Discutia de Luni. O emisiune HotNews.ro - RFI

UPDATE Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a reluat sesiunea de raspunsuri la intrebarile cititorilor HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 14 noiembrie 2010, 18:46 Actualitate | Politic


Anca Boagiu
Foto: Agerpres
Guvernul Boc a inaugurat inca zece kilometri din autostrada Bechtel, insa lucrarile de infrastructura avanseaza incet. De ce in Romania autostrazile se construiesc greu? Ce rezolva noua lege a parteneriatului public privat? Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, discuta online cu cititorii HotNews.ro.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.

Ministrul Transporturilor va raspunde la intrebarile venite de la cititori in timpul intalnirii online pe parcursul zilei de astazi.

 Nota redactiei:

 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Nedumerire.... (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:16)
  Mihai V [anonim]

  1.Se stie ca preturile de cost pentru autostrazile din Romania sunt cele mai mari din Europa. Cum comentati acest aspect? Ce masuri aveti in vedere ca aceasta situatie sa nu mai continue ?
  2. Toate companiile CFR care apartin de Ministerul Transporturilor sunt aproape in faliment, in timp ce companiile feroviare particulare atat de transport marfa cat si de persoane, prospera . Cum explicati aceasta situatie ?

 • TRANSPORTURI CFR ROMANIA (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:26)
  GEOEMA [anonim]

  de ce nu introduceti trenuri sageata albastra pe toate rutele Romaniei scadeti putin pretul fata de concurenta puneti monitoare tv ca afara si o sa vedeti ce multi calatori o sa aveti faceti mai comoda si mai frumoasa calatoria cu trenul VA MULTUMESC.

 • comunicare (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:27)
  diddlyjo [utilizator]

  Buna ziua,
  sâmbata dl. Boc declara ca in ultimii 2 ani s-au dat in circulatie 116 km de autostrada. majoritatea românilor stiu de 42+10. sa fie o deficienta de comunicare a guvernului? daca da, cum veti face ca romanii sa poata afla mai usor ce face guvernul? daca nu, unde e greseala?

 • Autostrazi in Moldova (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:30)
  matei pirvu [anonim]

  Buna ziua , as dori sa stiu ce plan de constructie de autostrazi real(nu electoral) pentru zona Moldovei aveti ??(cind si unde vor fi incepute)??
  Va multumesc

 • Intrebari doamnei ministru Boagiu (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:40)
  Giogila Oana [anonim]

  1.Este firesc ca UMB(Umbrarescu) sa aiba contracte de intretinere multinanuala pentru drumurile nationale din mai multe judete dar cu toate acestea lucrarile efective sa fie efectuate tot de catre AND? Daca veti face o analiza sumara veti constata ca majoritatea lucrarilor marunte,greu de executat, sint facute cu drumarii de la districte(plombari, curatat zona drumurilor, deszapeziri ocazionale,dar care se fac atunci cind lumea tzipa ca drumarii nu-si fac datoria) iar lucrarile de amploare(multe facute fara a fi strict necesare,in timp ce alte drumuri asteapta mult timp pentru a fi reparate) se executa de UMB. 2. De ce se plateste deszapezirea dupa pretentiile UMB si nu dupa masuratorile facute si trecute in caietul de sarcini, masuratori valabile pentru ani si ani, dar care acum au devenit dintrodata mult mai mari? Inchipuiti-va un plus de 150.000 de metri patrati deszapeziti lunar doar pe hirtie, neconfirmati de sefii de districte(care urmaresc pas cu pas deszapezirea), dar decontati imediat de AND.3.Cite amenzi a primit UMB pentru masinile sale, care,desi lucreaza la reparat drumurile nationale, nu respecta niciodata greutatea admisa de lege si sint tocmai primii care distrug drumurile reparate de ei?

 • "All-weather" (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:41)
  John Doe [anonim]

  Daca folosesc in prezent anvelope "all weather", mai trebuie sa planific cumpararea de anvelope winter?

 • cauciucuri de iarna (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:43)
  Claudiu MINEA [anonim]

  Pentru transportatorii care lucreaza pe relatia Romania-sudul Europei (Grecia, Turcia, Italia - tari unde temperaturile sunt spre 20 grade C in noiembrie sau martie), ce le recomandati sa faca dupa ce ii obligati sa aiba cauciucuri de iarna? Sa mearga cu ele pana la granita si apoi sa le schimbe? Sau sa schimbe cate un set de cauciucuri la fiecare transport? Sau sa se apuce de alta activitate? Au calculat "expertii" dvs impactul unei astfel de masuri (unica in Europa)?

 • Regionala CFR Timisoara vs Craiova (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:59)
  Alexandru [anonim]

  Am citit nu de mult ca cele doua regionale CFR, Timisoara si Craiova s-au comasat, cu sediul nou... la Craiova.
  Intrebarea mea este de ce s-a luat aceasta decizie? Este Craiova un nod de cale ferata mai important decat Tm? Sau pur si simplu Craiova a fost aleasa pt a avea dl Berceanu realizari pt judet.
  Cand la Timisoara circula primul tren (ca sa nu mai vorbim de tramvai) si deci s-au pus bazele cat de cat ale managemetului feroviar, la Craiova cu ce se circula???? Eu cred ca cu caruta...

 • aeroporturi din asfalt (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:03)
  DORIAN [anonim]

  Doamna Ministru, de ce se construiesc aeroporturi din asfalt cand standardele de cost sunt pe solutia beton de ciment?

 • infrastructura (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:05)
  george [anonim]

  1- de ce costul de autostrazi si centuri costa la noi mai mult decat in alte tari europene?in timp ce termenele de executie sunt proportinoale cu costurile? cu cat platim mai mult cu atat termenul de executie se prelungeste....
  2- daca tot nu avem si nu vom avea autostrazi, de ce nu s-a implementat pe CFR sistemul de transport pentru automobile Bucuresti -Arad?

 • Drumul Botosani - Targu Frumos (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:08)
  George [anonim]

  Stimata D-na Ministru,

  Va rog mult sa ne precizati cand va intra in reabilitare drumul Botosani - Targu Frumos (ce leaga zona Botosani de sud prin E85), drum care nu a mai fost reabilitat in ultimii 20 de ani.
  Acest drum este extrem de important pentru dezvoltarea economica a zonei. Va multumim mult pentru sprijinul d-voastra.

 • Investitii in infrastructura (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:14)
  Silviu Baiau [anonim]

  1. De ce banii care se incaseaza din drumuri (amenzi ARR, RAR, amenzi circulatie, accize carburanti) nu se duc tot in drumuri si se duc la buget?

  2. Cum comentati ca firmele romanesti de asfaltari au profituri de 25-40% pe cand firmele straine au profitabilitate de 2-5%?

 • Intrebare (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:16)
  Andu [anonim]

  Buna ziua,

  Nu vi se pare rusinos sa participati la inaugurarea unui tronson de 12 km de autostrada?
  Ca sa nu mai amintesc de inaugurarea drumului ce trece prin Pasul Tihuta, drum pe care se circula de un an.

  Sa ne asteptam la inaugurari de 1-2 km pe viitor?

  La cati bani se investesc in drumurile din Romania, m-as fi asteptat la mai mult.

 • autostrada bucuresti-constanta (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:29)
  iuliana serban [anonim]

  Doamna ministru,

  o data, un temen cind vom circula pe autostrada de la constanta la bucuresti ?

 • Intrebare (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:31)
  cristi767 [utilizator]

  Intrebarea mea este simpla: De ce merg lucrarile atat de greu in domeniul transporturilor? Vorbesc atat de drumuri/autostrazi dar si de caile ferate.
  Nu e umilitor pentru o tara (si automat pentru ministerul transporturilor) sa inaugureze 10km intr-un an de zile? Si asta in conditiile in care nici pentru anul urmator "prognoza" nu e favorabila, desi vorbim de tronsoane de sute si sute de km prin toata tara.

  De ex. fac ocazional de 3-4 ani ruta Oradea - Timisoara si drumul ala are in vreo 5-8 locuri semafoare pentru punctele de lucru ale unor poduri. Ei bine, unele din punctele alea de lucru le-am gasit in acelasi stadiu (sau ma rog, tot in lucru) in toti acesti 3-4 ani.

 • Autostrada Transilvania (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:33)
  Sebi [anonim]

  Dupa cum stiti, o autostrada poate aduce beneficii importante pentru dezvoltarea economica a unei anumite zone - de exemplu, Clujul a pierdut investitia celor de la Mercedes. Cand planuiti sa terminati portiunea dintre Cluj si granita cu Ungaria a Autostrazii Transilvania?

 • autostrada de centura a Bucurestiului (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:43)
  dan [anonim]

  As vrea sa stiu daca proiectul autostrazii de centura a Bucurestiului a fost abandonat sau mai sunt sperante de realizare intr-un viitor previzibil.

 • Transfer la Ministerul Comunicatiilor (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:46)
  mirel [anonim]

  Urmare a hotararii in CSAT a infiintarii Companiei Nationale de Comunicatii, este adevarat ca S.C. Telecomunicatii C.F.R. S.A. - filiala a CNCFR si aflata in subordinea Ministerului Transporturilor va fi transferata la Ministerul Comunicatiilor?

 • spitale cf (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:47)
  radu [anonim]

  cum veti restructura spitalele cf?multumesc pentru raspuns

 • coridorul 4 paneuropean (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:03)
  Cristian [anonim]

  Cand se va licita tronsonul Pitesti-Sibiu de autostrada si care va fi termenul de executie? Cum se poate face ca proiectul tehnic sa fie bine intocmit de la inceput pentru ca sa nu se dubleze pretul la finalizarea lucrarilor?

 • Axa 22 - proiect european (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:07)
  Geo [anonim]

  De ce nu se doreste promovarea Coridorului IV Sud pan european - linia de cale ferata Arad-Timisoara-Craiova, in conditiile in care exista finantare de la CE pentru acest proiect comun cu Grecia, Bulgaria si Ungaria.

 • A3 (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:10)
  anonim [anonim]

  Cei 10km de autostrada Turda - Câmpia Turzii au fost finalizati de Bechtel pe 5 noiembrie. De ce au fost inaugurati numai pe 13 noiembrie?

 • taxa de pod Fetesti (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:10)
  Victor [anonim]

  Ce parerea aveti despre faptul ca s-au cheltuit milioane de euro pt o autostrada la capatul careia, la Fetesti, soferii asteapta 1-2 ore sa plateasca taxa de pod? De ce este atat de greu sa functioneze 4-55-6 case de plata pentru a fluidiza traficul? Personal mi se pare un lucru facut fara pic de judecata.

 • Contractul cu Bechtel. (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:49)
  Gro [anonim]

  Buna ziua, stimata doamna, doleanta mea e simpla.
  Contractul ch Bechtel: sunt bani publici, deci si banii mei acolo. Pentru ca am grija de banii mei, va intreb: de ce nu il desecretizati? Sau va fi si pentru dvs o nuca prea tare de spart?

 • trei intrebari si o sugestie (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:51)
  boogiewoogie [utilizator]

  Buna ziua,

  Ar fi multe de discutat dar as dori sa sa aflu pentru urmatoarele intrebari o parere/raspuns:

  1. Cate din reclamatiile primite de MT sau unitatile sub autoritatea acesteia ajung si la dumneavoastra? adresa persoanala (de pe blog) este verificata de dumneavoastra?

  2. Ce parere aveti despre OG nr. 32/2007 si despre implicarea MT in legislativ pentru a face lucrurile sa mearga mai bine?
  (pont: sunt tone de fiare vechi, nu neaparat din coridorul 4, sau materiale care pot fi valorificate iar banii primiti sa fie investiti in infrastructura)

  3. De ce nu dati afara directorii de la CNCF CFR SA si CFR Calatori?

  4. Ati fi dispusa sa faceti o calatorie cu trenul, alaturi de calatori si alti ministri (turism/dezvoltare si mediu), pentru care sa va platesc biletul?
  Consider ca "munca in teren" ar aduce mai multe beneficii decat lucratul in spatele biroului cu foi.


  Va multumesc.

  (consider ca cele 4 puncte sunt destul de importante, chiar daca nu reprezinta doar 2 intrebari)

 • Administratie de nivel european (Duminică, 14 noiembrie 2010, 22:27)
  Caligula [anonim]

  Doamna ministru,

  Credeti ca pentru a avea o conducere CNADNR la nivel de eficienta europeana e posibila o co-optare a unor specialisti straini din Uniunea Europeana dupa modelul aplicat de bulgari la RIA prin numirea lui Klaus-Dieter Stolle ca director executiv?

  Credeti ca angajarea unor experti tehnici din cadrul EU in ministerul pe care il conduceti poate dinamiza lucrarile de infrastructura?

 • Anvelope de iarna (Duminică, 14 noiembrie 2010, 22:30)
  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  De ce in lege se impune o perioada calendaristica pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarna chiar daca in perioada respectiva sunt temperaturi peste 10 grade celsius? Este cunoscut faptul ca anvelopele de iarna au o compozitie care vaforizeaza uzura excesiva a acestora la temperaturi ridicate, devenind chiar un pericol pentru circulatie. De ce in lege nu se specifica obligativitatea cauciucurilor de iarna daca conditiile meteo o impun? Perioada calendaristica in care ninge si sunt temperaturi scazute nu este o constanta ci o variabila, legea ar trebui adaptata in consecinta.

  Va multumesc

 • Aeroportul Timisoara (Duminică, 14 noiembrie 2010, 22:30)
  anonim [anonim]

  1.Ce parere aveti despre modul in care este condus Aeroportul International Traian Vuia Timisoara?
  2. Sunteti informata despre calificarile si aptitudinile conducerii sau despre modul in care au inlaturat oameni de valoare si i-au inlocuit cu oameni fara cea mai mica tangenta cu domeniul aeroportuar, ca sa nu mai vorbim de experienta si competente?
  Multumesc!

 • anvelope de iarna (Luni, 15 noiembrie 2010, 0:28)
  elena [anonim]

  Buna ziua,

  Se va schimba ordonanta referitoare la echiparea masinilor cu cauciucuri de iarna sau va ramane aceias perioada 1 noiembrie-1 martie? Anul acesta in martie ningea iar in noiembrie sunt peste 20 de garde.

 • pret bilete CFR (Luni, 15 noiembrie 2010, 4:01)
  me [anonim]

  La ora actuala CFR-ul e f scump, este mai rentabil sa mergi 2 persoane cu masina decat sa iei trenul, asta ca sa nu vorbesc de conditii, intarzieri etc
  Oare nu era mai bine ca biletele la CFR sa se ieftineasca astfel incat sa devina o alternativa si la pret comparativ cu masina personala???Dc s-ar ieftini biletele nasul ar lua spaga mai putina+ numarul persoanelor care o sa circule cu trenul o sa creasca.Deci incasarile o sa creasca as zice eu asta ca sa nu mai vb ca nu imi convine ca din banii mei si a celorlalti romani CFR-ul sa fie subventionat si trenurile sa circule goale.
  Adica noi subventionam un mamut ca se plimbe mecanici de locomotiva cu trenurile goale care nu pot fi dati afara dc nu mai au obiectul muncii??Pana cand situatia asta??

 • 2020 (Luni, 15 noiembrie 2010, 4:49)
  Vlad Manea [anonim]

  Stimata doamna Ministru,

  Ati putea sa ne spuneti cam cum ar arata Romania
  din punct de vedere la retelei de transporturi in anul 2020?

 • Inaugurari similare in alte tari (Luni, 15 noiembrie 2010, 8:30)
  Adi [anonim]

  Doamne ministru, cunoasteti cumva daca:
  1. in alte locuri de pe glob s-au facut inaugurari la cel mai inalt nivel pentru 10km de autostrada? Daca da, puteti spune unde? Daca nu, de ce a ales guvernul sa produca un eveniment din asta?
  Ma gandesc ca simpla organizare a inaugurarii cu surse si trambite costa bani. Ati putea estima costul festivitatilor de inaugurare?
  2. sectorul de drum inaugurat e terminat complet? Inclusiv semnalizare, marcaje, toalete publice si ce mai trebuie?

 • cfr (Luni, 15 noiembrie 2010, 8:39)
  john [anonim]

  In toate tarile dezvoltate din lume se pune baza din ce in ce mai mult pe transportul feroviar. Este mai sigur, mai rapid si mai putin poluant (vezi Germania, Franta, Elvetia, Austria in Europa, Japonia, Coreea de Sud, China in Asia). La noi transportul pe calea ferata a ajuns sub orice critica! Cum comentati?

 • Sarut mana stimata doamna ministru! (Luni, 15 noiembrie 2010, 8:44)
  George [anonim]

  Pentru inceput tin sa va salut respectuos,
  va stimez si respect ca unul dintre cei mai buni ministri.
  Tin si va rog sa-mi raspundeti sincer la urmatoarele intrebari.
  1.De ce toti minsitri transporturior de dupa 1989 nu au "iubit " transportul feroviar di Romania. Acest sector trebuia intretinut(linii+instalatii), modernizat(locomtive, vagoane calatori+marfa) si nu luat de la zero cum este cazul autostrazilor.
  .Toate tarile din UE investesc enorm in acest sector nepoluant si economic.
  2. De ce s-a renutat la ideea tranzitarii Romaniei, a tirurilor de vineri pana duminca seara pe vagoane platforma.
  ////
  Cu stima si respect(editat de HotNews.ro)

 • AUTOSTRAZI DIN BETON DE CIMENT DIN NOU (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:00)
  melissa [anonim]

  De ce Doamna Ministru standardele de cost pentru AUTOSTRAZI nu contin si solutia in beton de ciment cand ea se aplica peste tot in Europa - numai noi facem centurile oraselor din asfalt - centura Budapestei este in BETON doamna minsitru - ne place atat de mult asfaltul?

 • Intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:06)
  Ion [anonim]

  Buna ziua doamna ministru, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari.
  /
  2) Ati spus ca veti licita pana la sfarsitul acestei luni 4 tronsoane de autostrada din Coridorul 4. Cu toate acestea nu am auzit de vreo procedura de licitatie demarata. Nu inteleg cand veti avea timp sa organizati 4 licitatii in 15 zile.
  /
  /
  /
  6) Ce planuri aveti cu segmentele de autostrada trans-carpatice (Pitesti-Sibiu si Comarnic - Brasov) ? Din cate stiu, planurile sunt deja facute, de ce nu se fac licitatii in care constructorul vine cu finantarea, bineinteles.
  Consortiul Aktor-Vinci a renuntat la contractul Comarnic-Brasov la un an dupa ce fusese declarat castigator, aducand prejudicii imense statului roman. Cum se vor putea evita astfel de situatii pe viitor ? Au fost penalizate aceste doua firme pentru neseriozitatea lor ?

  Va multumesc !(editat de HotNews.ro)

 • este corect ??? (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:26)
  Marian [anonim]

  Premierul Boc,Presedintele Basescu,PDL...spun in cor cu totii ca trecem prin criza si ca nu sunt bani de pensii,somaj...etc;va rugam sa ne spuneti daca este corect ca Aeroclubul Romaniei care se afla sub patronajul MIN. Transporturilor,sa repare planoare in plina criza si daca stiti la ce suma se ridica aceste reparatii? se putea face altceva cu aceste sume uriase...macar anul acesta si la anul cand ne este mai greu ?
  Multumesc.

 • Centura Bucuresti (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:30)
  Stefan S [anonim]

  Erati langa dl. prim ministru Boc atunci cand a declarat ca "La 1 decembrie, cei 20 de kilometri de pe ruta Chitila-Voluntari trebuie date spre circulatie" (citat). Ce masuri aveti in vedere in cazul in care centura nu va fi gata la acea data?

 • intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:33)
  nicoleta [anonim]

  1.Imi spuneti va rog cum credeti ca vor plati oamenii anvelopele de iarna (a caror costuri se ridica la 1000 lei) in conditiile in care 80% din populatia din tara castiga in jur de 1000-1500 lei.
  ////
  3.Am venit cu trenul Constanta Bucuresti in 6 ore, mentionez ca trenul e Rapid dar are viteza de personal.De ce merg trenurile asa incet? si daca liniile sunt de vina, si trenurile au restrictie de viteza, de ce sunt preturile asa mari, cand un rapid de fapt e accelerat sau chiar personal?(editat de HotNews.ro)

 • fonduri (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:47)
  octavian [anonim]

  Cum preconizati ca va evolua abosortia de fonduri europene de catre Transporturi in urmatorii ani, in conditiile in care in prezent procentul e undeva la 2%?
  M-ar interesa estimari cantitative concrete pentru urmatorii ani.

 • culoarul IV (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:52)
  nelutu [anonim]

  Cand se va incepe(si mai ales cand se va finaliza) tronsonul Timisoara-Lugoj si mai apoi Lugoj-Deva din autostrada culoarului IV pan european? Totusi este jenant ca vecinii unguri sa iti aduca autostrada pana la granita si tu sa nu fii in stare sa o duci mai departe , dimpotriva , sa te pui sa faci autostrazi in mijlocul tarii , fara a continua de unde au lasat-o ei .

 • investitii in infrastructura feroviara (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:56)
  Grigore [anonim]

  Buna ziua,
  in Germania si Germania pe timp de criza (cat a fost la ei) s-a investit mai mult decat necesar in infrastructura feroviara - linii noi, reparatii etc. Astfel s-au creat noi locuri de munca, s-au varsat impozite la bugetul statului etc.
  Care este motivul pentru care la noi nu se poate face asa ceva? Noi chiar avem nevoie! Cu restrictiile actuale de viteza nici nu e de mirare ca lumea refuza sa mai cricule cu trenul, ca marfurile nu se mai transporta pe tren.
  Exista vreun plan pe termen lung, o strategie, de revigoare la retelei feroviare romane? Nu ma refer aici la coridorul IV, caci nu se circula doar pe ruta asta.
  Va multumesc

 • Autostrada Bucuresti - Ploiesti (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:58)
  Claudiu Dumitrescu [anonim]

  In data de 1 septembrie 2010, intr-o conferinta de presa, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca: “In privinta autostrazilor, pana la sfarsitul anului, indiferent cine va fi ministru, vom finaliza vreo 40 si ceva de kilometri de autostrada.”. Din cei 40 de km, 10-12 km vor face parte din Autostrada Bucuresti – Ploiesti, din zona Barcanesti. Intrebarea este: Cand va avea loc inaugurarea promisa, respectiv inaugurarea tronsonului de 10-12 Km din Autostrada Bucuresti – Ploiesti? De asemenea doresc sa stiu, cand voi putea merge pe autostrada de la Bucuresti la Ploiesti?

 • transparenta ? (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:01)
  gabriel [anonim]

  1. de ce nu exista transparenta in cadrul ministerului dumneavoastra ? ( afisabile decent fondurile, proiectele , costul, persoane de contact din partea firmelor si a administratorului .. etc
  2. aveti in subordine un institut CENTRUL DE STUDII TEHNICE RUTIERE SI INFORMATICA - care sunt proiectele dezvoltate de acesta ?
  ////

  TRANSPARENTA ?(editat de HotNews.ro)

 • management (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:29)
  gabriel [anonim]

  Exista intentia de a se asigura un mod de abordare al proiectelor unitar ? Exista intentia alinierii la tehnicile corecte de evaluare si management al proiectelor din infrastructura ?

  De ex ,timpul alocat executiei unui proiect este mult supradimensionat. Controlul etapelor de executie este ca si inexistent iar receptia finala se face doar ca sa fie facuta ( ca asa spune legea probabil) .

 • CFR & TIR (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:30)
  Deea [anonim]

  Buna ziua,


  1) In primul rand, va rog sa ne clarificati cat mai pe scurt situatia transportului feroviar pe ruta Bucuresti - Constanta, care de mai bine de 6 ani est in "reparatii" conform informatiilor disponibile pe site-ul oficial CFR, datorita carora in tot acest timp, orice tren, indiferent de categorie parcurge in un timp mediu de 6/7 ore o distanta de aproximativ 225 KM de cale ferata. Pentru cei care folosesc aceasta ruta situatia a devenit inacceptabila!

  2) In al doilea rand, va rog sa clarificati situatia transporturilor de tonaj mare si a TIR-urilor care tranziteaza teritoriul Romaniei in weekend-uri, cand, potrivit reglementarilor UE, circulatia acestor vehicule ar trebui sa fie interzisa.
  Inteleg ca pentru vehiculele ce transporta marfuri perisabile exista o derogare, probabil justificata, insa autoritatile au obligatia legala de a nu aplica acest regim special si in cazul altor transporturi, ce ar trebui sa fie oprite la granite pana duminica, la sfarsitul zilei.
  Cu toate acestea, pe sectoarele de drum si-asa supra-aglomerate din Romania (a se vedea Valea Prahovei, Valea Oltului etc.) circula mult prea multe TIR-uri care nu fac decat sa ingreuneze circulatia si sa puna in pericol vietile oamenilor. Care este explicatia pentru aceasta situatie?

 • PPP (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:36)
  englezu [anonim]

  Doamna Ministru, ca initiator a Legii PPP, nu aveti nimic sa va reprosati in contextul criticilor de ne-constitutionalitate si de neconformitate cu directiva europeana pe achititii publicii a acestei legi.
  Atata timp cat niste mair case de avocatura au adus aceste critici, cu argumente solide (zic eu) nu va este teama ca nu va putea fi adus la bun sfarsit nici un proiect pentru ca va fi contestat la CC.
  Am inteles ca si Comisia a incepu (informal deocamdata) procedura de infrigement. Ne puteti confirma aceasta informatie?
  Era atat de greu sa fie prevazuta o procedura cu licitatie? Chiar aveti incredere in negocierea?

 • Strategie nationala pt infrastructura (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:57)
  Cristian [anonim]

  Buna ziua Doamna Ministru, ma bucura faptul ca dovediti un interes real pt. infrastructura nationala.
  /
  2. Exista un plan concret de finantare a fiecarei lucrari indiferent de buget?(ex: Brasov-Bors) ca depinde de buget-ul alocat stim, dar trebuie sa fie niste sume concrete minimale pt. ca sa fim sigur ca acei constructori nu se vor opri din lucru.
  /
  4. Cand se va implementa un plan de monitorizare a muncii din teren a angajtilor firmelor care licreaza la drumuri(se stie ca modelul Dorel e standard si lumea doar se face ca munceste )

  Multumesc,
  Cristian(editat de HotNews.ro)

 • Fonduri europene (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:59)
  Marius [anonim]

  1. Cand considerati necesar abrogarea art. VIII din OUG 114/2009 privind salarizarea personalului care lucreaza in proiecte cu finantare europeana? Nu considerati ca este DISCRIMINATORIE aceasta situatie (mentionata mai sus) in urma careia beneficiarul (adica ministerul transporturilor) isi plateste subordonatii cu 4-500 lei/luna iar partenerul (ONG, SRL, etc) isi plateste angajatii, in acelasi proiect, cu 150.000 - 180.000 lei desi TOTI cei implicati in proiect lucreaza cot la cot?
  3. Nici macar varianta de spor cu 75% (de care oricum nu pot beneficia toti cei din proiecte europene - asa cum s-a ganadit varianta de OUG) nu mai apare odata? In conditiile prezentate CHIAR CREDETI ca se vor implemeta proiectele incepute? Nu uitati ca totusi angajatii le implementeaza nu conducerea MTI indiferent de cate statistici de absorbtie faceti in minister!

  Va multumesc!(editat de HotNews.ro)

 • restructurari (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:00)
  ceferistu [anonim]

  Buna ziua.
  In legatura cu viitoarele restructurari va pun cateva intrebari:
  1) Daca faceti restructurari de ce nu incepeti cu personalul din minister si din anumite companii?
  2) De ce nu trageti la raspundere pe toti directorii incapabili si vinovati de pierderile companiilor datorita contractelor paguboase pe care ei le-au facut cu stiinta conducerii MTI?
  In incheiere va dorim de sarbatori ce ne doriti si dumneavoastra noua!

 • licitatii (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:11)
  Ovidiutzu [anonim]

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu si eu de ce dupa campaniile agresive despre firmele care vin cu un laptop si iau lucrari ministerul a facut exact invers? Daca inainte puteai sa subcontractezi oficial lucrari in limita a 30% din valoarea lucrarilor, licitatiile din ultimi ani au fost cu posibilitatea de a subcontracta 99,99% din lucrari . Este chiar deranjant ca vin firme care nu au investit aproape nimic iau lucrari sublicitind si apoi subcontracteaza aproape integral lucrarile catre firme rominesti pe care le baga in faliment prin neplata.
  Si daca vrei sa-i executi ar fi destul de greu deoarece nu poti sa iei ceva ce nu are in Romania.
  Cred ca ministerul ar trebui sa nu mai lase atit de larga poarta subcontractarii iar cei care nu isi mobilizeaza utilajele specificate in oferta ar trebui scosi automat de pe lucrari. (am vazut ca se poarta lipirea de autocolante cu sigla firmei lor pe toate utilajele si camioanele inchiriate.... alta gogorita)

 • Coridorul 4 PanEuropean (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:14)
  Catalin Florescu [anonim]

  Stimata doamna Ministru Anca Boagiu,

  Am o nelamurire privind traseul pe care il are Culoarul 4 Pan European pe teritoriul Romaniei :

  Conform rutei stabilite de cei care au trasat acest culoar pentru Romania la Conferința a II-a pan-europeană privind transportul din Creta, în martie 1994, cu adăugiri în Conferința a III-a din Helsinki, petrecută în 1997 si facuta public pe: http://www.unece.org/trans/main/ter/Countries/PanEuCorridors.html, ar trebui ca acesta sa urmeze urmatorul traseu prin cele doua ramificatii ale sale:
  1. Nadlac, → Arad, de unde coboara spre Timisoara urmeaza directia orasului Lugoj, iar de aici…. coboara spre Dunare prin Caransebes, Drobeta Turnu Severin → Craiova si iese din tara pe la Vidin !
  2. porneste de la Nadlac - Arad, tine cursul raului Mures spre Deva, Orastie, Sebes, Sibiu….
  Nelamurirea mea de care aminteam mai devreme, face referire la deviatia (ocolirea) care o are acest Culoar 4 Pan European de la Lugoj – Deva - Orastie???. (De ce se ocoleste pe Timisoara → Lugoj si dupa aceea spre Deva? cand poate sa se construiasca direct spre Deva de la Arad !)
  Va rog sa nu ocoliti acest mail si sa imi raspundeti de ce aceasta ruta a fost deviata, iar lucrarile nu se fac conform rutelor stabilite de cei care au trasat acest culoar pentru Romania.
  Va multumesc.

 • posibilitate finantare autostrada (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:23)
  mbasa [utilizator]

  Buna ziua.
  As vrea sa stiu daca s-ar putea finanta portiuni din Autostrada Transilvania din bani europeni, avand in vedere importanta crescanda a Republicii Moldova in politicile UE. Ar fi ideal daca ministerul ar putea identifica oportunitati in a cere finantare in acest scop.
  O viitoare autostrada Chisinau - Iasi - Tg-Mures ar putea constitui o buna oportunitatea de a finanta portiuni din Autostrada Transilvania (tronsoanele 2A, 3A si 3B).
  Personal am vazut cat de aglomerat e tronsonul E60 dintre Tg-Mures - Turda cu tiruri (inclusiv moldovene) care fac trafic international, intr-o zona cu o densitate peste medie de populatie si foarte multe curbe.

 • centura bucuresti nord (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:30)
  adrian g. [anonim]

  Buna ziua,
  doamna ministru, in primul rand va felicit pentru 'vantul schimbarii' spre profesionalism si competenta pe care semnele (de pana acum) arata ca il aduceti la MT.
  Intrebare mea este: cand vor fi licitate cele 2 portiuni 'uitate' din CB (A1 - DN7 si DN2-A2)? si cand va incepe lucrul pe cele 3 portiuni din sud, unde contractele sunt atribuite de cel putin 1 an?

 • Ruta Ocolitoare Suceava (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:30)
  Sebastian Gabriel [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa intreb in ce masura vor fi declansate exproprierile si lucrarile pentru Tronsonul 2 al Rutei Ocolitoare a Sucevei ( la intersectia cu DN17) deoarece autoritatile locale au declarat in presa locala ca vor ataca acest nou front in toamna aceasta (din cauza stoparii lucrarilor pe Tronsonul 1 unde sunt alunecari de teren) iar oamenii au fost urgentati sa si stranga recoltele.
  D nul Flutur a mentionat ca ar fi nevoie de vreo 700000 RON pentru acest nou front.
  Vor fi acesti bani alocati in acest an ca si procedura de urgenta sau sunt simple declaratii fara acoperire?
  Va multumesc .

 • 2 intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:33)
  Twistah [utilizator]

  1. Inainte de a stabili criteriile pentru obligativitatea folosirii cauciucurilor de iarna ati consultat situatia din alte tari europene (http://www.euload.com/info.php?catID=22) De ex in Finlanda sau Suedia?
  Dar asupra faptului ca distanta de franare creste la temperaturi de 20 grade Celsius (conform http://www.conti-online.com/generator/www/ro/ro/continental/automobile/sectiuni/hidden/downloads/tyre_basic_information_ro.pdf)
  2. De ce se percepe rovigneta pentru drumurile nationale? Niciunde in Europa nu se percepe asa ceva. Stiu ca totdeauna trebuie mai multi bani, dar banii colectati din accizele la benzina (si asa mult prea mari) nu cumva sint folositi iresponsabil astfel incit avem "regi ai asfaltului" dar nu avem drumuri?

 • Pod peste Crisul Repede pe centura Oradea (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:46)
  oradean [anonim]

  Ce ne puteti spune despre finantarea si finalizarea podului peste Crisul Repede de pe centura Oradea -zona de vest.

 • Buna ziua! (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:50)
  andytzel [anonim]

  1. La sfarsitul lunii septembrie, dl. secretar de stat Pistru declara ca in 2011 va fi reluata procedura de atribuire in concesiune a executiei autostrazii Brasov - Comarnic. Mai tarziu, in octombrie, dvs. ati declarat intr-un interviu pentru Europa FM daca nu ma insel, ca se va recurge cu prudenta la concesiuni dat fiind ca acestea afecteaza deficitul bugetar. In aceste conditii mai este de actualitate declaratia d-lui Pistru? Se va relua in PPP constructia acestui segment de autostrada anul viitor?
  2. Dat fiind declaratiile dvs. referitor la concesiuni coroborat cu faptul ca pentru sectiunea Pitesti-Sibiu UE nu este dispusa sa ofere co-finantare, nu este oare prea mult pentru o tara saraca ca Romania sa finanteze, fie si prin PPP, doua proiecte de autostrazi transmontane scumpe, cand s-ar putea merge doar pe varianta Comarnic-Brasov (care ar rezolva si problemele de trafic de pe DN1 din zona Valea Prahovei) combinat cu Brasov -Fagaras, segment din Autostrada Transilvania si un drum expres intre Fagaras si Sibiu (drum care apare in proiect cu studiu de fezabilitate si estimativ de buget chiar pe site-ul CNADNR)? Evident, in timp s-ar dezvolta si rutele alternative, mai scurte, dar aceasta ar fi cea mai rapida cale de a lega Nadlacul de Constanta pe 4 benzi de circulatie rezolvand in acelasi timp si multe din problemele zonale de trafic.
  /
  Multumesc!(editat de HotNews.ro)

 • pod Calafat (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:52)
  Radu G. [anonim]

  Spuneti-mi va rog cand va fi gata podul de la Calafat, intrucat singura modalitate de a traversa Dunarea venind dinspre Timisoara de ex., este sa traversezi cu bacul ori la Calafat, ori la Bechet, ceea ce implica o pierdere destul de mare de timp, plus un pret prohibitiv care se ridica la aprox. 180 euro dus intors pentru un camion, plus o taxa a primariei Bechet de 65 RON, care nu se justifica in nici un fel, drumul din vama fiind intr-o stare jalnica. Va multumesc

 • Centura ocolitoare Tg-Mures (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:53)
  Mihai [anonim]

  Este in vreun stadiu o centura ocolitoare pentru orasul Tg-Mures? Ma refer la o centura pe relatia Sighisoara - Reghin, traficul greu pe aceasta relatie traversand tot orasul, aproape de centru. Din cate stiu a fost un studiu de fezabilitate facut pentru Corunca-Livezeni-Ernei, dar dl Berceanu l-a considerat un proiect megaloman (era cu 2 benzi pe sens+ banda de urgenta, deci cu profil de autostrada). Daca un drum cu 2 benzi pe sens de o lungime de vreo 11 km e un proiect megaloman, va rog sa ne spuneti daca exista vreo solutie la devierea traficului greu din mijlocul orasului Tg-Mures.

