Alegeri partiale informatizate, cu trei candidati proveniti din PNL, flash SMS-uri si statii de emisie-receptie de la STS. Asa arata tabloul alegerilor parlamentare partiale din Hunedoara, unde opt persoane s-au inscris pentru un loc in Camera Deputatilor. Locul de deputat a fost declarat vacant in urma decesului deputatului Ioan Timis. Campania pentru alegerile care vor avea loc pe 5 decembrie a inceput deja, iar startul nu a fost lipsit de contestatii, dezertari si scandaluri. Iata, asadar, un scurt preview al alegerilor care vor avea loc in 2012. Si, ca element de noutate, Autoritatea Electorala Centrala a anuntat ca scrutinul se va desfasura in sectii de votare informatizate.

Vadim sustine ca nu e de acord cu filiala hunedoaraFoto: Agerpres

Intr-un fief cunoscut ca apartinand liberalilor (12 din cele 23 de localitati din colegiul 3 au primari liberali), prima dificultate a constat in identificarea liberalului potrivit pentru aceasta functie. In septembrie, nu mai putin de cinci liberali isi anuntau candidatura, in interiorul partidului. Decizia finala a fost ca liberalii sa fie reprezentati in alegeri de fostul ministru al Muncii, Mariana Campeanu. O hotarare care a dat peste cap, insa, liderii locali ai partidului. Asa se face ca doi liberali si-au dat demisia din partid pentru a putea candida si ei la un loc de parlamentar, dupa ce candidatul oficial a venit de la centru.

1. Mariana Campeanu - o candidatura care s-a lasat cu demisii in PNL

Liberalii au decis ca la Colegiul 3 sa candideze Mariana Campeanu. Fost ministru al Muncii in guvernul Tariceanu si fost presedinte al Casei de Pensii, Campeanu si-a luat in serios rolul de candidat si, pe 16 noiembrie, avea gata materialele de campanie. Desi oficial campania a inceput pe 20 octombrie, cu patru zile inainte candidatul PNL posta pe contul sau de Facebook un afis semnat: "Mariana Campeanu, Deputatul dumneavoastra pentru Colegiul 3 Tara Hategului". Sub titlul "Din campanie", afisul prezinta promisiunile candidatei si o succinta analiza a evolutiei punctului de pensie. Campeanu a fost insotita la depunerea candidaturii de presedintele PNL Crin Antonescu si de senatorul Dan Radu Rusanu, transmite Agerpres.

Mariana Campeanu a generat discutii furtunoase si in cadrul PRM. Conducerea partidului a transmis avertisment scris presedintelui PRM Hunedoara, Costel Avram, dupa ce acesta a anuntat public ca o sustine pe Campeanu in aceste alegeri. ''Daca nu vor tine cont de acest avertisment ii voi da afara din PRM. Noi am stabilit ceva, avem o anumita conduita, niste protocoale si Avram sustine candidatul PNL, fara sa ne intrebe si pe noi, doar pentru ca are el niste interese locale. Nu merge treaba asa. Putea macar sa ne intrebe fiindca un partid este un organism viu, suntem mai multi'', a declarat Corneliu Vadim Tudor.

Nicolae Timis

Nicolae Timis

Foto: Agerpres

2. Nicolae Timis - a demisionat din PNL si candideaza independent

Candidatura Marianei Campeanu a nemultumit insa o parte dintre liberalii din organizatia de Hunedoara, asa ca doi colegi si-au dat demisia din partid pentru a putea intra in cursa pentru un loc de deputat. Primarul liberal orasului Hateg, Nicolae Timis, a parasit partidul si si-a depus candidatura ca independent. PNL Hunedoara a contestat insa la tribunal candidatura primarului, sustinand ca Timis este inca membru de partid si, in consecinta, nu poate candida independent. Contestatia a fost acceptata de magistrati, care au respins candidatura acestuia. Edilul a facut apoi recurs la sentina Tribunalului Hunedoara, prin care a castigat dreptul de a intra in cursa.

