Comisiile juridica si pentru drepturile omului din Senat au adoptat, marti, raport favorabil la Legea ANI in forma votata de Camera Deputatilor, eliminand insa liderii sindicali din sfera de aplicabilitate a actului normativ, anunta Mediafax. Decizia a fost luata cu 9 voturi "pentru" si 7 abtineri.

"Am votat din considerente 100% politice si pentru ca au fost voci, chiar distinse voci, ca presedintele Traian Basescu care a spus ca cei care au votat cum au votat data trecuta s-au situat in afara interesului national. Un lucru extrem de grav. Nu ne situam in afara interesului national. Votul nostru a fost strict politic, in ciuda faptului ca avem convingerea ca sunt destule elemente neconstitutionale in acest proiect de lege", a declarat Puiu Hasotti (PNL).

La randul sau, Toni Grebla a declarat ca senatorii PSD s-au abtinut, pentru a dovedi ca partidul nu este impotriva controlului averilor demnitarilor.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, nu a participat la sedinta.

Forma in care proiectul de lege va ajunge in plen este cea a Camerei Deputatilor, cu un amendament.

Potrivit Agerpres, amendamentul a fost depus de senatorii Sorin Serioja Chivu si Corneliu Grosu de la UNPR, cu sustinerea grupului parlamentarilor independenti, prin acesta solicitandu-se eliminarea articolului potrivit caruia presedintii, vicepresedintii, secretarii si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale au obligatia declararii averii si a intereselor.

Initiatorii amendamentului sustin ca articolul incriminat incalca Conventia 87/1948 a Organizatiei Internationale a Muncii privind libertatea sindicala si protectia dreptului sindical.

De asemenea, senatorii Chivu si Grosu apreciaza ca presedintii, vicepresedintii, secretarii si trezorierii federatiilor si confederatiilor sindicale nu sunt functii ori demnitati publice.

Deputatii au adoptat luni Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, in sesiune extraordinara, cu 204 voturi pentru, 2 voturi impotriva (liberalii Tudor Chiuariu si Mihaita Calimente) si 2 abtineri. Votul a avut loc prin apel nominal si in absenta din sala a reprezentantilor PSD, care au acuzat neconstitutionalitatea proiectului.

In textul Legii ANI a fost reintrodus termenul de trei ani in care institutia poate verifica averile dupa sfarsitul mandatului demnitarilor, obligativitatea membrilor Consiliului Economic si Social si a liderilor de sindicat de a publica declaratia de avere, dar si publicarea unui singur formular al declaratiei de avere, care sa puna sub anonimat anumite date cu caracter personal.

Legea va intra in dezbaterea Senatului, camera decizionala.