Deputatii PSD si PNL au parasit marti sala de plen unde ar fi trebuit sa se dezbata motiunea simpla pe agricultura, dupa ce democrat-liberalii au reusit sa includa pe ordinea de zi o propunere ce prevede ca independentii sa poata forma un grup parlamentar. Social-democratii au acuzat-o pe Roberta Anastase de comportament abuziv la sefia Camerei Deputatilor. In acest moment, motiunea "Agricultorii romani sufocati de importuri si falimentati de politica agricola a Guvernului Boc", initiata de grupul parlamentar al PSD-PC, este considerata retrasa.

Motiunea urma sa fie dezbatuta marti de plenul Camerei Deputatilor, ea fiind prima motiune simpla de cenzura din aceasta sesiune parlamentara. Votul urma sa fie dat la ora 12.30. Pentru a fi adoptata, motiunea trebuia sa fie votata de majoritatea deputatilor prezenti.

Motiunea - depusa saptamana trecuta, inainte ca Mihai Dumitru sa fie remaniat - era semnata de 81 de deputati PSD si PC si cerea demisia ministrului Agriculturii. Intre timp, locul lui Mihai Dumitru a fost luat de Valeriu Tabara. Chiar si in aceste conditii, social-democratii au anuntat ca sustin in continuare motiunea, chiar daca ministrul de resort a fost remaniat.

Semnatarii motiunii au mai solicitat, printre altele, suplimentarea cu cel putin un miliard de lei prin rectificare Ministerului Agriculturii, astfel incat sa se plateasca de urgenta datoriile restante catre fermieri, inainte de 20 septembrie, precu si asigurarea demersului politic in randul parlamentarilor puterii si ai Guvernului pentru introducerea in regim de urgenta a Legii Camerelor Agricole.

De asemenea, se solicita ca Ministerul Agriculturii sa nu se mai opuna votului in plen a Legii privind cercetarea agricola, sa faca publice programe de aparare si gospodarire a apelor pentru prevenirea inundatiilor pe terenurile agricole si in localitati si sa fie abrogata hotararea de Guvern privind masurile de reorganizare a Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura si a Agentiei Domeniilor Statului.