Apelul facut de presedintele Traian Basescu catre partide pentru deblocarea situatiei din Parlament nu a avut nici un ecou in randurile Opozitiei. PSD si PNL conditioneaza colaborarea parlamentara pe legile cerute de bordul FMI cu schimbarea Robertei Anastase de la sefia Camerei. PDL nu cedeaza presiunilor pentru inlocuirea presedintelui Camerei si mizeaza pe modificarea Regulamentului de functionare. Parlamentarii puterii intentioneaza sa schimbe regulile interne si sa transfere atributiile Biroului Permanent, boicotat de Opozitie, catre plenul Camerei, unde puterea are majoritate decizionala.

Imediat dupa discursul sustinut de presedintele Traian Basescu in Parlament, presedintele PSD, Victor Ponta, a conditionat moratoriul cu inlocuirea Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei.

"Sper ca nu suntem pe timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca sa semnam un moratoriu impotriva lui Hitler. Noi suntem de acord sa participam la dezbaterea legilor importante, avem amendamente, dar trebuie sa avem siguranta ca cel care numara voturile este corect. Din ce am vazut, presedintele (Traian Basescu, n.r.) s-a adresat celor de la Putere, deci ei trebuie sa ia masuri in acest sens si sa deblocheze legislativul", a comentat liderul PSD.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, pune doua conditii pentru trecerea in regim de urgenta a legilor cerute de FMI: inlocuirea lui Anastase si demisia lui Emil Boc din fruntea Guvernului.

"Noi suntem gata sa discutam, dar ca sa discutam cu rost trebuie sa discutam eficient despre guvernarea Romaniei, ori asta inseamna un alt guvern. (...) Orice discutie serioasa trebuie sa caute o solutie de guvernare, iar cand e vorba de functionarea normala a Camerei sa plece din punctul in care presedintele acestei Camere se retrage", a declarat Antonescu.

De partea cealalta, democrat-liberalii nu sunt dispusi sa cedeze solicitarilor Opozitiei. Secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a declarat ca Roberta Anastase are in continuare sustinerea partidului.

"Partidul o sustine in continuare ferm pe Roberta Anastase. Daca domnul Ponta ar fi stat in sala ar fi inteles exact ce a spus presedintele", a declarat Udrea.

Si vicepresedintele PDL Raluca Turcan sustine ca demisia Robertei Anastase nu a fost nicio clipa luata in discutie la nivelul conducerii partidului.

"Astept o reactie matura de la politicienii maturi si cu experienta din PSD. Reactiile la cald, acum pe moment, cred ca se pot decanta si se poate ajunge la o actiune pentru finalizarea crizei economice. Daca actuala clasa politica gaseste minima disponibilitate pentru trecerea celor trei legi esentiale pentru stabilitatea economica de la anul - legea salarizarii, legea pensiilor si legea bugetului - dam o finalitate pozitiva sacrificiilor facute de romani in acesti doi ani si pregatim redresarea economica", a declarat Turcan.

Intrebata de presa daca partidul ar face un compromis si i-ar solicita demisia, Roberta Anastase a raspuns scurt: ''acest gen de compromisuri in politica nu se fac''.

Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca schimbarea presedintelui Camerei ar fi o greseala "politica majora si ar fi privita ca o slabiciune a reprezentantilor Puterii".

"Nu putem ceda santajului PSD si PNL si sa ne anulam decizia pe care am luat-o atunci cand am numit-o pe Anastase in functie. Ipocrizia liderilor Opozitiei nu are margini, presedintii lor folosindu-se de practica uzuala de a vota pe banda rulanta proiectele de lege atunci cand erau la Putere. Din punctul nostru de vedere Anastase are sustinerea noastra si nu vom ceda la presiunile de a o schimba din functie. Plus ca un astfel de gest ar fi sinucidere politica si o dovada de slabiciune in relatia cu Opozitia", a explicat un democrat-liberal.

Negocieri esuate cu Opozitia

Grupurile parlamentare s-au intalnit in nenumarate randuri pentru a debloca situatia de la Camera Deputatilor. Saptamana trecuta liderii grupurilor PSD si PNL pareau dispusi sa negocieze. Roberta Anastase s-a intalnit cu sefii de grup ai Opozitiei si au cazut de acord pentru deblocarea sedintei Biroului Permanent in schimbul unor modificari cerute de PSD si PNL la regulament. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro ca intelegerea la nivel parlamentar intre Putere si opozitie a fost refuzata categoric de catre Victor Ponta si Crin Antonescu.

Aceleasi surse sustin ca in cadrul negocierilor purtate la nivel parlamentar democrat-liberalii au venit cu o solutie de compromis, si anume schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Mai exact, PDL ar fi fost dispus sa o inlocuiasca pe Anastase daca PSD ar fi facut acelasi lucru cu Mircea Geoana. Propunerea a fost refuzata de social-democrati. O parte din senatorii PSD ii sunt fideli lui Mircea Geoana, ceea ce ar fi facut dificila inlocuirea acestuia din functie si ar fi crescut sansele reprezentantilor Puterii sa-si impuna un presedinte la Senat, in detrimentul PSD.

PDL muta strategic cu modificarea Regulamentului

Grupurile parlamentare ale Puterii au gasit solutia pentru deblocarea lucrarilor de la Camera Deputatilor: un proiect de lege care modifica regulamentul intern si care prevede transferarea atributiilor Biroului Permanent catre plenul Camerei. Modificarea permite astfel reprezentantilor Puterii, care au majoritate in plen, sa decida prin vot ceea ce in mod normal hotara Biroul Permanent al Camerei, unde Opozitia avea majoriate si bloca lucrarile.

Propunerea legislativa a fost trimisa la Comisia de Regulament unde, de asemenea, reprezentantii Puterii au majoritate si o pot aproba. Odata ajunsa in plen, modificarea Regulamentului poate fi adoptata de catre Putere, care are o majoritate confortabila in Camera.

Practic, prin aceasta propunere, PDL, UDMR si independentii pot debloca lucrarile Camerei Deputatilor.

De asemenea, propunerea legislativa mai prevede ca un lider de grup va putea solicita apel nominal pentru verificarea cvorumului in plenul Camerei Deputatilor daca va demonstra ca are in sala 25% din reprezentantii grupului. Cu alte cuvinte, reprezentantii Opozitiei pot bloca sedinta solicitand apel nominal doar daca sunt reprezentati in sala in proportie de 25%.

O alta modificare care va fi facuta la regulament prevede obligativitatea cvorumului doar la votul final. Daca aceste modificari ale regulamentului intern sunt aprobate in plen, reprezentantii Puterii deblocheaza lucrarile Camerei Deputatilor si anuleaza boicotul Opozitiei.