Primarul Aradului, Gheorghe Falca, a prins aripi si face ordine in partid, dupa ce unul dintre apropiatii sai, Traian Igas, a ajuns la Ministerul de Interne. La inceputul saptamanii, Falca a facut instructie, in sedinta comisiei care pregateste alegerile interne din partid, cu Ionel Mantog si Cosmin Popescu, lideri de la Gorj si apropiati ai garzii vechi. Elena Udrea il lauda public pe Falca pentru atragerea fondurilor europene. Dupa remanierea lui Videanu si Berceanu si demisia lui Vasile Blaga in PDL, se refac centrele de putere. Gruparea Falca-Udrea-Scripcaru castiga teren in partid si Guvern, in timp ce garda veche nu da semne ca se preda usor.

Falca si UdreaFoto: AGERPRES
  • Vezi in articol harta completa a raporturilor de forte din PDL

Ionel Mantog si Cosmin Popescu, liderii de la PDL Gorj au venit, la inceputul saptamanii, la sediul PDL din Capitala, insotiti de primarii din judet, pentru a stabili data alegerilor interne. Potrivit ziarului local Gorjanul, Falca i-a trimis inapoi la judet sa se ocupe de intarirea organizatiei.

Ionel Mantog si liderul interimar de la PDL Gorj, Cosmin Popescu au venit la partid, luni, insotiti de o delegatie de primari care sa-i sustina in fata conducerii centrale pentru sefia organizatiei. Cei doi sunt sustinuti puternic de prim vicepresedintele Adriean Videanu. In sedinta comisiei care se ocupa cu organizarea alegerilor interne, Gheorghe Falca ar fi sters pe jos cu cei doi, reprosandu-le ca nu au facut nimic pentru organizatia judeteana.

Porivit ziarului Gorjeanul.ro, in prezenta lui Adriean Videanu, Falca i-ar fi intrebat daca au stabilit candidatii pentru alegerile locale, mai exact pentru Consiliul Judetean si Primaria Targu-Jiu. Luati pe nepregatite, liderii de la Gorj au dat din umeri. Sursele citate de cotidianul local sustin ca Falca s-ar fi dezlantuit impotriva celor de la Gorj.

Acuzat de coruptie, Falca se plange de baronii penali ai PDL

Ilie Mantog (PDL)

Ionel Mantog (PDL)

Foto: Rompres

"Sunteti multumiti ca va rezolva Mantog, in stanga si in dreapta, cateva chestiuni mici personale si nu vedeti problemele de fond. Cei din conducerea organizatiei au adus partidul intr-o mare lipsa de credibilitate. Aveti in fruntea voastra oameni cu probleme penale, fara pic de credibilitate", le-ar fi spus Falca.

Contactat de HotNews.ro, secretarul executiv al PDL, Gheorghe Falca a negat un conflict cu cei de la PDL Gorj, insa a recunoscut ca le-a cerut sa-si numeasca candidatii pentru viitoarele alegeri locale.

"Nu a existat nici o discutie tensionata, iarasi speculati voi din presa. Comisia de organizare a alegerilor se intalneste saptamanal si au fost mai multe organizatii. In calitate de responsabil pe administratie si ca membru in comisie le-am cerut celor de la Gorj sa-si stabileasca candidatii pentru Primaria Targu Jiu si Consiliul Judetean. Nu a fost nici un conflict sau scandal. In comisie s-a decis, a fost si domnul Videanu acolo, ca peste doua saptamani sa vina la Bucuresti cu propunerile si strategia pentru alegerile locale din 2012".

Gheorghe Falca este secretar executiv al PDL, membru in Biroul Politic Central, primarul Aradului si finul lui Traian Basescu. Democrat liberalul este trimis in judecata de DNA, sub acuzatia ca a primit mita sub forma unui schimb imobiliar mai mult decat avantajos (o vila pentru un apartament la bloc) pentru a-i ajuta pe doi oameni de afaceri sa obtina un teren din domeniul public al municipiului la un pret de peste trei ori mai mic decat cel real. Detalii aici

Edilul democrat liberal a reusit, la inceputul saptamanii, sa-si impuna omul - pe Traian Igas - la sefia Ministerului de Interne. Si ministrul Dezvoltarii Regionale, secretarul executiv al PDL Elena Udrea isi manifesta sustinere publica fata de Gheorghe Falca. Aflata miercuri in vizita la Arad, Udrea a laudat progresele autoritatii locale in accesarea fondurilor europene.

