Politologul Vladimir Tismaneanu, discutie online: "Un Iliescu adus in fata instantei va semana cu un Augusto Pinochet, ori cu un Maurice Papon, iar nu cu un Mihail Gorbaciov"

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 13 iunie 2010, 14:51 Actualitate | Politic


Vladimir Tismaneanu
Foto: AGERPRES
La 20 de ani de la mineriadele desfasurate in perioada 13-15 iunie 1990 in Bucuresti, politologul Vladimir Tismaneanu a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre impicatiile istorice si politice ale acestui eveniment.

Cele mai bune intrebari vor fi preluate in emisiunea  Discutia de Luni, difuzata de HotNews.ro si RFI incepand cu ora 19.00 si realizata de Dan Tapalaga. 

"Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, la ora 19:00, pe frecventele RFI si pe HotNews.ro.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori. Postarile lungi sau care contin mai mult de doua intrebari nu vor fi validate


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 alex

  Care a fost gradul de implicare al armatei si fortelor speciale in mineriade? Eu imi amintesc inca- atunci cand am fost la recrutarea pentru armata (nu la multa vreme dupa iunie 1990) cum subofiterii isi aratau unul altuia haine ponosite de miner si ziceau ca "sunt ramase de cand am fost la mineriade".

  Cam cati militari si trupe speciale au fost infiltrati in randul minerilor?

  • Vladimir Tismaneanu

   Dupa stiinta mea, au fost implicate fortele ministerului de interne si ale SRI. In momentul mineriadei, generalul Stanculescu se afla in vizita in RDG. Problema este ca Ion Iliescu si ai sai au decis sa recurga la forte extra-legale, lucru recunoscut dealtfel de Ion Iliescu in cartea de dialoguri cu mine "Marele soc". L-am intrebat atunci pe Iliescu de ce nu a apelat la forte legale, raspunsul a fost ca erau slabe. Intrebarea normala ar fi cum putea sti ca sunt slabe daca nu le-a verificat capacitatea de actiune. In mai 1968, generalul De Gaulle a apelat la politie si a mobilizat armata, inclusiv trupele franceze din RFG, dar nu a incalcat Constitutia tarii.

 • Întrebarea nr. 2 Jean Valjean

  1. Exista dovezi de implicare externa, ma refer in atacurile impotriva televiziunii si politiei ?
  2. Exista dovezi de implicarea serviciilor in venirea si instigarea minerilor ? (agenti imbracati in mineri)

  • Vladimir Tismaneanu

   1. Mineriada a fost o strategie a fortelor neocomuniste interne. La vremea respectiva M.Gorbaciov avea destule pe cap, situatia din Romania nu era in nici un caz o prioritate pentru el.

   2. Fara indoiala, SRI, probabil serviciile de informatii ale Armatei, UM0215 a MInisterului de Interne plus ceea ce eu numesc "servicii razlete" au fost direct implicate. De la Virgil Magureanu la Gelu Voican, de la vicepremierul Cazimir Ionescu la consilierii lui Ion Iliescu (V.Secares, I.Boda, V.Pasti, I.M.Pascu, I.Talpes etc), au fost cu totii angrenati in ceea ce se poate numi "Statul Major al Mineriadei". Insist, operatiunea a fost atent planificata, coordonata de la cel mai inalt nivel. S-a creat in chip deliberat impresia de anarhie, dar era in fond vorba de o anarhie artificiala, constituita si intretinuta de la cel mai inalt nivel. Scopul era intimidarea, neutralizarea si pe lunga durata anihilarea pluralismului democratic din Romania.

 • Întrebarea nr. 3 Alin M.

  In calitate de participant, din PRIMA si pana in ultima zi a Golaniadei, va intreb: CATE zile ati fost prezent in Piata Universitatii? Trebuie sa va aduceti aminte.

  • Vladimir Tismaneanu

   Locuiesc in Statele Unite din 1982. Am transmis la Europa Libera incepand din acel an. Am revenit in tara pentru doua saptamani in februarie - martie 1990, impreuna cu dizidentul Dorin Tudoran. Am revenit la Bucuresti pe data de 9 iunie, aveam un mesaj pentru familia sa din partea lui Ioan Petru Culianu. Primul drum pe care l-am facut, impreuna cu fostul dizident Dan Petrescu, cumnatul lui Culianu, a fost in P-ta Universitatii. Intre 12 si 15 iunie m-am aflat permanent pe strazile Bucurestiului. Am fost in cladirea GDS, mai exact in curte, cand s-au apropiat minerii condusi de securisti. Daca nu am fost maltratati, ii datoram acest lucru lui Gabriel Andreescu, care a iesit pe strada si le-a vorbit minerilor atent "indrumati" despre trecutul sau de lupta anticomunista. Am vazut cu ochii mei studenti cu crestetele sfaramate de rangi, am scris despre aceste lucruri in presa internationala. L-am vizitat pe data de 14 iunie pe Marian Munteanu la spitatul de urgenta. Am fost somat sa parasesc incaperea in care zacea liderul Ligii Studentilor, alaturi de fratele sau Bogdan, batut bestial de proletarii IMGB-isti. Am fost somat sa parasesc spitalul de catre un "emisar" al vicepremierului fesenist din epoca, Cazimir Ionescu, actual membru al Colegiului CNSAS.

