"Va fi o lupta foarte stransa la sefia partidului, intre mai multe tabere. O avem pe Elena Udrea, care, cu siguranta, va candida. Atat simt eu, ca va candida. Apoi il avem pe domnul Falca, de la Arad, care ridica pretentii. Si, cu siguranta, vor mai avea loc niste modificari. Domnul Videanu nu va candida la presedintia PDL, nici domnul Berceanu, nici domnul Blaga. In schimb, putem sa avem nume noi. Cristian Preda nu are capacitatea sa gestioneze interesele unui partid", a declarat deputatul PDL, Mihai Boldea, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Boldea a cerut saptamana trecuta demisia premierului Emil Boc, pe motiv ca nu este suficient de ferm, si inlocuirea sa cu Vasile Blaga.

Mihai Boldea in studiul HotNews.roFoto: Hotnews
  • Mihai Boldea despre Blaga: Vineri a gresit, trebuia sa se afle la Bucuresti. E singura greseala care-i poate fi imputata.
  • Dan Sova, senator PSD: Nu exista nici o logica institutionala pentru care ministrul Blaga sa demisioneze, decat daca l-ar fi fortat cineva.​
  • Intra in articol si asculta integral Discutia de Luni si vezi fragmente VIDEO. Emisiunea poate fi ascultata in fiecare luni, incepand cu orele 19.00, pe frecventele RFI (93,5 FM Bucuresti) 

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii facute de Mihai Boldea la Discutia de Luni

  • Este mai mult decat inspirata propunerea cu Vasile Blaga premier, in conditiile in care am avut in vedere anumite calitati personale ale lui Vasile Blaga in comparatie cu Emil Boc: in primul rand, felul transant de a fi. Vineri a gresit, in sensul ca trebuia sa se afle la Bucuresti. Aceasta e singura greseala care-i poate fi imputata.
  • Intre cei 6000 de manifestanti, cred ca jumatate erau politisti, iar cealalta jumatate erau functionari, sindicalisti de la Cartel Alfa si alte organizatii sindicale, care nu aveau nimic de-a face cu Ministerul de Interne, si au fost asimilati cu 6000 de politisti si jandarmi. Primii la gard, la Cotroceni, erau politistii. Gesturile lor sunt de necalificat, jignitoare la adresa presedintelui, ministrului, si reprezinta un atentat la siguranta nationala.
  • Nu este corect gestul premierului Boc, care a renuntat la escorta politiei, in conditiile in care era conducatorul Guvernului, seful suprem al tuturor bugetarilor. Presedintele este o institutie distincta de executiv. Premierul Boc este conducatorul executivului si este cel care coordoneaza in final atat ministrul cat si angajatii din interne, care sunt angajati ai executivului, nu ai presedintiei. Premierul era cel mai in masura sa discute despre necesitatea unor masuri ferme cu sefii din ministerul de interne.

  • Este corecta atitudinea colegilor de partid care-l sustin pe Vasile Blaga, in sensul de a nu-si da demisia, in conditiile in care a dat dovada de calitati, in schimb pot sa va spun cu fermitate ca Vasile Blaga nu va reveni asupra deciziei care reprezinta un act unilateral de vointa. Ar fi fost ilogic sa demita niste sefi pe care el i-a promovat, sefi care poate nu au nici o vina pentru evenimentele care s-au petrecut vineri la Palatul Cotroceni.
  • Dan Sova, senator PSD: Pozitia PSD este foarte simpla: e o problema interna a PDL. Noi doua rezerve avem, care tin de cauza pentru care un ministru poate fi fortat pana la urma sa demisioneze, si nu credem ca miscarile sindicale, perfect justificate, pot fi o cauza pentru demiterea unui ministru, si ministrul Blaga si-a exprimat dezacordul cu acele miscari, si a doua problema este o chestiune de institutii ale statului. In momentul in care presedintele Basescu refuza protectia politiei romane, in acel moment discutam despre disolutia institutiilor statului. Vom vedea daca este un nou joc politic sau o chestiune reala.
  • Nu exista nici o logica institutionala pentru care ministrul Blaga sa demisioneze, decat daca l-ar fi fortat cineva. Nu avea nici un motiv sa demisioneze, nici un ministru nu poate fi responsabil pentru miscarile sindicale ale celor pe care-i conduce. Dupa rationamentul asta ar trebui sa demisioneze si dl Funeriu ca au demisionat profesorii etc.

Despre lupta pentru presedintia PDL

  • Va fi o lupta foarte stransa la sefia partidului, intre mai multe tabere. O avem pe Elena Udrea care cu siguranta va candida. Atat simt eu, ca va candida. Apoi il avem pe domnul Falca, de la Arad, care ridica pretentii. Si, cu siguranta, vor mai avea loc niste modificari. Domnul Videanu nu va candida la presedintia PDL, nici domnul Berceanu, nici domnul Blaga. In schimb, putem sa avem nume noi. Cristian Preda nu are capacitatea sa gestioneze interesele unui partid.
  • Nu cred ca va candida Monica Macovei. Aici trebuie sa fim realisti, un europarlamentar sta doua - trei saptamani la Bruxelles. Domnul Falca a propus diverse organizari, reorganizari ale partidului si este foarte implicat in alegerile din interiorul partidului. Intre dorinta si putinta este o diferenta. Dorinta dansului, din manifestarile exterioare pe care le prezinta, si toate actiunile derulate in interiorul partidului, cam asa s-ar intelege. N-am discutat aceasta chestiune cu dl Falca, sunt doar aprecierile mele personale.

  • Pe doamna Udrea nu o opreste nimeni sa candideze si la partid, si la Capitala. Ganditi-va la un singur lucru, pe strategie simpla. Presedintele organizatiei municipale Bucuresti, vine cu organizatie si un numar foarte mare de voturi, de delegati, la viitorul Congres. Are posiblitatea sa fie foarte avantajata, in conditiile in care delegatii cu care vine la congres sunt si ai dansei, in aceste conditii poate sa acceada in functia de presedinte al Bucurestiului, iar la Congres sa ceara si sa pretinda functia de presedinte, poate sa o si castige in conditiile in care are un numar foarte mare de delegati care sa-i asigure o majoritate necesara.
  • Vad presedinte PDL alt candidat decat Udrea sau Falca. Faptul ca Baconschi intra in partid, nu inseamna nimic. Deputatii si senatorii sunt alesi uninominal, vin cu anumite structuri, trebuie sa ai idee despre ce se intampla intr-un partid, care sunt rotitele dintr-un partid, si daca n-ai sustinerea din interior, de la talpa catre centru nu faci nimic. Or, talpa iti asigura puterea la centru.