Cererea de reexamniare a legii pensiilor trimisa de catre Traian Basescu in Parlament va da posibilitatea opozitiei sa faca presiuni mediatice pentru reformularea mai multor articole. PSD a anuntat deja ca intentioneaza sa introduca mai multe amendamente la legea pensiilor, in timp ce liberalii se abtin deocamdata sa propuna modificari la textul legii. In plus, PSD a anuntat ca nu va vota legea pensiilor la Camera decat daca Roberta Anastase demisioneaza din functia de presedinte al Camerei. Democrat liberalii o sustin in continuare pe Anastase, fapt care risca sa genereze un nou scandal si sa intarzie adoptarea legii pensiilor.

PSD a anuntat deja ca intentioneaza sa amendeze textul legii, fiind vizate mai multe articole, nu doar cel sesizat de presedintele Traian Basescu referitor la scaderea varstei de pensionare la femei de la 65 la 63 de ani. Social-democratii doresc sa introduca in lege mai multe amendamente printre care reducerea varstei de pensionare la 58 de ani pentru femei si 60 de ani pentru barbati si cresterea punctului de pensie la 45%. Juristul PSD, senatorul Dan Sova, a declarat pentru HotNews.ro ca PSD are la legea pensiilor aproximativ 200 de amendamente si intentioneaza sa le sustina pe toate.

"Noi am avut 200 de amendamente la legea pensiilor dintre care 45 au fost adoptate in comisiile de specialitate, dar au fost respinse in plen la votul final. Vom stabili clar in Biroul Politic al partidului ce propuneri vom sustine in comisiile de specialitate. Din ce am vorbit cu colegii mei, PSD va sustine clar reducerea varstei de pensionare la 60 de ani pentru barbati si 58 de ani pentru femei si majorarea punctului de pensie la 45%."

Cum vor juca liberalii

In schimb, liberalii nu s-au decis inca daca vor veni cu propuneri la reexaminarea legii pensiilor. Purtatorul de cuvant al PNL Mihai Voicu a declarat pentru HotNews.ro ca "liberalii nu s-au gandit sa depuna amendamente pentru ca, teoretic, in Parlament, ar trebui modificat doar articolul care vizeaza varsta de pensionare".

Conform uzantei legislative, daca un proiect de lege este trimis inapoi in Parlament de catre presedinte pentru reexaminarea unor articole, parlamentarii analizeaza si modifica doar articolele contestate. In general, legea este modificata strict pe articolele contestate insa, in cazuri speciale, Biroul Permanent poate recomanda comisiei sa accepte si amendamente si modificari la alte articole din lege, altele decat cele cuprinse in cererea de reexaminare.

O noua controversa: un singur amendament sau mai multe?

Social-democratii detin controlul in Biroul Permanent al Senatului si vor sa se foloseasca de aceasta cutuma pentru a modifica legea pensiilor. Senatorul PSD, Dan Sova a declarat pentru HotNews.ro ca deputatii social-democrati vor sustine in conducerea Camerei Superioare posibilitatea ca legea sa fie amendata.

"In regulamentul intern nu este specificata nici o regula ca trebuie sa modificam doar articolul contestat de presedinte. Conform uzantelor procedurale se analizeaza in general doar articolele contestate dar, la propunerea Biroului Permanent, se pot depune amendamente si la alte articole in comisia de munca. Nu este interzis acest lucru si se poate face in cazuri speciale la legi importante. Opozitia are majoritate in Biroul Permanent al Senatului si cu siguranta vom reusi sa amendam si legea", a explicat Sova.