 • Întrebarea nr. 4 Randy

  1 - Presa a vorbit in nenumarte randuri despre imlicarea lui Ion Iliescu in mineriadele, imaginele cand le multumea fiind mai mult decat elocvente in acest sens. Tinand cont ca securitatea statului a fost pusa in pericol, intr-o tara normala ar fi trebuit ca vinovatii sa infunde de mult puscaria. Cosma a fost doar un pion eliberat in cele din urma de cel care l-a coordonat.Au mujrit oameni, atat la revolutie cat si ;a meneriade, ne-au adus dus in urma cu 20 de ani, de ce nici pana acum nimeni nu plateste?In tara ast nu este democratie, ci doar un umil simulacru facut de aceiasi oameni care au condus-o si o cunduc fara scrupule

  • Vladimir Tismaneanu

   Institutul de Investigatii a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (care se va numi in curand Institutul Monica Lovinescu) are ca o prioritate analiza mineriadelor. Chiar astazi, Evenimentul Zilei a publicat un supliment de 16 pagini, iar pe site-ul www.crimelecomunismului.ro exista un portal masiv si foarte bine documentat pe acest subiect. Colaboram cu Doru Maries si Asociatia 21 Decembrie in directia constituirii unor dosare persuasive care sa duca la deschiderea unor actiuni judiciare cu efecte palpabile. Noi nu credem in prescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii, iar ceea ce s-a petrecut pe strazile Bucurestiului in acele zile tine de acest registru criminal. S-a prelungit prin decizia factorilor supremi ai puterii un regim ilegitim si criminal.

 • Întrebarea nr. 5 cristi

  O intrebare foarte simpla: cand va fi Ion Iliescu judecat pentru mineriade?

  • Vladimir Tismaneanu

   Vedeti raspunsul de mai sus.

 • Întrebarea nr. 6 Liliana

  Raspundeti Va rog cu DA sau NU.

  • Vladimir Tismaneanu

   Da.

 • Întrebarea nr. 7 Alex

  Domnule Tismaneanu,
  In rezumat, va intreb direct:
  1.
  In opinia dumneavoastra, ce se poate face - la nivelul opiniei publice - pentru ca Ion Iliescu sa fie judecat si sa nu mai primeasca NUP?
  2.
  In opinia dumneavoastra, ce se poate face - la nivel juridic - pentru ca Ion Iliescu sa fie judecat si sa nu mai primeasca NUP?

  • Vladimir Tismaneanu

   Institutiile de cercetare, in primul rand IICCMER, si cele juridice, in primul rand Parchetul General, trebuie sa colaboreze in vederea intocmirii unor dosare de urmarire penala fara cusur, bine documentate, cu probe irefutabile. Ion Iliescu are avocati abili, stie ca este in joc nu doar destinul sau in urmatoarele saptamani sau luni, ci si imaginea cu care va intra in istoria Romaniei. Un Iliescu adus in fata instantei va semana cu un Augusto Pinochet, ori cu un Maurice Papon, iar nu cu un Mihail Gorbaciov, care orice am crede despre el, nu a recurs la masacre in masa si la procedee precom cele discutate aici.

 • Întrebarea nr. 8 Mihai Tociu

  1.Inca mai exista dubii cu privire la cine a organizat prima mineriada? Raspunsul este simplu: cel care a fost beneficiarul ei! Deci, cine este acesta/acestia?
  2.Pardon. Trebuia sa incep cu intrebarea: care au fost consecintele principale ale mineriadei?
  Cat de important poate fi considerat incendiul de la arhiva MAI?
  Exodul de dupa mineriada a fost o consecinta dorita de organizatori, sau doar un efect colateral? Cateva consideratii pe aceasta tema: cati au plecat, legitimitatea motivelor etc.
  Se poate considera ca premisele pentru chemarea minerilor au fost create cu intentie? Daca da, de cine, cand si cum s-a desfasurat acest proces?
  Cum se justifica acum continuarea protestelor in fata Teatrului National, cine erau respectivii protestatari, pe cine reprezentau acestia si care a fost rolul lor in declansarea mineriadei?
   Cine sunt cei care au participat la protestele de strada din zilele de 13 si 14, care au creat pretextul pentru chemarea minerilor? Daca acestea au fost indreptatite, ii putem considera revolutionari? De ce nu vin acum sa povesteasca ce au simtit si ce au facut in acele zile, cum fac revolutionarii din decembrie 89?.Care a fost finalitatea politica a miscarii din Piata Universitatii? Care a fost destinul politic al liderilor ei? Ce influenta a avut mineriada in evolutia politica a acestora?
  Multumesc.(editat de HotNews.ro)(editat de HotNews.ro)