 • Tronson Bors - Cluj (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:59)
  Ciprian [anonim]

  Circul des de la Oradea spre Cluj. Drumul E60 este incredibil de aglomerat cu camioane, masini mici etc.

  Urmatorul tronson de autostrada va fi Bors-Cluj?

  Ciprian,
  Oradea

 • schimbari (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:14)
  cititor hotnews [utilizator]

  Va rog sa imi raspundeti daca se va continua politica de schimbare a directorilor generali,care nu sunt eficienti,au interese personale si si-au format un fel de gasti cu care se mentin pe functii ?
  Puteti eventual sa ii nominalizati ?
  Eu am deja un nume,de o persoana care a mai lucrat si la primaria capitalei.

 • Întrebare (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:15)
  Cristian M [anonim]

  O singură întrebare: câţi kilometrii de autostradă estimaţi că vor fi construiţi din fonduri europene în următorii 5 ani şi pe ce tronsuane credeţi că veţi obţine finanţare?

 • Treceri la nivel cale ferata Arad & Anvelope iarna (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:30)
  Stefan [anonim]

  1.Stiti ca un studiu recent a aratat ca barierele de pe centura Aradului (sunt trei linii ferate spre Curtici,Oradea si Deva) sunt coborate 8 ore din 24 ?Este cea mai proasta intampinare a celor care au curajul sa vina pe sosea in Romania sa ii pui sa stea ore in sir pana strabat centura Aradului!
  Cand se vor realiza pasarelele pe centura ocolitoare a Aradului sau macar in prima faza nu s-ar putea seta mai bine momentul in care se lasa bariera(de multe ori timpul pana vine trenul depaseste chiar si 15 minute)?
  2.a.In multe tari din Europa legistatia legata de cauciucurile de iarna este mult mai aproape de cetatean.As fi vrut sa cred ca legea mai ales cu rol preventiv insa consta ca de fapt din nou se urmareste sa se stoarca cetateanul .
  Aruncati va rog o privire pe legislatia europeana:
  http://www.ziare.com/auto/informatii-auto/cum-arata-legea-cauciucurilor-de-iarna-in-tarile-europene-1054205
  Si sper sa mai imbunatatiti legea in favoarea cetateanului (data de incepere ar putea fi 1 decembrie ,soferi sa fie amendati doar daca circula pe gheata sau zapada cu cauciucuri de vara,cuantumul amenzi redus ,iar ideea ca daca ma loveste unul nu sunt despagubit ca eu am cauciucuri de vara desi spre exemplu azi sunt in jur de 20 de grade mi se pare aberant !)
  Numai bine si cum speranta moare ultima tot mai sper ca vom avea si autostrazi desi tot cu stangul vad ca ati pornit daca ati inceput sa va laudati cu 10 km de autostrada.

 • Informatii pe site-urile companiei si ministerului (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:49)
  je [anonim]

  O deficienta majora a companiei de autostrazi si a ministerului transporturilor este accesibilitatea informatiilor despre statusul proiectelor.

  Pe cand si la noi siteurile www.andnet.ro si www.mt.ro vor avea informatii la zi cu progresul proiectelor, poze de pe santiere, strategiile ministerului?

 • Omisiune (voita) la raspunsul pentru prima intreba (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:49)
  RADU [anonim]

  Doamna Ministru,
  Nu ati raspuns la prima intrebare de pe forum, respectiv de ce costuirle pentru autostrazile din Romania sunt cele mai mari din Europa?

 • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:58)
  Anca Boagiu [hotnews.ro]

  Se finalizeaza anul viitor

  Privatizarea CFR Marfa se va face cand vom avea conditii optime pe piata pentru a obtine un pret bun

 • CFR (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:04)
  Anonim [anonim]

  Buna ziua,

  In calitatea de calator pe drumul Iasi-Bucuresti la IC sau Rapid, am urmatoarele intrebari:

  A. De ce nu aveti o solutie de internet wireless pentru calatori (exemplu: compania nationala feroviara din Italia are in vedere lansarea propriului serviciu). Ati putea deasemenea sa intrati intr-un parteneriat cu o firma de telecomunicatii in acest sens.

  B. De ce durata calatoriei este de 7h? Daca este datorita infrastructurii (am inteles ca trenurile pot merge si mai repede) aveti in vedere solutii de modernizare? Cand vom putea reduce macar la jumatate aceasta durata (linia nu parcurge munti)?

  C. De ce pretul unui bilet cumparat din tren este aproape dublu? In conditiile de trafic din Bucuresti, este foarte probabil sa ajungi cu 5 minute inaintea de plecarea trenului din gara (mi s-a intamplat chiar ca trenul sa plece cu 2 minute inaintea orii specificate) si sa nu mai ai timp sa cumperi bilet de la chiosc sau de la aparat, iar bilete online nu se pot cumpara in aceeasi zi cu calatoria.

 • Pod centura Mogosoaia (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:27)
  Sebastian [anonim]

  Buna ziua,

  va rog sa-mi spuneti daca in zona de intersectie a Centurii de Nord (Soseaua Odaii) cu DN 1A din localitatea Mogosoaia se va mai construi podul/pasajul rutier asa cum a fost proiectat initial. Solutia actuala, sens giratoriu nefiind viabila, "gatuirea" centurii urmand sa anuleze extinderea la patru benzi.

  Multumesc

10465 vizualizari

 • Nedumerire.... (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:16)

  Mihai V [anonim]

  1.Se stie ca preturile de cost pentru autostrazile din Romania sunt cele mai mari din Europa. Cum comentati acest aspect? Ce masuri aveti in vedere ca aceasta situatie sa nu mai continue ?
  2. Toate companiile CFR care apartin de Ministerul Transporturilor sunt aproape in faliment, in timp ce companiile feroviare particulare atat de transport marfa cat si de persoane, prospera . Cum explicati aceasta situatie ?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:02)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai V

   − kilometru de autostrada în condiţii normale in zona de ses 3.860.000 euro, exclusiv TVA
   − kilometru de drum nou în condiţii normale in zona de munte 6 100 000 euro (exclusiv TVA)
   − kilometru de drum nou în condiţii normale in zona de deal 5.050.000 euro
   − Din datele prezentate pentru contractele aflate în derulare reiese că preţul mediu pe un kilometru de autostradă este de aproximativ 5,5 milioane euro pentru Arad-Timişoara, 6,5 milioane de euro pentru Medgidia-Constanţa şi 7 milioane de euro pentru Cernavodă-Medgidia.

   Speram ca saptamana asta, in sedinta de Guvern, sa fie adoptate standardele de cost, ceea ce va conduce la diminuari ale costurilor de executie.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:08)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai V

   intrebarea 2

   − Explicaţia e simplă: management prost în ultimii 10 ani. Surprinzătoare sunt cazurile de directori care au fost la companiile de stat şi au avut rezultate slabe, iar apoi la companiile private s-au dovedit a fi oameni de afaceri eficienţi. Sunt nişte semne de întrebare aici, la care raspunsurile, cu sinranta, le voi primi de la DNA.

   Ca masuri viitoare, toate companiile intra in restructurare, pentru a reduce pierderile si a creste eficienta acestora. Vom respecta toate tintele pe care ni le-am asumat prin acordul cu FMI. Managerilor le-au fost amendate contractele de management, conditie pentru masurarea performantei acestora fiind respectarea tintelor din acordul cu FMI.
 • TRANSPORTURI CFR ROMANIA (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:26)

  GEOEMA [anonim]

  de ce nu introduceti trenuri sageata albastra pe toate rutele Romaniei scadeti putin pretul fata de concurenta puneti monitoare tv ca afara si o sa vedeti ce multi calatori o sa aveti faceti mai comoda si mai frumoasa calatoria cu trenul VA MULTUMESC.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:11)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui GEOEMA

   Cele 120 de rame automotoare sageata albastra au fost achizitionate in cadrul unui proiect realizat cu firma Siemens si circula pe mai multe rute feroviare din intreaga retea de cale ferata.
   In Romania circula zilnic peste 1500 de trenuri de calatori.

   Prin programele de modernizare permanente ale Societatii Nationale de Transport Feroviar de Calatori „CFR Calatori” – SA sunt achizitionate vagoane noi de calatori si se modernizeaza vagoane, locomotive si rame pentru transportul de calatori.

   Vom introduce scurt parcursul, care va eficientiza transportul la CFR Calatori. Lucram pentru transferarea traficului de calatori de pe rutier pe calea ferata. Toate masurile le luam impreuna cu statele membre astfel incat sa reusim ca impreuma sa cream un spatiu feroviar unic.
 • comunicare (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:27)

  diddlyjo [utilizator]

  Buna ziua,
  sâmbata dl. Boc declara ca in ultimii 2 ani s-au dat in circulatie 116 km de autostrada. majoritatea românilor stiu de 42+10. sa fie o deficienta de comunicare a guvernului? daca da, cum veti face ca romanii sa poata afla mai usor ce face guvernul? daca nu, unde e greseala?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:12)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui diddlyjo

   Premierul a anunţat kilometri construiţi la profil de autostradă, adică atât ce înseamnă autostrada Transilvania, cât şi centurile ocolitoare construite la profil de autostradă: Sibiu, Bucureşti Nord, Ploieşti şi Timişoara, toate aflate pe coridorul IV şi care vor fi legate de tronsoanele pe care le scoatem acum la licitaţie.
 • Autostrazi in Moldova (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:30)

  matei pirvu [anonim]

  Buna ziua , as dori sa stiu ce plan de constructie de autostrazi real(nu electoral) pentru zona Moldovei aveti ??(cind si unde vor fi incepute)??
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:12)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui matei pirvu

   Autostrada Tg. Mureş – Iaşi - Ungheni
   Proiectul de realizare a autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni este cuprins în Legea nr. 363/21.09.2006 privind aprobarea „Planului de Amenajare Teritorială Naţională”, secţiunea 1 – Reţele de Transport.

   În luna septembrie 2007 a fost semnat contractul de achiziţie a serviciilor de proiectare pentru elaborarea Studiului de Pre-Fezabilitate al autostrăzii, studiul fiind finalizat la începutul anului 2008.

   Conform Studiului de Pre-Fezabilitate, lungimea traseului proiectat este de 306,93 km. Autostrada va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi a fost divizată în 3 tronsoane, astfel încât fiecare sector în parte să poată fi implementat independent: Târgu Mureş – Ditrău; Ditrău – Târgu Neamţ; Târgu Neamţ – Ungheni.

   În luna septembrie 2009 au fost lansate procedurile de achiziţie publică în vederea atribuirii contractelor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate şi listelor de cantităţi pentru cele 3 tronsoane ale autostrăzii.
   Contractele de elaborare a Studiilor de Fezabilitate şi a listelor de cantităţi au fost atribuite astfel:
   1. Târgu Mureş – Ditrău: februarie 2010
   2. Ditrău – Târgu Neamţ: decembrie 2009
   3. Târgu Neamţ – Ungheni: februarie 2010,
   fiind în prezent în curs de derulare.

   Termenul pentru finalizarea Studiilor de Fezabilitate şi listelor de cantităţi este de un an de la data atribuirii contractelor.
 • Intrebari doamnei ministru Boagiu (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:40)

  Giogila Oana [anonim]

  1.Este firesc ca UMB(Umbrarescu) sa aiba contracte de intretinere multinanuala pentru drumurile nationale din mai multe judete dar cu toate acestea lucrarile efective sa fie efectuate tot de catre AND? Daca veti face o analiza sumara veti constata ca majoritatea lucrarilor marunte,greu de executat, sint facute cu drumarii de la districte(plombari, curatat zona drumurilor, deszapeziri ocazionale,dar care se fac atunci cind lumea tzipa ca drumarii nu-si fac datoria) iar lucrarile de amploare(multe facute fara a fi strict necesare,in timp ce alte drumuri asteapta mult timp pentru a fi reparate) se executa de UMB. 2. De ce se plateste deszapezirea dupa pretentiile UMB si nu dupa masuratorile facute si trecute in caietul de sarcini, masuratori valabile pentru ani si ani, dar care acum au devenit dintrodata mult mai mari? Inchipuiti-va un plus de 150.000 de metri patrati deszapeziti lunar doar pe hirtie, neconfirmati de sefii de districte(care urmaresc pas cu pas deszapezirea), dar decontati imediat de AND.3.Cite amenzi a primit UMB pentru masinile sale, care,desi lucreaza la reparat drumurile nationale, nu respecta niciodata greutatea admisa de lege si sint tocmai primii care distrug drumurile reparate de ei?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:14)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Giogila Oana

   În urma licitatiilor efectuate in 2008, UMB Spedition a castigat, in cadrul Regionalei IASI, lucrări de intretinere multianuala iarna-vara, pe toate cele noua sectii de DN. Nu toata gama de lucrari de intretinere curenta vara-iarna au fost cuprinsa in caietul de sarcini.

   In aceste conditii, DRDP Iasi prin SDN-urile (Sectii Drumuri Nationale) sale achizitioneaza mixtura si executa reparatii izolate (plombari gropi) in regie, cu oameni si ultilajele proprii.

   Neavand utilaje specifice activitatii de intretinere pe timp de vara, respectiv reparatii mecanizate pe suprafete intinse, acestea se executa prin terti (UMB), conform contractelor de intretinere multianuala.

   DRDP Iasi are utilaje specifice pentru activitatea de iarna si in aceste conditii, pe fiecare sectie exista un tonson de drum pe care executa, in regie, lucrari de deszapezire si combatere a poleiului.

   Avem in acest moment un grup de lucru comun ministerul transporturilor - CNADR si politia rutiera pentru a crea standarde unice de deszapezire, aplicabile tuturor DRDP-urilor. Contractele multianuale expira anul viitor si vor fi relicitate in noi conditii tehnice si cu standarde de cost.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:16)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Giogila Oana

   intrebarea 2

   Suprafetele de drum care au fost licitate in anul 2008 au fost luate din banca de date tehnico-rutiere (intocmita in intervalul 2000-2001). In urma actualizarii bancii de date de catre personalul din sectii si districte, din anul 2010, au rezultat unele cantitati suplimentare care vor fi introduse in cadrul contractului subsecvent din anul in curs. Din 2001 si pana in 2010, pe o serie de drumuri au fost executate lucrari de modernizari si largiri (de exemplu, DN 2 Focsani- Siret a fost largit de la 7 metri la 12 metri).
   Avand in vedere faptul ca DRDP Iasi are in administrare 3.400 km (23.800.000 mp), cei 150.000 mp mentionati de dvs. reprezinta o crestere de numai 0,63%.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:17)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Giogila Oana

   intrebarea 3

   UMB Spedition a primit, in ultimii doi ani, 61 de amenzi in valoare de 300 mil lei vechi.
 • "All-weather" (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:41)

  John Doe [anonim]

  Daca folosesc in prezent anvelope "all weather", mai trebuie sa planific cumpararea de anvelope winter?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:18)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui John Doe

   Prevederea legislativă privind dotările de iarnă face referire la normele stabilite la nivel european şi care includ şi anvelopele all season. Mai trebuie sa aiba si inscriptia MS (Mud & Snow)
 • cauciucuri de iarna (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:43)

  Claudiu MINEA [anonim]

  Pentru transportatorii care lucreaza pe relatia Romania-sudul Europei (Grecia, Turcia, Italia - tari unde temperaturile sunt spre 20 grade C in noiembrie sau martie), ce le recomandati sa faca dupa ce ii obligati sa aiba cauciucuri de iarna? Sa mearga cu ele pana la granita si apoi sa le schimbe? Sau sa schimbe cate un set de cauciucuri la fiecare transport? Sau sa se apuce de alta activitate? Au calculat "expertii" dvs impactul unei astfel de masuri (unica in Europa)?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:20)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu MINEA

   Toate autovehiculele utilitare de peste 3, 5 t au in dotare cauciucuri all -season. Deci nu trebuie sa va schimbati cauciucurile la intrarea si iesirea din tara.
 • intrebarile (si nedumeririle) mele (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:59)

  gimini [utilizator]

  Bun, deci avem o problema: infrastructura noastra e la pamant. E una din putinele asertiuni cu care toata lumea e de acord, putere, opozitie, barbati, femei, soferi, pietoni, angajati, patroni etc.

