Consilierul de stat la Presedintie Catalin Avramescu a declarat, marti, la o dezbatere pe tema sistemului sanitar, ca nu mai este client al sistemului medical de 15 ani, precizand ca, in schimb, a folosit recent ceai de paducel pentru tensiune, relateaza Mediafax.

Catalin AvramescuFoto: Agerpres

"Voi asista cu multa curiozitate la dezbatere si voi asculta cu mult interes. Sa va spun de ce: pentru ca - nu stiu care este situatia dumneavoastra - dar cel putin eu nu mai sunt un client al sistemului de sanatate de vreo 15 ani. L-am parasit ingrozit, cum banuiesc ca multi au facut-o deja", a spus Catalin Avramescu, in deschiderea unei dezbateri ISP-Fundatia Konrad Adenauer, referitoare la sistemul de sanatate.

La dezbatere, care a fost moderata de Catalin Avramescu, au luat parte Bogdan Chiritoiu, seful Consiliului Concurentei, Cristian Vladescu, Virgil Paunescu, fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si reprezentanti ai sistemului medical si farmaceutic.

In cadrul discutiilor, Catalin Avramescu a revenit la relatia sa cu sistemul medical, marturisind ca recent s-a tratat de tensiune cu ceai de paducel.

"Ce simple sunt lucrurile de partea cealalta a baricadei... Eu am facut saltul direct spre capitalismul perfect. Zilele trecute mi-a spus sotia mea, in contextul in care vroiam sa mananc nu stiu ce: "Ai tensiune!"... Zice: "Ceai de paducel". Simplu! Vedeti?", a spus el, in contextul in care se discuta despre oportunitatea unei asigurari private de sanatate.

Avramescu a fost contrazis de unul dintre cei prezenti la dezbatere, care i-a atras atentia ca problema o reprezinta costurile tratamentului bolilor grave, care este foarte mare.

"Aici va pacaliti si dumneavoastra si imensa majoritate a populatiei atunci cand vorbeste de asigurari private. Noi nu vedem decat sumele acestea mici - un abonament la firma X,Y, Z de 500, 1.000, 1.000.000. Ceea ce nu se vede este costul bolilor grave. Cat iti poti permite sa suporti un tratament?", a comentat unul dintre participanti.

"Acum, vorbind serios, riscul este foarte mic. Deci, in treaba asta cu asigurarile, va spun sincer, asa cum o vad eu, ca pacient potential: este ca si cum as investi in bilete de loterie", a raspuns Avramescu.

"La 70 de ani n-o sa mai fie riscul atat de mic sa va imbolnaviti", i s-a raspuns din sala.

Catalin Avramescu a continuat, spunand ca i se pare ca este vorba despre o morbiditate redusa.

"Sincer vorbind, morbiditatea este atat de redusa - chiar daca este, nu stiu, 45% pe diferite boli grave - tot mi se pare putin. Si, la drept vorbind, si daca ar fi de 89% mie mi se pare ca adesea este un tip de risc pe care un om de o anumita factura este dispus sa si-l ia", a replicat Avramescu.

Vorbele sale au starnit din nou reactii - dintre care mare parte in gluma - din partea celor prezenti, motiv pentru care Catalin Avramescu si-a reluat rolul de moderator, acordand cuvantul pentru o intrebare, in sala, nu inainte de a preciza amuzat ca face acest lucru "ramanand cu incapatanare la formula ceaiului de paducel".