Procedura asumarii raspunderii Executivului asupra Legii educatiei trebuie sa continue, este de parere presedintele executiv al UDMR si Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, care considera ca CCR si-ar fi depasit atributiile in acest caz: "CCR nu are cum, dar nici nu are dreptul sa stabileasca daca Guvernul isi asuma sau nu isi asuma raspunderea pe un anumit proiect de lege. (...) Eu cred ca din acest punct de vedere conflictul dintre Parlament si Guvern ramane in continuare in curtea Parlamentului si a Guvernului si procedura asumarii, intr-o forma sau alta, poate fi continuata", a declarat Hunor, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a criticat, cu aceasta ocazie, si motivarea CCR privind Legea educatiei, aratand ca stabilirea urgentei unui proiect de lege nu este o atributie a Curtii Constitutionale: "CCR nu are atributii in ceea ce priveste argumentarea, motivarea asumarii, doar daca este vorba de constitutionalitate sau o problema de neconstitutionalitate. Ei nu au atributii in ceea ce priveste stabilirea daca este urgenta sau nu este urgenta, politicile publice sunt facute de Parlament si de Guvern, nu de Curtea Constitutionala. De aceea, cei care au spus ca CCR si-a depasit atributiile au avut dreptate. Cei care au spus ca, in acest moment, Curtea se comporta ca o camera superioara sau extraordinara si a treia camera parlamentara au dreptate. E o decizie politica. CCR nu are dreptul sa judece politic asumarea raspunderii Guvernului, ci doar constitutional".

  • Motivarea CCR, ambigua

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei din data de 3 noiembrie, prin care a constatat ca asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei este neconstitutionala deoarece exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Guvern, in conditiile asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate deja in dezbatere parlamentara.

Motivarea CCR nu a adus, insa, mult-asteptatul raspuns privind continuarea sau intreruperea procedurii asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii Educatiei: "Cu privire la solicitarea autorului sesizarii, in sensul ca instanta de contencios constitutional sa oblige Guvernul sa renunte la procedura angajarii raspunderii, Curtea constata ca aceasta cerere excedeaza competentei sale, solutia apartinand in exclusivitate autoritatilor publice aflate in conflict", se arata in motivarea CCR.

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la scurt timp dupa publicarea motivarii, ca decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.

  • Legea Educatiei, la un pas de a arunca in aer coalitia

Decizia din data de 3 noiembrie a CCR, care constata neconstitutionalitatea asumarii raspunderii Executivului asupra unei legi aflate in procedura parlamentara, a fost la un pas de a arunca in aer coalitia, prin iesirea UDMR de la guvernare (in conditiile in care Uniunea doreste adoptarea cat mai rapida a legii).

Pe data de 4 noiembrie, presedintele Traian Basescu declara, la postul public de radio, ca"Hotararea inca neclara a CCR privind Legea Educatiei a produs o oarecare emotie" in coalitie, adaugand insa ca, in opinia sa, coalitia "va trece acest test", dar si ca asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale pentru a se vedea daca procedura asumarii raspunderii Guvernului asupra Legii educatiei va merge sau nu mai departe.

La randul lor, reprezentantii UDMR au declarat, in repetate randuri, ca astepta motivarea deciziei CCR pentru a vedea daca merg sau nu mai departe in aceasta formula de guvernare, ei neexcluzand iesirea din coalitie in cazul in care Legea Educatiei nu va fi adoptata in urma asumarii raspunderii.