Prabusirea PDL in sondaje sub 15% ridica o serie de intrebari urgente. In vremuri de criza, mai poate guverna un partid spulberat, in numai sapte luni de la instalarea la putere? Ajunsi intr-un punct critic, presedintele Traian Basescu si PDL primesc cateva cadouri nesperate. Primul dar vine de la PSD si PNL: divizarea opozitiei. Ponta si Antonescu se suspecteaza reciproc de aranjamente cu Traian Basescu. Primul crede ca liberalii vor intra la Guvernare, al doilea banuieste ca Ponta il scapa de suspendare pe seful statului. Alt cadou vine la FMI si CE, sub forma unui pachetel cu superlative si prognoze economice optimiste. Placile tectonice s-au miscat imprevizibil. Remaniere-supapa, guvern de tehnocrati, un nou partid, distrugerea PDL? Ce sanse de repliere are garda veche cu planul Baconschi?

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Remanierea-supapa. In interviul acordat TVR miercuri, 4 august, seful statului a promis din nou ca pe 1 septembrie va analiza activitatea Guvernului. Mesajele sale sunt insa confuze si contradictorii: cand lauda, cand critica. Are incredere in cabinetul Boc, dar i se pare ca premierul e mintit. Fraza de mai jos ridica putin valul de pe intentiile sale:

"Sigur, daca astazi a fost un mesaj extrem de important, din punctul meu de vedere a fost acela dat atat de reprezentantul Fondului, cat si semnalul dat de reprezentantul UE, ca Romania si-a respectat angajamentele - are o singura neindeplinire, la arierate, o va recupera - si ca reformele trebuie continuate. Ce nu mi-a placut ca reactie la politicienii nostri? Nici nu se inchisesera ecourile conferintei de presa a institutiilor care apreciau efortul - pentru ca toti stiu ca un guvern politic nu ia cu bucurie masuri care afecteaza populatia - dar nici nu se terminase conferinta de presa si deja aveam anunturi de la membri ai guvernului, cum vor mari ei salariile la anul. Asta arata incapacitatea de a fi puternic. Tara in criza are nevoie de oameni puternici. ... Nu stiu, asa trebuie sa fie. Eu nu spun...la noi s-a...ne-am obisnuit sa facem politica datului. Noi dam. Si cand nu avem de unde dam si ingropam tara. Nu este chiar asa cum spuneti..." (sursa: Media Monitoring).

A fost o critica evidenta la premierul Emil Boc. L-a somat practic sa nu mai cedeze presiunilor populiste venite din interiorul partidului, sa nu ofere noi dovezi de slabiciune. Tara are nevoie, nu-i asa, de oameni puternici. Dar, de aici pana la concluzia ca Boc ar putea fi si el schimbat in toamna, e cale lunga. Pozitia premierului Boc pare securizata cel putin inca o jumatate de an. Cateva argumente:

  • Laudele aduse de Jeffrey Franks (FMI) si Laurent Moulin (Comisia Europeana) pe 4 august, la finalul misiunii de evaluare, reprezinta un colac de salvare aruncat premierului Boc. Ar fi greu de justificat debarcarea sa, cat timp finantatorii internationali il considera performant.
  • Odata schimbat, va pierde repede sefia PDL. Asta risca sa genereze mari convulsii interne. Or, partidul, macinat de lupte subterane, traverseaza deja o criza de lideri. Garda veche cauta sa-si mentina influenta si pariaza, dupa toate indiciile, pe Theodor Baconschi. La randul sau, grupul reformistilor, fara un lider conturat, lupta pentru putere in PDL, se pozitioneaza in perspectiva alegerilor interne, amanate pentru primavara lui 2011. Alt motiv care face dificila schimbarea lui Boc in septembrie.
  • Apoi, seful statului nu i-a reprosat premierului nimic substantial, nici miercuri seara la TVR, nici cu alte ocazii, dimpotriva. Greu de imaginat alt politician care sa-i ofere presedintelui siguranta garantata de Boc, loialitatea sa fiind alt argument in favoarea mentinerii.
  • Nu in ultimul rand, ce sens ar avea schimbarea unui premier uzat in toamna, cand greul abia incepe. Presiunile sociale vor debuta in toamna, dar apogeul va fi atins abia la iesirea din iarna. Salariile diminuate si facturile marite de la iarna vor spulbera in cateva luni orice premier nou instalat. La ce bun, atunci, schimbarea lui Boc?

O prima concluzie: seful statului are la indemana, la 1 septembrie, varianta unei remanieri - supapa, cu rolul de a mai elibera din presiunea sociala crescanda si de a pompa sange proaspat in Guvernul Boc. Desigur, din punct de vedere Constitutional, premierul intocmeste lista neagra, dar e greu de cazut ca va cadea vreun cap fara aprobare de la Cotroceni. Sunt mari sanse ca la 1 septembrie, presedintele Basescu sa binecuvanteze Guvernul Boc IV, cu ceva ministri sacrificati.

