Se anunta negocieri grele la Cotroceni. Traian Basescu are putine optiuni, cam toate proaste. Daca nu-l schimba pe Emil Boc, face remaniere degeaba. De mazilit, nu poate, daca nici Boc nu se lasa. Stim asta din Constitutie, de la Tariceanu si ceilalti. Toti s-au proptit in usa cand nu s-au mai inteles cu seful statului. L-ar putea trimite acasa la Cluj cu ajutorul Parlamentului, daca o parte din pedelisti ar vota o motiunea de cenzura, dar asta s-ar putea intampla doar peste o luna jumate-doua. Ce va face insa cu tripleta Blaga-Videanu-Berceanu? Va avea curajul sa renunte, in fine, la serviciile lor? Sau se va limita la tapi ispasitori gen Seitan, Vladescu, Sandu, adica ministri inofensivi politic? Sau chiar va invita PSD si PNL sa formeze un nou Guvern?

De ce, pentru Traian Basescu, va fi o proba de curaj si imaginatie? Varianta de Guvern pe care o va sustine in aceste zile va fi ca un turnesol pentru viitorul sau la Cotroceni. Vom vedea daca seful statului se teme de tripleta BVB. Vom afla cat de captiv este, cat se slab si vulnerabil. Vom intelege si daca ii mai pasa de viitorul PDL, partid aflat in fierbere. In caz ca vom asista la o pseudo-remaniere, la sacrificii ritualice, inseamna ca nu-l mai intereseaza soarta unui partid intrat in putrefactie. Daca va aduce opozitia la putere, risca sa-si termine mandatul la Cotroceni mult inainte de termen. Sa zicem ca va forta schimbarea lui Boc, la pachet cu tripleta BVB.

Nu va risca, in acest caz, suspendarea? Daca Boc se va imbatosa subit, la fel ca predecesorii sai? Nu m-ar mira ca tripleta sa-si joace cartea dur, la fel ca in decembrie 2009. Si atunci s-a intamplat ceva - ceva nelamurit pana astazi - cand cei trei au urcat dealul Cotrocenilor speriati ca Basescu nu-i va include in Guvern si au iesit ministri. Inteleg ca si in zilele noastre au o carte in maneca, dispusi sa o joace oricand: amenintarea cu suspendarea. Pe scurt, tradare si santaj.

Si apoi: in varianta unei schimbari radicale, pe cine sa puna in fruntea Guvernului si PDL? Pe Macovei? Pe Baconschi? Pe prima o detesta aproape tot partidul, al doilea nu trece testul stalpului. Un primar de orin tara? Pe unul ca Falca, l-ati vedea la Guvern? Ar fi cam trist. Sa aduca din afara? Pe cine? Predoiu, tehnocrati, alte solutii de import? Care, cine, de unde? Abia l-a gasit pe Croitoru anul trecut. Altfel spus, criza de lideri, criza de solutii. Veti spune: bun, dar Constitutia lasa remanierea exclusiv in mana premierului Boc iar schimbarea sefului Guvernului se poate face doar in Parlament. Ce treaba are Traian Basescu cu toate astea? Are. Este o tema in care s-a bagat singur iar astazi va trebui sa sa gaseasta si niste raspunsuri. O proba de curaj si imaginatie. Astazi isi scrie manifestul politic pentru restul mandatului.

  • Tu ce pozitie crezi ca va sustine Traian Basescu: o remaniere mica, o varianta dura care sa-i vizeze si pe Boc, Blaga, Berceanu, Videanu sau va sustine schimbarea culorii politice a Guvenului?