"Eu m-am convins abia la ultima intalnire, ca de fapt obiectivul FMI este sa duca Romania catre un nou imprumut. FMI lauda acest guvern natang, accepta toate revizuirile negative, tot timpul ne incurajeaza cu perspective pozitive care dupa o luna falimenteza", a declarat vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian. Liderii liberali au criticat tot mai apasat acordul cu FMI. Crin Antonescu a spus ca reprezentantii Fondului recita o poezie iar Horia Uioreanu a declarat joi ca Jeffrey Franks "s-a comportat in ultimele zile, cel putin la nivel declarativ, ca un adevarat premier" si ca, in acest fel, ar fi mai bine sa conduca el guvernul.

Varujan Vosganian in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii din interviul cu vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian:

  • In legatura cu Comisia Europeana, lucrurile sunt simple. Acolo exista o fractiune parlamentara puternica a Partidului Popular si care, prin traditie, isi sustine corespondentul dambovitean. Si, intamplator, unii dintre reprezentantii care lucreaza cu Romania chiar la cel mai inalt nivel apartin grupului popular si PPE, astfel incat declaratiile lor se filtreaza functie de aceasta afinitate.
  • Mai interesanta este insa explicatia in ce priveste FMI, care din cele 19 miliarde si ceva a dat 13 si care probabil intr-un angajament financiar viitor va avea grosul daca nu exclusivitatea. Eu m-am convins abia la ultima intalnire, ca de fapt obiectivul FMI este sa duca Romania catre un nou imprumut. FMI lauda acest guvern natang, accepta toate revizuirile negative, tot timpul ne incurajeaza cu perspective pozitive care dupa o luna falimenteza. FMI ne conduce catre un nou imprumut. Obiectivul delegatiei FMI la Bucuresti este sa obtina la anul un nou imprumut.

  • FMI pana una alta are interes sa mareasca obligatiile financiare ale Romaniei. FMI stie ca un stat nu da faliment niciodata. In clipa in care un stat nu mai are bani sa-si plateasca datoriile, transfera obligatia asupra cetatenilor, intr-o forma sau alta. Fie prin reduceri de salarii, fie prin anulari de investitii, fie prin inglodarea in datorii catre altii cu dobanda mare. Asta-i o poveste ca FMI face intr-un anumit fel ca noi sa putem plati intr-o buna zi. Sa va spun ceva: putin ii pasa FMI cum vom plati, stie ca vom plati. 
  • In primul rand, nu stiu de ce ar fi o retorica antioccidentala, pentru ca FMI nu mai e demult demult expresia occidentului. Sa va spun ca Fondul Monetar si Banca Mondiala externalizasera toate sistemele informatice undeva prin India? Nu inteleg acest lucru, de ce FMI ar trebui sa fie marca Occidentului. (...) Sunt un om de dreapta si cred in valorile capitalismului sub toate formele capitalului. Ceea ce spune FMI ca trebuie facut e pagina de manual. Nu asta e tema noastra. Ceea ce nu intelegem e de ce FMI lauda atat de mult acest guvern. 
  • Interesul este ca a gasit la acest guvern o atitudine foarte favorabila, pe care n-ar fi gasit-o la PNL, care a avut relatii protocolare cu Fondul si doar atat, si n-ar mai gasi-o la PSD, care asa cum a facut Victor Orban in Ungaria, cand si-a construit programul politic si mesajul impotriva partidului socialist si prin prisma intelegerilor acestora cu Fondul si a oprit relatiile cand a venit, tot asa nici cu PSD nu s-ar intelege.

