Fostul deputat PRM Nati Meir a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Bucuresti la 7 ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de inselarea mai multor persoane, carora le promitea sume de bani cu imprumut in schimbul unor garantii, anunta Mediafax. Instanta a mai decis ca Nati Meir sa plateasca daune materiale pentru opt dintre partile civile constituite in dosar. Decizia magistratilor de la Tribunalul Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata de Nati Meir cu apel, caz in care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucuresti.

In plus, instanta a mai decis ca Nati Meir nu mai are dreptul de a fi ales si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat, atat pe perioada executarii condamnarii de sapte ani, cat si timp de patru ani dupa ispasirea pedepsei.

Nati Meir a intentionat, in 2009, sa candideze la Presedintia Romaniei, insa in cele din urma nu s-a mai inscris in cursa pentru cea mai inalta functie in stat.

Nati Meir este judecat pentru inselarea a opt persoane, pe care a incercat sa le plateasca pentru anumite servicii cu bancnote specimen.

Potrivit procurorilor, in perioada ianuarie - octombrie 2009, Nati Meir, "profitand de ascendentul moral pe care il avea, creat prin pozitiile publice detinute, respectiv de fost deputat in Parlamentul Romaniei si de candidat la Presedintia Romaniei", i-a indus in eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Stefan, Dumitru Marius, Florin Draghici, Radu Pindici, Mariana Otetaru, Valentin Balanescu si George Mantea, producandu-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoana cu putere financiara, care ofera imprumut sume mari in valuta, cu garantii imobiliare, si le-a aratat acestora, in momentul incheierii contractelor de imprumut ori pe parcursul derularii acestora, un rucsac plin cu valuta falsa. Fostul deputat a fost arestat preventiv in octombrie 2009.

La sfarsitul saptamanii trecute, Nati Meir a incercat sa se spanzure in toaleta celulei sale, folosind baierele unei sacose, insa tentativa a esuat. Motivul invocat de Nati Meir pentru tentativa de suicid l-au reprezentat "nemultumirile judiciare" ale acestuia.