Consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu sustine, intr-un articol postat pe blogary.ro, ca a intrat in posesia unui sondaj care indica schimbari spectaculoase fata de sondajele din primavara. "Un sondaj foarte recent (nu voi dezvalui numele institutului, daca vrea sa le faca publice, le va face singur), arata urmatoarea distributie a intentiilor de vot: 26%, 26%, 20%, 15%, 7%", scrie Lazaroiu, sugerand ca partidul lui Dan Diaconescu a ajuns la 20%. Diaconescu a declarat, saptamana trecuta, la iesirea de la DNA, in ziua in care a despus actele inregistrarii partidului la Tribunal, ca Partidul Poporului s-ar bucura deja de 19% din intentiile de vot.

  • Lazaroiu: Daca va fi un singur partid dominant in 2012 atunci pot sa va garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le stiti deja. Daca nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Si toate trei personaje de basm.

"Trebuie sa recunoastem ca e o schimbare spectaculoasa fata de sondajele din primavara: 35%, 34%, 20%. Evident, schimbarea a fost generata de: 1. masurile de austeritate - pentru prima oara statul iti ia nu ti mai da (sau iti ia ce ti-a dat, cu toate vinovatiile impartite) si 2. aparitia pe scena publica a Partidului Poporului - OTV (un post de televiziune care putea intra lejer in Parlament doar cu audientele pe care le facea). Previzibil, PP a schimbat dinamica intentiilor de vot care, imediat dupa anuntarea masurilor de austeritate, prevestea o alta turnura. Daca vreti sa intelegeti mai multe amintiti-va de dinamica optiunilor din 2000. Mai exact, cine scadea atunci cand altcineva crestea.Totusi, ascensiunea PP nu poate fi explicata daca nu luam in considerare contractia uriasa a spatiului de alegere dupa exhibarea cvasi-falimentului bugetar. Increderea in vechile partide si lideri s-a prabusit. PP este, deocamdata, un simptom, nu un efect. Daca stim sa citim cauzele putem intelege mai bine posibilele efecte", scrie consilierul prezidential intr-un text-ghicitoare publicat pe blogary.ro Fara sa dea numele partidelor, Lazaroiu propune scenarii pentru alegerile din 2012.

"O clasa de efecte se refera la distributia probabila din 2012. Aceasta poate sa arate asa:

Scufita Rosie 26%

Fetita cu chibrituri 25%

Mos Craciun 23%

Capra cu trei iezi 15%

Sau poate sa arate asa:

Alba ca Zapada 35%

Scufita Rosie 26%

Fetita cu chibrituri 12%

Mos Craciun 12%

Capra cu trei iezi 8%

"Acum intelegeti mai bine miscarile lui Crin Antonescu? Dar sloganul lui Victor Ponta: venim la guvernare dupa anticipate? Intelegeti de ce nu sunt (inca) motive de panica la PDL? Daca va fi un singur partid dominant in 2012 atunci pot sa va garantez un singur lucru: nu va fi niciunul din cele pe care le stiti deja. Daca nu va fi un singur partid dominant, atunci vor fi trei. Si toate trei personaje de basm", mai scrie Lazaroiu in textul publicat pe blogary.ro (Nota: Sublinierile apartin redactiei HotNews.ro)

Este posibil ca, un partid care practic nu exista, sa ajunga in cateva luni la 20%? HotNews.ro a contactat cativa experti in consultanta politica pentru a comenta cifra pusa in circulatie de consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu.

  • Dan Andronic, consultant politic: Fara sa contest rezultatul unui sondaj pe care nu l-am vazut si nu stiu care sunt cifrele neponderate, mi se pare foarte exagerat. Asemenea tendinte in politica sunt justificate in general de evenimente exceptionale, care sunt catastrofe naturale, greseli politice uriase sau aparitia unui personja considerat providential. Nu mi se pare ca este intrunita vreuna dintre cele trei conditii. Criza economica dureaza de un an si jumatate, greselile politice nu au fost atat de pregnante ca sa justifice cresterea la 20% a unui partid care nu exista. Pare mai curand Caritas decat o perceptie normala. Analizand din punct de vedere politic, ar insemna ca partidul lui Dan Diaconescu, partid care nu exista, sa fie la fel de puternic ca PNL-ul, mult mai puternic decat partidul aflat la guvernare iar PRM-ul sa dispara. Din aceasta perspectiva, cred ca asistam la o operatiune de responsabilizare a PDL-ului, mai curand, sau, plecand de la buna credinta a tuturor celor implicati, la o reactie fara precedent in politica romaneasca. Pare o ecuatie cu foarte multe necunoscute, dar cu un rezultat asteptat. Iar rezultatul va veni dupa 1 septembrie. O asemenea deviatie s-a mai produs doar in urma procesului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, care si-a dublat intentia de vot intr-o luna. Dar aceea a fost o operatiune care a angrenat toate partidele din Romania, de o parte sau de alta a baricadei, cu milioane de euro bagat intr-un soi de campanie preelectorala. Daca datele din sondaj sunt reale, atunci situatia este foarte grava pentru PDL.
  • Alin Bogdan, consultant politic: Cifra este neverosimila. Pare, mai degraba, o manevra de imagine, cu doua veleitati: de pisica aratata vechii garzi din PD-L (sa ne amintim ca dl.consilier prezidential Lazaroiu gonfla, acum trei saptamani, PP al lui DD la 15%, accentuand faptul ca a depasit partidul de guvernamant) si de minimalizare a cresterii in sondaje a opozitiei de dreapta si de stanga. Pe de alta parte, este posibil ca pseudo-partidul lui Dan Diaconescu sa atraga, prin mecanismul deja patentat de Gigi Becali, intentie de vot volatila care sa tinda spre 10%. Atentie insa! Este o mare diferenta intre scorul obtinut in sondaje de un asemenea partid, la intrebarea "Cu cine veti vota daca duminica viitoare au loc alegeri?" si scorul cel mai apropiat de realitate, obtinut prin determinarea procentului de alegatori care ar veni, "pe bune", la vot. Asa se explica faptul ca, desi Becali obtinea, intr-o vreme, 7-10% in sondaje, la vot nu reusea sa adune mai mult de 4%. Vorbim aici de un segment de electorat reactiv la show-ul televizat, dar neinteresat in mod serios de fenomenul politic.