  • Eu nu acuz manualul, eu acuz elevul balbait care nu intelege nimic din ce citeste. Noi ar fi trebuit sa reducem cu 25% salariile? Romanii stiu ca niciodata in secoul XX si in primul deceniu al sec XXI nici o tara a lumii prin guvernul sau nu a luat astfel de masuri severe impotriva propriilor cetateni, profesori, militari, medici, functionari publici. Niciodata? De ce s-a intamplat in Romania asa? Pentru ca Guvernul e pur si simplu disperat, e un curaj al disperarii, si vine FMI sa-i laude? In loc ca FMI sa le spuna ca au irosit tot anul 2009. 
  • De cinci ori FMI a venit si a cerut scuze poporului roman si a schimat cifrele. Eu cand le-am spus in aprilie ca pe calculele mele scaderea e de sub minus 2% s-au uitat la mine, s-au uitat si la ceas sperand sa se incheie intalnirea si au tacut.
  • Eu i-am intrebat marti: spuneti ca o sa creasca Romania, ca industria creste, importurile cresc, de ce nu spuneti o vorba de investitii, ca sunt la o treime fata de cele din 2008? De ce nu spuneti nimic de salarii, ca numarul de salariati este cu 650 de mii mai mic decat in 2008, in conditiile in care bugetarii n-au apucat sa fie dati afara? Daca atunci cand economia creste, creste si nu e vina guvernului, cand ea scade, ea scade si nu e vina guvernului, eu va intreb: de ce nu mai avem nevoie de guvern? De ce era nevoie de impozitul forfetar? De ce era nevoie de frunza verde a doamnei Udrea? 
  • Spuneti-i din partea mea guvernatorului BNR ca Romania nici nu poate sa produca mai mult decat consuma. Romania nu poate avea un ritm de crestere de 5% din PIB fara un deficit de cont curent de cel putin 7-8%. Deficitul de cont curent inseamna datorie si a companiilor, nu numai a statului. In momentul in care statul are un deficit, statul se imprumuta de la banci si da inapoi. Cu cat? Cu 7%, cu 10%, cat e dobanda. Stati sa ne intelegem. Atunci cand iei bani de la FMI e foarte bine sa iei, dobanda de la FMI e destul de mica, FMI face un acord cu tine un acord politic. O tara care este intr-un acord cu fondul are o pozitie ceva mai buna decat o tara in dezastru, dar o pozitie mai proasta decat o tara normala pentru ca e o tara sub tutela, sub monitorizare, sa-si explice toate gesturile economice, ceea ce din punct de vedere al suveranitatii nu este normal.
  • Daca noi am facut printr-o intelegere multinationala o delegare de suveranitate catre Bruxelles, nu inseamna ca trebuie sa cedam si in fata Burkinei Faso, si in fata Congo-ului. FMI e altceva decat UE. O tara care se afla in acord cu FMI recunoaste ca are probleme mari si are nevoie de un angajament politic pe termen lung. Daca va fi nevoie de bani pe care nu-i putem aduce de pe piata interna, vom vedea care este contextul international, si daca un acord cu FMI, cu sacrificiile aferente si cu deficitul de demnitate aferent - nu dati din cap, ca daca discutam in afara demnitatii nationale n-are nici un rost - acordul cu FMI se poate face. Dar vom discuta la momentul acela. A angaja de pe acum ca Romania va mai face un imprumut, si ca va mai sta vreo doi trei ani sa povesteasca la Washington tot ce face, nu este o perspectiva foarte placuta pentru Romania. Important e ca noi sa stim singuri ce avem de facut si sa nu intrebam pe altii.

In ce conditii va intra PNL la guvernare cu PNL

  • Cu PDL in limitele actualului mandat parlamentar n-am intra niciodata la guvernare. N-am auzit prin tara nici unul dintre colegii nostri sefi de filiala sa fi sugerat altceva. Deci nu mergem cu PD la guvernare chiar impotriva convingerilor intime ale domnului Ponta. Nu stiu, daca am fi amenintati cu puscaria, cu galera, sau cu trimisul la canal sa guvernam impreuna cu PD, dar in conditii de democratie, nu.

  • Daca vor avea loc alegeri anticipate, vom avea alt relief politic si vom discuta. Noi nu facem invitatii de colaborare nimanui. Exista doar trei formule: PSD spera sa guverneze singur sau impreuna cu UDMR, in oricare alta situatie formulele sunt aranjamente de trei luate cate doua. Ei bine, daca noi am spune ca nu guvernam cu PD dupa alegerile parlamentare viitoare, e un fel de invitatie catre PSD. Orice invitatie este prematura. Mai ales ca trebuie sa vedem si cum se comporta partidele in campanie. 
  • Este o disputa cu PSD, nu este o cearta, si veti vedea ca vom relua colaborarea la toamna. Eu nu spun ca voi vota motiunea PSD, ca sa oblig PSD sa se aseze la masa si sa discutam si ce facem a doua zi. Pentru o motiune indreptata impotriva lui Boc 3 ca sa vina Boc 4 mi se pare un exercitiu de retorica. A schimba guvernul fara a schimba PD-ul de la guvernare este un exercitiu de retorica.