"Hotararea inca neclara a CCR privind Legea Educatiei a produs o oarecare emotie", a declarat, joi, la postul public de radio, presedintele Traian Basescu. Seful statului a adaugat ca "Va spun o parere - Coalitia va trece acest test, in orice conditii. Nu putem intra intr-un derapaj, in instabilitate politica dintr-o intamplare". El a mai atras atentia ca "In momentul de fata, interesul national este sa avem stabilitate si sa reusim sa indeplinim obiectivele pentru ca Romania sa atraga urmatoarea transa de la FMI si CE. In caz contrar, am avea dificultati in a plati pensiile si salariile in ianuarie."

Seful statului a mai anuntat ca Guvernul solicita Fondului Monetar International si Comisiei Europene, prin scrisoarea de intentie in cadrul acordului stand-by, amanarea pana in luna aprilie a anului 2011 a datoriilor statului catre firmele private, potrivit Agerpres: "Din ce am discutat cu Fondul si cu Uniunea Europeana, se prefigureaza o amanare pana in luna aprilie. Deci, in mod categoric, banii pentru lichidarea arieratelor catre agentii economici trebuie sa fie in bugetul anului urmator".

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Trebuie sa avem rabdare sa citim decizia Curtii, sa vedem daca prevede intreruperea procedurii asumarii raspunderii pe Legea educatiei. Nu vreau sa fac alta speculatie.
  • Am avut o discutie cu Emil Boc si aseara, am avut o discutie cu vicepremierul Marko Bela si in zile de ieri, sunt discutii firesti.
  • Adoptarea Legii educatiei s-a ratat anul trecut, prin dezbateri, prin tergiversare. Ne apropiem sa mai ratam un an.
  • Nu poti sa spui: mai avem timp pana in septembrie anul viitor pentru noua Lege a educatiei. Cel tarziu la 1 ianuarie trebuie sa stim, inclusiv pentru bugetul de stat.
  • Cel mai mare castig al noii Legi a educatiei, asa cum a fost propusa de Guvern, e ca pune in centrul sistemului de educatie elevul si studentul. 
  • Sistemul romanesc de educatie nu mai este adaptat sistemului economic de astazi. Spuneti-mi si mie de ce atatia tineri spun "Am o diploma si n-am ce sa fac cu ea".
  • Sistemul de educatie nu e concentrat pe crearea de competente pentru tineri, si atunci sigur ca obtine o diploma cu care nu are ce sa faca.
  • Intrebati-i pe absolventi ce muncesc cand se duc in Italia, daca isi gasesc de munca conform diplomei, pe piata fortei de munca din UE.
  • Va spun o parere - Coalitia va trece acest test, in orice conditii. Nu putem intra intr-un derapaj, in instabilitate politica dintr-o intamplare.
  • In momentul de fata, interesul national este sa avem stabilitate si sa reusim sa indeplinim obiectivele pentru ca Romania sa atraga urmatoarea transa de la FMI si CE. In caz contrar, am avea dificultati in a plati pensiile si salariile in ianuarie.
  • A tergiversa Legea educatiei nu inseamna o lupta intre putere si opozitie, inseamna a decredibiliza Romania si sa aratam ca nu suntem capabili sa indeplinim niste obiective in timp util. 
  • Opozitia crede ca prin populism aduna voturi, dar va spun ca nu aduna voturi. Romanii au inceput sa inteleaga ca tara este intr-o situatie dificila. Interesul nostru in acest moment este sa ne mentinem in acordul cu Fondul si sa ne pastram credibilitatea.
  • La Legea pensiilor, eu aveam toate conditiile sa promulg legea, inclusiv avizul de constitutionalitate. Am retrimis-o, a fost o mana intinsa Parlamentului sa modifice Legea. Ati vazut cum a fost tratat gestul meu. Opozitia a blocat-o, s-a asezat pe ea. Am creat conditii pentru o discutie pe un teren care le-ar fi putut unifica punctele de vedere. Ce fac ei acum nu e lupta impotriva PDL-ului sau UDMR, e lupta impotriva interesului national. Lupta pentru scoaterea Romaniei din acordul cu FMI si CE.
  • Eu nu ma pot amesteca in negocierile din interiorul Parlamentului.