  • Vladimir Tismaneanu

   Cea mai buna lucrare, pana la ora actuala, pe subiect a fost lansata la Bookfest acum cateva zile. Este vorba de cartea istoricului Mihnea Berindei, scrisa impreuna cu doua cercetatoare din Franta, despre Piata Universitatii si mineriada (aparuta la Humanitas). In ce ma priveste, concluziile mele sunt extrem de apropiate, adeseori identice cu cele ale autorilor. As spune ca actiunea de "asanare a strazii" decisa de guvernul Roman (exact acestea erau cuvintele din epoca ale lui Ion Iliescu) a fost conceputa ca o provocare. In dimineata zilei de 12 iunie, cred ca era in jur de 4.30, am iesit de la hotelul unde statea, actualul Radisson, impreuna cu cativa prieteni, sa vedem ce se mai intampla in zona Pietei. Fusesem acolo cu o seara inainte si totul parea pasnic. Am fost opriti de un pichet de civili in fata salii Dalles. Eram, asadar, impreuna cu Dan Petre (fiul d-nei Zoe Petre) si cu Tudor Jebeleanu. Ni s-a spus ca nu avem dreptul sa circulam mai departe. Pe biciclete sau alergand, veneau adolescenti, baietii strazii poate, care strigau "Ii omoara, ii omoara". Ni s-a spus, exact ca in timpurile comuniste, sa pasim in directia opusa, daca nu ni s-a urat cu binele. Ceea ce a urmat se stie: provocari dupa provocari, autobuze incendiate in urma unor ordine venite de la varful piramidei MAI-iste, atacuri simulate impotriva cladirii televiziunii, declaratia lui Razvan Theodorescu ca in Romania are loc o rebeliune de tip legionar. Vreau sa accentuez ca lexicul urii fusese cultivat cu perversa virulenta in lunile anterioare, sistematic si perfid, in ziare precum Adevarul, Dimineata, Azi si in special la televiziunea ce-si spunea pe vremea aceea libera, unica din Romania. Trebuie amintit ca protestatarii ramasi in Piata dupa retragerea Ligii Studentilor si a altor organizatii de maxima vizibilitate aveau ca revendicare principala deschiderea unei televiziuni independente. Era exact ceea ce echipa Iliescu - Roman - Magureanu nu voiau sa accepte.

 • Întrebarea nr. 9 Dan

  Miron Cosma a afirmat public ca in dimineata de 14 iunie 1990 Virgil Magureanu, fost Director al SRI, la plimbat prin centrul Bucurestiului pentru a-i arata locurile unde sa atace minerii.
  Doua intrebari: 1) Poate comenta dl Tismaneanu, cat mai pe larg, despre implicarea lui Magureanu in genocidul din Piata Victoriei si din intregul Bucuresti?, si 2) Crede dl Tismaneanu ca Virgil Magureanu e vinovat de genocidul din 14-15 iunie 1990?

  • Vladimir Tismaneanu

   La sfarsitul anilor 70, lectorul de socialism stiintific de la Acamdemia "Stefan Gheorghiu", Virgil Magureanu, a publicat o carte la editura politica cu titlul "Puterea politica". Vorbea el acolo despre metodele de instaurare a unei dictaturi in cadrul regimurilor de tip fascist. Cine o va reciti, va vedea cum s-a format gandirea politica a domnului Magureanu, care au fost sursele de inspiratie pentru tehnicile manipulative si teroriste aplicate de puterea fesenista dupa 22 decembrie 1989. Minerii erau organizati asemenea fasciilor lui Mussolini, or, daca vreti, asemenea batalioanelor de asalat din Germania anilor 30. Sigur, asemenea oricarui cetatean, Virgil Magureanu beneficiaza de prezumtia de inocenta. Dar atunci cand cineva oculteaza adevarul, refuza sa ofere informatii verificabile despre evenimente ce s-au soldat cu zeci si chiar sute de morti (de la Revolutie si pana la mineriada), aceasta prezumtie trebuie cumva dublata de capacitatea analistului (politolog, istoric, jurnalist) de a decanta semnificatiile reale ale evenimentelor. De pe aceasta pozitie nu pot sa nu observ ca Virgil Magureanu a fost alaturi de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, N.S.Dumitru si alti corifei ai puterii feseniste, un personaj decisiv in declansarea mineriadei din iunie 1990 (probabil si a celei din septembrie 1991, care a dus la caderea guvernului Roman, stiuta fiind animozitatea dintre Magureanu si cel care se autoproclamase "lider national").

 • Întrebarea nr. 10 Dan

  Intrebari: exista asemanari si deosebiri intre greva minerilor din anul 1977 si mineriadele anului 1990?
  Daca da, le puteti enumera si descrie?

  • Vladimir Tismaneanu

   Recent, m-am vazut la Londra cu domnul Constantin Dobre, liderul miscarii greviste din Valea Jiului din august 1977, pot afirma ca acea miscare a avut un caracter pronuntat si ne-echivoc anticomunist. A fost urmata de represiuni cumplite, de cea mai formidabila desfasurare de forte securiste pe un perimetru relativ mare, cunoscuta in toata perioada regimului. Zeci de mii de securisti au fost trimisi in Valea Jiului, mii de mineri au fost stramutati. S-a produs practic o mutatie demografica. Minerii din 1990 nu erau aceiasi cu cei din 1977. Mineriada din 1990 nu era o miscare democratica antitotalitara, ci o forma de mobilizare de sus in jos, autoritara, menita sa sustina un regim bazat pe falsificarea istoriei, pe uzurparea idealurilor revolutiei din 1989, pe anti-intelectualism, anti-liberalism in sensul larg, anti-occidentalism si xenofobie. In cele trei zile de violenta din iunie 1990, peste 600 de rromi au fost molestati. Exista documentatie in acest sens. Lozinca vehiculata in zonele feseniste era ca rromii sunt agentii si profitorii capitalismului. Mineriada a fost, sa nu uitam, un pogrom anti-intelectual, anti-civic si anti-rrom.