  In acest conditii, nu inteleg un lucru. E ca clar ca infrastructura e un "must have", gata, nu mai e vreme de pierdut. In conditiile astea, de ce Compania Nationala de Autostrazi nu construieste ea, direct, autostrazile de care e nevoie? Muncitori s-ar gasi la pret bun, doar sunt atatia someri. Manageri, ingineri performanti, diriginti de santier? Nici o problema, daca nu avem destui in tara angajam din strainatate si rezolvam si aspectul asta. De ce, asadar, nu construiesc autoritatile direct infrastructura de care se stie ca e nevoie si se pierde atata vreme cu licitatii, contestatii samd?
 • Regionala CFR Timisoara vs Craiova (Duminică, 14 noiembrie 2010, 19:59)

  Alexandru [anonim]

  Am citit nu de mult ca cele doua regionale CFR, Timisoara si Craiova s-au comasat, cu sediul nou... la Craiova.
  Intrebarea mea este de ce s-a luat aceasta decizie? Este Craiova un nod de cale ferata mai important decat Tm? Sau pur si simplu Craiova a fost aleasa pt a avea dl Berceanu realizari pt judet.
  Cand la Timisoara circula primul tren (ca sa nu mai vorbim de tramvai) si deci s-au pus bazele cat de cat ale managemetului feroviar, la Craiova cu ce se circula???? Eu cred ca cu caruta...
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:23)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Jumatate din cantitatea totala de marfa transportata astazi in Romania de catre CFR Marfa este incarcata la Craiova. Decizia este justificata economic si nu are nici o legatura cu alte criterii. Precum stiti, CFR marfa este in proces de pregatire pentru a fi privatizat.
 • aeroporturi din asfalt (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:03)

  DORIAN [anonim]

  Doamna Ministru, de ce se construiesc aeroporturi din asfalt cand standardele de cost sunt pe solutia beton de ciment?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:24)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui DORIAN

   Vom publica si standardele de cost pentru aeroporturile cu pista asfaltata de indata ce vor fi gata.
 • infrastructura (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:05)

  george [anonim]

  1- de ce costul de autostrazi si centuri costa la noi mai mult decat in alte tari europene?in timp ce termenele de executie sunt proportinoale cu costurile? cu cat platim mai mult cu atat termenul de executie se prelungeste....
  2- daca tot nu avem si nu vom avea autostrazi, de ce nu s-a implementat pe CFR sistemul de transport pentru automobile Bucuresti -Arad?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:25)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george

   Realizarea unui sistem de transport pentru automobile pe calea ferata este in atentia Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, iar implementarea acestuia necesita rezolvarea unor probleme complexe atat din punct de vedere tehnic si organizatoric (dotarea cu vagoane speciale care implica niste costuri foarte mari), dar si rezolvarea unor probleme legislative si de eficienta economica pentru companiile feroviare care ar realiza aceste activitati.
   In prezent Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a promovat, ca o prima etapa, o actiune de realizare a unui transport RO-LA pentru transportul intermodal de marfa, actiune care este in discutie si avizare cu ministerele si institutiile publice implicate.
 • Drumul Botosani - Targu Frumos (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:08)

  George [anonim]

  Stimata D-na Ministru,

  Va rog mult sa ne precizati cand va intra in reabilitare drumul Botosani - Targu Frumos (ce leaga zona Botosani de sud prin E85), drum care nu a mai fost reabilitat in ultimii 20 de ani.
  Acest drum este extrem de important pentru dezvoltarea economica a zonei. Va multumim mult pentru sprijinul d-voastra.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:26)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   In acest moment, se afla in curs de elaborare documentatia de proiectare „Modernizare DN 28B Targu Frumos-Botosani, km 0+000-71+100”, incheiata de DRDP Iasi cu firma SC Consitrans SRL Bucuresti.

   Dupa aceasta procedura, urmeaza avizarea in cadrul Comisiei Tehnico-Economice a proiectului mentionat.
 • Investitii in infrastructura (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:14)

  Silviu Baiau [anonim]

  1. De ce banii care se incaseaza din drumuri (amenzi ARR, RAR, amenzi circulatie, accize carburanti) nu se duc tot in drumuri si se duc la buget?

  2. Cum comentati ca firmele romanesti de asfaltari au profituri de 25-40% pe cand firmele straine au profitabilitate de 2-5%?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:28)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu Baiau

   Prin prevederea legislativă din care toată lumea a reţinut doar partea cu anvelopele, una din reglementări esta ca din cuantumul amenzilor aplicate de ARR, RAR si CNADR, 90% să rămână la bugetul CNADR.

   intrebarea 2

   Nu s-a facut o astfel de analiza din care sa reiasa ca firmele romanesti au profituri mai mari decat cele straine. Din participarea la licitatii reiese ca marjele de profit ale firmelor romanesti sunt asemanatoare cu cele ale firmelor straine ceea ce incurajeaza competitivitatea in procedurile de achizitie.
 • Intrebare (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:16)

  Andu [anonim]

  Buna ziua,

  Nu vi se pare rusinos sa participati la inaugurarea unui tronson de 12 km de autostrada?
  Ca sa nu mai amintesc de inaugurarea drumului ce trece prin Pasul Tihuta, drum pe care se circula de un an.

  Sa ne asteptam la inaugurari de 1-2 km pe viitor?

  La cati bani se investesc in drumurile din Romania, m-as fi asteptat la mai mult.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:32)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andu

   S-a terminat, de fapt, tronsonul Campia Turzii - Gilau, care are un total de 52 de km. Din nefericire, proiectele de autostrazi nu se pot face intr-un singur an, ci pot dura intre 2 si 4 ani.

   Nu, sa ne asteptam la inaugurari de 180 de km pentru autostrazile aflate in executie: ocolitoare Arad, Arad - Timisoara, Cernavoda - Constanta, ocolitoare Constanta
 • Autostrazile din Romania (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:23)

  Manuel Ene [anonim]

  D-na Ministru, erati langa Primul Ministru cand a declarat ca Romania a dat in circulatie 116km de autostrada, enumerand aici inclusiv centurile ocolitoare ale oraselor Bucuresti, Ploiesti si mai ales Timisoara (care nu este nici macar un drum 2x2). Avand in vedere ca drumurile enumerate mai sus nu sint autostrazi si chiar au pe traseu intersectii la nivel, numarul de kilometri de autostrada este mult mai mic. Intrebarea este: De ce nu ati intervenit sa-l corectati pe Primul Ministru, astfel incat sa nu se faca de ras in fata unei intregi natiuni?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:33)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Manuel Ene

   Am raspuns la inceput
 • autostrada bucuresti-constanta (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:29)

  iuliana serban [anonim]

  Doamna ministru,

  o data, un temen cind vom circula pe autostrada de la constanta la bucuresti ?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:33)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui iuliana serban

   Deschidem traficul catre mare la inceputul sezonului estival, finalizarea completa a lucrarilor urmand sa aiba loc la sfarsitul lui 2011.
 • Intrebare (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:31)

  cristi767 [utilizator]

  Intrebarea mea este simpla: De ce merg lucrarile atat de greu in domeniul transporturilor? Vorbesc atat de drumuri/autostrazi dar si de caile ferate.
  Nu e umilitor pentru o tara (si automat pentru ministerul transporturilor) sa inaugureze 10km intr-un an de zile? Si asta in conditiile in care nici pentru anul urmator "prognoza" nu e favorabila, desi vorbim de tronsoane de sute si sute de km prin toata tara.

  De ex. fac ocazional de 3-4 ani ruta Oradea - Timisoara si drumul ala are in vreo 5-8 locuri semafoare pentru punctele de lucru ale unor poduri. Ei bine, unele din punctele alea de lucru le-am gasit in acelasi stadiu (sau ma rog, tot in lucru) in toti acesti 3-4 ani.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:34)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi767

   CNADNR are in derulare contractul nr. 6R1 „Reabilitare DN 79 Arad-Oradea km 4+150-107+745”, contract cu finantare BEI + Guvernul Romaniei, etapa a VI-a. Contractul a fost incheiat cu antreprenorul SC ASTALDI SpA, ordinul de incepere a lucrarilor fiind emis la 3 feb 2009, avand ca data estimata de finalizare 3 feb 2011.

   Au fost realizate, pana la acest moment, procedurile de expropriere, proiectarea, au fost executate relocarile de instalatii, s-a emis ordinul de organizare pentru santiere si au fost executate reabilitari de poduri si podete.
 • Autostrada Transilvania (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:33)

  Sebi [anonim]

  Dupa cum stiti, o autostrada poate aduce beneficii importante pentru dezvoltarea economica a unei anumite zone - de exemplu, Clujul a pierdut investitia celor de la Mercedes. Cand planuiti sa terminati portiunea dintre Cluj si granita cu Ungaria a Autostrazii Transilvania?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:36)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sebi

   Bugetul pe 2011 este concentrat in mod exceptional pe absorbtia fondurilor europene nerambursabile, motiv pentru care investitiile din bugetul de stat se vor face in limita resursei financiare disponibile dupa alocarea cofinantarilor.
 • autostrada de centura a Bucurestiului (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:43)

  dan [anonim]

  As vrea sa stiu daca proiectul autostrazii de centura a Bucurestiului a fost abandonat sau mai sunt sperante de realizare intr-un viitor previzibil.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:39)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   In prezent se lucrează pe centura rutieră a municipiului Bucureşti în zona de nord pe patru tronsoane. Estimăm ca pana la 1 decembrie să fie date în circulaţie toate cele 4 tronsoane. În plus până la sfârşitul anului se vor declanşa procedurile de achiziţie publică lucrări pentru tronsoanele A1-DN7 şi DN2-A2, proiecte care vor fi finanţate de Comisia Europeana.

   Mai avem nevoie de circa 120 de milioane de euro pentru a putea construi cele doua conexiuni la autostrazile A1 si A2.
 • Transfer la Ministerul Comunicatiilor (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:46)

  mirel [anonim]

  Urmare a hotararii in CSAT a infiintarii Companiei Nationale de Comunicatii, este adevarat ca S.C. Telecomunicatii C.F.R. S.A. - filiala a CNCFR si aflata in subordinea Ministerului Transporturilor va fi transferata la Ministerul Comunicatiilor?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:40)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mirel

   Da, conform deciziei CSAT.
   • completare (Marţi, 16 noiembrie 2010, 15:52)

    Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca Boagiu

    ca o completare la raspunsul anterior: In momentul de fata s-a aprobat realizarea transferului de actiuni de la CFR SA la MTI. nu se pune problema trecerii la Min Comunicatiilor, ci doar participarea companiei de telecomunicatii la realizarea infrastructurii comune de telecomunicatii conform deciziei CSAT
 • spitale cf (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:47)

  radu [anonim]

  cum veti restructura spitalele cf?multumesc pentru raspuns
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:41)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui radu

   Prin planul de acţiuni lucrat cu Banca Mondială avem prevăzută iniţierea unor proiecte în parteneriat public-privat prin care aceste spitale să fie modernizate, iar personalul angajat din transporturi să beneficieze în continuare de asistenţă medicală.
 • concesionarea remorcajului in portul constanta (Duminică, 14 noiembrie 2010, 20:47)

  negrea nelu [anonim]

  buna seara,cand va avea loc licitatia pt.concesionare remorcajului in portul constanta,
  cu stima,
 • coridorul 4 paneuropean (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:03)

  Cristian [anonim]

  Cand se va licita tronsonul Pitesti-Sibiu de autostrada si care va fi termenul de executie? Cum se poate face ca proiectul tehnic sa fie bine intocmit de la inceput pentru ca sa nu se dubleze pretul la finalizarea lucrarilor?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:43)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Pentru tronsonul Sibiu-Piteşti, o secţiune va fi inclusă la finanţare din fonduri europene, urmând ca pentru restul să identificam modul de finantare.
 • Axa 22 - proiect european (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:07)

  Geo [anonim]

  De ce nu se doreste promovarea Coridorului IV Sud pan european - linia de cale ferata Arad-Timisoara-Craiova, in conditiile in care exista finantare de la CE pentru acest proiect comun cu Grecia, Bulgaria si Ungaria.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:44)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geo

   Nu se pune problema că nu se doreşte. Am găsit în întârziere toate proiectele pentru infrastructura feroviară, dar luna aceasta vom lansa licitaţia pentru linia de cale ferată Frontieră Curtici-Radna (392 mil euro, 58 km), în decembrie Simeria – Coslariu (863mil euro, 68 km), în februarie Coslariu – Sighişioara (1,1 mld euro, 107km). Pentru aripa sudică, sunt fonduri alocate pentru pregătirea proiectului şi le vom accesa şi pe acelea. Prioritar a fost să dăm drumu la partea de infrastructură pentru că lucrările sunt de durată şi riscam să pierdem fondurile.
 • A3 (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:10)

  anonim [anonim]

  Cei 10km de autostrada Turda - Câmpia Turzii au fost finalizati de Bechtel pe 5 noiembrie. De ce au fost inaugurati numai pe 13 noiembrie?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:45)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Atunci au fost disponibili toti oficialii prezenti la inaugurarea celor 52 de km din proiectul Campia Turzii - Gilau.
 • taxa de pod Fetesti (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:10)

  Victor [anonim]

  Ce parerea aveti despre faptul ca s-au cheltuit milioane de euro pt o autostrada la capatul careia, la Fetesti, soferii asteapta 1-2 ore sa plateasca taxa de pod? De ce este atat de greu sa functioneze 4-55-6 case de plata pentru a fluidiza traficul? Personal mi se pare un lucru facut fara pic de judecata.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:48)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   Fiecare banda are casa de marcat. Nu avem culoare mai multe pentru a instala mai multe case de marcat. In acest sezon nu sunt cozi. Traficul este mai intens vara pentru ca este singurul drum care duce spre mare si e firesc ca, in sezonul estival, sa fie mai aglomerat.

   CNADNR nu incaseaza taxa de pod, aplica tarife care constituie venit la dispozitia comaniei, folosit pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a DN-urilor.

   In aceasta perioada, conditia nr 1 impusa de Comisia Europeana pentru acordarea finantarii nerambursabile pentru constructia de drumuri si autostrazi in Romania este aceea de a face dovada ca exista sursa de finantare in buget pentru intretinerea retelei.
 • Autostrada pt Moldova (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:16)

  Cosmin Olar [anonim]

  Mai demult, s-a discutat despre un proiect de autostrada, care va lega Iasi-ul de Tg Mures, si de-acolo va continua via Autostrada Transilvania spre Ungaria.
  Intrebarea mea este: Cand se va materializa proiectul acesta, pt ca si Moldova sa aiba o sansa la dezvoltare?
 • Contractul cu Bechtel. (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:49)

  Gro [anonim]

  Buna ziua, stimata doamna, doleanta mea e simpla.
  Contractul ch Bechtel: sunt bani publici, deci si banii mei acolo. Pentru ca am grija de banii mei, va intreb: de ce nu il desecretizati? Sau va fi si pentru dvs o nuca prea tare de spart?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:50)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gro

   Pentru desecretizarea contractului este nevoie şi de acceptul companiei Bechtel. Au fost făcute demersuri de către CNADNR pentru a lua acest accept. Vă asigur însă că voi veghea ca banii publici să fie cheltuiţi eficient pentru această lucrare, să ştim exact cât se cheltuie şi pentru ce.

   O dovada a acestei determinari este chiar introducerea standardelor de cost.
 • trei intrebari si o sugestie (Duminică, 14 noiembrie 2010, 21:51)

  boogiewoogie [utilizator]

  Buna ziua,

  Ar fi multe de discutat dar as dori sa sa aflu pentru urmatoarele intrebari o parere/raspuns:

  1. Cate din reclamatiile primite de MT sau unitatile sub autoritatea acesteia ajung si la dumneavoastra? adresa persoanala (de pe blog) este verificata de dumneavoastra?

  2. Ce parere aveti despre OG nr. 32/2007 si despre implicarea MT in legislativ pentru a face lucrurile sa mearga mai bine?
  (pont: sunt tone de fiare vechi, nu neaparat din coridorul 4, sau materiale care pot fi valorificate iar banii primiti sa fie investiti in infrastructura)

  3. De ce nu dati afara directorii de la CNCF CFR SA si CFR Calatori?

  4. Ati fi dispusa sa faceti o calatorie cu trenul, alaturi de calatori si alti ministri (turism/dezvoltare si mediu), pentru care sa va platesc biletul?
  Consider ca "munca in teren" ar aduce mai multe beneficii decat lucratul in spatele biroului cu foi.


  Va multumesc.

  (consider ca cele 4 puncte sunt destul de importante, chiar daca nu reprezinta doar 2 intrebari)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:53)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui boogiewoogie

   Cele care îmi sunt adresate ajung la mapa mea. E drept că e posibil să nu vină în cel mai scurt timp răspunsurile pentru că sunt multe solicitări. Pentru adresa personală încerc să răspund la cât mai multe, in limita timpului.

   2. Prin prevederile lui OG 32/2007, componentele feroviare rezultate în urma lucrărilor de modernizare şi reabilitare a căror menţinere în funcţiune nu se mai justifică se utilizeaza pentru lucrări de reparaţii sau întreţinere ale elementelor căii ferate.

   3. Nu am venit la minister să dau oameni afară, ci să îii pun la treabă. Deocamdată le-am inclus în contractele de management ţinte foarte clare şi dacă nu le vor îndeplini vor fi, bienînţels, eliberaţi din funcţie.

   4. Daca cititi raspunsurile anteiroare, o sa constatati ca merg destul in teren.
 • Administratie de nivel european (Duminică, 14 noiembrie 2010, 22:27)

  Caligula [anonim]

  Doamna ministru,

  Credeti ca pentru a avea o conducere CNADNR la nivel de eficienta europeana e posibila o co-optare a unor specialisti straini din Uniunea Europeana dupa modelul aplicat de bulgari la RIA prin numirea lui Klaus-Dieter Stolle ca director executiv?

  Credeti ca angajarea unor experti tehnici din cadrul EU in ministerul pe care il conduceti poate dinamiza lucrarile de infrastructura?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:55)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Caligula

   Da. Avem program cu BEI care ne pune la dispozitie incepand cu 1 ianuarie 2011 un pachet de 50 de experti platiti de BEI pentru a dinamiza lucrarile de infrastructura. Experienta internationala trebuie valorificata.
 • Anvelope de iarna (Duminică, 14 noiembrie 2010, 22:30)

  Adrian [anonim]

  Buna ziua,

  De ce in lege se impune o perioada calendaristica pentru echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarna chiar daca in perioada respectiva sunt temperaturi peste 10 grade celsius? Este cunoscut faptul ca anvelopele de iarna au o compozitie care vaforizeaza uzura excesiva a acestora la temperaturi ridicate, devenind chiar un pericol pentru circulatie. De ce in lege nu se specifica obligativitatea cauciucurilor de iarna daca conditiile meteo o impun? Perioada calendaristica in care ninge si sunt temperaturi scazute nu este o constanta ci o variabila, legea ar trebui adaptata in consecinta.