  • Pe cei din arcul guvernamental i-am etichetat destul de dur la un moment dat datorita neatentiei asupra a ce voteaza, a lipsei de consecventa in a crea majoritatile.
  • Marea mea rugaminte este ca macar in discutiile cu mine, postul public de radio sa isi pastreze rolul de a informa. La Radio Romania Actualitati nu mergem pe ce ne da Vantu. Vantu si Voiculescu au spus ca am spus "majoritate toxica". Va rog sa revedeti tot citatul.
  • Suntem in punctul in care iesim la lumina sau, pe instabilitate politica, iesim inapoi. 
  • Partidele trebuie sa isi faca inventarul, sa vada - hotarasc sa ramana la putere, sa isi asume responsabilitatea scoaterii Romaniei din dificultate, pentru ca am trecut de derapaj, sau nu si-o asuma si trec in opozitie.
  • Traian Basescu, despre o alta formula de guvernare: Daca privesc la ceea ce propun in program partidele din Opozitie, nu vad un program de relansare economica, ci doar clisee demagogice - ca pot da, ca pot oferi.
  • In situatia in care actuala coalitie nu isi asuma realizarea programului, trebuie cautat un prim-ministru care sa-si asume un program in conformitate cu nevoile Romaniei, un program prin care sa nu fie mintiti romanii si dupa ce se instaleaza sa spuna ca trebuie sa facem altfel. Si trebuie instalat un nou Guvern.
  • Asumarea raspunderii Guvernului asupra Legii salarizarii este o solutie, atata timp cat contra-solutia ar putea fi iesirea din acordul cu FMI.
  • Traian Basescu, intrebat daca disponibilizarile din sistemul bugetar ar fi o solutie pentru cresterea salariilor: Eu cred ca trebuie discutat cu sindicatele, cu conditia ca sindicatele sa fie responsabile in discutii. M-am saturat de bogatasii de la sindicate, care se fac ca le plang de mila oamenilor. Daca sindicatele vor intelege ca nu avem solutie, decat sa stam intr-o anvelopa salariala de 39 de miliarde de lei pentru bugetari - care, slava Domnului, este destul de mare... Cea mai mare parte a sindicalistilor sunt prin consilii de administratie ale lui Sorin Ovidiu Vantu, au obligatii fata de el... Mi-as dori o abordare responsabila a sindicatelor. 
  • Daca sindicatele nu vor sa colaboreze in niste conditii date - nimeni nu ar fi vrut sa avem o anvelopa de doar 39 de miliarde - Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatea. Nu ne mai putem imprumuta ca sa platim salarii si pensii.
  • Toate statele UE sunt obligate ca, pana la sfarsitul lui aprilie 2011, sa prezinte proiectul de buget pe 2012 si planul national de dezvoltare.
  • Seful statului a anuntat ca Guvernul solicita Fondului Monetar International si Comisiei Europene, prin scrisoarea de intentie in cadrul acordului stand-by, amanarea pana in luna aprilie a anului 2011 a datoriilor statului catre firmele private, potrivit Agerpres: "Din ce am discutat cu Fondul si cu Uniunea Europeana, se prefigureaza o amanare pana in luna aprilie. Deci, in mod categoric, banii pentru lichidarea arieratelor catre agentii economici trebuie sa fie in bugetul anului urmator".
  • Ma uit la foarte mult politicieni tineri, necinstiti... E unul care vine dintr-o mare familie de avocati... Ii auzi ca tuna impotriva imprumuturilor, dar pe de alta parte tipa sa marim salariile. Cum vor ca Guvernul sa plateasca si sa si mareasca, cand noi nu producem acesti bani?
  • Toti suntem captivi acum neimpingerii Romaniei intr-un derapaj politic si economic. Interesul este ca Romania sa aiba stabilitate politica si financiara.
  • Traian Basescu, despre modificarea Codului Muncii: Patronii, fie ca sunt in agricultura, in industrie, in servicii, evita sa faca carte de munca. Angajatului nu i se platesc asigurile sociale. Daca in Codul Muncii s-ar relaxa conditiile in care un patron poate angaja si poate disponibiliza, acest fenomen s-ar diminua considerabil. Daca un patron are nevoie de un angajat doua luni pentru culesul porumbului, trebuie sa fie posibil ca dupa doua luni sa se desparta, iar in acele doua luni sa ii plateasca asigurarile. Acum daca l-a angajat... e bun angajat.