Va avea, insa, o misiune scurta: sa treaca lunile grele de iarna. Toate informatiile indica faptul ca premierul Boc va fi salvat temporar, pana in februarie-martie anul viitor, dar va fi silit sa taie cel putin un cap mare. Doar asa mai poate revitaliza un cabinet sleit de masurile impopulare agreate cu FMI, discutabile sau pur si simplu proaste. In capul listei se intrevede figura lui Adriean Videanu, profilul perfect de "cap de Motoc".

Videanu insusi tradeaza neliniste, simte mirosul esafodului. A devenit, in consecinta, hiperactiv in spatiul public. Isi prezinta pe larg realizarile sale de ministru. Are putine sa-si reproseze: cel mult, o inabilitate in comunicare. Energiile consumate de Videanu in aceste zile indica ceva sumplimentar: nici el nu se arata dispus sa cedeze usor. Dar unde sunt Berceanu, Blaga? Au disparut subit din spatiul public, lasandu-l pe Videanu singur cu explicatiile lui.

Seful statului isi va putea permite cel mult un sacrificiu ritualic - Videanu - dar nu va renunta la serviciile unor politicieni experimentati ca Blaga sau Berceanu. Au guvernat si ei cu frana trasa, cu ochii pe miscarile tectonice din politica, dar Basescu inca depinde de retelistica lor. Politicieni sustinuti de Cotroceni sunt - cu doua-trei exceptii - foarte slabi.

Planul Baconschi

  • Mai multe surse apropiate de Cotroceni sustin asa numita tripleta BVB investeste politic in ministrul de externe, Theodor Baconschi, preluat de garda veche pe post de solutie reformatoare. Banconschi a lansat, recent, Fundatia Crestin-Democrata. A explicat ca "este un think-tank politic nepartizan, unde se va cristaliza polul crestin-democrat din interiorul PDL. Nu este o actiune menita sa creeze schisme, rupturi, ci, dimpotriva, sa dezvolte institutional si din punct de vedere doctrinar un mare partid de centru-dreapta, modern, bine conectat la Partidul Popular European si care isi inspira politicile publice dintr-o viziune coerenta, asumata, bazata pe valori explicate atat electoratului, cat si in interiorul partidului. Este, deci, o etapa dintr-un proiect pe care mi l-am asumat impreuna cu exponentii intelectuali ai unei noi generatii si care a fost comunicata, deocamdata, in interiorul PDL". Potrivit surselor citate, prin solutia Baconschi, garda veche cauta sa ocupe "crenelurile" inaintea luptei pentru putere din primavara anului viitor. Nu este deloc clar cum a ajuns ministrul de externe in sfera de influenta a tripletei BVB si cum va evolua proiectul sau in viitor. In tot cazul, unii lideri din garea veche il vad un posibil candidat la prima sau a doua functie in PDL.

Opozitia si intrarea la guvernare

PSD va depune o motiune de cenzura, dar liberalii si-au manifestat deja mari rezerva fata de votarea ei. Opozitia s-a divizat. Victor Ponta sustine ca liberalii lui Antonescu vor intra in toamna la guvernare alaturi de PDL, la presiunea liderilor din teritoriu. "Si in PNL exista grupuri si grupulete. Unii care ar merge pe mana PSD, altii mai apropiati de PD", afirma surse apropiate de liberali. In tot cazul, liderii importanti - Antonescu, Vosganian - exclud in declaratii publice o guvernare alaturi de PDL, cel putin pana in 2012.

In caz ca tara va intra la toamna intr-un blocaj generat de proteste sindicale de amploare, Traian Basescu ar putea forta un scenariu, putin probabil: Guvernul Boc cade la o motiune de cenzura, votata inclusiv de pedelisti. Presedintele invita PSD si PNL sa formeze guvernul, PDL trece in opozitie. O varianta evocata la un moment dat chiar de Cristian Preda, pe blogul sau.

Opozitia refuza, in mod previzibil, deoarece risca sa piarda procentele adunate fara mari eforturi, prin simpla capitalizare a nemultumirilor populatiei. Refuzul, insa, ii va oferi ocazia lui Traian Basescu sa acuze cele doua partide de lasitate politica in momente dificile pentru tara si sa justifice astfel reinstalarea PDL. Riscul declansarii anticipatelor, prin caderea succesiva a guvernului, este practic inexistent: in vremuri grele de criza, parlamentarii vor vota orice guvern, numai sa-si pastreze scaunele.

Si Vasile Dancu (PSD) a declarat pentru HotNews.ro vede mai degraba o remaniere la 1 septembrie. Dancu a declarat pentru HotNews.ro ca Guvernul are nevoie de "un nou program, noi targeturi, care sa aduca un nou orizont de speranta". Invitarea PSD si PNL la guvernare i se pare putin probabila, deoarece "opozitia nu refuza guvernarea, indiferent desituatia in care se afla. Faptul de a fi la putere inseamna resurse, califica. Cand esti in cadere nu parasesti lupta, pentru ca atunci caderea continua. PNTCD-ul si-a pierdut motorul, cand a abandonat Emil Constantinescu. Abandonul este falimentar in Romania." In concuzie, PDL se vede silit sa guverneze, cel putin pana in primavara, in conditii tot mai dificile, urmand sa fie confruntat cu un sir previzibil de tradari in Parlament din randul asa numitilor independenti condusi de Gabriel Oprea sau chiar din randul propriilor parlamentari.