 • Întrebarea nr. 11 silvestru

  Buna ziua si un calduros salut inainte de a va adresa intrebarile! 1.Cum vedeti Romania in spatiul/contextul european si crestin in prezent si viitor(mai ales ca-i singura tara latina de confesiune ortodoxa)? 2.Cat si cum vedeti influenta celor 50 de ani(poate si mai bine) de rsr-ism in Romania?

  • Vladimir Tismaneanu

   Multumesc pentru salutari. Sunt constient de anumite afinitati intre traditiile ortodoxe si autoritarism statal. Ceea ce nu inseamna ca nu exista si un clericalism catolic, ori diverste forme de fundamentalism neoprotestant. Eu cred ca in momentul de fata, mai cu seama in perimetrul PDL, se desfasoara o dezbatere extrem de utila legata de sansele democratiei crestine in Romania. Doctrina populara, imbratisata de PPE, este una de centru-dreapta, care apreciaza deopotriva inovatia si traditia, valorile modernitatii si pe acelea ale trecutului.

   Trecutul rsr-ist a lasat mosteniri cu care ne confruntam la fiecare pas, dar nu as subestima si unele tare ce vin din perioada pre-comunista. La urma urmelor, clientelismul, paternalismul, bizantinimsul, au fost deplanse de la Maiorescu, Eminescu si Caragiale incoace. Comunismul, insa, a cultivat o psihologie a dedublarii. Mitica putea fi cinic si bascalios, dar nu era fanatic. Or, mai exact spus, nu simula fanatismul. Recent publicatul roman postum al lui Dinu Pillat este, cum observa Cosmin Cioclos in Romania Literara, unul care vorbeste in egala masura despre sectarismul legionar si cel comunist. Tipul uman lasat in urma de comunism combina abulia morala cu disponibilitatea pentru complicitati cu fortele raului, cel mai adesea justificate in chip oportunist. Cand citim imprecatii pe tema presupusei dictaturi din Romania lui Traian Basescu, trebuie sa decriptam substratul esential mistificator al acestor alegatii. Cei care le fac stiu ca nu spun adevarul, dar, in traditie comunista, considera minciuna un mijloc legitim pentru a-si atinge scopul. Este doar un exemplu a ceea ce un sociolog rus numeste comportamentul lui homo prevaricatus. La nivel economic, a disparut constiinta riscului, se asteapta totul de la statul-dadaca, lipseste ceea ce se numeste exercitiul responsabilizarii.

 • Întrebarea nr. 12 George

  Denumirea generica de "mineriada" nu acopera in intregime, sub aspect istoric cel putin, evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cred ca exprima o viziune unilaterala (si tendentioasa, poate, sub raport politic), deoarece din ea lipseste exact evenimentul cauzator. Acest lucru este foarte important (si ar trebui clarificat), cu atat mai mult cu cat In urma cu mai putin de o luna de la producerea lor (in mai 1990), avusesera loc alegerile, castigate in mod zdrobitor de fortele politice de stanga. Din acest ultim punct de vedere, credeti ca prin violentele indreptate impotriva noii puteri democratice (pentru care exista un suport popular covarsitor) s-a incercat o lovitura de stat de catre fortele politice extremiste de dreapta ? Multumesc !

  • Vladimir Tismaneanu

   Nu putem desparti momentul alegerilor din mai 1990 de evenimentele anterioare si, in primul rand, de decizia FSN de a se transforma in partid politic, in pofida angajamentelor initiale. Clivajul din viata politica romaneasca post-decembrista s-a nascut exact din acest motiv. Gruparea Iliescu-Roman-Magureanu-Voican Voiculescu, inspirata de tezele anti-pluraliste ale lui Silviu Brucan, a transformat aparatul statal, pe care pusese imana in decembrie 89, in esafodajul logistic al avansulului sau electoral. Toti adversarii erau, de fapt, redusi la conditia de pigmei in comparatie cu Partidul Mare. Regimul partidului unic era inlocuit cu hegemonia FSN. In acele conditii s-au format tot felul de liliputane partide satelit. Cititi lista denumirilor acelor partide, ori numele liderilor lor si cred ca veti fi de acord cu mine. Singurele partide care puteau tine piept dominatiei feseniste erau PNTCD, PNL si Partidul Social Democrat, condus de Sergiu Cunescu, deci partidele istorice. Era un fenomen care distingea Romania de celelalte tari post-comuniste. Resurectia societatii civile, anesteziata in anii dictaturii, i-a panicat pe noii nomenclaturisti. S-au scris si s-au spus cele mai mari enormitati despre Corneliu Coposu, Ion Ratiu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler (al carui nume era constant transcris in publicatiile feseniste drept Paller, evidenta insinuare xenofoba). Victoria FSN in mai 1990 a fost pregatita de o campanie mediatica formidabila, prin bruierea mesajelor opozitiei, prin denigrarea intelectualilor critici, prin calomnierea nerusinata a liderilor democratici. Cand ma gandesc la ce se intampla acum, imi amintesc de proverbul francez, "Plus ca change, plus ca reste la meme chose..."

