UDMR si-a deschis o filiala in judetul Olt. Partidul care reprezinta etnici maghiari din Romania a reusit deja sa racoleze un primar oltean de la PDL. Primarul a facut si primul pas pentru a se integra in UDMR a invatat un cuvant: "Igen!". Cu toate ca pare o actiune de imagine a partidului condus de Marko Bela, deschiderea filialei in Olt reprezinta un pas cu bataie lunga pentru alegerile din 2012.

UDMR in expansiuneFoto: AGERPRES
  • O analiza HotNews.ro arata ca in judetele din afara Ardealului si Banatului unde UDMR si-a deschis filiale, Uniunea a obtinut un numar sensibil mai mare de voturi fata de judetele in care nu exista filiala de partid.
  • La votul uninominal, in special la redistribuirea mandatelor, fiecare vot adunat de UDMR, fie el si din Olt, va face diferenta pentru un mandat in plus sau in minus in Parlament.

Ion Murgulet

Ion Murgulet

Filiala din Olt a UDMR este inca in faza de inregistrare, au explicat pentru HotNews.ro reprezentanatii partidului. UDMR a demarat insa campania de racolare a noilor membri. In urma cu cateva saptamani Laszlo Borbely a participat la o intalnire de tatonare cu mai multi primari din judet.

Unii dintre primari s-au aratat extrem de interesati de a intra in partid si de a costrui filiala locala si chiar sa candideze pentru UDMR la viitoarele alegeri. Ioan Murgulet (PDL), primarul localitatii Cungrea din judetul Olt, este decis sa adere la UDMR, deocamdata doar formal, deoarece statutul alesilor locali nu ii permite sa schimbe partidul. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Murgulet a explicat de ce doreste sa intre in UDMR si cum l-a facut cetatean de onoare pe Laszlo Borbely.

"Sunt cei mai seriosi in toate privintele. Aici, la Olt, au avut un scor foarte mic, cam 200 de voturi. Eu o sa le acord tot sprijinul. Ce spun aia si fac. Este un ajutor reciproc. Daca dansii au ajutat si vor mai ajuta, si noi vom fi corecti cu ei", spune primarul Murgulet.

El explica si cam care este obiectivul UDMR in Olt: "sa obtina un scor bun cam 5% la alegerile locale, cateva mii de voturi. La algerile generale conteaza ficare vot pentru ei". Desi conducerea UDMR a explicat cu ocazia deschiderii unor filiale aflate in afara Ardealului ca membrii din aceste zone nu trebuie sa stie maghiara, primarul oltean spune si ca stie si putin limba lui Sandor Petofi. "Stiu, dar putina. Stiu un cuvant: Igen!"

Primarul explica si cum l-a cunoscut pe liderul UDMR Laszlo Borbely. Pe 16 septembrie, ministrul Laszlo Borbely a fost facut cetatean de onoare al comunei Cungrea. "La inceputul mandatului aveam un proiect pentru constructia unor locuinte sociale. Am incercat sa dau de domnul ministru. M-a ajutat si de asta l-am facut cetatean de onoare. E un tip corect, daca spune ca-i alba atunci e alba".

Primarul mai spune si ca in urma cu cateva saptamani a participat la o intalnire cu mai multi primari din judet si ministrul Borbely. "Mai multi primari il apreciaza. Sunt din toate partidele. Este cel mai apreciat din cabinetul Boc", mai spune primarul Murgulet.

Asculta mai jos explicatiile primarului oltean

Descarca fisierul audio in format MP3

Pana cand isi vor alege un sef de filiala, organizatia din Olt este supervizata de catre Lengyel Izabella-Erika, consiliera ministrului Borbely. Reprezentanta UDMR a explicat de s-a infiintat filiala din Olt.

  • "Sunt aceleasi motive pentru care am infiintat filiale si alte zone cum ar fi in Iasi. Nu este nimic exceptional. In judetele in care nu exista filiala, si am avut mai putine voturi am decis sa infiintam organizatii. La Olt suntem mai sunt inca de parcurs niste pasi. A existat si o cerere din partea comunitatii maghiare. Chiar am prieteni care mi-au spus ca de ce nu avem organizatie in Olt, in judetele de langa exista", a declarat Lengyel Izabella-Erika.

