Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) nu se afla in situatia de a spune ca trece in opozitie, insa se poate ajunge la asa ceva chiar in timp scurt, a precizat, sambata, presedintele formatiunii, Marko Bela, la reuniunea Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de la Targu Mures.

''Azi nu suntem in situatia de a ajunge in opozitie. Azi nu ne aflam aici, dar se poate intr-un timp scurt'', a aratat Marko Bela, citat de Agerpres.

Marko Bela nu a exclus insa ca si in legatura cu activitatea UDMR pot fi formulate critici si a mentionat ca partenerii de coalitie, ''in jumatate de an au facut o cale uimitoare de la formatiunea cu disciplina militara, la deriva''.

''Nu e treaba noastra sa urmarim disputele din alte partide, cat timp nu influenteaza activitatea din Parlament. Insa deriva permanenta, indoielile, retragerile, voturile proaste - vedeti numai ce a fost in ultimele zile - nu le putem accepta. (...) Partenerii n-au decat sa aiba dispute interne, dar sa respecte ce am convenit. Legea salarizarii, dupa 2 ore de discutii in coalitie, am ajuns sa masuram starea economica a unui cetatean avand in vedere daca are motocicleta sau nu. Nu pentru aceste prostii am acceptat sa intram la guvernare'", a spus Marko Bela.

In privinta reducerilor salariale in domeniul bugetar, Marko Bela a remarcat ca diminuarea cu un sfert a veniturilor va tine pana la sfarsitul lunii decembrie, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de noi reglementari, care sa duca la majorarea lor.

In ceea ce priveste colaborarea cu partenerii de coalitie si de guvernare, Marko Bela a precizat ca ''in esenta la fel de corect vor colabora ca si cu altii, in trecut''.

''Insa aliatul nostru are dileme interioare, pe care nu le poate depasi. (...) Avem in fata o toamna fierbinte si vad ca partenerii de coalitie sunt disperati ca au pierdut popularitatea, de asta sunt in deriva, n-au decizii clare. Pentru noi asta nu e valabil. In toamna lui 2010 ne asteapta hotarari importante. Acest Guvern va fi atacat in Parlament, sunt mari provocari, mari sarcini, dar in toamna aceasta nu ne putem permite sa abandonam volanul masinii'', a mai spus Marko Bela.

Marko Bela: La Congresul UDMR va fi o schimbare, ori e vorba de mine, ori de altii din conducerea partidului

Presedintele UDMR, Marko Bela, a mai declarat ca la Congresul al X-lea al formatiunii, care va avea loc in perioada 26-27 februarie 2011, se va produce o schimbare, atat la nivel de conducere, cat si la nivel de statut si program politic.

''Innoirea conducerii in 2011, asta va spun si eu. Va fi o schimbare, ori e vorba de mine, ori de altii, dar in 2011 va fi o schimbare in UDMR, de regandire a programului si statutului UDMR. E nevoie si de schimbari personale, dar nu cu orice pret (...) Sprijinim ideea de schimbare, pot promite ca in perioada urmatoare cu toti factorii UDMR asta vom analiza (...) Sunt pentru schimbare, dar nu cu orice pret'', a precizat Marko Bela.