 • Întrebarea nr. 13 Lucifer

  Dupa 20 de ani de la mineriade, dl. Iliescu afirma urmatoarele: Minerii meritau multumiri! Cum este posibil asa ceva? Cat de inuman trebuie sa fii ca sa dai dovada de atata cinism? Cand vor fi judecati si pedepsiti responsabilii (nu Cosma) de aceste evenimente?

  • Vladimir Tismaneanu

   Domnul Iliescu este totdeauna nervos in lunile decembrie si iunie. Pe scurt, minerii meritau multumiri din partea nomenclaturii, ceea ce domnia sa a facut. Tot asa cum securistii meritau multumiri din partea lui Ceausescu si a lui Iulian Vlad. Ion Iliescu a supravietuit, in functii de varf, vreme de decenii intr-un regim stalinist tocmai pentru ca a stiut sa traiasca in minciuna. La ora actuala nu face decat sa ramana fidel optiunii sale existentiale de o viata.

 • Întrebarea nr. 14 alin

  Marian Munteanu a fost lider necontestat al studentilor. Apoi insa a evoluat in directia unui discurs politic superficial, cu tenta national-securista si de inspiratie interbelica (Miscarea pentru Romania). Nimeni nu ii contesta valoarea si rolul in 1990, dar nimeni nu poate ignora relatia lui privilegiata cu Virgil Magureanu (pe care il cunoasteti foarte bine) si afacerile sale suspecte (firma Valahia, etc). Cum comentati reconcilierea Pietei Universitatii cu Serviciile secrete pe axa Munteanu-Magureanu?

  • Vladimir Tismaneanu

   Intr-un interviu publicat anul trecut in ziarul Adevarul, Marian Munteanu explica el insusi cum s-au nascut discutiile privind relatia cu Virgil Magureanu, un pic mai complicata decat apare in relatarile de presa. Astept sa citesc eu insumi reflectiile lui Marian acum, la doua decenii dupa un eveniment crucial din istoria Romaniei.

4387 vizualizari

 • forte speciale (Duminică, 13 iunie 2010, 15:01)

  alex [anonim]

  Care a fost gradul de implicare al armatei si fortelor speciale in mineriade? Eu imi amintesc inca- atunci cand am fost la recrutarea pentru armata (nu la multa vreme dupa iunie 1990) cum subofiterii isi aratau unul altuia haine ponosite de miner si ziceau ca "sunt ramase de cand am fost la mineriade".

  Cam cati militari si trupe speciale au fost infiltrati in randul minerilor?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 9:58)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Dupa stiinta mea, au fost implicate fortele ministerului de interne si ale SRI. In momentul mineriadei, generalul Stanculescu se afla in vizita in RDG. Problema este ca Ion Iliescu si ai sai au decis sa recurga la forte extra-legale, lucru recunoscut dealtfel de Ion Iliescu in cartea de dialoguri cu mine "Marele soc". L-am intrebat atunci pe Iliescu de ce nu a apelat la forte legale, raspunsul a fost ca erau slabe. Intrebarea normala ar fi cum putea sti ca sunt slabe daca nu le-a verificat capacitatea de actiune. In mai 1968, generalul De Gaulle a apelat la politie si a mobilizat armata, inclusiv trupele franceze din RFG, dar nu a incalcat Constitutia tarii.
 • implicari (Duminică, 13 iunie 2010, 19:05)

  Jean Valjean [anonim]

  1. Exista dovezi de implicare externa, ma refer in atacurile impotriva televiziunii si politiei ?
  2. Exista dovezi de implicarea serviciilor in venirea si instigarea minerilor ? (agenti imbracati in mineri)
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:02)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Jean Valjean

   1. Mineriada a fost o strategie a fortelor neocomuniste interne. La vremea respectiva M.Gorbaciov avea destule pe cap, situatia din Romania nu era in nici un caz o prioritate pentru el.

   2. Fara indoiala, SRI, probabil serviciile de informatii ale Armatei, UM0215 a MInisterului de Interne plus ceea ce eu numesc "servicii razlete" au fost direct implicate. De la Virgil Magureanu la Gelu Voican, de la vicepremierul Cazimir Ionescu la consilierii lui Ion Iliescu (V.Secares, I.Boda, V.Pasti, I.M.Pascu, I.Talpes etc), au fost cu totii angrenati in ceea ce se poate numi "Statul Major al Mineriadei". Insist, operatiunea a fost atent planificata, coordonata de la cel mai inalt nivel. S-a creat in chip deliberat impresia de anarhie, dar era in fond vorba de o anarhie artificiala, constituita si intretinuta de la cel mai inalt nivel. Scopul era intimidarea, neutralizarea si pe lunga durata anihilarea pluralismului democratic din Romania.
 • Intrebare (sper necenzurata) (Duminică, 13 iunie 2010, 20:58)

  Alin M. [anonim]

  In calitate de participant, din PRIMA si pana in ultima zi a Golaniadei, va intreb: CATE zile ati fost prezent in Piata Universitatii? Trebuie sa va aduceti aminte.
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:08)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alin M.

