PDL va depune in regim de urgenta doua proiecte legislative, pentru a anula votul de marti seara, care introduce un TVA de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, a declarat miercuri liderul grupului democrat-liberal din Camera Deputatilor, Mircea Toader.

El a incercat sa scuze votul pozitiv al celor doua propuneri, sustinut inclusiv de deputatii PDL, prin faptul ca initial rapoartele erau trecute la respingere.

"Vom depune o initiativa legislativa prin care revenim la cele doua texte de legi initiale", a spus Toader, reafirmand ca grupul pe care il conduce isi asuma aceasta greseala.

In plus, pentru a evita situatii similare, PDL va cere Secretariatului General sa "descrie mult mai larg ce inseamna initiativa, pentru ca acum e greu de verificat daca respectiva initiativa are un punct de vedere altul decat cel pe care il exprima grupul", in conditiile in care in prezent "se suprapun foarte rapid timpii de la dezbatere la votul final".

Cele doua proiecte aprobate de Camera Deputatilor, decizionala, erau "la lista de rapoarte respinse, ce pot sa va spun decat ca imi asum aceasta greseala si pe viitor vom fi foarte atenti cand vine lista de la secretarul general", a comentat Mircea Toader.

El a argumentat ca o reducere a TVA pentru alimentele de baza nu va determina scaderea preturilor, in conditiile in care preturile din "aval raman toate cu TVA de 24%": "Este imposibil de urmarit sistemul de fiscalizare al TVA pe un circuit aproape imposibil de controlat", a sustinut Toader.

"Nu este problema noastra ce face presedintele, noi ne-am asumat aceasta eroare", a mai spus liderul grupului PDL din Camera, comentand o eventuala cerere de reexaminare a proiectelor de lege, din partea sefului statului.