe Kelemen Hunor. Din perspectiva colaborarii cu FIDESZ-ul lui Victor Orban, surse din UDMR sustin ca "o sa fie consecinte pe finantare, deja sunt".

Singura candidatura anuntata oficial este cea a consilierului prezidential, Peter Eckstein Kovacs (54), cotat insa cu putine sanse. "Nu are sustinere, mai ales ca vine de pe pozitia de consilier al lui Traian Basescu", au declarat surse UDMR pentru HotNews.ro. Un alt posibil candidat este Gyorgy Frunda. "Nu cred sa candidez, dar o decizie finala o voi lua la mijlocul lunii ianuarie. Noi de peste zece ani am avut un singur candidat. Va fi prima data cand vom avea mai multi candidati, dar faptul ca va fi o competitie cred ca este un lucru pozitiv pentru UDMR si pentru Romania", a declarat Frunda pentru HotNews.ro.

In UDMR este vehiculat si numele deputatului Olosz Gergely (34), drept posibil candidat-surpriza la congresul din februarie. Gergely este liderul de grup parlamentar UDMR, apropiat de FIDESZ. Dupa alegerile din Ungaria s-a declarat un sustinator deschis al lui Victor Orban iar la alegerile din 2009, in timp ce UDMR l-a sustinut pe Mircea Geoana, Olosz sustine ca si-a manifestat sprijinul, in interiorul Uniunii, pentru Traian Basescu. Vezi detalii aici

Olosz este cotat si el cu putine sanse si cu anvergura politica prea mica pentru functia de lider UDMR.

Sedinta CRU de sambata pregateste congresul din 25 februrarie, care va avea loc la Oradea, stabileste criteriile de selectie a candidatilor si termenele pana cand pot fi depuse candidaturile.