Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a acuzat, marti, in plenul Parlamentului, grupul PSD de santaj. Ea sustine ca social-democratii ar fi cerut de la PDL 127 de miliarde de lei pentru ca "legea pensiilor sa treaca fara probleme". Roberta Anastase spune si ca exista un mail expediat pe 17 septembrie, la ora 9:44, de un membru PSD, in care apar sumele pretinse de social-democrati, din rezerva bugetara, in schimbul unui vot favorabil la legea pensiilor.

e-mailul reclamat de Roberta AnastaseFoto:

"127 de miliarde de lei au fost banii ceruti de grupul parlamentar PSD de la PDL pentru a vinde votul la Legea pensiilor. Ati cerut PDL-ului bani. N-am acceptat acest santaj ordinar, nu-l voi accepta niciodata".

UPDATE (ora 18.21). Roberta Anastase a refuzat sa faca public mesajul, dar o fotografie facuta in timpul conferintei de presa arata un mail printat semnat de Adriana Costescu, secretar al lui Valeriu Zgonea (PSD).

UPDATE (ora 17:26):"Cred ca este de datoria mea, ca presedinte al Camerei Deputatilor, sa demasc blatul PSD: Victor Ponta si PSD s-au angajat sa asigure ca legea pensiilor va trece fara probleme daca primesc de la PDL 127 de miliarde de lei. Pensionarii nu trebuie sa se lase pacaliti de demagogia ieftina a PSD", a declarat ulterior Roberta Anastase, intr-o conferinta de presa.

"Totul a fost un joc de scena, dus pe televiziuni: pensionarilor le promiteau lucruri fara acoperire si in spate cerseau bani, pentru ei. Pensionarii nu trebuie sa se lase pacaliti de demagogia ieftina a PSD. Pe fond, legea sistemului de pensii garanteaza primirea unei pensii", a adaugat presedintele Camerei Deputatilor, sustinand ca ar exista un mail expediat pe 17 septembrie, la ora 9:44, de un membru PSD, in care apar sumele pretinse de social-democrati, din rezerva bugetara, in schimul unui vot favorabil la legea pensiilor.

Presedintele Camerei Deputatilor a mai anuntat si ca PDL va depune plangere penala impotriva lui Victor Ponta, din cauza ca acesta si-ar fi exprimat votul la Legea pensiilor, fara a fi in sala.

  • Scandal in plen

Scandalul a izbucnit, initial, putin dupa ora 14:00, in plenul Parlamentului: "Ati cerut bani ca sa nu plecati din sala. 127 de miliarde a costat fuga PSD pentru a nu vota Legea pensiilor. Spuneti pensionarilor de ce i-ati vandut", a afirmat Roberta Anastase.

"Va solicit sa nu implicati alte partide in hotiile si furaciunile dumneavostra. Sunt presedintele acestui partid, nu am discutat cu PDL. Este un spectacol jalnic, un spectacol sinistru pentru Romania si pentru oamenii care se uita la dumneavostra cum ii furati zi de zi, cum le radeti in nas. Nu stiu ce face Guvernul dumneavostra altceva decat ce vad zi de zi: fura, distruge si minte. Va inselati daca credeti ca puteti da vina pe altcineva pentru hotiile dumneavoastra. N-aveti nici onoare, nici rusine, sunteti niste hoti", a replicat liderul social-democrat Victor Ponta.

Presedintele Camerei Deputatilor a intervenit in acel moment, spunandu-i lui Ponta ca "Va rog sa folositi un limbaj civilizat, sa folositi la raliuri un astfel de limbaj. Pana una alta, sunteti in plenul Parlamentului, pe unde dumneavoastra treceti foarte rar".

"Pentru mine sunteti o inculpata de astazi", a fost replica lui Victor Ponta.

  • Victor Ponta: Nimeni de la PDL nu a discutat niciodata cu mine despre niciun vot

Liderul social-democrat Victor Ponta a raspuns la acuzatiile de santaj aduse de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase: "Sunt presedintele PSD, nimeni de la PDL nu a discutat niciodata cu mine despre niciun vot. Pe cei pe care Roberta Anastase ii cumpara ii gasiti deja la independenti. Cine negociaza sau se lasa cumparat de PDL, locul sau nu e la noi, ci la partidul domnului Oprea."

Victor Ponta a adaugat ca "Singurul lucru cu adevarat important pentru romani este ca legea pensiilor a fost adoptata fraudulos, doar de 80 de parlamentari, in loc de 170. Domnul presedinte, in loc sa ceara reexaminarea legii, a fost practic complice cu acest mod de adoptare. Ei spun . Doamna Anastase este un hot care a fost prins furand si acum alearga sa improaste pe toata lumea."

"Dumneavoastra cei de la presa, si va felicit, i-ati prins si i-ati dovedit furand. In locul Robertei Anastase, orice om de bun simt si-ar fi dat demisia. Fac un apel la PDL si la seful PDL, Traian Basescu, sa o demita pe Roberta Anastase de la conducerea Camerei si sa fie desemnat un alt presedinte, din randul majoritatii", a incheiat Victor Ponta.