Toti cei 6 noi ministri ai Cabinetului Boc - Ion Ariton (Ministerul Economiei), Gheorghe Ialomitianu (Ministerul Finantelor), Ioan Botis (Ministerul Muncii), Anca Boagiu (Ministerul Transporturilor), Valeriu Tabara (Ministerul Agriculturii) si Valerian Vreme (Ministerul Comunicatiilor) au depus juramantul, vineri la pranz, la Palatul Cotroceni.

Decretele de revocare din functie a fostilor detinatori ai acestor portofolii din Guvern (Sebastian Vladescu, Adriean Videanu, Mihai Seitan, Radu Berceanu, Mihail Dumitru si Gabriel Sandu) au fost semnate vineri dimineata de presedintele Traian Basescu, odata cu decretele de numire a noilor ministri.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu, dupa depunerea juramantului de catre cei 6 ministri:

  • Ii felicit pe cei care si-au asumat intrarea in Guvern.
  • Le multumesc celor 6 ministri care au plecat dintr-un Guvern care, in ciuda dificultatilor, reuseste sa tracteze Romania din criza economica spre crestere economica.
  • Vreau sa le multumesc celor 6 care au plecat pentru apartenenta la aceasta echipa sacrificata de la inceput de situatia dificila creata de criza economica globala. Nicio secunda nu accept ideea ca ministrii nu ar fi facut ce trebuia in perioada de criza, au facut ce trebuia in limita posibilitatilor Romaniei. Guvernul a intrat in criza cu un buget afectat de o politica populista. Masurile care s-au luat nu puteau fi evitate, daca ne dorim ca Romania sa nu intre intr-un colaps financiar. Si acum, cu toate masurile luate, toate resursele se duc in cheltuieli, nu in investitii, exista deficite la fondurile de pensii, somaj, la plata arieratelor.
  • Va cer romanilor si dumneavostra sa fiti solidari pentru masurile de austeritate care trebuie sa continue.
  • In lipsa unor masuri de austeritate care sa vizeze inclusiv cheltuielile sociale, vom avea o crestere de cel mult 1% in 2011, ceea ce nu va angrena noi locuri de munca. Numai prin austeritate putem obtine o crestere economica in 2011, eu sper la 3-4%, daca Guvernul ia masurile care trebuie.
  • Investitiile si atragerea fondurilor europene sunt esentiale.

  • Fac apel la fermitate, dar si la capacitatea de a explica romanilor ca avem nevoie de inca un an de austeritate si solidaritate, care sa creeze premisele de crestere economica solida in favoarea oricarui roman. Trebuie sa se inteleaga ca o perioada de criza nu poate fi trecuta de un popor fara solidaritate.
  • Nu putem cere solidaritate romanilor daca noi protejam anumite categorii de salariati bugetari.
  • Niciun ministru nu este lansator de subiecte de dezbatere atata timp cat ele nu au fost stabilite in Guvern. Unitatea echipei guvernamentale e fundamentala pentru increderea populatiei, iar populatia are nevoie de un Guvern in care sa creada ca poate scoate tara din criza.
  • Romania are o productie industriala la nivelul din 2008, dinainte de intrarea in criza. Marea problema e in sectorul constructiilor. Unul din marile falsuri ale cresterii economice a Romaniei a fost boom-ul imobiliar - in centrul Bucurestiului erau preturi ca la Paris. Eu cred ca economia se aseaza acum pe o structura sanatoasa, totul este sa puteti aseza si bugetul pe o structura sanatoasa.
  • Voi fi partenerul dumneavoastra atata timp cat masurile vor fi luate cinstit si nu se produc exceptii, nu voi sta deoparte si voi spune "Ia uite ce face Guvernul".
  • Constat in fiecare luna ca inca sunt ministere in care functionari, fie si directori, incaseaza 13.000 de lei net, cand salariul ministrului e de 4.000 de lei. Macar in perioada de austeritate, aplicati austeritatea pentru toti.
  • Daca vorbim de solidaritate, vreau sa fac cateva observatii. S-a mers pe ideea reducerii veniturilor salariilor bugetarilor cu 25%. In aceste conditii, mi-a fost foarte greu sa inteleg sau sa accept ceea ce s-a intamplat luna trecuta, plata stimulentelor pentru cei din Ministerul de Finante si Ministerul Muncii, ca si cum Finantele realizasera veniturile in bugetul de stat, iar Ministerul Muncii eliminase munca la negru. De aceea, va cer ferm, celor doi ministri, sa nu repetati eroarea de sfidare a opiniei publice. Mi s-a parut penibil ca in aceste conditii demnitari ai statului isi doneaza integral salariul, iar cele doua ministere acorda stimulente pentru brava activitate de nerealizare a veniturilor si de inflorire a muncii la negru. E o atentionare pe care o fac catre toti membrii Cabinetului.
  • In ceea ce priveste economia, sunt optimist. Drumul este corect, trebuie sa continuam, dar trebuie sa ii facem pe romani sa inteleaga ca nu luam masuri impotriva lor, ci facem acum ce trebuie pentru ca in 2012, 2013 sa putem creste salariile si pensiile. Apelul meu la Guvern este la responsabilitate si actiune, chiar daca ea inseamna erodare. Atata timp cat nu veti explica ceea ce trebuie, daca ministrii nu vor explica de ce iau masuri de austeritate, nu aveti sanse sa va solidarizati populatia.

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT ceremonia de depunere a juramantului de catre noii ministri.