Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, joi seara, intr-o emisiune televizata, ca formatiunea pe care o conduce va propune, prin intermediul programului de guvernare, patru cote de impozitare diferentiate, respectiv 0%, 15%, 25% si 35%, transmite Agerpres.

Potrivit liderului social-democrat, prima cota de impozitare - 0%, se va aplica veniturilor de pana la 1.000 de lei lunar, iar cu 15% vor fi impozitate veniturile cuprinse intre 1.000 de lei si pana la echivalentul a 1.000 de euro pe luna, aproximativ 4.300 de lei.

Cota de impozitare de 25% va fi aplicata celor cu venituri cuprinse intre echivalentul a 1.000 de euro si 2.000 de euro, asta insemnand circa 8.600 de lei lunar, urmand ca impozitul de 35% sa se aplice celor care au venituri mai mari de 10.000 de lei lunar.

"Nu exista impozitare diferentiata in nicio tara din lume decat daca o pui langa deduceri fiscale", a afirmat Ponta, la Antena 3.

Presedintele PSD a prezentat, totodata, un pachet de masuri economice si financiare care vor fi regasite in programul de guvernare al formatiunii, care va fi supus adoptarii la Congresul din 16 octombrie.

Printre acestea, Ponta a amintit de impozitul pe profit, pe care initial social-democratii doreau sa-l reduca la valoarea de 15%, in ultima instanta optandu-se pentru ideea de a ramane la valoarea actuala de 16%.

"Impozitul pe profit vroiam sa-l reducem pana la 15%. Este un singur punct procentual care pentru societati nu inseamna aproape nimic, dar pentru buget inseamna o scadere destul de importanta si atunci am decis ca vom pastra impozitul pe profit la 16%", a spus Ponta.

El a mai spus ca PSD isi doreste sa egalizeze venitul minim din sistemul de stat cu cel din sistemul privat si sa-l creasca pana la 750-800 de lei lunar, acest mod permitand incasari mai multe la bugetul de stat.

O alta masura pe care o are in vedere PSD este scutirea timp de un an de zile de la plata obligatiilor catre stat a angajatorilor care creeaza noi locuri de munca, in special pentru tineri.

Liderul PSD a mai spus ca social-democratii vor reducerea cu 3% la angajator a contributiei pentru asigurarile sociale de stat, iar contributia la sanatate sa fie plafonata la cinci salarii.

In ceea ce priveste TVA, Ponta a afirmat ca valoarea de 24% va ramane in vigoare pentru unul sau doi ani fiscali, pana se va reusi acoperirea celorlalte reduceri avute in vedere.

"Putem si incercam sa facem reducerea de TVA la alimentele de baza - paine, zahar, ulei, lapte si carne, dar pentru asta, cel putin o perioada de timp, un an sau doi, trebuie sa pastram cota actuala de 24%, cota care si-a produs practic efectele, inclusiv cel inflationist. Scaderea sa ar insemna niste scaderi de venituri la buget si n-ar mai opri practic cresterea de preturi. Ne dorim TVA la alimente de baza de 5%, daca reusim sa acoperim aceasta pierdere la buget care este undeva peste 0,8% din PIB", a afirmat liderul PSD.

O alta masura anuntata de Ponta a fost construirea unui mecanism eficient de absorbtie a fondurilor europene, care sa insemne reducerea formalitatilor, salarizarea pentru cei care lucreaza in domeniu, minister unic, asigurarea cofinantarii, evitarea suprapunerii cu programe din bugetul national si rambursarea TVA sau compensarea cu datorii la buget pe masura ce aceste cheltuieli se fac.

Alte masuri economice si financiare enumerate de liderul PSD sunt: compensarea datoriilor de la stat cu cele ale companiilor private pana la o suma de 100.000 de lei, revenirea la sistemul de microintreprinderi, crearea unui comitet de transparenta a cheltuielilor bugetare, standarde de cost foarte clare la bugetul de functionare si de dezvoltare al autoritatilor publice centrale si locale, cresterea veniturilor nefiscale din redevente, concesiuni, chirii, dar si cresterea impozitelor si taxelor pe proprietate.

Ponta a mai enumerat crearea unui program pentru reducerea evaziunii fiscale, la fel ca cel aplicat in tarile din jurul Romaniei sub auspiciile Bancii Mondiale, accizarea la producator, dar si inghetarea pretului la energie pentru populatie prin schimbarea structurii cosului de consum. 'Adica acea energie ieftina sa mearga catre populatie si energia la pretul normal catre producator. Acum este exact invers', a conchis Ponta.