"Autoritatile locale aradene au fost extrem de active in depunerea de proiecte pe Axa 1, astfel incat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va avea in continuare de semnat finantari pentru proiectele aradene", a declarat Udrea citata de agentia Agerpres.

Gruparea Udrea - Falca - Scripcaru si alegerile interne

Scripcaru si Udrea

Scripcaru si Udrea

Foto: AGERPRES

Conflictul dintre primarul Aradului si oamenii fideli lui Adriean Videanu apare in contextul in care alegerile din organizatiile judetene se apropie de start. Dupa demisia lui Blaga de la Ministerul de Interne, raporturile de forta in partid incep sa se schimbe si se contureaza un nou nucleu format din Elena Udrea, Gheorghe Falca si George Scripcaru - oameni fideli lui Traian Basescu.

Remanierea a declansat un efect de domino pentru tripleta Blaga-Videanu-Berceanu care, prin pierderea ministerelor cheie si implicit a resurselor, risca sa-si vada diminuata influenta in partid. Potrivit unor surse din PDL, in preajma alegerilor interne in organizatiile PDL se asteapta o ciocnire intre garda veche a partidului, manevrata de Vasile Blaga, si noul nucleu conturat in jurul Elenei Udrea.

Scrutinul intern va fi urmat de congresul PDL si de alegeri la nivel central in primavara lui 2011. Nucleul care se va impune in teritoriu va detine controlul asupra partidului si va putea numi oameni in pozitii cheie in Biroul Politic Central.

Elena Udrea detine in prezent functia de secretar executiv si presedinte interimar la PDL Bucuresti. Conform surselor de la varful PDL, Udrea intentioneaza sa candideze pentru sefia PDL Bucuresti, functie care i-ar asigura un loc si in Biroul Politic Central al partidului.

Aceleasi surse sustin ca Gheorghe Falca si liderul de la Brasov, George Scripcaru spera sa ocupe posturi cheie in conducerea partidului.

Cei trei democrat-liberali, cunoscuti in partid ca fideli ai lui Traian Basescu, pot strange in jurul lor pe reformistii si parlamentarii nemultumiti de vechea garda. Printre acestia se numara Cristian Preda, Roberta Anastase, Sever Voinescu, Sulfina Barbu, Raluca Turcan si Cezar Preda.

In aceasta ecuatie, presedintele Emil Boc care a sustinut garda veche a partidului, poate pierde la Congresul din primavara sustinerea presedintelui Traian Basescu. Boc beneficiaza de sustinerea organizatiilor din Ardeal, sprijin insuficient pentru un nou mandat de lider al PDL.

Cum se repliaza tripleta BVB si cine sunt sustinatorii ei

Tripleta Berceanu - Videanu - Blaga

Tripleta Berceanu - Videanu - Blaga

Foto: AGERPRES

Pe de alta parte, dupa demisia lui Blaga de la Interne, democrat-liberalii apropiati garzii vechi sunt in expectativa. Surse din interiorul PDL au declarat pentru HotNews.ro ca Vasile Blaga nu si-a facut aparitia inca la sediul partidului, fiind preocupat mai mult cu predarea gestiunii la Ministerul de Interne.

O parte din parlamentari asteapta ca Blaga - secretar general al PDL si organizator sef al partidului - sa-i declare razboi Elenei Udrea si sa inceapa sa-si faca loby prin filiale pentru sustinere la alegerile generale din primvara. Blaga are o sustinere mare atat in randul organizatiilor din teritoriu, cat si in randul parlamentarilor. Printre acestia se numara Gheorghe Stefan de la Neamt, Mircea Toader de la Galati, Ioan Oltean de la Bistrita, Alin Trasculescu de la Vrancea, Ion Ariton de la Sibiu, Mircea Andrei de la Arges, Florin Popescu de la Dambovita, Bogdan Cantaragiu de la Giurgiu, Cristian Boureanu, Petru Filip, Gheorghe Albu.

"Domnul Blaga isi va intari categoric pozitia in partid. Este si va ramane un lider si un bun organizator si ma astept ca in perioada viitoare sa preia conducerea partidului. Nu mor caii cand vor cainii" a declarat un parlamentar PDL sub protectia anonimatului.

