Liderii PDL au avut discutii aprinse, miercuri seara, la sedinta Biroului Permanent, pe tema infiintarii functiilor de prim-vicepresedinti, insa conducerea PDL nu a reusit sa ajunga la un consens, au declarat surse de la varful PDL pentru HotNews.ro. Sursele citate sustin ca, pentru a-si proteja influenta in partid, garda veche (Blaga, Berceanu, Videanu) se opune infiintarii unor noi functii, solutie propusa la Snagov de presedintele Traian Basescu.

Marul discordiei din BPN a pornit de la intalnirea de duminica de la Snagov, unde presedintele Traian Basescu le-a recomandat liderilor PDL sa "reimprospateze" partidul. Seful statului a cerut infiintarea a "trei-cinci prim-vicepresedinti" care sa gestioneze partidul in locul actualei conduceri pana la alegerile interne din primavara. Basescu a propus ca viitorii prim-vicepresedinti sa nu detina functii in administratia centrala sau locala, aluzie la Blaga, Videanu, Berceanu care detin portofolii in Guvern.

In prezent, PDL are in organigrama interna doua functii de prim-vicepresedinti ocupate de Adriean Videanu, respectiv Theodor Stolojan. Daca PDL ar aplica sugestia presedintelui si ar promova lideri tineri, garda veche ar pierde controlul asupra partidului.

Recomandarea lui Traian Basescu de a promova lideri noi prin infiintarea functiilor de prim-vicepresedinti a impartit partidul in mai multe tabere.

Pe de o parte, garda veche Blaga-Videanu-Berceanu, care pledeaza pentru doar doua functii de prim vicepresedinti, cate are partidul in acest moment. De cealalta parte, parlamentarii si vicepresedintii Elena Udrea, Sever Voinescu, Roberta Anastase, Raluca Turcan, Cristian Preda, care sustin marirea organigramei interne de pana la patru prim-vicepresedinti.

Cedarile lui Boc

Adeptii lui Basescu vor ca alegerile interimare pentru cele patru posturi sa se desfasoare in luna iulie, cu mandat pana la alegerile generale din PDL care sunt programate in primavara anului viitor.

Sursele HotNews.ro sustin ca, la sedinta BPN de miercuri seara, discutiile au fost aprinse, insa fara nici un rezultat, o decizie in acest sens fiind amanata pentru duminica. Garda veche l-ar fi convins pe Boc ca nu este cazul infiintarii unor noi functii ci, mai degraba, de o eficientizare a structurilor interne de partid.

Conform surselor citate, presedintele PDL, Emil Boc i-a ascultat pe toti membrii BPN si in final a tras concluzia: "Din punctul meu de vedere, trebuie sa rezolvam trei mari probleme: sa imbunatatim relatia Guvernului cu parlmentarii, sa ne concentram pe functionarea structurilor interne de partid si sa incepem pregatirea alegerilor locale". De altfel, presedintele PDL a declarat oficial la finalul sedintei ca partidul "este pe drumul cel bun".

  • "Nu s-a luat nicio decizie în această seară, aceste lucruri vor fi discutate în cadrul BPN începând de săptămâna viitoare unde practic vom rearanja modul de funcţionare al comisiilor de specialitate, cu atribuţii punctuale pentru fiecare vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional(...) Suntem deocamdată pe şine, pe drumul bun dar, inevitabil atunci când esti în actul de guvernare, ai tendinţa să acorzi mai multă importanţă guvernării şi mai puţin partidului"

La fel si secretarul general al PDL, Vasile Blaga a evitat sa vorbeasca despre functiile de prim vicepresedinti, punand accentul pe eficientizarea Biroului Permanent National al PDL.

  • "Eu cred că cel mai important lucru e cel, la concluzia căruia au ajuns de fapt toţi membrii Biroului, că trebuie să ranforsăm Biroul Permanent ca atare, adică să-l facem mult mai lucrativ şi mai eficient, în condiţiile în care o parte din membrii Guvernului sunt şi membri ai BPN. O să luăm o decizie, a fost o primă şedinţă, o să fie şi a doua duminică seară. Când o să fie deciziile luate, o să vă comunicăm"

Dincolo de declaratiile oficiale, garda veche nu vrea sa cedeze teren reformistilor pentru ca, prin infiintarea celor patru functii de prim vicepresedinti, acestia ar pierde puterea si influenta asupra partidului. Cu o zi inaintea sedintei de partid, tripleta a incercat intr-o intalnire privata la Mogosoaia sa-si testeze sustinerea in interiorul grupurilor parlamentare PDL.

Presa a surprins intalnirea privata a tripletei BVB de la palatul Mogosoaia. Sursele HotNews.ro sustin ca greii partidului s-au consultat cu parlamentarii fideli cum pot dezamorsa revolta din grupurile parlamentare ale PDL, cum isi pot imbunatati

imaginea si cum pot obtine sustinerea acestora. Adriean Videanu ar fi promis atunci parlamentarilor prezenti ca se va sfatui cu toti senatorii si deputatii pentru a elabora strategia energetica. La intalnire ar fi participat parlamentarii Ioan Oltean, Costica Canacheu, Viorel Artion, Gheorghe Albu, Petru Filip.

Presiunile lui Voinescu si Udrea

De cealalta parte, apropiatii lui Traian Basescu sustin infiintarea noii garnituri care sa contina patru functii de prim vicepresedinti. Deputatul PDL, Sever Voinescu, a declarat pentru HotNews.ro ca Biroul Permanent incearca sa intarzie demersul fapt care va duce partidul intr-o situatie de criza reala.

  • "Pledez pentru solutia oferita de Traian Basescu pentru ca, in momentul de fata, partidul nu are viata lui si traieste in corpul Guvernului. Biroul Permanent National trebuie sa hotarasca procedura de infiintare a functiilor de prim vicepresedinti, formula pentru implementare si trebuie sa vina cu ea in fata partidului. Conducerea trebuie sa-si foloseasca toate resursele si energia pentru a pune in aplicare propunerea presedintelui, dar vad ca nu o face. Mi-e teama ca discutia va trena si ca nu exista vointa. Probabil intentia este de amana o astfel de decizie pana in vara, apoi in toamna si vor fi invocate diverse motive de genul ca nu este momentul acum. Am sentimentul ca liderii nu inteleg caracterul urgent al acestei propuneri si ca partidul are nevoie de masuri rapide in acest sens, altfel riscam ca in 2012 sa pierdem enorm".

Si secretarul executiv al PDL, Elena Udrea, a declarat, într-un interviu pentru Romania Libera ca PDL are nevoie urgenta de o echipa care sa-i gestioneze problemele interne.

  • "Partidul are un deficit de imagine din cauza măsurilor nepopulare luate, de aceea are urgentă nevoie de o echipă care să se ocupe de gestionarea partidului (...)Cine este membru al Guvernului nu trebuie să aibă funcţii executive în partid. Eu am anunţat că nu vreau să fiu unul dintre cei patru prim-vicepreşedinţi care ar urma să conducă partidul după alegeri(...) Traian Basescu dădea exemplul celor care au venit în partid din societatea civilă. Cred că este foarte util ca aceştia să se implice mai mult: Monica Macovei, Traian Ungureanu, Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconski. Din aceeaşi echipă ar putea face parte şi Valeriu Stoica".

Udrea a declarat ca spera ca o noua echipa sa fie desemnată până la începutul vacanţei parlamentare, pentru că PDL a înregistrat un deficit de imagine odată cu măsurile nepopulare asumate de Guvern.