Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor a avizat favorabil, marti, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind contractele de credit pentru consumatori. Cinci dintre amendamentele aduse OUG nr. 50/2010 apartin Asociatiei Romane a Bancilor, relateaza Agerpres.

Potrivit unui amendament admis de deputatii din Comisia pentru politica economica, va fi interzisa majorarea unilaterala de catre creditor a comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricaror altor costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor impuse prin legislatie.

De asemenea, se interzice introducerea si perceperea unilaterala de catre creditor de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate in mod expres de consumator, neprevazute in contract si care nu erau oferite consumatorilor la data incheierii acestuia.

Aceste costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator, fiind exceptate costurile impuse prin legislatie.

Pentru corelarea OUG nr. 50/2010 cu prevederile OUG nr. 113/2009 s-a propus interzicerea perceperii unui comision de retragere pentru sumele trase din credit, cu exceptia comisioanelor aferente utilizarii instrumentelor de plata.

Un alt amendament specifica faptul ca dobanda penalizatoare se aplica doar la sumele restante prevazute in contract. De asemenea, rata dobanzii penalizatoare/majorata aplicabila in cazul creditelor restante nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale rata dobanzii aplicata atunci cand creditul nu inregistreaza restanta, in cazul in care consumatorul sau sotul/sotia acestuia se afla intr-una din urmatoarele situatii: somaj, sufera o reducere drastica a salariului (cel putin 15% din valoarea acestuia) si deces.

Cuantumul redus al dobanzii penalizatoare/majorata va fi aplicat pe o perioada de cel mult 12 luni in caz de somaj, reducere drastica a salariului si deces.

Deputatii din Comisia economica au fost de acord si cu interzicerea clauzelor contractuale care dau dreptul creditorului sa modifice unilateral clauzele contractuale fara incheierea unui act aditional acceptat de consumator sau fara respectarea procedurii prevazute la art. 41, potrivit caruia creditorul poate propune modificarea continutului clauzelor contractuale referitoare la costuri printr-o notificare ce va fi transmisa consumatorilor cu cel putin 30 de zile inainte de aplicarea acestora.

Consumatorul poate ca in termen de 15 zile de la primirea notificarii sa comunice optiunea sa de acceptare sau neacceptare a noilor conditii. Neprimirea unui raspuns din partea consumatorului in termenul mentionat nu este considerata acceptare tacita si contractul ramane neschimbat. In cazul in care consumatorul nu accepta noile conditii, creditorul nu are dreptul de a penaliza consumatorul sau a declara creditul scadent.

Reducerea costurilor, insa, va putea fi facuta de creditor in mod unilateral, cu obligatia informarii consumatorului.

Un alt amendament adus proiectului de OUG nr. 50/2010 prevede faptul ca ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante si nu vor putea fi modificate unilateral de catre creditor.