"Atata vreme cat salariul mediu brut in sectorul bugetar este mai mare decat salariul mediu brut in sectorul privat, nicio crestere salariala nu se justifica in sectorul public". Declaratia a fost facuta de consilierul prezidential Alexandra Gatej, la cateva ore dupa ce prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a anuntat ca Guvernul se gandeste la o majorare cu 16-18% a salariilor bugetarilor, pentru anul viitor. Invitata la "Discutia de Luni", o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga, Gatej a precizat ca nu se poate ca "cei care produc veniturile si profiturile de pe urma carora statul are venituri la bugetul sau sa castige mai putin decat cei care lucreaza in sectorul bugetar".

Intrebata daca s-a discutat cu reprezentantii Fondului Monetar International tema majorarii salariilor, Alexandra Gatej a replicat ca "da, cred ca este totusi o discutie pe care Guvernul a negociat-o si a discutat-o atat cu patronatele, cat si cu sindicatele. Deci dincolo de parerea mea personala, exista totusi in legea salarizarii unitare, atat cat stiu eu, discutii si acorduri care au fost deja luate. Acestea ar putea sa duca la o crestere salariala".

Inaintea sedintei BPN a PDL, Theodor Stolojan declara ca, din diferite calcule pe care le-a vazut, cresterile salariale anul viitor ar putea fi de 16-18%. "Ideea initiala era sa aplicam reducerea de personal in sectorul public, iar la cei ramasi sa putem reveni la 1 ianuarie la salariile de dinainte de reducere. Din pacate, nici evolutia economica nu a mai fost cea gandita si nici pasul reformei nu a fost cel anuntat", a spus Stolojan. Acesta a precizat ca aplicarea acestor cresteri ar putea fi diferentiata, la salarii mai mici fiind cresteri mai mari.

Cele mai importante declaratii facute de consilierul prezidential Alexandra Gatej la Discutia de Luni:

  • Din punctul meu de vedere, atata vreme cat salariul mediu brut in sectorul bugetar este mai mare decat salariul mediu brut in sectorul privat, nicio crestere salariala nu se justifica in sectorul public. 
  • Daca ne uitam la masura de reducere a salariilor bugetarilor cu 25% - si nu vreau sa trivializez, dar nici nu vreau sa par populist sau emotional in directia asta, ci doar factual economic - masura de reducere a cheltuielilor bugetare a afectat 1.200.000 de oameni.
  • In tara asta muncesc 4.500.000, deci nu putem sa spunem ca aceasta masura a afectat pe toata lumea si Romania acum moare de foame. Este incorect sa spunem asa ceva.
  • Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, strict economic, atata vreme cat cei care produc plus valoare - si produc veniturile si profiturile de pe urma carora statul are venituri la bugetul sau - sa castige mai putin decat cei care lucreaza in sectorul bugetar.
  • Aceasta contradictie intr-un fel trebuie rezolvata si eu nu cred ca se rezolva prin majorarea salariilor, asta e parerea mea.
  • Dan Tapalaga: In discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International, tema majorarii salariilor, eventualitatea asta a fost discutata? - Alexandra Gatej: Da. Cred ca este totusi o discutie pe care Guvernul a negociat-o si a discutat-o atat cu patronatele, cat si cu sindicatele. Deci dincolo de parerea mea personala, exista totusi in legea salarizarii unitare, atat cat stiu eu, sunt discutii si acorduri care au fost deja luate. Acestea ar putea sa duca la o crestere salariala.
  • Nu cred ca se pune problema numirii unei cifre fixe. Eu cred ca in perioada asta este gresit sa punem tinte fixe.
  • Faptul ca Europa estimeaza ca va realiza o crestere economica de 1% anul asta nu inseamna sub nicio forma ca s-a iesit din criza, inseamna doar ca acele economii s-au stabilizat. Si cred ca si din acest punct de vedere, Eurostatul este un pic optimist. Pentru ca daca va uitati pe Eurostat chiar astazi, veti vedea ca prognoza pentru Romania de crestere a PIB-ului pe anul acesta este de +0,8%. Prognoza FMI este de scadere de 2%.
  • In aceste conditii as fi prudenta in a spune ca Europa va iesi din criza cu cresteri spectaculoase. Si oricum, pentru Romania, ce e mai putin de 5% crestere economica nu ne ajuta prea mult la dezvoltarea economica reala, si in agricultura, si in infrastructura, si unde ne mai trebuie.
  • Pe de alta parte, daca ar fi atat de bine si Europa ar fi iesit din criza, de ce toate statele europene iau masuri severe de austeritate in continuare, uitati-va la planul din Marea Britanie, si de ce la Bruxelles se vorbeste acum de masuri foarte dure de guvernanta economica pentru a nu mai depasi deficitul?
  • Pentru ca nu cred ca in Europa sentimentul ca s-a iesit cu adevarat din criza si ca va fi bine de acum inainte exista atat de ferm.