Urmatorii pasi din Parlament

  • In cazul legii pensiilor, Senatul va fi prima Camera a Parlamentului care va analiza cererea presedintelui. Conform procedurii legislative, Biroul Permanent al Senatului ia act de cererea de reexamniare si stabilieste termenul in care comisia de specialitate trebuie sa elaboreze un raport cu amendarea legii.
  • In comisia de specialitate, in acest caz - Comisia de munca -, din nou opozitia are majoritate si poate sa includa in raportul final amendamentele dorite. Comisia elaboreaza un raport final care trebuie supus la vot in plenul Camerei Superioare. Ajuns in plen pentru a fi adoptat raportul la legea pensiilor are nevoie de votul a jumatate plus unu din senatori, mai exact 69 de voturi.
  • Coalitia aflata la guvernare - PDL-UDMR si Independentii detine majoritatea in Senat si dispune de 74 de voturi. Daca democrat-liberalii reusesc sa-si mobilizeze senatorii, modificarile impuse de opozitie la legea pensiilor sunt respinse.
  • Aceeasi procedura legislativa se aplica si in Camera Deputatilor, unde deputatii Coalitiei PDL-UDMR si Independenti au majoritate, insa aici democrat-liberalii pot avea mari probleme din cauza scandalului referitor la fraudarea votului la legea pensiilor de catre Roberta Anastase.

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, deputatul PDL, Dumitru Pardau, a declarat, citat de agentia Mediafax ca, daca opozitia va boicota legea pensiilor, ar putea trece cel putin o luna pana la adoptarea acesteia.

"Am senzatia insa ca va dura cel putin o luna pentru ca opozitia va obstructiona, incercand sa foloseasca toate chichitele posibile din Regulament", a declarat Pardau.

Presiuni pentru inlocuirea Robertei Anastase

PSD marseaza in continuare pe suspendarea presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si ameninta cu boicotarea votului pe legea pensiilor. Social democratii cer pedepsirea lui Anastase si retragerea acesteia din functie. Presedintele PSD Victor Ponta a declarat ca deputatii social-democrati vor boicota in continuare conducerea Camerei pana cand Roberta Anastase va fi retrasa de catre PDL din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

"PDL trebuie sa o retraga pe Roberta Anastase pentru a dovedi atat pensionarilor, cat si celorlalti oameni, ca indiferent de cat de importanta este functia pe care o ocupi, atunci cand incalci legea trebuie sa-ti asumi responsabilitatea si fapta lui Anastase nu poate ramane nepedepsita.(...)Vom cere in continuare demisia Robertei Anastase. Nu poate fi vorba despre o noua discutie si un nou vot la Legea pensiilor sub patronajul doamnei Anastase. Cu un nou presedinte al Camerei Deputatilor grupul parlamentar PSD va participa la discutia legii, va face amendamente si, daca va fi intrunit numarul de voturi, ne vom supune acestuia. (...) Ne vom supune insa unui vot corect, si nu unui vot fraudat", a declarat Ponta.

PDL face zid in jurul presedintei Camerei Deputatilor

In schimb, democrat-liberalii o sustin in continuare pe Roberta Anastase. Surse din interiorul PDL sustin ca Anastase nu va fi retrasa din functia de presedinte al Camerei si ca are toata sustinerea partidului.

PDL mizeaza pe majoritatea guvernamentala si pe deputatii Coalitiei care pot adopta legea pensiilor. Pentru a fi adoptata cererea de reexaminare a presedintelui in Camera Deputatilor, legea are nevoie ca sa treaca de 168 de voturi. Puterea se bazeaza pe 170 in prezent. Cu o mobilizare exemplara, fara prezenta deputatilor PSD si PNL cererea poate fi adoptata regulamentar.

Presedintele Romaniei Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la Palatul Cotroceni, pentru luni, la ora 12.00, la o discutie cu privire la o serie de teme de interes, anunta Administratia Prezidentiala.

Temele abordate vizeaza prioritatile legislative care asteapta votul Parlamentului: legea privind sistemul unitar de pensii publice, legea educatiei si legea bugetului de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2011 si pentru perspectiva si obiectivele asumate de Romania in urma adoptarii Strategiei UE 2020.