Presedintele partidului de extrema dreapta, Jobbik, din Ungaria, Vona Gabor, i-a indemnat, sambata, pe participantii la tabara de la Gheorgheni a organizatiei "Tineretul Maghiar Ardelean" sa ceara sprijin autoritatilor de la Budapesta pentru sustinerea autonomiei teritoriale a maghiarilor si pentru acordarea dreptului de vot celor care vor obtine dubla cetatenie, relateaza Agerpres.

  • "Maine, in tabara, vine Kover Laszlo (n.r. - presedintele Parlamentului Ungariei). Daca reusiti sa obtineti o promisiune de la Kover Laszlo ca va avea un proiect privind dreptul de vot pentru cei care au dubla cetatenie din afara granitelor, atunci noi putem sa-i tragem la raspundere in Parlamentul Ungariei, daca nu se vor tine de cuvant. Aceeasi situatie este si in privinta autonomiei teritoriale, trebuie sa obtineti o promisiune de la el. Trebuie sa insirati aici 300 de secui cu tricouri pe ei, pe care sa scrie 'autonomie', ca un fel de presiune, iar unul care este mai solid sa-l intrebe daca sprijina autonomia teritoriala a secuimii. Restul trebuie lasat in seama noastra, in Parlament, trebuie facuta o presiune asupra lor", le-a spus Vona Gabor participantilor.

La dezbaterea din tabara organizata in apropierea municipiului Gheorgheni au participat aproximativ 500 de tineri. Zona era bine pazita de oameni de ordine imbracati in tinute asemanatoare celor militare, de camuflaj. Unii dintre participanti purtau uniformele Garzii Maghiare din Ungaria, organizatie cu caracter extremist, antisemit si xenofob, scoasa in afara legii in tara vecina in 2009 si care a fost fondata de Vona Gabor.

Partidul Jobbik a reusit o intrare istorica in Parlamentul de la Budapesta, in urma alegerilor din luna aprilie, fiind a treia forta pe scena politica a Ungariei.