   Locuiesc in Statele Unite din 1982. Am transmis la Europa Libera incepand din acel an. Am revenit in tara pentru doua saptamani in februarie - martie 1990, impreuna cu dizidentul Dorin Tudoran. Am revenit la Bucuresti pe data de 9 iunie, aveam un mesaj pentru familia sa din partea lui Ioan Petru Culianu. Primul drum pe care l-am facut, impreuna cu fostul dizident Dan Petrescu, cumnatul lui Culianu, a fost in P-ta Universitatii. Intre 12 si 15 iunie m-am aflat permanent pe strazile Bucurestiului. Am fost in cladirea GDS, mai exact in curte, cand s-au apropiat minerii condusi de securisti. Daca nu am fost maltratati, ii datoram acest lucru lui Gabriel Andreescu, care a iesit pe strada si le-a vorbit minerilor atent "indrumati" despre trecutul sau de lupta anticomunista. Am vazut cu ochii mei studenti cu crestetele sfaramate de rangi, am scris despre aceste lucruri in presa internationala. L-am vizitat pe data de 14 iunie pe Marian Munteanu la spitatul de urgenta. Am fost somat sa parasesc incaperea in care zacea liderul Ligii Studentilor, alaturi de fratele sau Bogdan, batut bestial de proletarii IMGB-isti. Am fost somat sa parasesc spitalul de catre un "emisar" al vicepremierului fesenist din epoca, Cazimir Ionescu, actual membru al Colegiului CNSAS.
 • mineriade (Duminică, 13 iunie 2010, 21:01)

  Randy [anonim]

  1 - Presa a vorbit in nenumarte randuri despre imlicarea lui Ion Iliescu in mineriadele, imaginele cand le multumea fiind mai mult decat elocvente in acest sens. Tinand cont ca securitatea statului a fost pusa in pericol, intr-o tara normala ar fi trebuit ca vinovatii sa infunde de mult puscaria. Cosma a fost doar un pion eliberat in cele din urma de cel care l-a coordonat.Au mujrit oameni, atat la revolutie cat si ;a meneriade, ne-au adus dus in urma cu 20 de ani, de ce nici pana acum nimeni nu plateste?In tara ast nu este democratie, ci doar un umil simulacru facut de aceiasi oameni care au condus-o si o cunduc fara scrupule
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:12)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Randy

   Institutul de Investigatii a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (care se va numi in curand Institutul Monica Lovinescu) are ca o prioritate analiza mineriadelor. Chiar astazi, Evenimentul Zilei a publicat un supliment de 16 pagini, iar pe site-ul www.crimelecomunismului.ro exista un portal masiv si foarte bine documentat pe acest subiect. Colaboram cu Doru Maries si Asociatia 21 Decembrie in directia constituirii unor dosare persuasive care sa duca la deschiderea unor actiuni judiciare cu efecte palpabile. Noi nu credem in prescriptibilitatea crimelor impotriva umanitatii, iar ceea ce s-a petrecut pe strazile Bucurestiului in acele zile tine de acest registru criminal. S-a prelungit prin decizia factorilor supremi ai puterii un regim ilegitim si criminal.
 • Iliescu (Duminică, 13 iunie 2010, 21:22)

  cristi [anonim]

  O intrebare foarte simpla: cand va fi Ion Iliescu judecat pentru mineriade?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:12)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   Vedeti raspunsul de mai sus.
 • Este de vina Iliescu pentru acel eveniment? (Duminică, 13 iunie 2010, 23:23)

  Liliana [anonim]

  Raspundeti Va rog cu DA sau NU.
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:12)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liliana

   Da.
 • In rezumat, va intreb direct (Duminică, 13 iunie 2010, 23:24)

  Alex [anonim]

  Domnule Tismaneanu,
  In rezumat, va intreb direct:
  1.
  In opinia dumneavoastra, ce se poate face - la nivelul opiniei publice - pentru ca Ion Iliescu sa fie judecat si sa nu mai primeasca NUP?
  2.
  In opinia dumneavoastra, ce se poate face - la nivel juridic - pentru ca Ion Iliescu sa fie judecat si sa nu mai primeasca NUP?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:15)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Institutiile de cercetare, in primul rand IICCMER, si cele juridice, in primul rand Parchetul General, trebuie sa colaboreze in vederea intocmirii unor dosare de urmarire penala fara cusur, bine documentate, cu probe irefutabile. Ion Iliescu are avocati abili, stie ca este in joc nu doar destinul sau in urmatoarele saptamani sau luni, ci si imaginea cu care va intra in istoria Romaniei. Un Iliescu adus in fata instantei va semana cu un Augusto Pinochet, ori cu un Maurice Papon, iar nu cu un Mihail Gorbaciov, care orice am crede despre el, nu a recurs la masacre in masa si la procedee precom cele discutate aici.
 • Niste intrebari putin altfel (Luni, 14 iunie 2010, 0:11)