Berceanu a amenintat cu demisia din partid

In lupta pentru suprematie in partid, Blaga s-ar putea sprijini pe vechii colegi de guvernare - Adriean Videanu si Radu Berceanu - care, dupa remaniere, au intrat intr-un con de umbra. Marele perdant al garzii vechi pare a fi Radu Berceanu, repede izolat de conducerea centrala. Conform unor surse de la varful PDL, imediat dupa remaniere Berceanu ar fi amenintat cu demisia din partid, insa mai multi colegi l-au asigurat ca nu va pierde si functia de presedinte al organizatiei PDL Dolj.

In schimb, Berceanu a pierdut functia de vicepresedinte al Senatului fiind numit in locul sau senatorul Petru Filip. In semn de protest, "dizidentul" Berceanu nu a intrat in sala de sedinta cand presedintele Traian Basescu si-a tinut discursul in Parlament si a preferat sa stea in loja unde de obicei se afla invitatii oficiali.

Berceanu nu a ratat nici o ocazie sa-si critice adversarii din cadrul PDL. Intr-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Zilei, fostul ministru al Transporturilor a catalogat drept "fariseism colosal" propunerile Elenei Udrea, care cerea ca membrii PDL sa aleaga intre afaceri si politic.

Ramas sef la organizatia Dolj, Berceanu si-a securizat scaunul eliminandu-l pe deputatul PDL, Gelu Visan din organizatie. Visan, cunoscut ca un apropiat al Palatului Cotroceni, dorea sa candideze la sefia PDL Dolj. Dupa o sedinta a Biroului Politic Judetean, condusa de Radu Berceanu, Visan a fost demis din functia de secretar general al PDL Dolj si i-a fost retras sprijinul politic.

Amenintat cu remanierea, Adriean Videanu s-a repliat mai prudent decat colegul sau de la Dolj, preferand sa-si depuna mandatul de ministru si anuntand ca se retrage la partid. Videanu a reusit sa puna in locul sau la ministerul Economiei pe senatorul de Sibiu, Ion Ariton. Imediat dupa retragerea din Guvern, Videanu s-a mutat cu arme si bagaje la partid, unde a organizat o comisie care stabileste agenda zilei, aparitia democrat-liberalilor in mass-media si organizeaza conferinte de presa.

Cum a pierdut tripleta BVB

Elena Udrea si Vasile Blaga

Elena Udrea si Vasile Blaga

Foto: AGERPRES

Prima batalie pierduta de catre tripleta a fost remanierea de la inceputul lunii septembrie. Inaintea sedintei Colegiului Director din 2 septembrie, premierul Emil Boc a acceptat, la presiunile gruparii apropiate de Cotroceni, sa-i remanieze pe Adriean Videanu si Radu Berceanu.

Pe fondul nemultumirilor parlamentarilor, prins intre presiunile Elenei Udrea care a amenintat cu demisia din Guvern si insistentele liderilor locali Gheorghe Falca, George Scripcaru, Emil Boc i-a sacrificat pe Videanu si Berceanu. Tot atunci, primarul Brasovului George Scripcaru l-a impus pe apropiatul sau la Ministerul Finantelor Gheorghe Ialomiteau.

Tripleta a reusit sa-si impuna apropiati doar la Ministerul Muncii si al Economiei. Astfel, Ioan Oltean, apropiat de garda veche, l-a numit pe Nelu Botis la Munca iar Adriean Videanu si-a lasat inlocuitor la Economie pe omul sau Ion Ariton. La Ministerul Transporturilor a venit Anca Boagiu, apropiata de palatul Cotroceni si cunoscuta ca neutra fata de tripleta BVB.

Lovitura de gratie pentru garda veche a venit odata cu demisia lui Vasile Blaga de la Interne si prin preluarea portofoliului de catre Traian Igas, omul lui Gheorghe Falca. Raportul de forte in interiorul Guvernului s-a schimbat iar gruparea Udrea-Falca-Scripcaru detin ministerele cheie si accesul la resurse: Ministerul Dezvoltarii Regionale, Ministerul de Interne si cel al Finantelor.

Demisia lui Blaga a creat tensiuni in interiorul PDL, mai multi parlamentari incercand sa-l convinga pe acesta sa renunte la demisie. In Biroul Politic al partidului, liderii de organizatie si parlamentarii apropiati de Blaga au incercat sa faca zid in jurul acestuia cerand vot de mentinere la minister insa din nou Elena Udrea ar fi intervenit sustinand ca nu este nevoie de un astfel de vot.