Senatul va discuta mai multe articole ale Legii sistemului unitar de pensii, nu doar articolul privind varsta de pensionare, la care se refera cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu, a decis miercuri Comisia juridica a camerei superioare a Parlamentului, relateaza Agerpres.

Biroul Permanent al Senatului a cerut Comisiei sa exprime un punct de vedere in acest sens, urmand ca alte comisii permanente sa avizeze, respectiv sa dea un raport asupra cererii de reexaminare.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu a explicat ca printre argumentele pentru care este necesara o reluare in discutie a legii se numara faptul ca ea a fost adoptata tacit de Senat si "prin frauda la Camera Deputatilor", practic "nediscutata serios", si, in plus, exista precedentul cererii de reexaminare a Legii Agentiei Nationale de Integritate, cand s-au adaugat si alte articole, nefiind inlocuite doar cele declarate neconstitutionale. De asemenea, Regulamentul Senatului nu interzice acest lucru si, nu in ultimul rand, ca intereseaza o larga categorie de persoane, a argumentat el.

La randul sau, senatorul social-democrat Dan Sova a precizat ca opozitia va profita de aceasta cerere de reexaminare pentru a rediscuta "toate amendamentele (aduse in Senat legii - n.r.) care intereseaza populatia".

Senatorul PDL Iulian Urban a afirmat in acest context ca, daca Regulamentul nu interzice, cel al Camerei Deputatilor prevede expres faptul ca nu pot fi discutate decat articolele care sunt vizate in cererea de reexaminare, astfel incat, dupa discutarea legii in Parlament, exista riscul sa fie declarata neconstitutionala pe motivul incalcarii principiului bicameralismului.

Colegul sau de partid, senatorul Ioan Ruset, a spus ca nu e normal sa se reia intregul proces legislativ asupra acestei legi, invocandu-se un singur precedent.

In final, sustinatorii pozitiei potrivit careia poate fi rediscutata legea si nu numai un singur articol au avut castig de cauza: 5 voturi pentru, ale reprezentantilor PSD si PNL, si 3 impotriva - ale senatorilor PDL si UDMR.

Biroul Permanent al Senatului a dat termen pentru Raportul Comisiei de munca pe 26 octombrie, iar cererea de reexaminare va fi inscrisa pe ordinea de zi a plenului din 2 sau 3 noiembrie.

Pe 7 octombrie, presedintele Traian Basescu a decis sa retrimita Parlamentului legea privind sistemul unitar de pensii, apreciind ca varsta standard de pensionare pentru femei ar trebui sa fie de 63 de ani si nu de 65 de ani, cum stabileste actul normativ.

La sfarsitul saptamanii trecute, seful statului a solicitat Senatului adoptarea cat mai rapida a Legii privind sistemul unitar de pensii, printr-o scrisoare adresata sefului Camerei superioare a Parlamentului, Mircea Geoana. Presedintele si-a motivat cererea prin faptul ca Legea pensiilor este o "conditionalitate pe care Romania si-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International" si, totodata, "o necesitate pentru adoptarea, in termen legal, a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011".