In cel mai recent caz, cel acuzat de lovire este Mircea Basescu, fratele presedintelui. Cea care il acuza de lovire este o angajata a Consiliului Judetean Constanta condus de pesedistul Nicusor Constantinescu. Mircea Basescu sustine ca intreg cazul a fost creat pentru a-l discredita pe el si pe fratele sau presedintele Traian Basescu. Acuzatoarea, Nicoleta Moraru, sustine ca nu este membra de partid si ca "nu discuta politica nici acasa". In celelate doua cazuri chiar presedintele a fost cel acuzat, mai intai ca a lovit un copil, caz in care principala proba, o inregistrare video, este banuita de trucaj, si apoi ca a lovit un avocat din Bucuresti, care insa nu a depus inca plangere.

Mircea Basescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Femeia care il acuza pe Mircea Basescu de agresiune este Nicoleta Moraru, angajata a Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul Consiliului Judetean Constanta, institutie condusa de Nicusor Constantinescu PSD. Nicoleta Moraru a declarat ca vineri, 3 septembrie, in timp ce se afla in trafic, fratele presedintelui “a coborat din masina, s-a apropiat de mine si mi-a dat un dos de palma”. Relatarea intregului incident poate fi citita aici. Presa locala a relatat ca institutia la care lucreaza Nicoleta Moraru functioneaza intr-un imobil pentru care Consiliul Judetean Constanta plateste o chirie lunara de 10.000 de euro.

Mircea Basescu: "In masina mai era o doamna care imi facea semne obscene cu degetul"

De cealalta parte, Mircea Basescu sustine ca nu a lovit-o pe Nicoleta Moraru si ca tot scandalul este fabricat pentru a-l discredita pe el si pe presedintele Traian Basescu. "Va aduc la cunostinta faptul ca m-am saturat ca, numai pentru ca fratele meu a fost ales Presedintele tarii noastre, sa fiu acuzat incontinuu de catre tot felul de neaveniti care nu pot sa dovedeasca nimic, de tot ceea ce le trece prin cap, in principal pentru a incerca sa ii faca rau Presedintelui", se arata intr-un comunicat de presa.

Versiunea oferita de fratele presedintelui difera substantial de cea relatata luni seara la Realitatea TV de catre Nicoleta Moraru, presupusa victima a agresiunii din trafic: “Nu am oprit complet masina si nu am coborat din ea. Dupa aceea am vazut ca soferul Volkswagenului nu dorea sa treaca pe banda intai, am mai mers circa o suta de metri si am intrat in refugiul din fata magazinului Dioda de unde trebuia sa imbarc un prieten care ma astepta acolo”. Mircea Basescu mai spune, in comunicat, si ca in masina condusa de Nicoleta Moraru se mai afla o doamna “care imi facea semne obscene cu degetul mare ridicat in sus”. Citeste aici relatarea integrala a incidentului din perspectiva lui Mircea Basescu.

Contactata de HotNews.ro Nicoleta Moraru a mentionat ca nu mai are nimic de adaugat fata de relatarea facuta la Realitatea Tv. “Am cam spus tot ce aveam de spus. Sunt in timpul programului si am mult de munca”. Intrebata daca este membra a vreunui partid, aceasta a declarat ca nu este inscrisa in nici o formatiune politica. “Sunt total apolitica. Nu discut politica nici acasa”, a mai adaugat aceasta. Pe site-ul CJ Constanta si in baza de date a Agentiei Nationale de Integritate, Nicoleta Moraru nu figureaza cu vreo declaratie de avere sau de interese. In declaratia de interese pe care toti functionarii publici sunt obligati sa o depuna se mentioneaza afilierea sau neaflierea la un partid politic.

Ce se intampla din punct de vedere legal

Potrivit Inspectoratului de Politie Constanta, Nicoleta Moraru a depus o plangere la Sectia 3 de politie pentru agresiune. Reprezentantii politiei au mentionat ca plangerea nu este facuta pe numele lui Mircea Basescu, ci este o plangere in care se mentioneaza doar numarul masinii. “Se fac cercetari pentru a stabili cine conducea masina”, au mentionat reprezentantii politiei. In acest caz politistii, vor audia partile implicate (cel mai probabil Mircea Basescu, Nicoleta Moraru si femeia care se afla in masina) si alti martori. Dupa finalizarea cercetarilor, dosarul va fi trimis unui procuror care va decide daca el ajunge sau nu in instanta.

Cazul Basescu loveste un avocat

Tot de lovire a fost acuzat in doua randuri si presedintele Traian Basescu: presupusa palma data unui copil in 2004 si, mai recent, o palma data unui avocat. Ultima acuzatie de lovire a fost formulata de avocatul bucurestean Chitic Mircea Victor Daniel. Care sustine ca in seara de 20 august a fost agresat de catre presedintele Traian Basescu la Neptun in preajma localului Ciresica. Administratia Prezidentiala a emis un comunicat oficial prin care sustine ca nu a existat nici un contact fizic intre presedinte si avocat. Detalii despre caz aici

Contactat de HotNews.ro, avocatul Daniel Chitic a declarat ca pana in prezent nu a depus nici o plangere. “Nu am depus plangere pentru ca sunt inca in termenul de 60 de zile. Trebuie sa analizez rezultatul unei asemenea plangeri. Mie personal nu imi aduce nici un avantaj. In acest moment presedintele are imunitate. In momentul in care acest proces ar ajunge in instanta peste patru luni sau patru ani si avand in vedere incadrarea cred ca pedeapsa maxima pentru presedinte ar fi o amenda penala. In plus procesul se va judeca la Constanta un fief al lui Traian Basescu si al lui Mircea Basescu”, a declarat avocatul Chitic.

HotNews.ro a relatat ca avocatul Chitic este asociat intr-o firma cu jurnalistul Sorin Rosca Stanescu, unul dintre adversarii declarati ai presedintelui. Presa a mai relatat si ca avocatul a depus cu ceva timp in urma o cerere de adeziune la PNL, insa nu a devenit membru de partid. Detalii despre relatia cu Sorin Rosca Stanescu aici.

Cazul Basescu loveste un copil

In noiembrie 2009, in plina campanie electorala, prezent la Realitatea Tv la o emisiune moderata de Razvan Dumitrescu, Traian Basescu a fost confruntat cu un filmulet din campania electorala din 2004 de la un miting din Ploiesti in care aparea ca loveste cu palma un copil. Filmuletul a fost prezentat pe site-ul ziarului Gardianul si anticipat cu o zi inainte de catre omul de afaceri Dinu Patriciu. In decembrie 2009 la Judecatoria Sectorului 1 au fost inregistrate doua dosare intentate reciproc de presedintele Traian Basescu si Dinu Patriciu.

La inceputul lunii august scandalul “Basescu loveste un copil” a fost reluat dupa ce un expert al INEC l-a acuza pe directorul institutiei ca a notat cu un marker nepotrivit CD-ul cu imaginile in care presedintele Traian Basescu pare sa loveasca un copil. CD-ul in cauza fiind una din probele principale ale dosarului. Detalii despre acest caz aici.

In prezent in aceste doua dosare nu s-a dat nici o sentinta ele sunt judecate pe fond la Judecatoria Sectorului 1, urmatoarele termene sunt pe 14 si pe 22 septembrie.