Sorin Ovidiu Vintu a declarat joi, intr-un scurt interviu pentru Realitatea TV, ca SRI a inceput sa functioneze ca un serviciu de politie politica personala a lui Traian Basescu, prin intermediul caruia isi permite sa terorizeze o intreaga tara.

SOV a negat acuzatiile presedintelui, potrivit caruia ar fi trait "cu mainile pana la coate in banii publici". "Probabil ca ma confunda cu gasca de lichele care il inconjoara", a replicat Vintu.

Nu am bagat niciodata mana in buzunarul statului sau in buzunarul altcuiva", a spus Sorin Ovidiu Vintu.

Si afirmatia ca ar fi avut influenta in interiorul SRI a fost respinsa de Vintu. "Domnia sa a incercat sa cautioneze activitatea stricta de politie politica pe care o face SRI astazi, condus de catre domnul Maior si de catre domnul Coldea. Acest serviciu a ajuns sa functioneze astazi ca un serviciu de politie politica personala a lui Traian Basescu. SRI a recrutat procurori care au devenit ofiteri sub acoperire, ziaristi care sunt ofiteri sub acoperire. Prin intermediul lor, Basescu isi permite astazi sa terorizeze o tara intreaga. Nu mai are de-a face, in opinia mea, cu protectia, securitatea acestei tari, ci cu protectia afacerilor de diverse tipuri si a intereselor personale ale lui Basescu si a clicii din jurul lui. Daca domnia sa spune ca are probe, inseamna ca si acuzatia pe care eu o fac acum, o fac in cunostinta de cauza", a declarat Sorin Ovidiu Vintu.

Traian Basescu a declarat miercuri seara la B1 TV ca:

  •  "In timpul cand dl. director Timofte conducea SRI, Vintu avea o influenta extraordinara in acest serviciu, influenta chiar numiri de sefi la nivel judetean, la nivel de sectii. Nu exista dubii cat de influent era Vintu in relatia cu SRI. Serviciul nu mai e cel din 2006, si chiar aducerea unui parlamentar PSD in fruntea SRI a fost un lucru care m-a reconfortat, mi-a creat detasarea de a lucra cu acest serviciu. Daca as fi adus un om din PD, nu ar fi fost credibila colaborarea cu acest serviciu. Mai sunt cativa subofiteri si ofiteri care la revolutie numai ce terminasera scoala, si serviciul nu se mai ocupa decat de ceea ce il obliga legea sa se ocupe".
  •  "Informatiile despre influenta lui SOV in SRI le-am avut din timpul dl. Timofte, Dumnezeu sa-l ierte, si chiar am avut discutii cu directorul Timofte legate de subiecte de acest gen, scurgerea de informatii din serviciu, utilizarea lor de catre un politician sau altul. Va dau o proba legata de colaborarea mea cu SRI: sa-mi spuna daca exista vreo proba ca eu am utilizat informatii de la SRI in lupta politica, ceea ce nu inseamna ca in calitate de sef al statului nu am informatie sensibila, care afecteaza interesul national, fie ca e vorba de zona energetica, de tranzactii de proprietate. Ce ati spune daca dau un exemplu tranzactiile cu energie electrica ar fi tranzactii care sunt impotriva interesului national al Romaniei? Adica sa-l vinzi la pret de 10% din pretul pietei".
  • "SOV are probleme cu legea, Patriciu are problema discutabila a datoriilor de 600 milioane transferate la Kazmunai, nimeni nu stie ce intelegere e intre ei, dl Voiculescu funciar, felix i se spune, nu pot accepta ideea ca au un presedinte cu care nu se poate negocia nici interesul lor in justitie, nici vreun interes financiar. Traditional, au trait cu mainile bagate pana la coate si dincolo de coate in banii publici sau in banii altora, cum e cazul FNI sau FNA. Nu am nici un dubiu ca dl Voiculescu e foarte sus in sondaje, turnatorii sunt foarte iubiti in Romania. Din 2004 ma tot prabusesc in sondaje, cand vin alegerile castig. Acum nu mai am alegeri. Dictatura o voi institui cand voi termina al doilea mandat."
  • "Afirmatiile astea nu pot fi facute decat de un om bolnav la cap. Cu ce presedinte poate sa stabileasca planul de evolutie a Romaniei un infractor. Unde, pe DN1, la el acasa? Eu m-am intalnit in mandatul meu si cu Patriciu, si cu Voiculescu, si cu Vintu. Niciodata abordarile mele nu au fost legate de ce am eu de facut, intotdeauna au venit sa discute ce au ei de facut, si raspunsul meu a fost intodeauna ce spune legea. Cat de important s-o crede un Vintu, un Voiculescu sau chiar si un Patriciu sa gandeasca ca ei trebuie sa controleze decizia politica? Sunt oameni deformati. De asta am si considerat ca nu trebuie sa-i mai raspund domnului, se pare ca era in mare dificultate, il retinusera niste procurori din dragoste prin beciuri."