Dan Voiculescu solicita suspendarea lui Traian Basescu, o cerere in acest sens fiind deja depusa la Biroul Permanent al Senatului inca de la 1 iulie, transmit televiziunile de stiri.

Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

"Romania traverseaza o perioada politica, economica si sociala extrem de dificila. Cresterea taxelor intr-o perioada de grava recesiune economica reprezinta, in opinia unanima a specialistilor, o masura disperata care, pe termen mediu si lung, va reduce incasarile la bugetul de stat si va determina amplificarea fenomenelor din sfera evaziunii fiscale... In aceste conditii, presiunea pe institutiile fundamentale ale statului roman - Presedintie, Parlament, Guvern - este extrem de acuta, pentru ca de reactia lor coordonata si responsabila depinde relansarea economica si refacerea coeziunii sociale", se arata in documentul depus de Voiculescu la Biroul Permanent al Senatului si citat de Realitatea.

Voiculescu arata ca seful statului promoveaza masuri anti-sociale si ilegale.

"Din pacate, abdicand de la prevederile art.80 din Constitutie, care ii confera rolul de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si-a asumat, de facto, pozitia de principal conducator al puterii executive si a initiat si a promovat masuri anti-sociale si ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in sedinta din data de 24 iunie 2010. Prin acel demers, Presedintele Romaniei s-a plasat premeditat in conflict cu societatea romaneasca, a transformat Presedintia intr-un supra-guvern si i-a privat pe cetatenii romani de o institutie-mediator, capabila sa negocieze un acord intre Guvern si societate. Pe scurt, Presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia", mai spune Voiculescu.

Etapele procesului de suspendare a presedintelui

Propunerea lui Dan Voiculescu va fi luata in discutie la reunirea Biroului Permanent, in luna septembrie. Biroul Permanent poate cere infiintarea unei comisii comune de ancheta a presupuselor fapte anticonstitutionale ale presedintelui. Comisia da un raport ce va fi votat de senatori si deputati in sedinta comuna, dupa ce in prealabil Curtea Constitutionala da un aviz consultativ (nu are nici o relevanta). Daca jumatate plus unul din totalul de parlamentari voteaza un eventual raport care sesizeaza acte neconstitutionale ale presedintelui, acesta este susepndat de drept din functie. In maximum 30 de zile de la suspendare trebuie organizat un referendum pentru demiterea presedintelui. Daca referendumul este validat si 50%+1 din votanti sint de acord cu demiterea, presedintele este demis. Pe durata suspendarii presedintelui, functia este ocupata interimar de presedintele Senatului (acum, Mircea Geoana).

Raportul de forte din Parlament

Constitutia prevede ca "Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale" (Art. 95, alin. 1).

Avizul Curtii Constitutionale este consultativ.

Astfel, pentru ca presedintele sa fie suspendat, ar fi necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.

Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri (il includem aici si pe Silviu Prigoana, care desi a demisionat din partid, voteaza de regula conform directivelor de partid), PSD-PC - 94, PNL - 54, UDMR - 22, Minoritati - 18, Independenti - 16, fara apartenenta la un grup parlamentar - 4.

Grupul PDL are, la Senat, 52 de membri, PSD-PC - 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv), PNL - 22, UDMR - 9, Grupul Mixt - 10.

Daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota pentru suspendare, ar avea 212 optiuni "pentru". Astfel, pentru suspendarea presedintelui, Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi favorabile.

Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, UNPR, grupul minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un grup parlamentar de la Camera.

Sondaj pregatitor

Informatia apare la o zi dupa ce un sondaj de opinie realizat de IPP arata ca 65% dintre cetatenii cu drept de vot ar vota pentru demiterea presedintelui Traian Basescu daca ar avea loc un referendum. Impotriva demiterii ar vota 17%.

Traian Basescu a mai fost suspendat o data in timpul primului sau mandat, in 2007, Dan Voiculescu fiind atunci presedintele Comisiei parlamentare de ancheta care a dat un raport ce arata ca Traian Basescu "a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala".

Referendumul privind suspendarea presedintelui Basescu din 2007

La 19 aprilie 2007, Parlamentul a votat cererea de suspendare a lui Traian Basescu, cu 322 de voturi pentru.

Referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a avut loc la 19 mai. La referendum au participat 44,5% dintre cetatenii cu drept de vot, 74,4% dintre participanti votind impotriva demiterii lui Traian Basescu.

In intervalul in care Traian Basescu a fost suspendat, functia de presedinte interimar a fost detinuta de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.