Va intra PDL in spirala taranista? Un nou partid

In primavara lui 2011, mutarile sefului statului vor pregati alegerile locale si parlamentare din 2012. Gesturile sale vor depinde insa exclusiv de evolutiile economice, de ameliorare sau de adancirea crizei. Va conta si evolutia placilor tectonice din partidele romanesti, opozitia fiind, cum am vazut, imprevizibila.

Seful statului e aproape obligat sa scoata PDL de la guvernare in primavara anului viitor, pentru a lasa dreapta sa construiasa din opozitie. Va incerca, probabil, fie un guvern de uniune nationala, fie unul de tehnocrati.

Va identifica PDL resurse de reformare, la putere fiind, trecut in opozitie sau partidul si-a trait traiul si trebuie abandonat?

Dezbaterea a pornit deja pe blogurile de dreapta. Detalii aici

Ideea infiintarii unui nou partid este si ea tot mai des invocata de catre analistii atenti la evolutia PDL. O pledoarie argumentata a publicat recent site-ul Ziare.com, semnat de Ioana Ene. Detalii aici.

Proiectul pare sa aiba, asadar, destui adepti. Acestia spun ca partidele romanesti si-au epuizat combustibilul, ca ele nu mai pot fi reformate, fiind dependente in mod de retelele corupte de baroni.

La randul sau, consilierul prezidential, Sebastian Lazaroiu, afirma ca unul din efectele crizei economice este anularea diferentelor majore intre partidele existente pe scena politica romaneasca: "E prima data in ultimi 20 de ani cand statul iti ia, nu-ti mai da, si asta produce o schimbare. Va schimba radical comportamentul in campania electorala. Adica te duci cu galeata la poarta cand sunt alegerile, dar alegatorul zice: azi imi dai galeata, maine imi iei pensia. E totusi un soc pentru societate, arunca partidele in aceeasi galeata."

Scepticii sutin insa ca un nou partid are putine sanse de afirmare, cu un spatiul public monopolizat de moguli. Apoi, un nou partid, oricat de revolutionar s-ar prezenta el, si-ar gasi greu finantatori, care prefera totusi sa investeasca in vechea retelistica, sigura si eficienta.

In tot cazul, sunt create toate conditiile ca PDL sa intre intr-o spirala taranista in primavara. Atunci va incepe batalia interna pentru putere, echivalenta cu dezastrul pe fondul unei guvernari precare. Partidul da deja semne de pulverizare in grupuri si aripioare, fiecare cautand o salvare sub falsi lideri (Udrea, Baconschi) sau fara priza la mase (Preda, Macovei).

Distantarea de PDL

Ca sa-si mareasca spatiile de joc, Traian Basescu joaca inclusiv cartea distantarii de PDL. Unii analisti apropiati de seful statului, consultanti si pentru PDL, vorbesc insa de o raciere a relatiilor intre Basescu si Boc. Dan Andronic a declarat pentru HotNews.ro: "La 1 septembrie, Traian Basescu trebuie sa traga linie si sa marcheze inclusiv la nivel imagogic rupterea de PDL. Pentru prima data, relatia cu PDL va deveni pur institutionala. Lunga luna de miere s-a cam terminat". Andronic mai crede ca momentul care va crea prima criza politica majora in PDL va fi rectificarea bugetara anuntata pentru 20 august.

"La rectificarea bugetara se va taia, nu se va da. Ceea ce va declansa prima criza politica reala in interiorul guvernului. Sunt ministri care au promis proiecte si nu le vor putea duce pana la capat", spune Dan Andronic. Distantarea presedintelui de PDL e un proces tot mai vizibil de la inceputul celui de-al doilea mandat. Cele cateva vizite la parlamentarii PDL s-au lasat mereu cu critici si cu indemnul de a-si gasi un lider pentru epoca post - Basescu si chiar post - Boc. Alte probe de distantare sunt criticile publice neobisnuit de dure, de tipul "exista riscul bolsevizarii PDL", de neimaginat in primul sau mandat.

La fel de neimaginat sunt insa gafele si prestanta catastrofala de astazi. In interviul acordat pe 4 august la TVR, Traian Basescu si-a continuat opera de autodistrugere, cu declaratii inacceptabile pentru un sef de stat despre medici, profesori si cu detalii ridicole din intimitatea sa. Cu o presa profund ostila, orice gafa, mica sau mare, capata proportii apocaliptice. Chiar daca i-au ramas spatii libere de joc, Traian Basescu face tot ce-i sta in putere sa fie invins de cel mai mare dusman al sau: el insusi. Si de sistemul pe care inca nu l-a invins.