Nicolae Timis (fratele fostului deputat al Colegiului Hateg, Ioan Timis - PDL, decedat in august din cauza unei leucemii) a fost presedinte al organizatiei PNL Hateg. ''In PNL s-a facut totul pentru eliminarea mea (din cursa electorala, n.red). Iata ca n-au reusit. In evidentele PNL este vraiste, se stie din primavara. S-a inceput o actiune de reinscriere (a membrilor, n.red), care, din pacate, nu s-a finalizat. Ori, in conditiile astea, eu sunt considerat independent pentru ca nu mai am calitatea de membru al PNL'', a declarat Nicolae Timis, potrivit Agerpres.

Proiectul lui Nicolae Timis:

  • a promis ca va milita pentru ca localitatile din zona sa beneficieze de proiecte cu finantare nerambursabila in vederea dezvoltarii infrastructurii de apa, canalizare si drumuri
  • ''Sunt in administratie din 1992 si cred ca stiu toate problemele locuitorilor din Colegiu. Ii cunosc si pe primari si-i pot ajuta cum se poate mai bine. Cred ca sunt omul potrivit pentru aceasta demnitate, de parlamentar'', a declarat Timis (Agerpres).

Nicolae Timis are 53 de ani, este casatorit si are doi copii studenti. Este doctorand in economie. In prezent se afla la al doilea mandat de primar, primul fiind castigat in anul 2004.

Daniel Raducanu

Daniel Raducanu

Foto: Agerpres

3. Daniel Raducanu - a demisionat din PNL si este candidatul oficial al PDL, sustinut de Blaga si Falca

Un alt candidat care a renuntat la PNL, dupa ce partidul nu l-a nominalizat in alegerile pentru fotoliul de deputat, este Daniel Raducanu. Acesta a dat la schimb functia de primar al comunei Baru Mare, pe cea de consilier al ministrului Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, scrie publicatia Mesagerul Hunedorean. Raducanu este si conducatorul asociatiei zonale a administratiilor locale din Tara Hategului, scrie Ziarul Vaii Jiului, care noteaza ca Vasile Blaga si Gheorghe Falca il sustin pe acesta in alegeri.

"Am ajuns sa candidez din partea Partidului Democrat-Liberal, dupa ce am fost invitat la discutii de domnul Falca si de domnul Vasile Blaga. Domniile lor au fost de acord cu proiectul meu, prin care am demonstrat ca imi pasa de Colegiul 3 Tara Hategului si Tinutul Padurenilor. Impreuna am cazut de acord ca vom crea toate oportunitatile in asa fel incat fiecare primarie din colegiu sa aiba acces la finantare, dupa modelul un primar - un proiect", a declarat Daniel Raducanu, potrivit sursei citate.

Daniel Raducanu va implini 43 de ani pe 12 decembrie, este casatorit si tatal a doi copii. De profesie economist, Daniel Raducanu a fost ales primar al comunei hunedorene Baru in anii 2004 si 2008, din primul tur de scrutin, din partea PNL, potrivit Agerpres.

Lista candidatilor continua cu Fulop Bela (UDMR), consilier juridic la Compania Nationala a Huilei Petrosani, Liliana Tolas (PSD), consilier judetean, presedinta Organizatiei de femei PSD Hunedoara si vicepresedinte al Organizatiei Femeilor Social-Democrate, potrivit Agerpres, Emil Danci (PNTCD), Mircea Paraian (PNG-CD), fost subinginer metalurg in Calan, in prezent somer, noteaza Mesagerul Hunedorean si independentul Remus Cernea, care s-a inscris in cursa electorala cu o jumatate de ora inainte de expirarea termenului legal de inscriere.

Cernea a mai candidat la alegerile prezidentiale din noiembrie 2009. El a declarat ca va depune o plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva presedintelui Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Octavian Opris, noteaza Agerpres. Cernea sustine ca, inainte cu cinci zile de termenul limita pentru depunerea candidaturilor, presedintele AEP a emis o decizie prin care candidatii independenti au fost nevoiti sa prezinte listele de semnaturi ale sustinatorilor in patru exemplare, pe fiecare dintre acestea fiind necesara semnatura olografa a persoanei care s-a ocupat de completarea listelor. 'Cadrul electoral trebuie sa fie unul stabil, asa prevad toate standardele europene in materie. Nu sunt admisibile schimbari ale procedurilor de inregistrare a candidaturii cu doar cateva zile inainte de expirarea termenului limita de depunere a acestora", a explicat Remus Cernea.

