Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in cadrul unui interviu pentru Radio Romania Actualitati, ca plecarea din Parlament a membrilor PSD la momentul votului pe Legea Pensiilor arata ca intre PSD si PDL ar fi existat o intelegere, insa a catalogat discutia drept "mizerabila".

Iata principalele declaratii ale sefului statului pe aceasta tema:

  • Nu le pot privi cu simpatie (partidele care au plecat din parlament la discursul sau - n.r.), dar nici cu antipatie gesturile astea, sunt specifice partidelor care vor sa se manifeste la un moment dat.
  • Nu stiu motivatia PNL-ului, dar Victor Ponta a prezentat motivatia fara sa astepte raspuns din partea mea. Presedintele nu face ordine in parlament ca mediator. Asta arata lipsa de maturitate a lui Victor Ponta sau reflexele unui procuror care nu are legatura cu democratia.
  • In parlament nu se poate implica nimeni, acolo unde stau deputatii, este de neatins locul acela, este sacru, este locul democratiei. Acolo nu are ce cauta nimeni din afara parlamentului, ei isi fac regulile.
  • Curtea Constitutionala este singura care poate aprecia constitutionalitatea continutului legii, insa nu cred ca vreo curte se  pronunta la felul cum a votat fiecare. Parlamentarii sunt protejati de lege. Cum ar trebui sa ma implic eu acum intr-o mediere ceruta de Victor Ponta - un copil cu care se joaca unii - 'fa aia, fa aia' si el le face vesel.
  • Cum ar fi sa ma duc sa o intreb pe Roberta Anastase - 'Da-mi probele ca psd-ul a parasit sala pentru bani'?
  • Victor Ponta spune ca n-a fost un vot legal, iar Roberta Anastase vine cu probe ca ar exista o negociere pe care Vicotr Ponta o stie - parlamentarii psd au convenit cu pdl sa iasa din sala pentru bani.
  • Daca m-as lua dupa Victor Ponta, nu au fost suficienti parlamentari la vot, daca o ascult pe Roberta Anastase, PSD-ul a cerut bani ca sa ii tradeze pe pensionari.
  • Cand vrei ceva, stai si te bati in parlament, nu iesi afara. Si asta imi confirma cumva ca psdul a cerut bani. PSD-ul are multi parlamentari, daca erau in parlament, i-ar fi batut la vot pe cei de la pdl, dar ei au plecat, este clar ca a fost o intelegere. Dar nu e treaba mea sa ma bag.
  • Este incorect sa pleci din sala si apoi sa zici de ce nu sunt aparate drepturile pensionarilor, dar cand sa le aperi, tu pleci?
  • Am vazut prezentate niste liste... dar e mizerabila discutia. Daca discutam de imoralitate, nu stiu unde e mai mare.
  • Si eu am fost parlamentar 8 ani. Chiar daca eram in opozitie, stateam si ma bateam, chiar daca pierdeam la vot. Asa imi intelegeam menirea si mi se parea o lasitate, daca am ceva de aparat sa nu o fac.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a acuzat, marti, in plenul Parlamentului, grupul PSD de santaj. Ea sustine ca social-democratii ar fi cerut de la PDL 127 de miliarde de lei pentru ca "legea pensiilor sa treaca fara probleme". Roberta Anastase spune si ca exista un mail expediat pe 17 septembrie, la ora 9:44, de un membru PSD, in care apar sumele pretinse de social-democrati, din rezerva bugetara, in schimbul unui vot favorabil la legea pensiilor.

"127 de miliarde de lei au fost banii ceruti de grupul parlamentar PSD de la PDL pentru a vinde votul la Legea pensiilor. Ati cerut PDL-ului bani. N-am acceptat acest santaj ordinar, nu-l voi accepta niciodata".

Roberta Anastase a refuzat sa faca public mesajul, dar o fotografie facuta in timpul conferintei de presa arata un mail printat semnat de Adriana Costescu, secretar al lui Valeriu Zgonea (PSD).

"Cred ca este de datoria mea, ca presedinte al Camerei Deputatilor, sa demasc blatul PSD: Victor Ponta si PSD s-au angajat sa asigure ca legea pensiilor va trece fara probleme daca primesc de la PDL 127 de miliarde de lei. Pensionarii nu trebuie sa se lase pacaliti de demagogia ieftina a PSD", a declarat ulterior Roberta Anastase, intr-o conferinta de presa.

"Totul a fost un joc de scena, dus pe televiziuni: pensionarilor le promiteau lucruri fara acoperire si in spate cerseau bani, pentru ei. Pensionarii nu trebuie sa se lase pacaliti de demagogia ieftina a PSD. Pe fond, legea sistemului de pensii garanteaza primirea unei pensii", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor, sustinand ca ar exista un mail expediat pe 17 septembrie, la ora 9:44, de un membru PSD, in care apar sumele pretinse de social-democrati, din rezerva bugetara, in schimul unui vot favorabil la legea pensiilor.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai anuntat si ca PDL va depune plangere penala impotriva lui Victor Ponta, din cauza ca acesta si-ar fi exprimat votul la Legea pensiilor, fara a fi in sala.

Liderul social-democrat Victor Ponta a raspuns la acuzatiile de santaj aduse de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase: "Sunt presedintele PSD, nimeni de la PDL nu a discutat niciodata cu mine despre niciun vot. Pe cei pe care Roberta Anastase ii cumpara ii gasiti deja la independenti. Cine negociaza sau se lasa cumparat de PDL, locul sau nu e la noi, ci la partidul domnului Oprea."