  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:56)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Prevederea privind dotarea autovehiculelor pentru iarna este in Codul Rutier din 2002, dar fara penalitati. Faptul ca dupa 8 ani toata lumea invoca obligativitatea cauciucurilor adaptate pe timp de iarna, dovedeste ca timp de 8 ani prevederea din cod a fost ignorata.
 • Aeroportul Timisoara (Duminică, 14 noiembrie 2010, 22:30)

  anonim [anonim]

  1.Ce parere aveti despre modul in care este condus Aeroportul International Traian Vuia Timisoara?
  2. Sunteti informata despre calificarile si aptitudinile conducerii sau despre modul in care au inlaturat oameni de valoare si i-au inlocuit cu oameni fara cea mai mica tangenta cu domeniul aeroportuar, ca sa nu mai vorbim de experienta si competente?
  Multumesc!
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:57)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Tot ce am sesizat pana in prezent, fara a ma apleca asupra structurii organizatorice din interiorul aeroportului este ca aeroportul este pregatit pentru inspectia Schengen din aceste zile.
 • Căi ferate (Luni, 15 noiembrie 2010, 0:08)

  Florin [anonim]

  Când se estimează finalizarea tronsoanelor de cale ferată Bucureşti - Constanţa şi Câmpina - Predeal şi care sunt tronsoanele care vor mai intra în reabilitare în următoarea perioadă?

  Care este situaţia privatizării CFR Marfă?

  Mulţumesc
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:58)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Florin

   Se finalizeaza anul viitor

   Privatizarea CFR Marfa se va face cand vom avea conditii optime pe piata pentru a obtine un pret bun
 • anvelope de iarna (Luni, 15 noiembrie 2010, 0:28)

  elena [anonim]

  Buna ziua,

  Se va schimba ordonanta referitoare la echiparea masinilor cu cauciucuri de iarna sau va ramane aceias perioada 1 noiembrie-1 martie? Anul acesta in martie ningea iar in noiembrie sunt peste 20 de garde.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:00)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Ordonanta va intra in vigoare la 1 noiembrie 2011. Nimeni dintre cei neechipati anul aceste si care blocheaza retelele de transport nu va fi scutit de plata amenzilor pentru plata amenzilor si a costurilor pentru decongestionare.
 • fluidizare (Luni, 15 noiembrie 2010, 2:54)

  andu [anonim]

  e ridicol ca atunci cand nu avem autostrazi sa mai trecem cu 50 km/h in localitati. de ce nu ridicati limita si de ce nu folositi in localitati semafoare cu comanda prin buton pt pietoni - limita poate creste in aceste conditii. la podul de la giugeni nu poti sa treci in conditii decente desi platim taxa de pod. aceste poduri nu s-au amortizat pana acum? reparatiile nu au cum sa coste asa mult. la rar si arr e multa coruptie....
 • pret bilete CFR (Luni, 15 noiembrie 2010, 4:01)

  me [anonim]

  La ora actuala CFR-ul e f scump, este mai rentabil sa mergi 2 persoane cu masina decat sa iei trenul, asta ca sa nu vorbesc de conditii, intarzieri etc
  Oare nu era mai bine ca biletele la CFR sa se ieftineasca astfel incat sa devina o alternativa si la pret comparativ cu masina personala???Dc s-ar ieftini biletele nasul ar lua spaga mai putina+ numarul persoanelor care o sa circule cu trenul o sa creasca.Deci incasarile o sa creasca as zice eu asta ca sa nu mai vb ca nu imi convine ca din banii mei si a celorlalti romani CFR-ul sa fie subventionat si trenurile sa circule goale.
  Adica noi subventionam un mamut ca se plimbe mecanici de locomotiva cu trenurile goale care nu pot fi dati afara dc nu mai au obiectul muncii??Pana cand situatia asta??
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:02)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui me

   Situatia va continua pana la inceputul anului viitor, cand toate companiile de cale ferata se vor restructura pe criterii strict de eficienta economica.
 • 2020 (Luni, 15 noiembrie 2010, 4:49)

  Vlad Manea [anonim]

  Stimata doamna Ministru,

  Ati putea sa ne spuneti cam cum ar arata Romania
  din punct de vedere la retelei de transporturi in anul 2020?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:04)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vlad Manea

   Eu sper ca in conformitate cu proiectele pe care le-am negociat cu Comisia Europeana si pentru perioada 2014 - 2020, Romania sa aiba Coridorul IV rutier si feroviar construite. Sper sa nu mai traiesc aceeasi surpriza pe care am trait-o in 2010, cand am gasit in minister proiecte in derulare sau nederulate, la care am lucrat ca expert in urma cu mai bine de zece ani.
 • aeroportul timisoara (Luni, 15 noiembrie 2010, 4:57)

  cosminrs [utilizator]

  Mai doriti sa uniti aeroportul Timisoara de cel din Arad doar pentru ca cel din urma are pierderi?
 • intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 5:13)

  spartan [anonim]

  Intrebari pentru doamna ministru.

  1. Aveti o estimare pentru cand vom putea circula de la Nadlac la Bucuresti sau Constanta pe autostrada?
  2. Cu mana pe Biblie va rog sa spuneti cati km. de autostrada se vor inaugura anul viitor.
  Multumesc!
 • Inaugurari similare in alte tari (Luni, 15 noiembrie 2010, 8:30)

  Adi [anonim]

  Doamne ministru, cunoasteti cumva daca:
  1. in alte locuri de pe glob s-au facut inaugurari la cel mai inalt nivel pentru 10km de autostrada? Daca da, puteti spune unde? Daca nu, de ce a ales guvernul sa produca un eveniment din asta?
  Ma gandesc ca simpla organizare a inaugurarii cu surse si trambite costa bani. Ati putea estima costul festivitatilor de inaugurare?
  2. sectorul de drum inaugurat e terminat complet? Inclusiv semnalizare, marcaje, toalete publice si ce mai trebuie?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:06)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adi

   1. Am mai raspuns, a fost deschisi traficului cei 52 de km din tronsonul Campia Turzii - Gilau.

   2. Procesul verbal de receptie se va semna la finalizarea tuturor lucrarilor.
 • cfr (Luni, 15 noiembrie 2010, 8:39)

  john [anonim]

  In toate tarile dezvoltate din lume se pune baza din ce in ce mai mult pe transportul feroviar. Este mai sigur, mai rapid si mai putin poluant (vezi Germania, Franta, Elvetia, Austria in Europa, Japonia, Coreea de Sud, China in Asia). La noi transportul pe calea ferata a ajuns sub orice critica! Cum comentati?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:07)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui john

   Lucram la o strategie de transfer a traficului de pe rutier la feroviar si la un program de investitii care sa conduca la imbunatatirea structurii de transport feroviar.
 • Sarut mana stimata doamna ministru! (Luni, 15 noiembrie 2010, 8:44)

  George [anonim]

  Pentru inceput tin sa va salut respectuos,
  va stimez si respect ca unul dintre cei mai buni ministri.
  Tin si va rog sa-mi raspundeti sincer la urmatoarele intrebari.
  1.De ce toti minsitri transporturior de dupa 1989 nu au "iubit " transportul feroviar di Romania. Acest sector trebuia intretinut(linii+instalatii), modernizat(locomtive, vagoane calatori+marfa) si nu luat de la zero cum este cazul autostrazilor.
  .Toate tarile din UE investesc enorm in acest sector nepoluant si economic.
  2. De ce s-a renutat la ideea tranzitarii Romaniei, a tirurilor de vineri pana duminca seara pe vagoane platforma.
  ////
  Cu stima si respect(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:10)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Multumesc pentru aprecieri.
   Din nefericire, fata de acum zece ani, cand am plecat din acest minister, cand am gasit calea ferata cu zero datorii si profit la Marfa, am gasit o cale ferata subfinantata, care in perioada 2007 - 2008 - 2009 nu a avut nici macar buget aprobat. Incercam din rasputeri in perioada aceasta sa recuperam macar o parte din pierderile inregistrate si sa redresam sectorul din punct de vedere economic.
 • AUTOSTRAZI DIN BETON DE CIMENT DIN NOU (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:00)

  melissa [anonim]

  De ce Doamna Ministru standardele de cost pentru AUTOSTRAZI nu contin si solutia in beton de ciment cand ea se aplica peste tot in Europa - numai noi facem centurile oraselor din asfalt - centura Budapestei este in BETON doamna minsitru - ne place atat de mult asfaltul?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:12)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui melissa

   Solutiile tehnice pe care le adoptam tin cont de evaluarea cost/beneficiu. Din pacate, in Romania s-a constatat ca este mult mai silentioasa si mai confortabila traficului o autostrada sau un drum asfaltat decat unul din beton.
 • . (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:03)

  Ivanu [utilizator]

  Buna ziua. Cu respect, as dori sa va adresez o intrebare: avand in vedere faptul bine stiut ca pe trenurile CFR se circula mai mult cu nasul decat cu bilet, de ce nu se iau masuri drastice de reducere a calatorilor fraudulosi, in sensul unor calatori "spion" care sa despisteze controlorii care iau spaga? Sa stiti ca si cei care fac "supra-controlul' isi iau partea, nu doar nasii, si va spun asta pentru ca merg pe ruta Suceava-Iasi de 6 ani deja.

  Va multumesc anticipat.
 • Cost autostrada (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:04)

  robin_hood [utilizator]

  Cum calificati afirmatia d-lui Boc facuta anul trecut referitoare la pretul unui km de autostrada " 1 km de autostrada Timisoara-Lugoj va costa 10mil. euro" cit timp nici macar proiectul nu este aprobat?
 • Intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:06)

  Ion [anonim]

  Buna ziua doamna ministru, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari.
  /
  2) Ati spus ca veti licita pana la sfarsitul acestei luni 4 tronsoane de autostrada din Coridorul 4. Cu toate acestea nu am auzit de vreo procedura de licitatie demarata. Nu inteleg cand veti avea timp sa organizati 4 licitatii in 15 zile.
  /
  /
  /
  6) Ce planuri aveti cu segmentele de autostrada trans-carpatice (Pitesti-Sibiu si Comarnic - Brasov) ? Din cate stiu, planurile sunt deja facute, de ce nu se fac licitatii in care constructorul vine cu finantarea, bineinteles.
  Consortiul Aktor-Vinci a renuntat la contractul Comarnic-Brasov la un an dupa ce fusese declarat castigator, aducand prejudicii imense statului roman. Cum se vor putea evita astfel de situatii pe viitor ? Au fost penalizate aceste doua firme pentru neseriozitatea lor ?

  Va multumesc !(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:13)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ion

   2. Ele sunt deja in pregatire de multa vreme.

   6. Am raspuns mai sus.
 • Arad-Oradea (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:11)

  robin_hood [utilizator]

  Acest drum trebuia sa fie gata in februarie 2011 asa cum declara ministrul Berceanu.Dvs.ati declarat ca va fi gata in 2011.Daca nu se va intimpla asa( si se va inaugura in 2012-oare este an electoral pt.stimabilii alesi? ), ce responsabilitate considerati ca veti avea in posibilul esec al nefinalizarii la timp ?
 • anvelope iarna (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:15)

  serban [anonim]

  Buna ziua

  Incepand cu iarna anului urmator, anvelopele de iarna sunt obligatorii. In cazul acestui an, au fost temperaturi de peste 18 grade C. Anvelopele de iarna se uzeaza foarte usor daca temperatura este peste 10 grade C, cel mai bun exemplu, luna prezenta.

  Nu considerati ca anevelopele de iarna se utilizeaza in stransa legatura cu temperatura si nu cu data pe care a visat-o nu stiu cine din minister?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:15)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui serban

   am raspuns mai sus
 • este corect ??? (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:26)

  Marian [anonim]

  Premierul Boc,Presedintele Basescu,PDL...spun in cor cu totii ca trecem prin criza si ca nu sunt bani de pensii,somaj...etc;va rugam sa ne spuneti daca este corect ca Aeroclubul Romaniei care se afla sub patronajul MIN. Transporturilor,sa repare planoare in plina criza si daca stiti la ce suma se ridica aceste reparatii? se putea face altceva cu aceste sume uriase...macar anul acesta si la anul cand ne este mai greu ?
  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:16)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   Vom verifica eficienta cheltuirii banilor
 • standard constructie drumuri (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:26)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua
  Raman uimit de diferentele care apar la constructia / reabilitarea unui drum. Un constructor face terasament de 50 cm pe marginea drumului unul deloc, unul construieste banda de accelerare, altul nu. Intersectiile cu alte drumuri sunt tratate la diverse - cu / fara banda pentru viraj la stanga. Stalpii si capetele de pod sunt o constanta pe marginea drumului - este sigur ca cineva va gresi si va lovi un stalp sau un cap de pod. De ce nu gandim decat la un lucru: Asfalt? Drumul nu inseamna asfalt...
  o alta problema: numarul mare de accidente datorate incoerentei in proiectarea drumurilor. Este clar ca gineva va gresi si va intra intr-o curba cu viteza prea mare, ca va depasi o limita de viteza etc... ce facem pentru preveni asa ceva? cotnari-harlau un podet suprainaltat face ca masinile care vin cu viteza sa "zboare", pascani - un segment nou de drum cu mai multe viraje criminale, E85 - spataresti zeci de accidente la indigo, soseaua de centura din nordul capitalei cu piloni de pod pe mijlocul soselei. Acestea sunt cateva din problemele actuale si viitoare, ce se face pentru a preveni? Un pilon de pod in mijlocul drumului pentru o constructie din 2010... asat e prostia proiectantului + ignoranta MT
 • Centura Bucuresti (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:30)

  Stefan S [anonim]

  Erati langa dl. prim ministru Boc atunci cand a declarat ca "La 1 decembrie, cei 20 de kilometri de pe ruta Chitila-Voluntari trebuie date spre circulatie" (citat). Ce masuri aveti in vedere in cazul in care centura nu va fi gata la acea data?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:17)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan S

   Centura va fi gata la termen pentru a fi data in circulatie. Masurile care s-ar putea lua sunt cele prevazute in contractele de executie.
 • concedieri cfr marfa +filiale (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:31)

  Gagiu Carmen [anonim]

  Cand vor incepe concedierile la compania CFR Marfa si la filialele acesteia ( filiale de reparatii locomotive si vagoane ) ?
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:29)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gagiu Carmen

   In momentul de fata se lucreaza la programul de restructurare al CFR Marfa si a filialelor acesteia. In conditiile in care se va constata necesitatea reducerii de personal, vor urma discutii cu partenerii sociali. Nu cred in solutia miraculoasa a reducerilor de personal. Avem nevoie de o strategie completa de eficientizare a cheltuielilor si cresterea veniturilor
 • intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:33)

  nicoleta [anonim]

  1.Imi spuneti va rog cum credeti ca vor plati oamenii anvelopele de iarna (a caror costuri se ridica la 1000 lei) in conditiile in care 80% din populatia din tara castiga in jur de 1000-1500 lei.
  ////
  3.Am venit cu trenul Constanta Bucuresti in 6 ore, mentionez ca trenul e Rapid dar are viteza de personal.De ce merg trenurile asa incet? si daca liniile sunt de vina, si trenurile au restrictie de viteza, de ce sunt preturile asa mari, cand un rapid de fapt e accelerat sau chiar personal?(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 19:39)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nicoleta

   1. Cred ca am raspuns mai sus despre ce inseamna dotarea de iarna, inclusiv faptul ca anvelopele all season se incadreaza in prevederi. Asa cum nu iesim afara in sandale pe gheata la fel nu putem iesi cu masina cu anvelope de vara cand afara ninge

   3. Cunosc foarte bine problema vitezei cu care merg trenurile atat pe ruta Bucuresti-Constanta cat si pe Bucuresti-Brasov. Acest fapt se datoreaza lucrarilor de modernizare care au trenat foarte mult timp. Acum pe noul grafic de executie anul viitor se vor finaliza lucrarile si vom avea timp decent de parcurs.
 • Autostrazi (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:44)

  Silviu [anonim]

  Bună ziua,

  Doamnă Ministru, în primul rând imi exprim aprecierea pentru schimbarea de atitudine a MT, care sper să se permanentizeze. Intervenţiile dumneavoastră denotă seriozitate, decenţă şi bun simţ, spre deosebire de ironiile grosiere şi omniprezenţa media supărătoare a predecesorului dumneavoastră. Acum întrebările:
  1. Afirmaţiile repretate ale Prim-Ministrului - preluate fără corecturi şi de o presă incompetentă - cum că centurile Timişoarei, Lugojului, Bucureştiului sau Ploieştiului ar fi autostrăzi sau "drumuri în regim de autostradă" (?) fac parte dintr-o campanie politică pentru a prezenta realizări mai importante ale guvernului decât cele reale sau sunt pur şi simplu un exemplu de crasă neştiinţă?
  2. Există vreun plan de perspectivă al Ministerului pentru salvarea/terminarea/reabilitarea unor investiţii spectaculoase de cale ferată precum Anina-Oraviţa, Vâlcele-Râmnicu Vâlcea sau Sibiu-Agnita?
  Vă mulţumesc.
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:33)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Silviu

   Multumesc pentru aprecieri.
   Primul ministru a facut referire la sectoare de drum construite la profil de autostrada, inclusiv centuri, aflate pe coridorul IV pan-european.
   Pentru liniile de cale ferata astept sa avem definitivate de la companii strategiile de restructurare, care trebuie sa vizeze inclusiv potentialul turistic al anumitor trasee.
 • fonduri (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:47)

  octavian [anonim]

  Cum preconizati ca va evolua abosortia de fonduri europene de catre Transporturi in urmatorii ani, in conditiile in care in prezent procentul e undeva la 2%?
  M-ar interesa estimari cantitative concrete pentru urmatorii ani.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:20)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui octavian

   Avem un program de accelerarea a absorbtiei fondurilor comunitare, care include atat masuri legislative, cat si schimbari structurale. La masuri legislative: introducerea standardelor de cost, modificarea legii privind regimul exproprierilor, modificarea legii achizitiilor publice pentru a pune capat abuzurilor facute prin contestatii, modificarea procedurii de achizitie prin introducerea regulilor FIDIC pentru a asigura transparenta mult mai mare in procesul de licitatie.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 19:42)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui octavian

   Din pacate la MTI proiectele mari de infrastructura care sa fie finantate din fonduri europene au inceput sa fie pregatite abia din 2009 si nu in 2007 asa cum ar fi trebuit. De aici si rata de absorbtie foarte mica. Anul viitor vom avea semnate deja contractele pe toate proiectele majore si in functie de cat de rapid merg lucrarile vom putea masura rata de absorbtie. Prefer insa sa nu avansez cifre ci sa se vada rezultatele
 • culoarul IV (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:52)

  nelutu [anonim]