Potrivit ultimului recensamant, in judetul Olt traiesc 117 etnici maghiari. La alegerile parlamentare din 2008 UDMR a obtinut 289 de voturi la Camera Deputatilor si 385 pentru Senat.

De ce sunt importante voturile oltenilor pentru UDMR

Fiecare vot pe care il primeste UDMR este foarte valoros, chiar si voturile primite din judetul Olt. Tocmai din acest motiv Uniunea isi deschide filiale in judete in care numarul de etnici maghiari este foarte mic, iar numarul de voturi obtinute nu impresioneaza.

Voturile obtinute de catre candidatii UDMR din aceste judete se aduna si devin extrem de pretioase in procesul de redistribuire. Totalul voturilor castigate de UDMR este impartit la un coeficient electoral si rezulta numarul de mandate parlamentare pe care partidul le obtine.

Analizand rezultatele obtinute de UDMR la alegerile parlamentare din 2008 in judetele din afara Ardealului si Banatului, unde exista un electorat traditional, rezulta ca judetele in care formatiunea politica si-a deschis filiale numarul de voturi a fost sensibil mai mare fata de judetele in care nu exista organizatii teritoriale.

In cele noua judete din Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova in care UDMR are filiale s-au inregistrat 6.683 de voturi pentru Camera Deputatilor si 7.650 de voturi pentru Senat, adica 1,57% (C.D.), respectiv 1,73% (S.) din totalul voturilor obtinute la nivel national. In celelalte 17 judete din aceleasi regiuni, Uniunea a strans doar 3.945 de voturi pentru Camera Deputatilor si 6.600 de voturi pentru Senat.

Judetele din Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova in care numarul etnicilor maghiari este foarte mic, dar in care UDMR are organizatii teritoriale:

  • Bacau - In Bacau, potrivit datelor ultimului recensamant, se gaseau 4,317 (0,61%) de etnici maghiari*), denumiti si ceangai. La alegerile parlamentare din 2008, UDMR Bacau a avut 12 candidati, 9 la Camera Deputatilor si 3 la Senat. Rezultate alegeri parlamentare 2008**) - Camera deputatilor: 1.205 (0,55% din circumpscriptia electorala), Senat: 1.093 (0,50% din circumpscriptia electorala)
  • Constanta - "Potrivit recensamintului, la Constanta traiesc 1.300 de maghiari, insa dupa ceea ce stim noi, in jur de 2.200 de etnici maghiari se afla in acest municipiu", declara in 2008 consulul onorific al Republicii Ungare la Constanta, Francisc Palosi. Rezultatele ultimului recensamant arata insa ca in judetul Constanta traiesc 921 de etnici maghiari. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 365 (0,13%), Senat: 832 (0,31%)
  • Iasi - In judetul Iasi traiesc 310 etnici maghiari (0,03%). La alegerile din 2008, nici unul din cei 17 candidati UDMR la alegerile de la Iasi era nascut in capitala Moldovei, iar singurul care avea domiciliul in acest oras era consulul onorific al Ungariei la Iasi, Adrian Christescu - presedinte al filialei locale UDMR. La deschiderea filialei UDMR la Iasi, Laszlo Borbely declara: "Filiala s-a infiintat in urma demersurilor unui tinar om de afaceri din Targu Mures, care s-a stabilit la Iasi. Avem unguri infiltrati printre moldoveni care au gasit moldovence frumoase si s-au casatorit, majoritatea dintre acestia urmind si studiile la universitati din Iasi. Noi, ungurii, incercam sa ne infiltram pe unde putem" (newsiasi.ro, 6 noiembrie 2007). Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 382 (0,16%), Senat: 470 (0,20%)
  • Galati - Comunitatea maghiara din judetul de la Dunare, judet cu o populatie de peste 600.000 de oameni, numara doar 259 de persoane. "Nu cred ca in momentul in care vine problema de salarii, de poluare, de viata cu zi de zi, problemele de nationalitate ar trebui sa mai conteze", a declarat Levente Szekely, fost deputat UDMR de Galati, actual prefect al judetului Vaslui. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 774 (0,41%), Senat: 705 (0,37%)
  • Gorj -  In Gorj traiesc 281 de etnici maghiari. UDMR are o filiala compusa din cateva sute de membri, inclusiv romani. Presa relata inainte de alegerile parlamentare din 2008 ca intrucat nu a gasit suficienti candidati maghiari, Organizatia Judeteana Gorj a UDMR a pus pe lista pentru alegerile parlamentare doi cetateni de nationalitate romana. UDMR Gorj a avut 8 candidati in 2008, 2 la Senat si 6 la Camera Deputatilor. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 496 (0,41%), Senat: 585 (0,48%)
  • Mehedinti - In judetul Mehedinti erau, potrivit ultimului recensamant, 270 de etnici maghiari (0,008%), concentrati cel mai mult la Severin si Orsova, in numar de 102, respectiv 93. UDMR Mehedinti a luat fiinta pe 14 aprilie 2005, iar presedintele organizatiei judetene este Molnar Endre. La 13 ianuarie 2005, in functia de prefect al judetului a fost numit Lazar Madaras, originar din Brasov, fost membru marcant al UDMR, care a pus umarul la infiintarea organizatiei judetene. In iunie 2006 Madaras si-a inaintat demisia pe motive de sanatate. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 397 (0,37%), Senat: 399 (0,37%)
  • Suceava - Potrivit ultimului recensamint, in judetul Suceava traiesc 368 de etnici maghiari (0,05%). La alegerile parlamentare din 2008, printre cei 13 candidati ai UDMR Suceava, doi au fost de alte etnii decat cea maghiara, dupa cum relata presa la acea perioada. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 815 (0,36%), Senat: 800 (0,36%)
  • Valcea - Potrivit rezultatelor ultimului recensamant in judetul Valcea se gaseau 332 de etnici maghiari, din care 200 in municipiul resedinta. La alegerile parlamentare din 2008, UDMR Valcea a avut 9 candidati. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 331 (0,25%), Senat: - 435 (0,30%)
  • Bucuresti - In Capitala, potrivit ultimului recensamant, traiesc 6.028 de etnici maghiari (0,27%). La alegerile parlamentare din 2008, UDMR Bucuresti a avut 28 de candidati la Camera Deputatilor si 12 la Senat. Presedintele UDMR Bucuresti este Richard Budai. Rezultate alegeri parlamentare 2008 - Camera deputatilor: 1918 (0,36%), Senat: 2331 (0,44%)

*Date obtinute de pe site-ul Centrului de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala

**Date obtinute de pe site-ul BEC 2008

Ultimele sondaje arata ca UDMR are un capital electoral de 3%, adica la jumatate fata de alegerile parlamentare din 2008, cand partidul a obtinut 31 de mandate si 6,39%, adica 440.449 de voturi la Senat si 425.008 de voturi pentru Camera Deputatilor.

Chiar si in 2008, UDMR a pierdut din capitalul electoral, dar si-a pastrat procentele fata de alegerile parlamentare din 2004, cand a obtinut 6,20%, adica acelasi procent ca in 2008, dar a obtinut 633.735 voturi. Explicatia sta in prezenta mai mica la vot a romanilor, in paralel cu o mobilizare mai buna a electoralului maghiar.

Se poate observa o scadere de aproape 200.000 de voturi intre ciclurile electorale. Faptul ca fiecare vot conteaza pentru UDMR este cat se poate de clar in cazul deputatului Iosif Koto care la scrutinul uninominal din 2008 a intrat in parlament candidand intr-un colegiu din afara tarii si fiind votat de 34 de persoane. Intentia de vot pentru UDMR s-a diminuat din 2008 pana in 2009 (alegeri prezidentiale) la 372.764 voturi, respectiv 3,83%.

Partidul a prierdut 67.685 voturi si 2,54 procente. Intr-adevar, pentru UDMR campania pentru prezidentiale nu a reprezentat o miza extrem de mare, dar totusi ea poate fi considerata in calculul intentiei de vot.