Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase declara intr-un interviu pentru Agerpres in care vorbeste despre posibilitatea constituirii unui guvern de criza. "Trebuie insa sa fim constienti ca doborarea guvernului Boc ar trebui, eventual, sa fie cuplata cu ideea alegerilor anticipate. Altfel, cu actuala configuratie, pervertita, a Parlamentului, nu vom putea schimba nimic".

Rep: Domnule Nastase, este PSD pe drumul cel bun? La Congresul din octombrie, totul parea frumos si toata lumea il sustinea pe Victor Ponta. Mai este la fel acum?

Adrian Nastase: Nu s-a schimbat nimic de la Congresul PSD si pana acum, din punctul nostru de vedere. Directia partidului este corecta. Eu, personal, sustin aceasta directie si il sustin total pe Victor Ponta. Este singura directie pe care o putem avea in acest context: am facut un program de guvernare foarte bun - chiar daca este perfectibil - avem decizii luate in forurile statutare, suntem coerenti cu mesajul nostru de stanga.

Rep: A gresit Victor Ponta cand a mers in fata mitingului de saptamana trecuta?

Adrian Nastase: Categoric, nu. Un lider social-democrat trebuie sa fie in mijlocul oamenilor. Iar oamenii au receptat pozitiv prezenta noastra in strada, alaturi de ei. Nu doar in interiorul Parlamentului trebuia sa actionam. Putem si trebuie sa folosim si platforma stangii, acolo unde realitatea opiniilor se manifesta nemijlocit. PSD isi reafirma identitatea de stanga, inclusiv prin apropierea de miscarea sindicala. Sigur ca nu traim in Anglia sau Franta, pentru a putea mobiliza milioane de oameni. Dar cele cateva zeci de mii de oameni veniti din tara, pe frig si ploaie, care au stat 7 ore in fata unui Parlament ocupat de jandarmi, au transmis un semnal. Iar acest semnal este coerent cu ceea ce vedem in toate sondajele - ca Romania merge intr-o directie gresita si ca PSD este partidul care poate scoate tara din criza, fiind partidul cu scorul cel mai mare si cu cele mai bune solutii.

Rep:Ce veti face acum, dupa ce motiunea de cenzura a fost respinsa?

Adrian Nastase: Eu nu cred ca aceasta motiune a fost un esec. Ea a zdruncinat din temelii actuala guvernare. Legatura dintre noi, opozitia, si agenda reala, este mai mare ca oricand. Iar ofensiva aceasta, a celor care inca mai sustin puterea, de a sugera ca tot noi suntem de vina pentru tot ce merge rau in tara nu mai prinde. Opozitia va continua pe acest drum, pentru ca nu exista alternativa. Mai devreme sau mai tarziu, tot vom da jos acest guvern.

Rep:Care mai este relatia PSD cu PNL? Va intreb asta fiindca imediat dupa motiune, Crin Antonescu a criticat direct PSD pentru esec. A spus ca ei aveau o solutie care n-a fost imbratisata de PSD: cea a numirii unui premier comun.

Adrian Nastase: Nu cred ca daca PSD si PNL conveneau sa il sustina pe Stere Farmache, de pilda, Boc s-ar fi speriat si ar fi lasat parlamentarii lor sa voteze. Fiindca, daca va aduceti aminte, asta a fost problema. PDL si-a lipit cu prenadez parlamentarii de banci, facand imposibila orice decizie autonoma a lor. Parlamentul nu este sau nu ar trebui sa fie o masina de vot. Daca ar fi masina de vot, atunci ar trebui desfiintat, iar legile ar trece prin decret prezidential. Cred ca asta isi si doreste Traian Basescu. PSD va continua sa colaboreze cu PNL in opozitie. De altfel, noi am facut doar gesturi corecte. Am acceptat toate pretentiile rezonabile ale liberalilor, am facut motiunile in comun, nu le-am atasat dimensiune ideologica. Am acceptat sa formam un guvern de criza. Am acceptat sa elaboram si am elaborat un program pentru un astfel de guvern.

Rep:Mai e posibil acest guvern de criza? Cum va fi el format?

Adrian Nastase: Sigur ca mai este posibil. PSD si PNL au deja o baza comuna. Au un pachet de masuri pregatit. Vom discuta si despre formule comune de guvernare, inclusiv in ceea ce priveste numele, desi eu personal cred ca e o greseala sa ne concentram pe impartirea functiilor inainte sa le avem. Trebuie insa sa fim constienti ca doborarea guvernului Boc ar trebui, eventual, sa fie cuplata cu ideea alegerilor anticipate. Altfel, cu actuala configuratie, pervertita, a Parlamentului, nu vom putea schimba nimic. Stiu ca nu exista un mare entuziasm in Parlament pentru aceasta idee. Va fi nevoie, in continuare, de masuri dure, dar ele trebuie sa fie explicate oamenilor si trebuie sa li se ceara un vot de incredere. Ultimul vot de incredere s-a dat pe minciuna cresterii economice. Nu mai merge asa.