  Cand se va incepe(si mai ales cand se va finaliza) tronsonul Timisoara-Lugoj si mai apoi Lugoj-Deva din autostrada culoarului IV pan european? Totusi este jenant ca vecinii unguri sa iti aduca autostrada pana la granita si tu sa nu fii in stare sa o duci mai departe , dimpotriva , sa te pui sa faci autostrazi in mijlocul tarii , fara a continua de unde au lasat-o ei .
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 19:48)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nelutu

   Ambele tronsoane sunt incluse in cele care vor fi scoase la licitatie in acest an, cu mentiunea ca pentru Lugoj_Deva, fiind o valoare foarte mare, finantarea europeana merge si pe urmatorul exercitiu financiar 2014-2020. Termenele de executie sunt 2 ani si jumatate de la semnarea contractelor.
 • investitii in infrastructura feroviara (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:56)

  Grigore [anonim]

  Buna ziua,
  in Germania si Germania pe timp de criza (cat a fost la ei) s-a investit mai mult decat necesar in infrastructura feroviara - linii noi, reparatii etc. Astfel s-au creat noi locuri de munca, s-au varsat impozite la bugetul statului etc.
  Care este motivul pentru care la noi nu se poate face asa ceva? Noi chiar avem nevoie! Cu restrictiile actuale de viteza nici nu e de mirare ca lumea refuza sa mai cricule cu trenul, ca marfurile nu se mai transporta pe tren.
  Exista vreun plan pe termen lung, o strategie, de revigoare la retelei feroviare romane? Nu ma refer aici la coridorul IV, caci nu se circula doar pe ruta asta.
  Va multumesc
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:03)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Grigore

   Din pacate bugetul de stat este stramtorat asa ca majoritatea investitiilor se vor face cu fonduri europene. Iar aici proiectele le-am gasit mult intarziate si abia luna aceasta si luna urmatoare vom da drumul la licitatiile pentru modernizarile de pe coridorul IV. Stiu ca nevoile sunt mai mari, dar incercam sa gasim si alte modalitati de promovare a transportului feroviar, asa cum fac toate statele membre UE.
 • Autostrada Bucuresti - Ploiesti (Luni, 15 noiembrie 2010, 9:58)

  Claudiu Dumitrescu [anonim]

  In data de 1 septembrie 2010, intr-o conferinta de presa, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca: “In privinta autostrazilor, pana la sfarsitul anului, indiferent cine va fi ministru, vom finaliza vreo 40 si ceva de kilometri de autostrada.”. Din cei 40 de km, 10-12 km vor face parte din Autostrada Bucuresti – Ploiesti, din zona Barcanesti. Intrebarea este: Cand va avea loc inaugurarea promisa, respectiv inaugurarea tronsonului de 10-12 Km din Autostrada Bucuresti – Ploiesti? De asemenea doresc sa stiu, cand voi putea merge pe autostrada de la Bucuresti la Ploiesti?
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:35)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu Dumitrescu

   Pentru autostrada Bucuresti - Ploiesti avem o problema de resursa financiara, fiind finantata de la bugetul de stat, si una cu exproprierile. Sper sa gasim solutiile astfel incat lucrarile sa fie finalizate. voi avansa un termen atunci cand voi putea fi sigura de el
 • transparenta ? (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:01)

  gabriel [anonim]

  1. de ce nu exista transparenta in cadrul ministerului dumneavoastra ? ( afisabile decent fondurile, proiectele , costul, persoane de contact din partea firmelor si a administratorului .. etc
  2. aveti in subordine un institut CENTRUL DE STUDII TEHNICE RUTIERE SI INFORMATICA - care sunt proiectele dezvoltate de acesta ?
  ////

  TRANSPARENTA ?(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:38)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   1. comunicarea online nu este intr-adevar un punct forte, dar lucram la remediere. in schimb informatiile care ne-au fost solicitate au fost puse la dispozitia celor interesati
   2. de exemplu, recent CESTRIN a lucrat la recensamantul rutier, care ne ajuta sa prioritizam investitiile pentru sectoarele de drum cu traficul cel mai incarcat
 • . (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:02)

  gabriel [anonim]

  ce masuri preconizati a fi luate pentru asigurarea unei transparente reale in cadrul ministerului si a institutiilor subordonate dvstra ?
 • Autostrada pentru sudul tarii (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:03)

  andi [anonim]

  Buna ziua

  Ce planuri aveti pentru infrastructura rutiera in partea de sud a tarii, culoarul IVb, Bucuresti - Severin/Calafat?

  Va multumesc
 • intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:09)

  marius [anonim]

  Buna ziua,
  1. Cate tronsoane de cale ferata de mai mica importanta au fost concesionate operatorilor transport persoane pe cale ferata? Pentru ca ministerul are nevoie de bani, de ce nu se analizeaza oportunitatea ca si alte tronsoane de acest tip sa fie concesionate altor operatori sau chiar acelorasi?
  2. Cu personalul P3011, cu plecare din Bucuresti Basarab la ora 20.23, pe relatia Bucuresti-Campina, circula foarte multi navetisti. Sunt dese constroalele (supracontroale) pe aceasta ruta?
 • filialele cfr calatori (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:10)

  titi [anonim]

  Dupa noua reorganizare ce se va intampla cu cfr Gevaro? De ce noul mers de tren 2010-2011 este intocmit atat de prost, mai ales pe ruta Constanta, unde cea mai mare parte din lucrari a fost terminata/
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:40)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui titi

   Mersul de tren 2010-2011 a fost întocmit printr-o nouă abordare faţă de cel 2009-2010, astfel încât începând cu data de 12 decembrie 2010, vor circula 5 perechi de trenuri rapid (faţă de 3 în 2009-2010), ce vor fi introduse într-un mers de tren cadenţat, din două în două ore. De asemenea, vor fi păstrate toate ofertele pentru trenurile accelerate şi personale.
   În ceea ce priveşte CFR Gevaro, după ce va avea loc procesul de reorganizare, societatea va rămâne filială a CFR Călători, activitatea CFR Gevaro fiind specifică.
 • Sarut mana stimata doamna ministru! (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:14)

  Vasile [anonim]

  Sincer va stime z si respect ca unul din cei mai buni ministri.
  Va rog sa raspundeti la cateva intrebari.
  /
  2. De ce s-a renuntat la ideea tranzitarii Romniei de catre tirurilor de marfa de voenri pana duminca seara pe vagon platforma.
  /
  4.De ec nu aplicati un sistem de management prin care toate functiile sa fie ocupate prin concurs, prezentare de CV si cu contract pe o peroda de 2,3 5 ani cu criterii de performanta.
  Cu stima si respect,(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:43)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Vasile

   2-Gândit ca o solutie alternativa la transportul rutier de marfuri, transportul combinat RO-LA prezinta o serie de avantaje, cum ar fi diminuarea costurilor prin lipsa taxelor de autostrada, diminuarea cheltuielilor pentru combustibil, nu sunt necesare autorizatii de circulatie, optimizarea timpilor de tranzit prin lipsa restrictiilor specifice sfârsitului de saptamâna sau stationari impuse; timpul petrecut de soferi in tren este considerat timp de odihna.
   Totusi, in momentul de fata, datorita caracteristicilor tehnice specifice acestui transport, costul transportului unui TIR pe platforma vagoanelor de marfa este ridicat, motiv care nu il face atractiv. Lucram in prezent cu experti olandezi si la strategia de transport intermodal si la conturarea unor politici coerente de stimulare a transportului feroviar, asa cum se intampla in toate statele europene
 • management (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:29)

  gabriel [anonim]

  Exista intentia de a se asigura un mod de abordare al proiectelor unitar ? Exista intentia alinierii la tehnicile corecte de evaluare si management al proiectelor din infrastructura ?

  De ex ,timpul alocat executiei unui proiect este mult supradimensionat. Controlul etapelor de executie este ca si inexistent iar receptia finala se face doar ca sa fie facuta ( ca asa spune legea probabil) .
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:09)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   Lucram acum la adaptarea documentatiei intocmite de Federatia internationala a inginerilor constructori pentru a fi conforma cu normele europene. regulile acestea FIDIC sunt foarte clare in ceea ce priveste drepturile si obligatiile tuturor partilor. am fost intr-adevar surprinsa sa vad ca avem contracte unde nu exista etape intermediare, sa poti aplica penalitati atunci cand intarzie o anumita parte a lucrarii.
 • CFR & TIR (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:30)

  Deea [anonim]

  Buna ziua,


  1) In primul rand, va rog sa ne clarificati cat mai pe scurt situatia transportului feroviar pe ruta Bucuresti - Constanta, care de mai bine de 6 ani est in "reparatii" conform informatiilor disponibile pe site-ul oficial CFR, datorita carora in tot acest timp, orice tren, indiferent de categorie parcurge in un timp mediu de 6/7 ore o distanta de aproximativ 225 KM de cale ferata. Pentru cei care folosesc aceasta ruta situatia a devenit inacceptabila!

  2) In al doilea rand, va rog sa clarificati situatia transporturilor de tonaj mare si a TIR-urilor care tranziteaza teritoriul Romaniei in weekend-uri, cand, potrivit reglementarilor UE, circulatia acestor vehicule ar trebui sa fie interzisa.
  Inteleg ca pentru vehiculele ce transporta marfuri perisabile exista o derogare, probabil justificata, insa autoritatile au obligatia legala de a nu aplica acest regim special si in cazul altor transporturi, ce ar trebui sa fie oprite la granite pana duminica, la sfarsitul zilei.
  Cu toate acestea, pe sectoarele de drum si-asa supra-aglomerate din Romania (a se vedea Valea Prahovei, Valea Oltului etc.) circula mult prea multe TIR-uri care nu fac decat sa ingreuneze circulatia si sa puna in pericol vietile oamenilor. Care este explicatia pentru aceasta situatie?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:16)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Deea

   1.cred ca am mai spus si la o intrebare anterioara ca atat pe ruta Bucuresti Constanta, cat si pe Campina - Predeal, lucrarile au trenat foarte mult timp, dar anul viitor in sfarsit le vom finaliza

   2. aici solutia cea mai buna ar fi sa trecem pe cale ferata. din pacate acesta este un proces de durata care priveste atat reabilitarea infrastructurii feroviare, cat si o politica coerenta de echilibrare a celor doua moduri de transport, inclusiv o mai buna aplicare a restrictiilor.
 • tronsonul gilau - nadaselu si legatura spre zalau (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:34)

  daniel cluj [anonim]

  ce se aude de tronsonul de autostrada gilau - nadaselu prin care s-ar iesi spre zalau ? se face anul viitor?

  multumesc,
  daniel.
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:44)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel cluj

   dupa discutiile cu constructorii vom avea clar care sunt tronsoanele prioritare la autostrada Transilvania
 • PPP (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:36)

  englezu [anonim]

  Doamna Ministru, ca initiator a Legii PPP, nu aveti nimic sa va reprosati in contextul criticilor de ne-constitutionalitate si de neconformitate cu directiva europeana pe achititii publicii a acestei legi.
  Atata timp cat niste mair case de avocatura au adus aceste critici, cu argumente solide (zic eu) nu va este teama ca nu va putea fi adus la bun sfarsit nici un proiect pentru ca va fi contestat la CC.
  Am inteles ca si Comisia a incepu (informal deocamdata) procedura de infrigement. Ne puteti confirma aceasta informatie?
  Era atat de greu sa fie prevazuta o procedura cu licitatie? Chiar aveti incredere in negocierea?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:19)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui englezu

   chiar saptamana trecuta am fost la Bruxelles, iar PPPurile au fost unul din subiectele discutate. aici pozitia este foarte clara: normele trebuie sa respecte principiul transparentei si sa asigure conditii egale, iar urmarirea implementarii proiectelor trebuie sa fie foarte riguroasa. Atunci cand au fost probleme sesizate la textul initial le-am remediat.
 • cfr (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:40)

  sandu [anonim]

  ce interese exista pentru ca regionala cfr brasov sa dispara ? dupa ce criterii ? cine vrea sa distruga singura regionala de tranzit din romania ?
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:45)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sandu

   Nu se pune problema desfiintarii sucursalei de CFR Marfa Brasov. Practic ea s-a unit cu sucursala Cluj, la nivel teritorial ramanand un centru zonal condus de un manager. Motivele care au condus la aceasta masura organizatorica este generat de volumul prestatiei si de modul in care sunt localizate pietele de transport. De asemenea s-a avut in vedere si criteriul de reprezentare teritoriala.
 • coridorul 9 (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:55)

  Dan [anonim]

  Stimata Doamna Ministru,

  Exista un orizont de timp pentru inceperea lucrarilor la autostrada Ploiesti - Buzau - Focsani - Albita?

  Exista macar vreun plan de constructie a unei variante rapide care sa lege A3 (langa Ploiesti) de DN2 in zona Buzau, ca solutie pentru degrevarea segmentului Bucuresti-Urziceni, unul dintre cele mai aglomerate drumuri din tara in acest moment?

  Multumesc.
 • Strategie nationala pt infrastructura (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:57)

  Cristian [anonim]

  Buna ziua Doamna Ministru, ma bucura faptul ca dovediti un interes real pt. infrastructura nationala.
  /
  2. Exista un plan concret de finantare a fiecarei lucrari indiferent de buget?(ex: Brasov-Bors) ca depinde de buget-ul alocat stim, dar trebuie sa fie niste sume concrete minimale pt. ca sa fim sigur ca acei constructori nu se vor opri din lucru.
  /
  4. Cand se va implementa un plan de monitorizare a muncii din teren a angajtilor firmelor care licreaza la drumuri(se stie ca modelul Dorel e standard si lumea doar se face ca munceste )

  Multumesc,
  Cristian(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:23)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   2. unul din primele lucruri facute in minister a fost prioritizarea investitiilor, mai ales a celor de la bugetul de stat unde resursele sunt limitate. asa ca acum ne axam pe coridorul IV rutier si feroviar si pe reteaua TEN-T de drumuri nationale.
   4. aici lucram pe mai multe planuri: avem obligatoriu consultantii care trebuie sa monitorizeze lucrarile si sa le avizeze, apoi avem echipele de la CNADNR, iar pentru proiectele cu fonduri europene avem responsabili de proiect din minister care merg pe teren si vom avea din ianuarie si expertii Bancii EUropene de Investitie.
 • Fonduri europene (Luni, 15 noiembrie 2010, 10:59)

  Marius [anonim]

  1. Cand considerati necesar abrogarea art. VIII din OUG 114/2009 privind salarizarea personalului care lucreaza in proiecte cu finantare europeana? Nu considerati ca este DISCRIMINATORIE aceasta situatie (mentionata mai sus) in urma careia beneficiarul (adica ministerul transporturilor) isi plateste subordonatii cu 4-500 lei/luna iar partenerul (ONG, SRL, etc) isi plateste angajatii, in acelasi proiect, cu 150.000 - 180.000 lei desi TOTI cei implicati in proiect lucreaza cot la cot?
  3. Nici macar varianta de spor cu 75% (de care oricum nu pot beneficia toti cei din proiecte europene - asa cum s-a ganadit varianta de OUG) nu mai apare odata? In conditiile prezentate CHIAR CREDETI ca se vor implemeta proiectele incepute? Nu uitati ca totusi angajatii le implementeaza nu conducerea MTI indiferent de cate statistici de absorbtie faceti in minister!

  Va multumesc!(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:25)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Din pacate situatia prezentata este foarte actuala. Pe langa sporul de 75% cred ca utilizam foarte putini din banii de asistenta tehnica prin care poti stimula personalul implicat in proiecte, dar pe baza unor criterii de performanta.
 • restructurari (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:00)

  ceferistu [anonim]

  Buna ziua.
  In legatura cu viitoarele restructurari va pun cateva intrebari:
  1) Daca faceti restructurari de ce nu incepeti cu personalul din minister si din anumite companii?
  2) De ce nu trageti la raspundere pe toti directorii incapabili si vinovati de pierderile companiilor datorita contractelor paguboase pe care ei le-au facut cu stiinta conducerii MTI?
  In incheiere va dorim de sarbatori ce ne doriti si dumneavoastra noua!
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:28)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ceferistu

   Restructurarea vizeaza atat ministerul cat si companiile, in urma unei evaluari a personalului. iar pentru cei care au pagubit statul nu ezit sa iau masuri, chiar daca ele vizeaza trimiterea la DNA.
 • administrare dn-uri (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:05)

  gabriel [anonim]

  de ce exista diferente majore in modul de executie si intretinere al iesirilor din Bucuresti ?

  Comparati DN1 cu DN2 ( sau mai bine invers ...)