  Mihai Tociu [anonim]

  1.Inca mai exista dubii cu privire la cine a organizat prima mineriada? Raspunsul este simplu: cel care a fost beneficiarul ei! Deci, cine este acesta/acestia?
  2.Pardon. Trebuia sa incep cu intrebarea: care au fost consecintele principale ale mineriadei?
  Cat de important poate fi considerat incendiul de la arhiva MAI?
  Exodul de dupa mineriada a fost o consecinta dorita de organizatori, sau doar un efect colateral? Cateva consideratii pe aceasta tema: cati au plecat, legitimitatea motivelor etc.
  Se poate considera ca premisele pentru chemarea minerilor au fost create cu intentie? Daca da, de cine, cand si cum s-a desfasurat acest proces?
  Cum se justifica acum continuarea protestelor in fata Teatrului National, cine erau respectivii protestatari, pe cine reprezentau acestia si care a fost rolul lor in declansarea mineriadei?
   Cine sunt cei care au participat la protestele de strada din zilele de 13 si 14, care au creat pretextul pentru chemarea minerilor? Daca acestea au fost indreptatite, ii putem considera revolutionari? De ce nu vin acum sa povesteasca ce au simtit si ce au facut in acele zile, cum fac revolutionarii din decembrie 89?.Care a fost finalitatea politica a miscarii din Piata Universitatii? Care a fost destinul politic al liderilor ei? Ce influenta a avut mineriada in evolutia politica a acestora?
  Multumesc.(editat de HotNews.ro)(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:25)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Tociu

   Cea mai buna lucrare, pana la ora actuala, pe subiect a fost lansata la Bookfest acum cateva zile. Este vorba de cartea istoricului Mihnea Berindei, scrisa impreuna cu doua cercetatoare din Franta, despre Piata Universitatii si mineriada (aparuta la Humanitas). In ce ma priveste, concluziile mele sunt extrem de apropiate, adeseori identice cu cele ale autorilor. As spune ca actiunea de "asanare a strazii" decisa de guvernul Roman (exact acestea erau cuvintele din epoca ale lui Ion Iliescu) a fost conceputa ca o provocare. In dimineata zilei de 12 iunie, cred ca era in jur de 4.30, am iesit de la hotelul unde statea, actualul Radisson, impreuna cu cativa prieteni, sa vedem ce se mai intampla in zona Pietei. Fusesem acolo cu o seara inainte si totul parea pasnic. Am fost opriti de un pichet de civili in fata salii Dalles. Eram, asadar, impreuna cu Dan Petre (fiul d-nei Zoe Petre) si cu Tudor Jebeleanu. Ni s-a spus ca nu avem dreptul sa circulam mai departe. Pe biciclete sau alergand, veneau adolescenti, baietii strazii poate, care strigau "Ii omoara, ii omoara". Ni s-a spus, exact ca in timpurile comuniste, sa pasim in directia opusa, daca nu ni s-a urat cu binele. Ceea ce a urmat se stie: provocari dupa provocari, autobuze incendiate in urma unor ordine venite de la varful piramidei MAI-iste, atacuri simulate impotriva cladirii televiziunii, declaratia lui Razvan Theodorescu ca in Romania are loc o rebeliune de tip legionar. Vreau sa accentuez ca lexicul urii fusese cultivat cu perversa virulenta in lunile anterioare, sistematic si perfid, in ziare precum Adevarul, Dimineata, Azi si in special la televiziunea ce-si spunea pe vremea aceea libera, unica din Romania. Trebuie amintit ca protestatarii ramasi in Piata dupa retragerea Ligii Studentilor si a altor organizatii de maxima vizibilitate aveau ca revendicare principala deschiderea unei televiziuni independente. Era exact ceea ce echipa Iliescu - Roman - Magureanu nu voiau sa accepte.
 • Virgil Magureanu (Luni, 14 iunie 2010, 1:57)

  Dan [anonim]

