Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca va solicita schimbarea lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului daca acesta va continua "sa boicoteze" procedura de asumare a raspunderii pentru legea Educatiei. Premierul a facut aceasta declaratie dupa ce, tot miercuri, Curtea Curtea Constitutionala a decis ca Executivul poate continua procedura angajarii raspunderii pe Legea Educatiei.

Mircea Geoana declarase miercuri, dupa aflarea deciziei CCR, ca orice formula de a merge mai departe pe asumarea raspunderii face ca legea adoptata astfel sa fie neconstitutionala, iar Birourile permanente reunite trebuie sa ia act de deciziile CCR si sa stinga conflictele juridice constatate.

  • "Daca presedintele Senatului, Mircea Geoana, va continua, in urma acestei decizii a Curtii Constitutionale, sa mai boicoteze continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea educatiei nationale, vom solicita oficial schimbarea acestuia din functia de presedinte al Senatului pentru exercitarea de abuz in functie", a amenintat premierul Emil Boc.

"Nu este admisibil ca, dupa o decizie a Curtii Constitutionale atat de explicita, sa insisti pentru blocarea motiunii de cenzura asumata in conditiile articolelor 113 si 114 din Constitutia Romaniei. Sper sa nu se ajunga acolo, pentru ca in acest moment lucrurile sunt foarte clare, iar procedura asumarii trebuie sa mearga mai departe.", a continuat Emil Boc.

Premierul a precizat ca angajarea pe legea educatiei merge mai departe, iar Parlamentul este obligat sa stabileasca data de prezentare a motiunii de cenzura si data de vot a acesteia. "Decizia Curtii Consitutionale confirma faptul ca Guvernul a avut dreptate si ca aceasta procedura, odata inceputa, nu mai putea fi oprita. (...) In urma deciziei Curtii Constitutionale, nu mai este nici un fel de urma de indoiala ca o asemenea procedura ar mai putea fi oprita. Asteptam imediat ca Birourile Permanente ale celor doua camere sa stabileasca potrivit Constitutiei data dezbaterii si data votului pentru motiunea de cenzura, implicit pentru adoptarea Legii Educatiei Nationale prin aceasta formula", a mai spus Boc.