  De ce se accepta dezvoltarea localitatilor in lungul DN-urilor ? Vor exista mutle puncte de conflict (intrari-iesiri din noile propietati) cu circulatia si asa aglomerata de la nivelul DN-urilor.
 • licitatii (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:11)

  Ovidiutzu [anonim]

  Buna ziua,
  As vrea sa stiu si eu de ce dupa campaniile agresive despre firmele care vin cu un laptop si iau lucrari ministerul a facut exact invers? Daca inainte puteai sa subcontractezi oficial lucrari in limita a 30% din valoarea lucrarilor, licitatiile din ultimi ani au fost cu posibilitatea de a subcontracta 99,99% din lucrari . Este chiar deranjant ca vin firme care nu au investit aproape nimic iau lucrari sublicitind si apoi subcontracteaza aproape integral lucrarile catre firme rominesti pe care le baga in faliment prin neplata.
  Si daca vrei sa-i executi ar fi destul de greu deoarece nu poti sa iei ceva ce nu are in Romania.
  Cred ca ministerul ar trebui sa nu mai lase atit de larga poarta subcontractarii iar cei care nu isi mobilizeaza utilajele specificate in oferta ar trebui scosi automat de pe lucrari. (am vazut ca se poarta lipirea de autocolante cu sigla firmei lor pe toate utilajele si camioanele inchiriate.... alta gogorita)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:33)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ovidiutzu

   am mai spus anterior de regulile FIDIC. cred ca si pentru aceasta avem acolo o solutie. din pacate avem si reglementarile europene prin care nu poti ingradi foarte mult participarea firmelor pentru ca ai afecta principiul liberei concurente
 • Coridorul 4 PanEuropean (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:14)

  Catalin Florescu [anonim]

  Stimata doamna Ministru Anca Boagiu,

  Am o nelamurire privind traseul pe care il are Culoarul 4 Pan European pe teritoriul Romaniei :

  Conform rutei stabilite de cei care au trasat acest culoar pentru Romania la Conferința a II-a pan-europeană privind transportul din Creta, în martie 1994, cu adăugiri în Conferința a III-a din Helsinki, petrecută în 1997 si facuta public pe: http://www.unece.org/trans/main/ter/Countries/PanEuCorridors.html, ar trebui ca acesta sa urmeze urmatorul traseu prin cele doua ramificatii ale sale:
  1. Nadlac, → Arad, de unde coboara spre Timisoara urmeaza directia orasului Lugoj, iar de aici…. coboara spre Dunare prin Caransebes, Drobeta Turnu Severin → Craiova si iese din tara pe la Vidin !
  2. porneste de la Nadlac - Arad, tine cursul raului Mures spre Deva, Orastie, Sebes, Sibiu….
  Nelamurirea mea de care aminteam mai devreme, face referire la deviatia (ocolirea) care o are acest Culoar 4 Pan European de la Lugoj – Deva - Orastie???. (De ce se ocoleste pe Timisoara → Lugoj si dupa aceea spre Deva? cand poate sa se construiasca direct spre Deva de la Arad !)
  Va rog sa nu ocoliti acest mail si sa imi raspundeti de ce aceasta ruta a fost deviata, iar lucrarile nu se fac conform rutelor stabilite de cei care au trasat acest culoar pentru Romania.
  Va multumesc.
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:52)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin Florescu

   Asa cum mentionati si dvs., traseul Coridorului Pan-european nr IV a fost stabilit la Conferinta a III-a de la Helsinki, din 1997 si prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006 a fost aprobat Planul de amenajare a teritoriului national – Sectiunea I - retele de transport, asigurand legatura pe directia Dresda-Nurenberg-Praga-Viena-Bratislava-Gyor-Budapesta-Arad-Bucuresti-Constanta.
   Rolul acestui coridor este de a crea legatura intre Europa de Vest si Europa de Est, dar si intre statele din Europa de Est, avand ca destinatie bazinul maritim din zona Marii Negre.
   Aceasta varianta a fost aleasa si pentru a conecta marile orase si a atrage fluxurile de trafic
 • neplata rovinietei (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:22)

  Doru M [anonim]

  Tot auzim de neplata rovinietei / asigurarii RCA, etc Nu se poate face o verificare in momentul solicitarii uneia dintre ele daca si celelalte au fost platite? In Anglia cand se plateste taxa de drum (la posta) trebuie aratat plata asigurarii si a echivalentului ITP la zi!
 • posibilitate finantare autostrada (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:23)

  mbasa [utilizator]

  Buna ziua.
  As vrea sa stiu daca s-ar putea finanta portiuni din Autostrada Transilvania din bani europeni, avand in vedere importanta crescanda a Republicii Moldova in politicile UE. Ar fi ideal daca ministerul ar putea identifica oportunitati in a cere finantare in acest scop.
  O viitoare autostrada Chisinau - Iasi - Tg-Mures ar putea constitui o buna oportunitatea de a finanta portiuni din Autostrada Transilvania (tronsoanele 2A, 3A si 3B).
  Personal am vazut cat de aglomerat e tronsonul E60 dintre Tg-Mures - Turda cu tiruri (inclusiv moldovene) care fac trafic international, intr-o zona cu o densitate peste medie de populatie si foarte multe curbe.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:39)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mbasa

   pentru autostrada spre Moldova am raspuns anterior. pentru autostrada Transilvania intrucat ea nu face parte din coridoarele europene nu poate accesa finantare europene. pentru Romania coridorul finantabil in acest exercitiu financiar este cel de la Nadlac la Constanta
 • centura bucuresti nord (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:30)

  adrian g. [anonim]

  Buna ziua,
  doamna ministru, in primul rand va felicit pentru 'vantul schimbarii' spre profesionalism si competenta pe care semnele (de pana acum) arata ca il aduceti la MT.
  Intrebare mea este: cand vor fi licitate cele 2 portiuni 'uitate' din CB (A1 - DN7 si DN2-A2)? si cand va incepe lucrul pe cele 3 portiuni din sud, unde contractele sunt atribuite de cel putin 1 an?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:46)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui adrian g.

   Discutam cu Comisia Europeana finantarea pentru cele doua capete ale centurii care sa lege cele doua autostrazi si pana la sfarsitul anului vom demara licitatiile. Pentru partea sudica trebuie sa identificam finantarea
 • Ruta Ocolitoare Suceava (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:30)

  Sebastian Gabriel [anonim]

  Buna ziua,
  As dori sa intreb in ce masura vor fi declansate exproprierile si lucrarile pentru Tronsonul 2 al Rutei Ocolitoare a Sucevei ( la intersectia cu DN17) deoarece autoritatile locale au declarat in presa locala ca vor ataca acest nou front in toamna aceasta (din cauza stoparii lucrarilor pe Tronsonul 1 unde sunt alunecari de teren) iar oamenii au fost urgentati sa si stranga recoltele.
  D nul Flutur a mentionat ca ar fi nevoie de vreo 700000 RON pentru acest nou front.
  Vor fi acesti bani alocati in acest an ca si procedura de urgenta sau sunt simple declaratii fara acoperire?
  Va multumesc .
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:51)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sebastian Gabriel

   exproprierile pentru tronsonul 2 al variantei ocolitoare a municipiului Suceava sunt in derulare, cu finalizare estimata in trimiestrul 1 2011
 • 2 intrebari (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:33)

  Twistah [utilizator]

  1. Inainte de a stabili criteriile pentru obligativitatea folosirii cauciucurilor de iarna ati consultat situatia din alte tari europene (http://www.euload.com/info.php?catID=22) De ex in Finlanda sau Suedia?
  Dar asupra faptului ca distanta de franare creste la temperaturi de 20 grade Celsius (conform http://www.conti-online.com/generator/www/ro/ro/continental/automobile/sectiuni/hidden/downloads/tyre_basic_information_ro.pdf)
  2. De ce se percepe rovigneta pentru drumurile nationale? Niciunde in Europa nu se percepe asa ceva. Stiu ca totdeauna trebuie mai multi bani, dar banii colectati din accizele la benzina (si asa mult prea mari) nu cumva sint folositi iresponsabil astfel incit avem "regi ai asfaltului" dar nu avem drumuri?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:50)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Twistah

   1. Tocmai stiind situatia din alte tari, Germania tocmai a introdus si ea o reglementare mai stricta, am luat decizia. cred ca am explicat prin celelalte raspunsuri subiectul
   2. accizele nu se intorc ca venit la CNADNR ci merg la bugetul de stat. bineinteles ca am avut o problema cu eficienta cheltuirii banilor si tocmai de aceea introducem standardele de cost
 • Licentiere case de expeditie (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:44)

  expeditor [anonim]

  Stimata Stimata doamna Ministru Anca Boagiu,

  1.Considerati necesara introducerea obligativitatii scrisorii de garantie bancara de 50.000 Euro in vederea licentierii caselor de expeditie din transportul rutier? Oare aceasta masura nu ar desfiinta foarte multe companii mici de expeditie?
  2.Considerati firesc sa se ceara un certificat de competenţă profesională pentru persoana desemnată să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de mărfuri şi/sau persoane unei firme care nu efectueaza operatiuni de transport rutier ci de intermediere ( casa de expeditie ) ?
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 11:54)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui expeditor

   1. Prevederea a fost introdusa in OMTI 1172/2009 ca urmare a numeroaselor plangeri adresate de asociatiile patronale ale operatorilor de transport, care faceau referire la intarzierile mari la plata ale caselor de expeditii catre acestia, sau la situatiile de neplata totala.
   Mecanismul de executare a garantiei bancare este unul total transparent si normal:
   In cazul in care casa de expeditii nu face plata angajata prin contract sau comanda catre operatorul de transport, banca executa garantia in favoarea operatorului de transport .In acest moment aceasta prevedere , privind garantia bancara, este suspendata in contenciosul administrativ.
   2-Activitatea operatorilor de transport este reglementata de Directiva 26/96 si de Regulamentul 1071/2009 care prevad trei conditii pentru a activa in acest domeniu:
   Capacitatea financiara
   Capacitatea profesionala
   Onorabilitatea
   Capacitatea profesionala este dovedita prin angajarea unei persoane care detine certificat de competenta profesionala conform reglementarilor sus mentionate
   Am extins aceste conditii si catre activitatile conexe transportului rutier – caselor de expeditii , pentru a armoniza actiunilor tuturor participantilor la activitatea de transport.
   Spre exemplu:
   Exista prevederi de competenta profesionala pentru transportul marfurilor periculoase, acordul ADR , care se aplica expeditorului, transportatorului , chiar si beneficiarului.
 • Pod peste Crisul Repede pe centura Oradea (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:46)

  oradean [anonim]

  Ce ne puteti spune despre finantarea si finalizarea podului peste Crisul Repede de pe centura Oradea -zona de vest.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:52)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui oradean

   Intentionam sa finalizam acest pod pana la sfarsitul lui 2011, dar acest termen depinde de alocarile bugetare
 • CFR (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:48)

  nicoleta [anonim]

  cum sa desfiitezi cel mai mare nod feroviar din romania, regionala brasov, cum ? incredibil dna. BOAGIU ce va propun niste necunoscatori.
 • Buna ziua! (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:50)

  andytzel [anonim]

  1. La sfarsitul lunii septembrie, dl. secretar de stat Pistru declara ca in 2011 va fi reluata procedura de atribuire in concesiune a executiei autostrazii Brasov - Comarnic. Mai tarziu, in octombrie, dvs. ati declarat intr-un interviu pentru Europa FM daca nu ma insel, ca se va recurge cu prudenta la concesiuni dat fiind ca acestea afecteaza deficitul bugetar. In aceste conditii mai este de actualitate declaratia d-lui Pistru? Se va relua in PPP constructia acestui segment de autostrada anul viitor?
  2. Dat fiind declaratiile dvs. referitor la concesiuni coroborat cu faptul ca pentru sectiunea Pitesti-Sibiu UE nu este dispusa sa ofere co-finantare, nu este oare prea mult pentru o tara saraca ca Romania sa finanteze, fie si prin PPP, doua proiecte de autostrazi transmontane scumpe, cand s-ar putea merge doar pe varianta Comarnic-Brasov (care ar rezolva si problemele de trafic de pe DN1 din zona Valea Prahovei) combinat cu Brasov -Fagaras, segment din Autostrada Transilvania si un drum expres intre Fagaras si Sibiu (drum care apare in proiect cu studiu de fezabilitate si estimativ de buget chiar pe site-ul CNADNR)? Evident, in timp s-ar dezvolta si rutele alternative, mai scurte, dar aceasta ar fi cea mai rapida cale de a lega Nadlacul de Constanta pe 4 benzi de circulatie rezolvand in acelasi timp si multe din problemele zonale de trafic.
  /
  Multumesc!(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:56)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andytzel

   pentru ambele tronsoane evaluam care este cea mai buna metoda de finantare, pentru Sibiu-Pitesti avand deja o sectiune cu fonduri europene. PPPurile sunt o solutie, dar asa cum am discutat si la Bruxelles riscurile trebuie sa fie impartite intre cele doua parti. ambele insa sunt tronsoane extrem de importante si sper ca in cel mai scurt timp sa anuntam solutia identificata
 • pod Calafat (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:52)

  Radu G. [anonim]

  Spuneti-mi va rog cand va fi gata podul de la Calafat, intrucat singura modalitate de a traversa Dunarea venind dinspre Timisoara de ex., este sa traversezi cu bacul ori la Calafat, ori la Bechet, ceea ce implica o pierdere destul de mare de timp, plus un pret prohibitiv care se ridica la aprox. 180 euro dus intors pentru un camion, plus o taxa a primariei Bechet de 65 RON, care nu se justifica in nici un fel, drumul din vama fiind intr-o stare jalnica. Va multumesc
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 20:57)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu G.

   pentru sectiunea romana lucrarile vor fi gata in vara lui 2011. din pacate exista pe tronsonul bulgar o intarziere si chiar am avut o vizita comuna cu omogul bulgar si o intalnire cu constructorii din partea bulgara, dar se pare ca cel mai devreme vor termina la sfarsitul anului viitor.
 • Centura ocolitoare Tg-Mures (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:53)

  Mihai [anonim]

  Este in vreun stadiu o centura ocolitoare pentru orasul Tg-Mures? Ma refer la o centura pe relatia Sighisoara - Reghin, traficul greu pe aceasta relatie traversand tot orasul, aproape de centru. Din cate stiu a fost un studiu de fezabilitate facut pentru Corunca-Livezeni-Ernei, dar dl Berceanu l-a considerat un proiect megaloman (era cu 2 benzi pe sens+ banda de urgenta, deci cu profil de autostrada). Daca un drum cu 2 benzi pe sens de o lungime de vreo 11 km e un proiect megaloman, va rog sa ne spuneti daca exista vreo solutie la devierea traficului greu din mijlocul orasului Tg-Mures.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:18)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Pentru varianta ocolitoare Tg Mures exista studiul de fezabilitate facut in cadrul unui proiect BIRD si acum am inclus-o in programul operational de transport finantat din bani europeni.
 • Automotoare transport calatori (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:57)

  Radu Tilihoi [anonim]

  De ce se cumpara automotoare pentru transportul de calatori din anii `60 cu 1.650.000 euro cind se gasesc pe piata la jumatate de pret fabricate dupa anii `90 ?
 • Tronson Bors - Cluj (Luni, 15 noiembrie 2010, 11:59)

  Ciprian [anonim]

  Circul des de la Oradea spre Cluj. Drumul E60 este incredibil de aglomerat cu camioane, masini mici etc.

  Urmatorul tronson de autostrada va fi Bors-Cluj?

  Ciprian,
  Oradea
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:22)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ciprian

   pentru autostrada Transilvania vom avea discutii cu constructorii pentru a stabili termeni clari pentru ce construim
 • Bechtel-Ministrul Dobre (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:05)

  Cristian Moldovan [anonim]

  Sunt curios sa aflu cat ne-a costat d.p.d.v. al penalitatilor suportate, decizia ministrului PD Dobre de-a suspenda lucrarile la autostrada ,pentru a renegocia contractul chipurile...
 • schimbari (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:14)

  cititor hotnews [utilizator]

  Va rog sa imi raspundeti daca se va continua politica de schimbare a directorilor generali,care nu sunt eficienti,au interese personale si si-au format un fel de gasti cu care se mentin pe functii ?
  Puteti eventual sa ii nominalizati ?
  Eu am deja un nume,de o persoana care a mai lucrat si la primaria capitalei.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:24)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cititor hotnews

   directorii generali au acum incluse in contractele de mandat tinte clare, asumate si prin acordul cu FMI si cine nu le respecta va fi eliberat din functie
 • Întrebare (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:15)

  Cristian M [anonim]

  O singură întrebare: câţi kilometrii de autostradă estimaţi că vor fi construiţi din fonduri europene în următorii 5 ani şi pe ce tronsuane credeţi că veţi obţine finanţare?
  • raspuns (Marţi, 16 noiembrie 2010, 13:22)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian M

   tronsoanele sunt cele de pe coridorul IV: Nadlac Arad, Lugoj Deva , Timisoara Lugoj, Orastie Sibiu - acestea fiind cele care intra in licitatie, Deva Orastie, pentru care am semnat contractul si cele aflate deja in executie: Arad-Timisoara, centura Arad, Cernavoda-Constanta, centura Constanta.mai avem capetele de la centura Bucurestiului care fac legatura cu A1 si A2 si o sectiune din Sibiu-Pitesti.
 • Calitatea drumurilor (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:21)

  Cosmin [anonim]

  Buna ziua,
  Nu exista nicio indoiala ca situatia drumurilor din Romania este dezastruoasa; cei care au calatorit prin Europa (si aici ma refer inclusiv la Europa de Est) pot confirma ca drumurile din Romania sunt de departe cele mai proaste. Pe langa argumentele clasice precum lipsa de finantare (asta desi sunt disponibile sume importante la nivelul UE care pot fi accesate), este foarte clar ca discutam despre probleme grave de calitate in privinta lucrarilor de reabilitare sau de constructie. Intrebarea pe care o am catre doamna ministru vizeaza tocmai acest din urma aspect, respectiv lucrarile de slaba calitate, sau lucrari care nu respecta standardele impuse de legislatie:
  - cate companii au fost sanctionate in 2010 pentru nerespectarea standardelor asumate contractual, sau pentru executia defectuasa a unor lucrari? Care ar fi cuantumul penalitatilor?
  - cati angajati ai CNADNR/MT au fost sanctionati pentru ca au aprobat receptionarea unor drumuri de calitate discutabile sau neterminate?
  Multumesc,
 • centura TM - profil de autostrada????? (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:22)

  adrian g [anonim]

  Doamna ministru, va rog sa definiti ce inseamna dupa dumneavoastra 'profil de autostrada'
  centura TM
  a) are o singura banda pe sens
  b) are intersectii la nivel
  c) nu are separator median
  din putinele mele cunostiinte in domeniu, profil de autostrada implica printre altelte:
  a)cel putin 2 benzi pe sens plus banda de urgenta
  b)intersectii denivelate
  c)separator median
  d)alt tip de fundatie, etc
 • Treceri la nivel cale ferata Arad & Anvelope iarna (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:30)

  Stefan [anonim]

  1.Stiti ca un studiu recent a aratat ca barierele de pe centura Aradului (sunt trei linii ferate spre Curtici,Oradea si Deva) sunt coborate 8 ore din 24 ?Este cea mai proasta intampinare a celor care au curajul sa vina pe sosea in Romania sa ii pui sa stea ore in sir pana strabat centura Aradului!
  Cand se vor realiza pasarelele pe centura ocolitoare a Aradului sau macar in prima faza nu s-ar putea seta mai bine momentul in care se lasa bariera(de multe ori timpul pana vine trenul depaseste chiar si 15 minute)?
  2.a.In multe tari din Europa legistatia legata de cauciucurile de iarna este mult mai aproape de cetatean.As fi vrut sa cred ca legea mai ales cu rol preventiv insa consta ca de fapt din nou se urmareste sa se stoarca cetateanul .
  Aruncati va rog o privire pe legislatia europeana:
  http://www.ziare.com/auto/informatii-auto/cum-arata-legea-cauciucurilor-de-iarna-in-tarile-europene-1054205
  Si sper sa mai imbunatatiti legea in favoarea cetateanului (data de incepere ar putea fi 1 decembrie ,soferi sa fie amendati doar daca circula pe gheata sau zapada cu cauciucuri de vara,cuantumul amenzi redus ,iar ideea ca daca ma loveste unul nu sunt despagubit ca eu am cauciucuri de vara desi spre exemplu azi sunt in jur de 20 de grade mi se pare aberant !)
  Numai bine si cum speranta moare ultima tot mai sper ca vom avea si autostrazi desi tot cu stangul vad ca ati pornit daca ati inceput sa va laudati cu 10 km de autostrada.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:39)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   1. Pe centura Aradului există în programul de investiţii două pasaje
   peste linie cale ferata care se află în procedură de
   achiziţie pentru execuţie.
   2. cred ca am explicat mai sus problema dotarilor de iarna si a tronsonului de 52 km de la Autostrada Transilvania
 • Electrificare (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:39)

  stelistul [anonim]

  Avand in vedere ca SC Electrificare CFR SA este in fruntea datornicilor la bugetul de stat ce masuri de redresare intentionati sa luati?
 • Informatii pe site-urile companiei si ministerului (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:49)

  je [anonim]

  O deficienta majora a companiei de autostrazi si a ministerului transporturilor este accesibilitatea informatiilor despre statusul proiectelor.

