Senatorii au votat, miercuri, cu unanimitate de voturi un proiect de lege care permite partidelor politice sa subinchirieze parlamentarilor spatiile obtinute de stat. Practic, parlamentarii pot sa subinchirieze de la propriile partide sediile obtinute de la stat pentru cabinetele parlamentare. Initiativa legislativa este cu atat mai interesanta cu cat parlamentarii primesc bani de la stat pentru a plati chiria cabinetelor. Cu alte cuvinte, statul inchiriza sedii partidelor politice iar parlamentarii vor plati chiria pentru acestea tot din bani publici. Initiativa legislativa urmeaza sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor, forul decizional in acest caz.

Propunerea legislativa apartine unei grup de deputati PNL, PSD si PDL (Victor Paul Dobre-PNL, Gratiela Gavrilescu-PNL, Mircea Dusa-PSD, Mircea Toader-PDL) si prevede ca partidele politice vor putea sa subinchirieze pentru organizarea de birouri parlamentare spatiile primite de la autoritatile administratiei publice locale.

"Avand in vedere contextul financiar national, prezenta propunere legislativa urmareste reducerea costurilor generate de organizarea birourilor parlamentare prin acordarea posibilitatii partidelor politice de a subinchiria in vederea organizarii birourilor parlamentare, spatiile primite de la autoritatile locale, fara ca pretul contractului de subinchiriere sa depaseasca contractul de inchiriere incheiat cu autoritatile locale", se arata in expunerea de motive a initiatorilor.

Proiectul de lege mai prevede ca aceste spatii vor putea fi subinchiriate numai cu acordul proprietarului si numai in cazul in care contractul de inchiriere nu prevede o interdictie expresa referitoare la subinchiriere.

Parlamentarii primesc de la stat o suma forfetara echivalenta cu o indemnizatie si jumatate (intre 6 000 -8 000 lei ) pentru cheltuielile cu birourile parlamentare. In cazul in care proiectul de lege ar fi adoptat parlamentarii vor folosi bani publici pentru a plati chiria pentru sediile propriilor partide din teritoriu.

Senatul este prima Camera parlamentara sesizata, urmand sa fie dezbatut si la Camera Deputatilor.