Mai multi lideri PDL fac presiuni la varful partidului pentru a fi refuzata demisia lui Vasile Blaga. La aceasta ora conducerea PDL se afla reunita in sedinta saptamanala. Conform surselor Hotnews.ro se asteapta ca mai multi vicepresedinti de partid sa ceara mentinerea lui Blaga la Interne si retragerea demisiei acestuia. Pe de alta parte, tot din interiorul PDL apar informatii cu posibili candidati pentru portofoliul de la Interne. Potrivit surselor HotNews.ro, Gheorghe Falca este direct interesat de Ministerul de Interne, in presa fiind avansat numele lui Traian Igas un apropiat al acestuia. UPDATE: Sedinta PDL s-a incheiat. Liderii democrat liberalii au refuzat sa faca declaratii de presa.

Democrat-liberalii au inceput deja sa se certe pe portofoliul de la Interne. Pe de o parte, mai multi vicepresedinti considera ca demisia lui Blaga nu se impune si cer partidului sa-i refuze demisia, iar, pe de alta parte, liderii din teritoriu incearca sa-si impuna oamenii pe functia ramasa vacanta.

Conform surselor HotNews.ro primarul Aradului, Gheorghe Falca incearca sa obtina numirea la Ministerul de Interne. Sursele citate sustin ca deja Falca l-ar fi propus in sedinta PDL pe apropiatul sau Traian Igas pentru portofoliul de la Interne. Un alt nume vehiculat in sedinta democrat-liberalilor ar fi fost cel al lui Sorin Frunzaverde.

Presedintele PDL, Emil Boc a declarat inaintea sedintei de partid ca demisia lui Vasile Blaga este un "gest personal si unilateral. "Domnul ministru Blaga si-a asumat responsabilitatea pentru greselile altora. Este o decizie care a fost luata de catre ministrul de Interne".

Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean a declarat la RFI ca partidul trebuie sa respinga demisia lui Vasile Blaga pentru ca nu are in acest moment un om care sa-l inlocuiasca, iar imaginea Guvernului si chiar a premierului Boc ar fi afectata de plecarea acestuia.

Ioan Oltean: "Este un moment totalmente nepotrivit pentru o asemenea demisie. Vasile Blaga este un excelent ministru, deci din acest punct de vedere, nu i se poate reprosa absolut nimic. Partidul, cu certitudine, va trebui sa analizeze si cred ca va trebui sa ia o decizie prin care sa respinga o asemenea atitudine.(...) Eu voi fi unul dintre cei care se vor opune categoric unei demisii a lui Vasile Blaga, in calitatea mea de vicepresedinte si membru al Biroului Permanent National, pentru ca apreciez ca momentul este totalmente inoportun si ceea ce s-a intamplat in ziua de vineri nu i se poate reprosa lui Vasile Blaga".

Si prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat inaintea sedintei conducerii centrale a partidului, ca Vasile Blaga are sprijinul democrat-liberalilor si nu ar fi trebuit sa-si prezinte demisia.

"In situatia in care ne aflam acum nu cred ca domnul Blaga ar trebui sa-si dea demisia. (...) Primul-ministru si Guvernul au inca posibilitatea de dialog, de a-l determina sa renunte la demisie", a declarat Stolojan, fara a preciza daca ministrului de Interne i s-ar fi cerut de catre partid sa renunte la portofoliu. Partidul il sustine", a declarat Stolojan.

Raluca Turcan, vicepresedinte PDL: "Este o decizie foarte dificila. Bineinteles ca exista o presiune foarte mare, in special in contextul declaratiilor domnului presedinte dar, in opinia mea, cred ca demisiile sefului politiei si a chestorului principal ar fi suficiente."

Din culisele demisiei lui Vasile Blaga

Conform unor surse de la varful PDL, Vasile Blaga a hotarat sa-si dea demisia in urma intalnirii de duminica seara care s-a desfasurat la Palatul Victoria. La sedinta ar fi participat premierul Emil Boc, Vasile Blaga, ministrul Transporturilor Anca Boagiu, Adriean Videanu, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase si vicepresedintele Ioan Oltean.

Premierul i-ar fi cerut lui Blaga sa-i demita pe seful Politiei, chestorul Petre Toba, si pe seful Jandarmeriei, Olimpiodor Antonescu, insa ministrul de Interne ar fi refuzat. Conform surselor citate Blaga ar fi explicat ca intentioneaza sa declanseze o ancheta si ca nu este de acord cu demiterea celor doi sefi.

Emil Boc i-ar fi spus lui Blaga ca demiterile celor doi nu rezolva problema lasand de inteles ca ii este asteptata chiar demisia. Blaga ar fi spus ca in acest caz isi va depune mandatul luni dimineata la prima ora.

Aceleasi surse sustin ca la sedinta Coalitiei de luni dimineata, UDMR, prin vocea lui Marko Bela l-a sustinut puternic pe Vasile Blaga, solicitand premierului sa nu accepte demisia acestuia. Atat presedintele UDMR, Marko Bela cat si ministrul Culturii, Kelemen Hunor ar fi sustinut in interiorul sedintei ca Blaga nu este vinovat pentru actiunile liderilor sindicali si l-ar fi rugat pe acesta sa se mai gandeasca.

Pe de alta parte, reprezentantii UNPR au oferit o alternativa pentru fotoliul lui Vasile Blaga: Gabriel Oprea la Interne si Cristian Diaconescu sa preia Ministerul Apararii.

Varianta propusa de UNPR nu este deloc agreata de catre democrat-liberali care vor sa-si pastreze portofoliul de la Interne.