  Pe cand si la noi siteurile www.andnet.ro si www.mt.ro vor avea informatii la zi cu progresul proiectelor, poze de pe santiere, strategiile ministerului?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:39)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui je

   lucram si la remedierea acestei deficiente
 • Omisiune (voita) la raspunsul pentru prima intreba (Luni, 15 noiembrie 2010, 12:49)

  RADU [anonim]

  Doamna Ministru,
  Nu ati raspuns la prima intrebare de pe forum, respectiv de ce costuirle pentru autostrazile din Romania sunt cele mai mari din Europa?
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:40)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui RADU

   am dat chiar solutia ca aceste costuri sa nu mai creasca, adica standardele de cost.
 • CFR (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:04)

  Anonim [anonim]

  Buna ziua,

  In calitatea de calator pe drumul Iasi-Bucuresti la IC sau Rapid, am urmatoarele intrebari:

  A. De ce nu aveti o solutie de internet wireless pentru calatori (exemplu: compania nationala feroviara din Italia are in vedere lansarea propriului serviciu). Ati putea deasemenea sa intrati intr-un parteneriat cu o firma de telecomunicatii in acest sens.

  B. De ce durata calatoriei este de 7h? Daca este datorita infrastructurii (am inteles ca trenurile pot merge si mai repede) aveti in vedere solutii de modernizare? Cand vom putea reduce macar la jumatate aceasta durata (linia nu parcurge munti)?

  C. De ce pretul unui bilet cumparat din tren este aproape dublu? In conditiile de trafic din Bucuresti, este foarte probabil sa ajungi cu 5 minute inaintea de plecarea trenului din gara (mi s-a intamplat chiar ca trenul sa plece cu 2 minute inaintea orii specificate) si sa nu mai ai timp sa cumperi bilet de la chiosc sau de la aparat, iar bilete online nu se pot cumpara in aceeasi zi cu calatoria.
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:45)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   A. Exploatarea/Utilizarea serviciului de internet wireless la trenurile de călători de lung parcurs,
   în condiţiile în care niciun provider de internet nu poate asigura continuu semnal, a condus la
   disfuncţionalităţi în funcţionarea acestuia şi implicit a sistemelor de calcul, fapt ce a nemulţumit atât
   călătorii cât şi CFR Călători.
   Din dorinţa de a rezolva această problemă, în scopul asigurării unui serviciu de bună calitate, în
   prezent S.N.T.F.C “CFR Călători” S.A. împreuna cu mai multe societăţi de telefonie mobilă au demarat
   o acţiune de măsurare a semnalului pe mai multe relaţii de circulaţie de interes maxim şi de evaluare a situaţiei existente.
   În funcţie de rezultatele cercetărilor, de soluţiile şi posibilităţile tehnice ale specialiştilor faţă de
   problemele ivite în exploatare şi în funcţie de alocaţiile bugetare CFR Călători va oferi clienţilor săi şi acest tip de serviciu
   B Sunt foarte multe tronsoane care au nevoie de reabilitare a infrastructurii feroviare. sper ca pe langa cele de pe coridorul IV sa gasim solutii si pentru restul
 • Autostrada A5 (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:20)

  Adrian [anonim]

  Exista posibilitatea ca autostrada A5 (Tg Mures -Iasi) sa poata fi cofinantata din surse europene? Altfel punerea in practica a proiectului ar putea astepta foarte mult.
 • De ce nu apare intrebarea (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:22)

  dude [anonim]

  intrebarea este- Se ia in consideratie traficul de autovehicole cand se finanteaza proiectele?
  Daca DA - de ce nu incepeti cu centura Sebes-ului si centura Arad-ului?
 • Petitie (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:22)

  Geo [anonim]

  Buna ziua,

  Poate s-a mai pus aceasta intrebare dar totusi imi voi exprima si eu nemultumirea ca cetatean respectabil al acestei tari.
  De ce trebuie Ministerul Transporturilor sau Politia Romana sa ma oblige pe mine proprietar de masina mica sa imi echipez masina cu cauciucuri de iarna? De ce trebuie ca perioada sa fie batuta in cuie si anume Noiembrie - Martie? Cand stim foarte bine ca acum in Noiembrie e cald ca si vara aproape si uneori a nins si in Aprilie. Mie personal masura mi se pare abuziva, pentru ca atenteaza la buzunarul meu si a-2-a, eu personal alaturi de atatia cetateni nu am cerut ajutorul Statului si nu am provocat nici o paguba iarna mergand cu cauciucurile cu care masina este echipata tot anul. Nu era mai normal ca cetatenii vinovati de producerea evenimentelor in trafic pe timp de iarna datorita neechiparii corespunzatoare sa fie sanctionati? Lasandu-i pe ceilalti in pace?
  Lasand la o parte banii pe care trebuie sa ii scot din buzunar pe anvelopele de iarna trebuie sa am si unde sa le depozitez. Nu toti avem case si vile, unii dintre noi avem apartamente mici si unele fara balcon si nu avem unde depozita 4 cauciucuri de iarna/vara.
  V-as ruga in numele meu si al tuturor cetanenilor care imi sustin punctul de vedere sa reconsiderati masura privind obligativitatea echiparii cu cauciucuri de iarna. Trebuie sa se gaseasca o altfel de formula astfel incat sa iasa totul bine si oamenii sa fie si ei multumiti.

  Cu respect,
  Geo
 • regionala cfr Timisoara (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:24)

  sorin [anonim]

  nu vad legatura intre gara care incarca cea mai mare cantitate de marfa si sediul unei regionale CFR.
  Poate reusiti sa detaliati.
  De ce se doreste inchiderea celei mai vechi cai ferate inca functionale din Romania? Transformati-o in obiectiv turistic.
 • Pod centura Mogosoaia (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:27)

  Sebastian [anonim]

  Buna ziua,

  va rog sa-mi spuneti daca in zona de intersectie a Centurii de Nord (Soseaua Odaii) cu DN 1A din localitatea Mogosoaia se va mai construi podul/pasajul rutier asa cum a fost proiectat initial. Solutia actuala, sens giratoriu nefiind viabila, "gatuirea" centurii urmand sa anuleze extinderea la patru benzi.

  Multumesc
  • raspuns (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:47)

   Anca Boagiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sebastian

   Potrivit estimărilor noastre, în 2011 se va demara
   procedura de achiziţie, proiectul fiind în acest moment în stadiul de avizare-aprobare a
   indicatorilor tehnico-economici.
 • Finantare infrastructura aeroportuara (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:48)

  aeroport [anonim]

  De ce nu exista o strategie la nivel national privind dezvoltarea unor aeroporturi regionale (sustinerea finantarii doar pentru piste), cel mult 5-6 (Timisoara, 2 Bucuresti, Cluj, Iasi), nu 15 cate sunt in prezent, chiar daca ele sunt in subordinea CJ.
 • asumare (Luni, 15 noiembrie 2010, 13:50)

  viorel [anonim]

  In ce masura sunteti dispusa sa acordati sprijinul legislativ si politic necesar pentru realizarea masurilor de restructurare la companiile cf ? Contractele de management cu tinte foarte clare pentru directorii companiilor sunt neoperative pentru ca multe masuri tin de competenta dvs si ar trebui sa vi le asumati!
 • DN 76 (Luni, 15 noiembrie 2010, 14:34)

  Ioan Bistrian [anonim]

  Stimata Doamna Ministru,
  Ati putea sa precizati o data pentru reabilitarea E 79 (DN 76) , tronsonul Oradea -Deva ? Auzim deja de mai bine de 5 ani ca s-au aprobat fonduri , dar drumul arata execrabil. Se spune ca este cel mai prost drum european.
 • TRENURI (Luni, 15 noiembrie 2010, 14:56)

  laur [anonim]

  Nu este posibil ca preturile de la trenurile de calatori sa fie la fel de mari ca in Ungaria, Polonia, Slovacia si mult mai ridicate ca in Bulgaria in conditile de la noi dar si pentru ca in Romania OAMENII CASTIGA CU 50% MAI PUTIN.
  De abia astept sa-i vad pe romanii cum vor merge in Ucraina la EURO2012 sau la SOCHI in 2014 cu TRENUL....cateva zile................caci alte variante nu sunt convenabile (avionul este scump, sosele nu sunt si risti sa te ratacesti, microbuzele si autocarele nu sunt promoate de stat ca la noi).
 • Covasna-Comandau (Luni, 15 noiembrie 2010, 15:33)

  alexx [anonim]

  Cand va fi asfaltat /reabilitat/ drumul Covasna -Comandau de aproximativ 19 Km???..este intr-o stare de offroad
 • consultanta (Luni, 15 noiembrie 2010, 15:37)

  dan [anonim]

  1. de ce se fac liciitatii de consultanta pentru cfr-uri cu dedicatie pentru seneca? sunteti actionar in aceasta firma pastorita de necolaiciuc?
  2. de ce promovati un hg care tripleaza cheltuielile neeligibile pe coridorul feroviar baneasa - fetesti in conditiile in care datoriile mt catre constructorii de pe fetesti- constanta insumeaza 100 mil euro iar lucrarile sunt finalizate 100%
  3. de ce l-ati adus pe dl.l dobre cu dvs? considerati ca fara cel care a blocat tot ministerul 2 ani nu reusiti?
 • Speranta (Luni, 15 noiembrie 2010, 16:11)

  PG [anonim]

  Buna ziua! Setul de masuri pe care le-ati anuntat la investirea dvs. in functia de Ministru al transporturilor mi-au dat speranta ca in sfarsit se va face ceva cu drumurile din Romania. E o tara prea frumoasa ca sa ramana cunoscuta doar pentru cei din zona. E nevoie de drumuri civilizate pentru a fi cunoscuta. Chiar si de catre romani.
  Prin toamna lui 2008 am aflat, cu bucurie, ca in sfarsit se va termina cu cosmarul de pe ruta Deva - Oradea, urmand sa fie refacut drumul. Am ajuns la sfarsitul lui 2010 si nimic. Aveti informatii daca DN 76, intre Deva si Oradea, mai prezinta interes si daca da cand vor incepe lucrarile. Multumesc.
 • A2 Cernavoda-Constanta (Luni, 15 noiembrie 2010, 21:25)

  Bogdan Mihai [anonim]

  Buna seara.
  De ce mi va duceti si dumneavostra sa faceti vizite pe a2 cernavoda-constanta.Din ce vad mai sus ziceti ca se deschide in vara lui 2011 dar din ce am auzit pe cernavoda-medgidia merg foarte greu.Credeti ca in 3-4 luni deoarece vine iarna se poate termina autostrada?
 • Calea ferata Pitesti Rm. Valcea (Luni, 15 noiembrie 2010, 23:01)

  GAC [anonim]

  Se fac mai bine de 30 de ani de cand a inceput lucrul pe acest sector si nici acum nu circula vreun tren, mai ales ca marile lucrari (viaducte, tunele) sunt gata. De asemenea, traseul Bucuresti Pitesti Rm Valcea Sibiu Arad e cu peste 100Km mai scurt decat via Brasov, asa ca ar putea deveni noua magistrala de marfa a Romaniei, cand se va realiza aceasta magistrala (ma refer electrificare si dublare, reabilitare pe sectoarele deja existente).
 • Taxa drum (Marţi, 16 noiembrie 2010, 9:33)

  Dadan [anonim]

  Buna ziua. O sa intru direct in miezul problemei, cate rovignete sunt la ora actuala in pretul combustibililor ? Cum justificati o noua taxa, de fapt supra - suprataxare a autostrazilor ?
 • cfr calatori (Marţi, 16 noiembrie 2010, 9:43)

  adrian [anonim]

  Buna ziua,d-na Ministru

  1. Stiati ca Directorul General si Directorul General Adj ai CFR CALATORI au amadoi dosare penale?

  2. De ce nu se incearca sa se aduca venituri la CFR CALATORI prin servicii de publicitate pe trenuri?

  Va multumesc.
 • Buna ziua, d-na Ministru (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 9:29)

  Stoica Vasile [anonim]

  Ce parere aveti de cercetarea stiintifica in domeniul criminogenezei infractionalitatii la nivelul caii ferate in conditiile in care prejudiciile inregistrate ca urmare a savarsirii unor asemenea fapte ating cote alarmante?
  Daca prezinta interes aflati ca ma ocup personal de o asemenea cercetare in cadrul Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane, iar din partea CFR nu am primit nici un fel de sprijin. Sa inteleg ca nu prezinta interes pentru CNCF"CFR"SA?
  Mi-ar face mare placere sa putem avea o discutie pe aceasta tema in conditiile in care identificarea mijloacelor si metodelor de reducere a infractionalitatii si implicit a prejudiciilor aduse infrastructurii feroviare nu va pot fi indiferente.
 • CFR Marfa (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 14:24)

  peris [anonim]

  Buna ziua d-na Ministru.
  Pentru a intelege modul de reorganizare a CFR Marfa, va rog sa prezentati principiile care au stat la baza desfiintarii Sucursalelor Bucuresti, Timisoara, Brasov si Galati ? Daca deciziile sunt pur economice, asa cum ati mentionat la desfiintarea Sucursalei Timisoara, de ce nu s-a respectat acelasi criteriu si pentru celelalte sucursale ?
  Cunoasteti ca ati numit directoare la Sucursala Cluj (Transilvania), pe dna Popa Luminita, sotia lui Popa Gheorghe, fost presedinte de sindicat la miscare comercial, fost ministru secretar de stat la Ministerul Transporturilor si actual consilier (asa se lauda) al dvs ? Intrebare - toata degringolada actuala din CFR Marfa s-a facut pentru numirea d-nei Popa Luminita in functia de director?
 • cfr calatori (Miercuri, 17 noiembrie 2010, 15:04)

  doru [anonim]

  de ce nu se analizeaza de catre cfr calatori "gaura " neagra care se numeste SCRL si din cauza careia societatea respectiva(cfr calatori) a ajuns falita ? Cu respect.
 • Licentiere case de expeditie (Joi, 18 noiembrie 2010, 8:54)

  expeditor [anonim]

  Stimata Stimata doamna Ministru Anca Boagiu,

  In primul rand va multumesc pentru raspunsurile la intrebarile care vi le-am adresat mai sus.
  Cu speranta ca veti intelege sensul mesajului care incerc sa vi-l adresez, as vrea sa va mai pun inca 2 intrebari, desi consider ca ar mai exista foarte multe intrebari pe marginea acestui subiect:

  1Raspunsul Dvs. a fost foarte informal, ceea ce este de inteles. In conditiile in care considerati ca mecanismul de executare al unei scrisori de garantie bancara este unul transparent si normal, atunci va intreb daca vi se pare normal ca din milioanele de firme din Romania unele dintre putinele care vor fi obligate sa faca aceasta scrisoare de garantie bancara sunt casele de expeditie din domeniul rutier.Clientii nu sunt obligati. Ei au un capital propriu obligatoriu, conform legilor din Romania, de 200 RON..De ce ar exista aceasta obligativitate doar in domeniul rutier? In domeniul naval sau maritim, spre exemplu, unde exista cifre de afaceri mult mai mari, casele de expeditie nici macar nu au licente.Ce sa mai vorbim de scrisori de garantie.

  2.O casa de expeditie nu este operator de transport rutier pentru a i se cere o persoana desemnata să conducă permanent şi efectiv activitatea de transport rutier de mărfuri şi/sau persoane.Sunt activitati complet diferite.Sunt coduri CAEN diferite. E ca si cum unei case de expeditie din domeniul aerian i s-ar cere sa aiba angajat un pilot.Fiecare trebuie sa raspunda pentru ce face.Nicaieri in lume nu exista o asemenea asimilare a caselor de expeditie cu societatile de transport.Intrebarea este urmatoarea: Considerati normal sa se creeze prapastii intre firmele din Romania si cele din UE din punct de vedere al legislatiei privind intermedierile in transporturile rutiere?

  Va multumesc.
 • Contracte lucrari (Vineri, 14 ianuarie 2011, 13:56)

  Bogdan [anonim]

  Buna ziua.Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarele intrebari:
  1.) Care sunt firmele castigatoare pentru contractele de reabilitare de pe dn 6 Alexandria-Craiova?
  2.) Dar pentru reabilitare C.F. Arad-Curtici(sau macar cine s-a inscris la licitatie).
  3.) Va mai incepe reconstructia caii ferate Valcele-Ramnicu-Valcea castigat de SECOL in 1995?Cand?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by