PSD da in clocot pe fondul scandalului Ponta versus Geoana. Mai multi social -democrati au declarat pentru Hotnews.ro ca partidul risca sa se rupa daca Biroul Politic ii va retrage sprijinul lui Mircea Geoana. Potrivit surselor citate, in cazul in care conducerea PSD decide sa-l sanctioneze, Geoana intentioneaza sa plece la PC impreuna cu o serie de senatori si deputati PSD. Informatia conform careia Geoana ar intra in partidul lui Voiculescu apare in contextul in care PNL si PC sunt in negocieri pentru o alianta. Mircea Geoana nu a putut fi contactat pana la difuzarea materialului.

Mircea Geoana si Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

Sursele din interiorul PSD sustin ca Mircea Geoana are un plan de rezerva bine pus la punct, iar atacurile la adresa lui Victor Ponta nu au fost intamplatoare. Geoana ar fi incercat sa-si consolideze scaunul de presedinte al Senatului prin atacul la adresa lui Ponta lansat la inceputul saptamnii pe blogul personal. Fostul presedinte al PSD ar fi luat in calcul si posibilitatea excluderii sale din PSD, situatie in care ar fi plecat la PC impreuna cu o serie de senatori si deputati PSD.

Sursele citate sustin ca in cazul in care este sanctionat de conducere PSD, Geoana poate rupe partidul in doua si se inscrie in partidul lui Dan Voiculescu. De altfel, Geoana si Voiculescu au avut intotdeauna o relatie foarte buna de colaborare. Site-ul Inpolitics.ro a relatat ca plecarea lui Geoana in PC apare in contextul in care conservatorii negociaza cu liberalii o alianta.

Dupa publicarea pe blogul personal a declaratiei video, Geoana a continuat sa-si mentina public pozitia si sa se erijeze in lider al partidului, promovand necesitatea unei colaborari PSD-PNL.

Un episod asemanator a avut loc in 2006 cand ,Adrian Nastase si apropiatii acestuia amenintau cu inscrierea in partidul lui Dan Voiculescu. Nastase a fost la un pas sa i se retraga sprijinul politic pe fondul scandalului creat in Parlament privind avizarea inceperii urmaririi penale a acestuia. La vremea respectiva, Nastase nu a facut nici o declaratie legata de o eventuala inscriere in PC insa parlamentarii apropiati acestuia au transmis mesaje in acest sens. Conducerea PSD a renuntat atunci sa-l sanctioneze.

O alta varianta vehiculata in interiorul PSD si sustinuta de sceptici este cea ca Geoana ar fi lansat informatia ca se inscrie in partidul lui Voiculescu pentru a santaja conducerea PSD si a evita excluderea sa.

Mircea Geoana nu a putut fi contactat pana la publicarea materialului, el refuzind sa raspunda nenumaratelor apeluri ale reporterilor HotNews.ro.

Conform surselor din interiorul PSD, plecarea lui Geoana si inscrierea in partidul lui Dan Voiculescu ar putea duce la scindarea PSD-ului. Apropiatii lui Geoana si cei nemultumiti de politica lui Ponta asteapta decizia conducerii partidului.

Ponta: Eu nu-mi doresc sa plece nimeni din PSD

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru Hotnews.ro ca nu stie de o astfel de intentie a lui Geoana. "Nu stiu nimic in acest sens, doar ce am citit in presa. Nu am mai vorbit cu Mircea Geoana de pe 4 decembrie 2009 dupa confruntarea televizata, asa ca nu mi-a comunicat nimic in acest sens. Va dati seama ca nu m-a sunat sa-mi spuna si nimeni din interiorul partidului nu mi-a comunicat o astfel de informatie. Eu nu imi doresc sa plece nimeni din PSD. Atat timp cat Adrian Nastase si Ion Iliescu raman in PSD, partidul va fi puternic. Nu se distruge PSD cu plecare domnului Geoana sau a oricarui membru atata vreme cat nu sunt Adrian Nastase si Ion Iliescu", a declarat Ponta.

Victor Ponta a incercat miercuri sa-l mazileasca pe Mircea Geoana, convocand o sedinta informala cu vicepresedintii fideli. Conform surselor Hotnews.ro , presedintele PSD convocase doar vicepresedinti fideli lui si stabilise ca sedinta sa se desfasoare la Sinaia, departe de ochii presei. Bazandu-se pe vicepresedintii sai, Ponta planuise sa-l suspende din PSD pe Geoana ca sa-i arate cine este seful .