Alegerile parlamentare partiale din Hunedoara - marele test pentru introducerea sistemului informatizat de vot la alegerile din 2012

Scrutinul din Hunedoara aduce si o noutate: alegerile se vor desfasura in sectii de votare informatizate. Este pentru a doua oara cand se testeaza acest sistem, dupa ce a fost folosit si la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor in Bucuresti, Colegiul 19. "Raportul dupa acele alegeri a fost cat se poate de pozitiv, dar acum il repetam in conditii ceva mai vitrege din punct de vedere al comunicatiilor", a declarat pentru HotNews.ro vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet. Acesta a explicat ca exista sectii de votare unde va fi folosita telefonia mobila sau statii de emisie-receptie, in lipsa accesului la internet.

"Hateg este una dintre cele mai grele zone geografice, fiind arii unde nici operatorii de telefonie mobila nu au acoperire. Avem 16 sectii fara internet, unde vom folosi flash SMS-uri, iar in doua sectii vom folosi statii de emisie-receptie puse la dispozitie de STS, cu care suntem parteneri in acest proiect", a precizat Muhulet.

Cum functioneaza sistemul informatizat de vot:

  • in fiecare sectie, presedintele de sectie va indruma alegatorul catre un operator care va introduce in calculator, prin scanare sau tastare, CNP-ul acestuia, care va fi interogat intr-o baza de date
  • in principal, aceasta operatiune va scurta timpul in care un votant sta in sectie, pentru ca va da imediat raspuns unde se afla pe lista respectivul votant, daca s-a prezentat la sectia de votare corecta si, cel mai important, daca a mai votat o data
  • daca se constata existenta unei probleme, se ia legatura cu un operator din call-center, care verifica la randul lui intr-o baza de date care este problema cu acel CNP
  • la finalul procesului de votare, la semnarea procesului verbal, operatorii completeaza un formular electronic corespunzator procesului verbal cu valorile obtinute in urma numararii buletinelor de vot. Astfel, timpul cu verificarea acestui proces verbal este redus semnificativ, iar daca apar probleme, membrii comisiei le pot rezolva imediat
  • Cel mai important rezultat al acestui sistem il reprezinta prevenirea votului multiplu. Pe de alta parte, se va face o prezenta la vot exacta, procesul verbal va fi intocmit corect si se fluidizeaza procesul de votare. "Noi, initial, am crezut ca sistemul va ingreuna putin votul si va aglomera sectiile de votare, dar s-a dovedit ca dimpotriva omul petrece mult mai putin timp, pentru ca nimeni nu mai sta sa il caute pe liste, ci scanarea CNP-ului intoarce imediat raspunsuri la mai multe intrebari", a precizat Muhulet.

Vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente a declarat ca "obiectivul si speranta noastra este ca la alegerile din 2012 acest sistem sa fie folosit in toata tara, insa pentru acest deziderat alegerile din Hateg reprezinta o mare incercare, avand in vedere ca este o regiune extrem de dificila".

Cum se realizeaza verificarea CNP-urilor prin SMS

De pe telefoanele presedintilor sectiilor de votare se pot face prin SMS verificari similare celor din aplicatia on-line. SMS-ul transmis trebuie sa contina 13 cifre reprezentand CNP-ul alegatorului. Rezultatul verificarii se transmite automat de sistem pe acelasi telefon. Intrucat raspunsul trebuie citit rapid, SMS-ul transmis de sistem catre numarul de telefon de pe care s-a facut verificarea este de tipul flash SMS, pentru a fi primit direct pe ecranul telefonului mobil, fara a fi salvat in telefon. Raspunsul este afisat pe ecranul telefonului mobil indiferent daca telefonul este utilizat in momentul respectiv pentru initierea unei noi verificari. In situatia in care raspunsul nu este receptionat in maximum 3 minute, se apeleaza Call Center-ul.

Vezi atasat raportul proiectului de informatizare a activitatilor electorale