"Ce se intampla in Romania cu aceasta justitie, ce se intampla cu drepturile si libertatile cetatenesti? Ce legatura au discutiile jurnalistilor, despre Vintu ca patron de presa, cu cauza dosarului Vantu - FNI?" a comentat, joi, fostul lider liberal Calin Popescu Tariceanu aparitia in presa a stenogramelor din dosarul Vintu. "Ceea ce observam ca se intampla este santaj politic cu institutiile statului. Orice cetatean poate sa ajunga sa fie supus acestui abuz al interceptarilor", a afirmat Tariceanu, precizand ca "Nu ma fac un avocat al domnului Vintu. Sunt ultimul care sa sar in ajutorul lui, dar apar un principiu".

Declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu:

  • Am impresia ca suntem in situatia ca procurorii ne iau drept naivi. Lucrurile acestea sunt pentru aruncat praf in ochi (aparitia stenogramelor in presa - n.red.).
  • Cred ca avem niste intrebari pe care noi ni le punem si trebuie sa gasim raspunsuri. Cine aproba si la cererea cui se fac aceste transcrieri ale convorbirilor telefonice, care, repet, nu au relevanta in legatura cu dosarul care este instrumentat - cazul FNI?
  • Doamna Udrea ne-a dat un raspuns pregatit dinainte: "Cred ca este putin probabil ca Traian Basescu sa mai fie suspendat de Vîntu şi Voiculescu în contextul în care s-au devoalat strategia pe care o foloseau şi armele cu care luptau. Nu mai sunt credibili" (declaratie a Elenei Udrea publicata in Evz pe data de 19 octombrie - n.red.)
  • Ajungem la o concluzie - ascultarile nu erau facute pentru cauza din dosar, ci pentru a identifica dusmanii poporului.
  • Eu nu am dubii ca imi este ascultat telefonul, este o modalitate nespecifica unui stat democratic si incalca drepturile omului.
  • Nu ma fac un avocat al domnului Vintu. Guvernul pe care l-am condus a fost tinta predilecta a trustului condus de domnul Vantu timp de 3 ani de zile, din interese care nu ma intereseaza. Sunt ultimul care sa sar in ajutorul lui, dar apar un principiu.
  • Serviciile secrete fac justitia, si nu justitia in sine. Aceste metode sunt folosite intr-un stat in care ne indreptam cu pasi repezi spre dictatura. Accentul trebuie pus pe statul de drept, respectarea dreptului la viata privata.
  • Ceea ce observam ca se intampla este santaj politic cu institutiile statului. Orice cetatean poate sa ajunga sa fie supus acestui abuz al interceptarilor.