ICCMR impreuna cu Asociatia 21 Decembrie vor face, pana in toamna, o noua sesizare penala impotriva lui Ion Iliescu, a declarat presedintele Consiliului Stiintific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, Vladimir Tismaneanu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI, realizata de Dan Tapalaga. In dosar ar putea sa apara noi capete de acuzare, sustine Tismaneanu: actiuni pogromiste impotriva populatiei rrome din Bucuresti si crime impotriva umanitatii. In dosarul mineriadei, Ion Iliescu a primit neinceperea urmaririi penale in iunie 2009, pe motiv ca unele fapte s-au prescris iar altele n-au putut fi probate.

Vladimir Tismaneanu in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante declaratii facute de Vladimir Tismaneanu la Discutia de Luni:

  • Prin decizia de reorganizare a IICMER din februarie anul acesta s-a extins mandatul institutului. Deci, problema consecintelor comunismului intra in momentul de fata in mandatul institutului, nu facea parte din mandatul anterior. Si atunci conducerea executiva a institutului - dl Ioan Stanomir si Mihail Neamtu - au decis sa puna pe picioare acest proiect care contine portalul mineriadei, pe site-ul institutului, si suplimentul de astazi de 16 pagini din EVZ si pregatirea - in colaborare cu ceea ce pregateste Asociatia 21 Decembrie si Dan Voinea, aflat intr-un contract de colaboare daca nu ma insel - ideea de a se pune pe picioare acest dosar care sa deblocheze ceea ce s-a blocat vreme de atatia ani.
  • Dosar in care sa se documenteze crimele din perioada mineriadei, faptul ca a fost de fapt o falsa anarhie, o anarhie organizata statal, de la cel mai inalt nivel, ca violenta a fost provocata, o violenta institutionalizata. Lucrul cel mai important in filozofia politica a democratiei este ca un regim politic democratic si un om politic are cea mai importanta obligatie sa protejeze vietile cetatenilor. Ceea ce au facut Ion Iliescu si Petre Roamn si ceilalti este ca au pus in pericol vietile cetatenilor. Si asta-i un lucru pe care un tribunal trebuie sa-l ia in consideratie.

  • Greva lui Doru Maries a avut loc, n-a fost o fictiune. Era dreptul Asociatiei 21 Decembrie, era dreptul cetatenilor sa aiba accesul la aceste informatii. In momentul de fata, pentru prima data exista in posesia asociatiei 21 Decembrie si cu sprijinul cercetarorilor de la IICCMER probe, cred eu, care sa schimbe natura dosarului in care se cere urmarirea penala a lui Ion Iliescu si a celorlalti, pentru ca a fost si politia, si MI si SRI. Aici a fost vorba de fapt, imi pare rau, de conspiratie organizata de la cel mai inalt nivel. Institutii ale statului au sabotat de fapt actiunea statului de drept. In ultima instanta, putem spune ca in 13 - 15 a avut loc de fapt o lovitura de stat anti-democratica in Romania. Institutiile ale statului actionau impotriva legii si impotriva statului de drept. Acest lucru trebuie si dupa 20 de ani, si dupa 30 de ani, si dupa 40 de ani, iata, in Mexic, unde il vor aduce sau l-au si adus pe fostul presedinte Ceveria in fata justitiei. Pinochet a patit-o dupa atatia ani, exista pana la urma o dreptate pe lumea asta.
  • Din punct de vedere penal, atat am vorbit cu colegii mei si nu numai, eu cred ca se poate proba si caracterul sovin, xenofob al regimului Iliescu. Faptul ca de la cel mai inalt nivel au fost instigati oamenii la actiuni pogromiste, minerii, si IMGB-istii si cine au mai participat la actiuni pogromiste impotriva  populatiei rrome din Bucuresti, in numele unui anticapitalism bine directionat. Ce detesta Iliescu de la bun inceput? Piata libera, capitalismul salbatic, acest lucru iarasi poate fi probat. Cred ca s-au produs crime, dupa parerea mea crime impotriva umanitatii, ele intra sub registrul acestui cap de acuzare si cred ca trebuie sa fie luate in consideratie juridica.

  • Ori Ion Iliescu a comandat aceste lucruri, si atunci trebuie sa mearga in fata justitiei. Ori Ion Iliescu a capotat in acel  moment, si atunci a esuat ca presedinte al Romaniei si sa recunoasca public acest lucru. Atunci a facut-o altcineva si el n-a fost in stare sa-si exercite mandatul de presedinte al Romaniei. Imi pare rau, Iliescu nu are cum sa iasa bine cand discutam 13 - 15 iunie.
  • La Institut si la Asociatia 21 Decembrie, si generalul Voinea, dupa stiinta mea ar trebui ca spre toamna sa se propuna procuraturii sesizarea penala. Cum cred ca o sa facem ca o sa facem sesizarea penala - sa fie pe 28 iunie dezbatere la institut - pe cazul sinistrului anchetator Gheorghe Enoiu, care traieste, isi ia o pensie foarte mare, si care a schingiuit cu mainile lui sute si sute de oameni.
  • Atat cat stiu eu, avem in momentul de fata mult mai multe documente - pentru ca ele au fost tinute secrete - documente legate de cei arestati si de cei molestati incepand din 12 iunie. Deci nu e doar perioada 13 - 14, din 12 a fost perfect organizata, cu adrese precise. Aici vine rolul domnului Magureanu. Cine se ocupa sa obtina adresele? Lui Marian Munteanu, cine stia adresa? S-a mers la adrese precise, toate aceste lucruri trebuie redeschise si discutate. O democratie care-si oculteaza trecutul este dupa parerea mea suspecta.
  • Lucram in momentul de fata - conducerea ICCMER impreuna cu doamna Laura Codruta Kovesi si Parchetul General - chiar de aici merg la o intalnire la Parchetul General, pe problema cea mai importanta: imprescriptibilitata crimelor impotriva umanitatii. Si daca obtinem, si trebuie sa obtinem, pentru ca asta e legea internationala, care ar trebui sa preceada legea nationala, eu cred ca o sa asistam la lucruri interesante.

Nota: Asculta pe frecventele RFI, incepand cu orele 19.00, interviul integral in varianta AUDIO