UPDATE (ora 15:00) Reprezentantii PSD, PNL si cei ai PC s-au intalnit, miercuri, pentru discutii privind depunerea unei motiuni de cenzura la adresa Cabinetului Boc. Cele trei partide au decis sa colaboreze la elaborarea si depunerea motiunii de cenzura, dar si la formarea unui "Guvern de criza", in cazul in care documentul va fi votat de Parlament.

  • "Am convenit sa construim o alternativa de majoritate, ceea ce inseamna sa convenim asupra unui guvern de criza, cu un mandat precis, cu masuri imediate si care sa pregateasca alegerile anticipate. Din punctul de vedere al PNL, premierul trebuie sa fie un independent, cu credibilitate", a declarat liderul liberal Crin Antonescu, la finalul intalnirii.
  • "Motiunea de cenzura o discutam impreuna si o introducem impreuna. Avem dreptul la o singura motiune de cenzura in aceasta sesiune si o vom depune in momentul in care va avea cele mai mari sanse sa treaca", a declarat, la randul sau, liderul social-democrat Victor Ponta.
  • "Pregatim un Guvern de criza, cu masuri de criza pe care am inceput deja sa le discutam", a afirmat Victor Ponta, adaugand ca Guvernul de criza ar urma sa isi inceteze activitatea in primavara viitoare, cand ar putea avea loc alegeri anticipate, iar "cei care i-au mintit pe romani" sa nu mai intre in Parlament. "Discutam si cu alti parlamentari dispusi sa voteze aceasta motiune de cenzura. Ca si in iunie, o sa votam la vedere", a adaugat liderul PSD.
  • "S-a stabilit o colaborare parlamentara ceva mai stransa. Daca aceasta motiune va trece, am hotarat sa constituim un Guvern de criza. Trebuie sa demonstram ca suntem o alternativa. Nu ne permitem, ca tara, sa asteptam 6 luni de zile pentru organizarea de alegeri anticipate", a declarat, la randul sau, liderul PC, Daniel Constantin.

Reprezentantii PNL si cei ai PSD s-au intalnit, miercuri, incepand cu ora 12:00, pentru a discuta despre motiunile simple pregatite impotriva unora dintre membrii Cabinetului Boc, dar si despre pregatirea motiunii de cenzura la adresa Executivului.

PNL a anuntat ca va depune o motiune simpla impotriva ministrului Muncii, Mihai Seitan, in urma "situatiei umilitoare" in care au fost puse sute de mii de persoane pentru a-si plati contributiile sociale conform ordonantei nr. 58/2010, a anuntat, vinerea trecuta, Mihai Voicu, vicepresedinte si purtator de cuvant al formatiunii liberale.

Si PSD va initia motiuni simple pe Agricultura si Sanatate, prima dintre ele urmand sa fie depusa la Parlament chiar astazi, in prima zi a sesiunii de toamna a Legislativului.

Liderul liberal Crin Antonescu a anuntat ca motiunile simple la adresa membrilor Cabinetului Boc vor fi sustinute de PNL "indiferent de initiator".

In urma cu cateva saptamani Crin Antonescu si Victor Ponta aveau optiuni diferite in ceea ce priveste colaborarea pentru formarea unui Guvern. Presedintele PSD Victor Ponta, ii acuza pe liberali ca se pregatesc sa intre la guvernare in toamna alaturi de PDL, iar Crin Antonescu sugera ca Ponta face un joc cu Basescu in ce priveste o eventuala suspendare.

Liderul PSD, Victor Ponta, declara in data de 4 august, intr-un interviu pentru HotNews.ro, ca anticipeaza intrarea PNL la guvernare in toamna alaturi de PDL. Intrebat pe ce se bazeaza, Ponta a raspuns ca "pe pozitiile liberalilor". "E o presiune uriasa in interiorul PNL sa intre la guvernare. Domnul Antonescu merge la televizor, ne injura, dar nu el conduce partidul. PNL-ul nu e condus de nimeni", a explicat liderul PSD.

De asemenea, Ponta declara ca PSD-ul nu va vota nici un guvern care sa nu aiba un premier PSD, si care sa nu aiba ca obiective masuri anti-criza imediate si organizarea de alegeri anticipate, in primavara anului viitor."

In replica, Crin Antonescu spunea ca si liberalii vor sa guverneze fara tot felul de succesori ai FSN, mentionand ca social-democratii sunt la fel de iresponsabili ca si Guvernul, pentru ca nu doresc sa dea o alternativa impreuna cu formatiunea liberala.

"E o aspiratie legitima, si PNL vrea la guvernare in principiu singur, fara tot felul de succesori ai FSN, ca sunt ei PDL, PSD sau UNPR. Problema in politica, si asta o stiu liderii PSD, e ca trebuie sa dai raspunsul realitatii. Cand vom avea alegeri, anticipate sau nu, fiecare din noi o sa ne batem sa obtinem un scor care sa ne permita sa guvernam singuri.

Daca cineva va obtine acel scor, va guverna singur. Din punctul meu de vedere, (PSD - n.r.) este la fel de iresponsabil ca si ceea ce face Guvernul sa nu incercam sa dam o alternativa acum unei asemenea puteri precum cea care conduce Romania", declara Antonescu.

La inceputul lunii august, la initiativa lui Dan Voiculescu liderii celor doua partide se intalnesc pentru a pune bazele unei colaborari la nivel parlamentar si a dezbate strategia pe motiunea de cenzura.