Premierul Emil Boc a anuntat luni seara masurile adoptate de Guvern in privinta indemnizatiilor de crestere a copiilor: "Pentru cei care au indemnizatia pentru copil in derulare durata concediului ramane de 2 ani iar valoarea ramane aceeasi: minim 600, maxim 3400. Astfel niciun beneficiar actual nu va fi afectat", a subliniat Boc.In schimb, de la anul viitor durata concediului va fi de un an, valoarea indemnizatiei ramane aceeasi, dar se adauga o prima de reintoarcere la munca in valoare de 500 lei pe luna.

MaternitateFoto: Agerpres

Viitoarele mame vor putea sta si in al doilea an in concediu de crestere a copilului, dar fara plata.

"Oricand parintele se intoarce la munca, pana la epuizarea celor 24 de luni, primeste prima de reintoarcere de 500 de lei. Toti cei care astazi beneficiaza de indemnizatie de crestere merg pana la doi ani fara nicio exceptie. Pentru copiii care se vor naste in 2011, de atunci valoarea indemnizatiei va fi ca si pana acum, dar durata va fi de un an", a explicat Boc.

El a precizat ca Executivul a luat respectiva decizie pentru ca, pe de-o parte, sa nu fie afectati cei care sunt in prezent in situatia de a avea indemnizatia de crestere a copilului in derulare, iar, pe de alta parte, pentru a pregati in 2011 un program coerent al Guvernului pentru constructia de crese.

El a adaugat ca pana in 2011 trebuie adoptata in Parlament legislatia cu privire la bone, sa fie transformate, acolo unde este posibil, unele spitale in crese si trebuie sa fie perfectionata legislatia care vizeaza tichetele de cresa.

"Pe parcursul anului 2011 se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poata exista locuri suficiente in cresa pentru copiii care vor veni acolo, in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca, sau la sfarsitul celor 12 luni de concediu care vizeaza cresterea copilului", a conchis Boc.

Modificarile au fost decise, luni, de Guvern, prin ordonanta de urgenta.

Liderii coalitiei au convenit, duminica seara, ca perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului sa fie mentinuta la doi ani.

Presedintele Traian Basescu a fost prezent, luni dimineata, la Palatul Victoria, unde liderii coalitiei s-au reunit in sedinta pentru a discuta inclusiv despre varianta finala a indemnizatiei de crestere a copilului si proiectul de buget pe anul viitor.