Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat luni ca liderii coalitiei de guvernamant sunt de acord cu reluarea votului asupra Legii Pensiilor, dupa ce PSD si PNL au acuzat lipsa de cvorum si fraudarea votului de miercurea trecuta.

UPDATE Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis reluarea votului

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis, luni, reluarea votului in cazul Legii sistemului unitar de pensii, a anuntat liderul deputatilor PSD+PC, Mircea Dusa, citat de Agerpres.

El a precizat ca, la solicitarea PSD+PC si a PNL, s-a decis reluarea votului in cazul Legii sistemului unitar de pensii, urmand ca plenul sa se pronunte asupra acestei chestiuni marti inainte de votul final.

In cazul in care plenul va decide reluarea votului, deputatii se vor pronunta tot marti asupra acestui proiect de lege.

Cu putin timp inainte, Roberta Anastase afirmase ca "liderii coalitiei sunt de acord sa mergem pe procedura regulamentara si sa intrebam daca sunt de acord cu reluarea votului".

Ea a acuzat faptul ca "dl. Ponta apare la votul electronic ca a votat iar din imagini apare ca nu era in camera". "Daca vorbeste cineva de cine e hot, si daca dl Ponta face aceasta afirmatie, ei bine, atunci dansul este in aceasta situatie".

Roberta Anastase a explicat ca presedintele Camerei Deputatilor nu are ca atributie numararea voturilor iar liderii opozitiei nu au cerut, in momentul in care au parasit sala, verificarea cvorumului. "Eu am dreptul sa fac acest lucru (verificarea cvorumului, n.r.) in momentul in care se solicita acest lucru".

In opinia sa, discutiile legate de acest subiect nu sunt altceva decat "un spectacol public pe care unii aleg sa-l faca chiulind din Parlament".

"Daca pretul pe care trebuie sa-l plateasca Camera Deputatilor in ansamblul ei pentru ca dl Ponta sa se decida sa vina in Parlament si sa nu mai chiuleasca este de a relua votul, atunci eu personal sunt decisa sa reluam votul", a spus ea.

Declaratiile reprezentantei PDL vin dupa ce Victor Ponta anuntase, in cursul diminetii, ca PSD va depune plangere penala Robertei Anastase, pe care o acuza de abuz in serviciu, fals si uz de fals pentru modul in care s-a derulat votul la Legea Pensiilor. PSD si PNL sustin ca Roberta Anastase a numarat fraudulos voturile, eludand lipsa de cvorum din camera inferioara a Parlamentului.

Mihai Voicu: Parlamentarii care au votat au fost numarati de Sever Voinescu

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu - unul dintre cei doi secretari care au fost prezenti la sedinta in care s-a dat controversatul vot pentru legea pensiilor, a explicat, in discutia online cu cititorii HotNews.ro, cum a decurs procedura si care erau atributiile sale.

Procedurile de numararea a votului includ doi secretari, fiecare responsabil cu numaratoarea intr-o jumatate de sala. Dupa plecarea opozitiei, jumatatea de sala aflata in responsabilitatea mea s-a golit complet, iar parlamentarii prezenti in sala si care votau erau numarati de dl Sever Voinescu. Nu exista un "protocol al sedintei", secretarii nu semneaza vreun proces verbal sau orice fel de alt document.

Procedurile de contestatie la Curtea Constitutionala includ posibilitatea de a contesta inclusiv pe procedura. De aceea, contestatia noastra, care va fi inaintata probabil maine, va include, pe langa probleme de fond, si contestarea rezultatelor votului. Sa amintim faptul ca legea pensiilor, lege care avea nevoie de minim 168 de voturi pentru, fiind o lege organica, a fost aprobata in conditiile in care nu existau prezenti in sala mai mult de 80 - 100 de deputati.