Liderii opozitiei se suspecteaza reciproc de aranjamente cu seful statului. Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, pentru HotNews.ro, ca "singurul eveniment pe care il anticipam este intrarea PNL la guvernare alaturi de PDL", intrebat fiind daca se asteapta la o remaniere dupa 1 septembrie. La randul sau, liderul PNL, Crin Antonescu, suspecta recent "un joc intre Ponta si Basescu" pe tema suspendarii sefului statului. Oficial, liberalii resping intrarea la guvernare alaturi de PDL. Varujan Vosganian a spus marti ca PNL exclude o colaborare politica cu PDL pentru a forma un guvern.

Victor PontaFoto: HotNews.ro

Intrebat daca se asteapta ca Traian Basescu sa faca o remaniere la data de 1 septembrie, ultimatumul dat Guvernului Boc, Victor Ponta afirma ca seful statului "nu e in stare sa faca nimic, doar va accentua razboiul intern din PDL. Nu-l mai asculta nimeni in PDL, n-are nici o strategie, nu controleaza nimic din partid. Poate vor fi schimbati trei-patru nefericiti din aia care nici nu stiu ca sunt ministri". Ponta adauga ca nu se asteapta nici la un guvern de tehnocrati pentru ca nu ar avea sustinere: "De la Basescu si PDL nu ma astept la nimic, decat la mai multa cearta si scandal".

"Singurul eveniment pe care il anticipam este intrarea PNL la guvernare alaturi de PDL", a declarat Ponta pentru HotNews.ro. Intrebat pe ce se bazeaza, Ponta a raspuns ca "pe pozitiile liberalilor". "E o presiune uriasa in interiorul PNL sa intre la guvernare. Domnul Antonescu merge la televizor, ne injura, dar nu el conduce partidul. PNL-ul nu e condus de nimeni", a explicat liderul PSD. El a anuntat ca pe 16 octombrie, data congresului, PSD isi va lansa propria oferta de guvernare. "De data asta, in afara de schelet, va fi foarte multa carne", a spus liderul social-democratilor.

Oficial, liberalii sustin ca refuza sa se aseze la aceeasi masa cu PDL pentru a forma un guvern. Varujan Vosganian a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca "PNL exclude o colaborare politică cu PDL în limitele acestui mandat parlamentar. Actuala majoritate parlamentare bazată pe trădare si pe o anumită complicitate, pe care noi o respingem, nu este de natură să sustină un guvern credibil. Guvernarea PD este compromisă si noi nu vom face nici o initiativă care să ne aseze la aceeasi masă cu PD pentru a forma un guvern". Surse apropiate PDL au declarat ca exista tatonari si discutii cu liberalii, deocamdata fara un rezultat clar. Detalii aici

Liberalii au rupt practic relatiile cu PSD. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a criticat virulent partidul condus de Victor Ponta, intr-o emisiune la Antena 3 difuzata duminica, 1 august: "E din ce in ce mai putin probabil sa guvernam impreuna intr-o asemenea situatie, pentru ca ne despart foarte multe (...) "Problema PSD-ului este despartirea de Ion Iliescu (...) Daca Ponta va actiona in sensul modernizarii acestui partid, atunci PSD va fi un partener autentic pentru noi (...) Nu vreau sa vad inca o data perioada 2000-2004, sub alt chip". Liderul PNL, Crin Antonescu a mai sugerat ca suspecteaza un "joc intre Ponta si Basescu". Detalii aici

Scenariul unei posibile intrari la guvernare a PNL a fost sugerat de Cristian Preda, intr-o postare pe blogul sau."Dacă schimbarea actualului guvern nu va ține seama de această schimbare majoră în opinie, PSD va fi ajutat să ocupe din nou poziția hegemonică pe care a avut-o în sistemul politic între 2000 și 2004", scria Preda pe blog.

Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Preda a explicat ca PDL ar trebui sa ia in calcul si varianta trecerii in opozitie, in cazul in care PSD si PNL vor sa formeze un nou guvern.