Scurgerea informatiei in presa i-a dejucat planul lui Ponta, care a schimbat locatia sedintei si a fost nevoit sa invite toti membrii Biroului Politic. Astfel, sedinta informala s-a desfasurat in apropiere de Ploiesti si au participat Ion Iliescu si vicepresedintii Gheorghe Nichita, Ioan Chelaru, Ecaterina Andronescu, Marian Vanghelie, Ioan Toma, Ion Prioteasa.

Mazilirea lui Geoana amanata de greii partidului

Sursele citate sustin ca intentia lui Ponta de a-l suspenda pe Geoana i-a determinat pe greii partidului sa participe la sedinta convocata departe de Capitala. O eventuala excludere a lui Geoana din PSD ar fi rupt partidul in doua, pentru ca senatorii si deputatii fideli acestuia ar fi plecat o data cu el, iar PSD ar fi pierdut si sefia Senatului, sustin sursele citate. Constienti de efectuele unei astfel de decizii, greii partidului s-au grabit sa participe la sedinta Biroului Politic pentru a-l tempera pe Ponta si a evita un eventual scandal de proportii.

Aceleasi surse sustin ca sedinta a debutat asa cum era de asteptat, cu scandal, Ponta cerand social democratilor sa alega intre el sau Geoana. Ponta a cerut retragerea sprijinului politic lui Mircea Geoana, amenintind ca, in caz contrar, isi va depune mandatul de presedinte al PSD. Greii partidului l-au temperat, explicandu-i ca nu este cazul sa arunce partidul in aer cu decizii pripite.

"Scrisoarea parlamentarilor a facut mai mult rau partidului decat ce declara Geoana pe blogul lui. I-ati pus pe parlamentari sa semneze un atac dur, fara precedent impotriva lui Geoana care este presedintelui Senatului si asta facut rau partidului. Nu spun ca interventiile lui nu au afectat partidul, dar scrisoarea a turnat gaz pe foc" ar fi comentat unul dintre vicepresedinti.

O parte din membrii conducerii PSD, printre care Ioan Toma, Ecaterina Andronescu, Constantin Nita si Ion Prioteasa, au jucat cartea neutralitatii, pledand pentru unitatea partidului. Cei din tabara lui Geoana au ridicat problema lipsei de strategie a PSD, pierzand contactul cu liberalii. Conform surselor citate, apropiatii lui Geoana au lasat sa se intelega ca se impune si o evaluare a activitatii conducerii prin organizarea unui congres extraordinar in februarie.

Sursele Hotnews.ro sustin ca Marian Vanghelie a avut o reactie virulenta la adresa lui Ponta. "Vrei, nu vrei,urati, frumosi... mergem impreuna. Nici noua nu ne convine cum conduci partidul, dar suntem alaturi de tine" ar fi spus Vanghelie.

De partea cealalta a mesei, Adrian Nastase si Ion Iliescu au dezaprobat declaratile lui Geoana, insa au subliniat ca partidul va avea cel mai mult de suferit. "Declaratile lui Geoana au fost iresponsabile si incorecte dar, va atrag atentia, nu este momentul de rafuieli in partid , nu avem nevoie de asa ceva. Trebuie sa pastram unitatea", ar fi spus Iliescu in spatele usilor inchise.

Subiectul a fost transat prin decizia de a-l chema pe Mircea Geoana luni, la BPN, pentru a da explicatii in legatura cu afirmatiile sale din ultima vreme si pentru a fi avertizat ca nu mai are voie sa vorbeasca fara consultarea forurilor de conducere ale partidului.

Sursele Hotnews.ro sustin ca Victor Ponta le-ar fi cerut participantilor sa nu relateze presei discutiile din interior legate de subiectul Geoana si mai degraba sa vorbeasca despre strategia PSD de a intari relatia cu liberalii. Dupa opt ore de sedinta, declaratiile au fost axate pe strategia PSD. Astfel, s-a anuntat ca Biroul Politic al PSD i-a mandatat pe Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Nastase si Liviu Dragnea sa continue discutiile cu PNL in vederea identificarii unor cai de colaborare.

Presedintele PSD a declarat ca Mircea Geoana "nu a fost subiect de discutie" la reuniunea informala a BPN al PSD din Prahova. Ponta a incercat sa para mai detatsat de subiect declaratand ca l-au deranjat afirmatiile lui Geoana potrivit carora PSD este un partid bolsevic."E totusi partidul pe care domnia sa l-a condus si care inclusiv astazi ii asigura si masina de la SPP si casa de la protocol si alte lucruri. Nu e normal sa vorbesti asa de partidul tau. Aia m-a deranjat si sigur o sa iau atitudine nu doar ca presedinte al PSD-ului ci ca pesedist, pur si simplu", a declarat Ponta, citat de agentia Mediafax.