Deputatii PDL, UDMR si independentii au reusit, marti, sa adopte doua proiecte de hotarare care valideaza infiintarea grupului independentilor de la Camera. Totodata, hotararile vor schimba si configuratia politica din conducerea Camerei Deputatilor. In prezent, reprezentantii Coalitiei de guvernare nu au o majoritate in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, fapt care blocheza initiativele si proiectele Guvernului. Deputatii au adoptat cu 170 de voturi hotararile care prevad modificarea regulamentului intern. Modificarile vor permite Coalitei sa-si numeasca un reprezentant in conducerea Camerei in detrimentul opozitiei. In prezent, PSD-PNL controleaza Biroul Permanent.

In semn de protest reprezentantii PSD si PNL au parasit sala si au acuzat din nou puterea de fraudarea votului. PSD a anuntat ca depune o noua plangere penala impotriva Robertei Anastase iar PNL ameninta cu greva parlamentara.

In absenta parlamentarilor opozitiei PSD- PNL, deputatii puterii au reusit sa adopte proiectele de hotarare privind constituirea grupului de independenti. Decizia de modificare a articolului 12 din regulament privind constituirea grupului de independenti a fost adoptata cu 170 de voturi favorabile, niciun vot impotriva si nicio abtinere. Cea de-a doua initiativa modifica articolul 23 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Art 23 prevede ca alegerea vicepresedintilor, a secretarilor si a chestorilor care compun Biroul permanent se face la propunerea grupurilor parlamentare, in conformitate cu ponderea acestora potrivit configuratiei politice initiale a Camerei Deputatilor si negocierii liderilor grupurilor parlamentare.

Hotararea adoptata de deputati scoate din articol cuvantul "initiale", ramanand astfel ca alegerea componentei Biroului Politic sa se faca potrivit configuratiei politice actuale. Cele doua hotarari valideaza constituirea grupului UNPR si permit acestora obtinerea unui loc in BP.

In prezent in componenta BP, opozitia are majoritatea decizionala. Mai exact PSD-PNL detin 7 functii iar reprezentantii puterii PDL-UDMR-6 functii. La urmatoarea sesiune parlamentara potrivit noilor modificari ale regulamentului intern reprezentantii grupului independentilor pot solicita un loc in Biroul Permanent.

Sedinta de plen a debutat cu scandal. Dupa ce reprezentantii puterii au respins infiintarea comisiei de ancheta pentru fraudarea votului la Legea pensiilor, deputatii PSD si PNL au parasit sala. Sedinta s-a suspendat din nou. Dupa pauza, democrat-liberalii si independentii au introdus pe ordinea de zi un proiect de lege care modifica Regulamentul de functionare al Camerei Deputatilor. In semn de protest, social-democratii si liberalii au cerut apel nominal pentru verificarea cvorumului.

Dupa retragerea din plen, liderul deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca se va consulta cu cei din conducerea PNL pentru a declansa greva parlamentara.

"In calitate de lider al grupului parlamentar al PNL voi solicita chiar astazi Biroului Politic al PNL sa se reuneasca de urgenta pentru a lua in dezbatere diferitele forme de protest pe care le avem la indemana. Sigur, una dintre formele de protest este chiar o greva parlamentara, care este o atitudine extrem de grava pentru ca un Parlament nu poate sa functioneze in lipsa opozitiei", a anuntat Tariceanu.

Reprezentantii puterii au incercat mobilizarea generala pentru a putea adopta proiectul de lege reusind sa obtina prezenta a aproximativ 164 de deputati, numar insuficient pentru a vota. Desi fara a fi in cvorum, parlamentarii coalitiei au incercat sa voteze electronic cu cartelele colegilor absenti.

PSD si PNL si-au lasat in sala cate un reprezentant care s-au opus votului electronic si au cerut apel uninominal.

Viceliderul grupului parlamentar al PSD+PC, Aura Vasile, a acuzat-o pe Roberta Anastase, ca, desi nu a fost in sala de plen la inceputul sedintei, figureaza ca a votat la un proiect de lege.

"S-a votat pe mai multe cartele si imi pare rau pentru doamna Roberta Anastase, dar vreau sa spun ca orice inregistrare video a zilei de azi poate sa demonstreze ca la primul vot, pe Plx 389/2010, nu a fost in sala, iar Roberta Anastase apare ca si cum a votat", a declarat Vasile de la tribuna Camerei Deputatilor.

Pentru a evita contestarea votului, presedintele de sedinta, democrat liberalul Ioan Oltean, a acceptat apelul uninominal. Dupa strigarea catalogului, in sala au fost inregistrati ca prezenti doar 163 de deputati. Sedinta s-a amanat pana la ora 15:00.

PSD a anuntat printr-un comunicat de presa ca va completa plangerea penala depusa impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, cu noi acuzatii privind fraudarea voturilor in plenului forului inferior al Legislativului.

Deputatul PSD Aura Vasile a cerut lista votului electronic si sustine ca Roberta Anastase si-a exercitat votul desi aceasta nu se afla in sala, se precizeaza intr-un comunicat al PSD.

''PSD va completa, prin urmare, plangerea penala depusa deja pe numele Robertei Alma Anastase, cu noile acuzatii, privind exercitarea frauduloasa a votului. Acum, este clar pentru oricine ca frauda fara precedent petrecuta in timpul votului Camerei Deputatilor la Legea pensiilor nu a fost o eroare sau un rezultat al incompetentei certe a presedintelui Camerei Deputatilor'', se arata in comunicatul de presa, remis HotNews.ro.