Deputatii s-au intalnit miercuri cu premierul Emil Boc si au cerut masuri concrete pentru restructurarea si remanierea Guvernului. Vicepresedintele PDL Ioan Olteanu i-a comunicat premierului ca, in cazul in care nu se aplica aceste masuri, deputatii nu-l vor mai sustine. De altfel, atat senatorii cat si deputatii fac presiuni asupra premierului pentru restructurarea si remanierea Guvernului. Pentru a transa problema, parlamentarii se vor intalni duminica la Snagov cu ministrii Cabinetului Boc, cu liderii de organizatii din teritoriu si cu presedintele Traian Basescu.

Surse democrat-liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca presedintele Traian Basescu ar putea sa avea o noua intalnire duminica, la Snagov, cu grupurile parlamentare ale PDL. Intalnirea de duminica are in loc in contextul discutiilor tot mai dese despre o posibila remaniere guvernamentala si este programata pentru ora 19, iar presedintele a fost invitat sa participe. Seful statului nu a confirmat pana la aceasta ora daca va fi prezent la reuniune.

Potrivit surselor citate, Guvernul trebuie sa prezinte, la Snagov, in fata presedintilor de organizatii din teritoriu si a parlamentarilor PDL, un program de guvernare coerent, evaluarea tuturor ministrilor si a secretarilor de stat precum si proiectele legate de reducerile de personal in sectorul public.

Premierul a venit in Parlament sa le multumeasca deputatilor pentru votul de la motiunea de cenzura. In spatele usilor inchise deputatii s-au plans de problemele din teritoriu.

"Partidul a vrut o clarificare privind fondurile de investitii alocate in teritoriu, despre fondurile europene, fiecare ministru prezinta contractele, proiectele aprobate, evaluarile din acest moment, pentru a sti ce sa le spunem oamenilor pe zona de investitii si pe zona crearii locurilor de munca", a declarat vicepresedintele PDL Sulfina Barbu.

Conform surselor participante la discutii, la intalnirea dintre deputatii PDL si premierul Emil Boc, seful guvernului a fost avertizat de deputatul Ioan Oltean ca daca nu se va opera o restructurare Cabinetul va pierde sustinerea parlamentarilor la urmatoarea motiune de cenzura si nu vor mai sprijini in Parlament proiectele de legi promovate de guvern. Oltean a fost aplaudat la scena deschisa dupa ce a facut aceasta declaratie.

"Pe masurile guvernamentale, astazi se discuta in Guvern de premier si, duminica, ni le prezinta grupurilor parlamentare. Cred ca ne vom intalni, nu este definitiv, sunt doua propuneri de intalniri, aici la Parlament, daca e in regula din punct de vedere administrativ sau la Palatul Snagov", a explicat Barbu la finalul sedintei.

In ultimele doua saptamani mai multi parlamentari PDL au cerut in mod repetat o remaniere a Cabinetului Boc. Dupa ce motiunea a picat, atat senatorii cat si deputatii au reluat declaratiile publice prin care cer modificari in Guvern.

Cristian Radulescu senator PDL, la Realitatea TV: "Sunt unii ministri care s-au oprit la jumatate in ceea ce priveste restructurarea ministerelor. In opinia mea e necesara e remaniere, macar partiala".

  • Mircea Toader, lider grup PDL Camera Deputatilor: "Este nevoie de un suflu nou evident. Este atributul premierului sa opereze modificari in Guvern dar pot sa va spun ca numele care sunt vehiculate in presa s-ar putea sa nu coincida cu realitatea"
  • Raluca Turcan, deputat PDL, la RFI: "Din punctul meu de vedere, da, se impune sa abordam subiectul remanierii. Vreau sa vad o analiza clar facuta, cu date, o analiza prin care sa primesc raspunsuri exacte la intrebarile: Toate ministerele functioneaza intr-un mod eficient? Au redus numarul de secretari de stat la minimum cu putinta, in conditii de austeritate? Numarul de agentii este minimum cu putinta, in asa fel incat sa-si atinga obiectivul pentru care au fost create? Daca avem in continuare risipa, daca avem oameni platiti excesiv in raport cu munca pe care o produc si au tot felul de stimulente si facilitati, mi se pare normal sa regandim aceasta structura a aparatului guvernamental".
  • Traian Igas, liderul grupului PDL Senat, pentru Mediafax: "In opinia senatorilor PDL, se impune o reducere a angajatilor la toate ministerele si agentiile subordonate, in paralel cu o rectificare salariala. Remanierea este atributul premierului. (...) Nu pot eu sa recomand primului-ministru cu cate ministere poate functiona optim un guvern. (...) Suntem de acord ca trebuie facute anumite remanieri, insa nu am discutat numele si ministerele care ar trebui reorganizate si remaniate. Cred ca prim-ministrul va prezenta cat de curand acest lucru".

Reuniunea de la Snagov vine la doua saptamani dupa ce seful statului s-a intalnit, in acelasi loc, cu parlamentarii PDL, inainte de motiunea de cenzura. Atunci, Traian Basescu le-a promis parlamentarilor ca dupa motiune se vor intalni si vor analiza problemele si nemultumirile din interiorul PDL legate de ministrii.

De altfel tonul discutiei de atunci a fost destul de dur, presedintele acuzand unii ministri ca l-au mintit pe premier: "In timp ce premierul vorbea despre masurile de austeritate pe care trebuie sa si le asume populatia, anumiti ministri faceau angajari in cabinetele proprii sau declarau ca nu este nevoie de reduceri de personal la ei in ograda".

Tot atunci, Traian Basescu a cerut Guvernului ca, dupa asumarea raspunderii, sa "reduca toate posturile din ministere si din agentii care au fost create pentru clientele politice".