  Miron Cosma a afirmat public ca in dimineata de 14 iunie 1990 Virgil Magureanu, fost Director al SRI, la plimbat prin centrul Bucurestiului pentru a-i arata locurile unde sa atace minerii.
  Doua intrebari: 1) Poate comenta dl Tismaneanu, cat mai pe larg, despre implicarea lui Magureanu in genocidul din Piata Victoriei si din intregul Bucuresti?, si 2) Crede dl Tismaneanu ca Virgil Magureanu e vinovat de genocidul din 14-15 iunie 1990?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:32)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   La sfarsitul anilor 70, lectorul de socialism stiintific de la Acamdemia "Stefan Gheorghiu", Virgil Magureanu, a publicat o carte la editura politica cu titlul "Puterea politica". Vorbea el acolo despre metodele de instaurare a unei dictaturi in cadrul regimurilor de tip fascist. Cine o va reciti, va vedea cum s-a format gandirea politica a domnului Magureanu, care au fost sursele de inspiratie pentru tehnicile manipulative si teroriste aplicate de puterea fesenista dupa 22 decembrie 1989. Minerii erau organizati asemenea fasciilor lui Mussolini, or, daca vreti, asemenea batalioanelor de asalat din Germania anilor 30. Sigur, asemenea oricarui cetatean, Virgil Magureanu beneficiaza de prezumtia de inocenta. Dar atunci cand cineva oculteaza adevarul, refuza sa ofere informatii verificabile despre evenimente ce s-au soldat cu zeci si chiar sute de morti (de la Revolutie si pana la mineriada), aceasta prezumtie trebuie cumva dublata de capacitatea analistului (politolog, istoric, jurnalist) de a decanta semnificatiile reale ale evenimentelor. De pe aceasta pozitie nu pot sa nu observ ca Virgil Magureanu a fost alaturi de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, N.S.Dumitru si alti corifei ai puterii feseniste, un personaj decisiv in declansarea mineriadei din iunie 1990 (probabil si a celei din septembrie 1991, care a dus la caderea guvernului Roman, stiuta fiind animozitatea dintre Magureanu si cel care se autoproclamase "lider national").
 • mineriade (Luni, 14 iunie 2010, 2:38)

  Dan [anonim]

  Intrebari: exista asemanari si deosebiri intre greva minerilor din anul 1977 si mineriadele anului 1990?
  Daca da, le puteti enumera si descrie?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:37)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Recent, m-am vazut la Londra cu domnul Constantin Dobre, liderul miscarii greviste din Valea Jiului din august 1977, pot afirma ca acea miscare a avut un caracter pronuntat si ne-echivoc anticomunist. A fost urmata de represiuni cumplite, de cea mai formidabila desfasurare de forte securiste pe un perimetru relativ mare, cunoscuta in toata perioada regimului. Zeci de mii de securisti au fost trimisi in Valea Jiului, mii de mineri au fost stramutati. S-a produs practic o mutatie demografica. Minerii din 1990 nu erau aceiasi cu cei din 1977. Mineriada din 1990 nu era o miscare democratica antitotalitara, ci o forma de mobilizare de sus in jos, autoritara, menita sa sustina un regim bazat pe falsificarea istoriei, pe uzurparea idealurilor revolutiei din 1989, pe anti-intelectualism, anti-liberalism in sensul larg, anti-occidentalism si xenofobie. In cele trei zile de violenta din iunie 1990, peste 600 de rromi au fost molestati. Exista documentatie in acest sens. Lozinca vehiculata in zonele feseniste era ca rromii sunt agentii si profitorii capitalismului. Mineriada a fost, sa nu uitam, un pogrom anti-intelectual, anti-civic si anti-rrom.
 • Romanii,ideologiile si balcanii... (Luni, 14 iunie 2010, 4:13)

  silvestru [anonim]

  Buna ziua si un calduros salut inainte de a va adresa intrebarile! 1.Cum vedeti Romania in spatiul/contextul european si crestin in prezent si viitor(mai ales ca-i singura tara latina de confesiune ortodoxa)? 2.Cat si cum vedeti influenta celor 50 de ani(poate si mai bine) de rsr-ism in Romania?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:48)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui silvestru

   Multumesc pentru salutari. Sunt constient de anumite afinitati intre traditiile ortodoxe si autoritarism statal. Ceea ce nu inseamna ca nu exista si un clericalism catolic, ori diverste forme de fundamentalism neoprotestant. Eu cred ca in momentul de fata, mai cu seama in perimetrul PDL, se desfasoara o dezbatere extrem de utila legata de sansele democratiei crestine in Romania. Doctrina populara, imbratisata de PPE, este una de centru-dreapta, care apreciaza deopotriva inovatia si traditia, valorile modernitatii si pe acelea ale trecutului.

   Trecutul rsr-ist a lasat mosteniri cu care ne confruntam la fiecare pas, dar nu as subestima si unele tare ce vin din perioada pre-comunista. La urma urmelor, clientelismul, paternalismul, bizantinimsul, au fost deplanse de la Maiorescu, Eminescu si Caragiale incoace. Comunismul, insa, a cultivat o psihologie a dedublarii. Mitica putea fi cinic si bascalios, dar nu era fanatic. Or, mai exact spus, nu simula fanatismul. Recent publicatul roman postum al lui Dinu Pillat este, cum observa Cosmin Cioclos in Romania Literara, unul care vorbeste in egala masura despre sectarismul legionar si cel comunist. Tipul uman lasat in urma de comunism combina abulia morala cu disponibilitatea pentru complicitati cu fortele raului, cel mai adesea justificate in chip oportunist. Cand citim imprecatii pe tema presupusei dictaturi din Romania lui Traian Basescu, trebuie sa decriptam substratul esential mistificator al acestor alegatii. Cei care le fac stiu ca nu spun adevarul, dar, in traditie comunista, considera minciuna un mijloc legitim pentru a-si atinge scopul. Este doar un exemplu a ceea ce un sociolog rus numeste comportamentul lui homo prevaricatus. La nivel economic, a disparut constiinta riscului, se asteapta totul de la statul-dadaca, lipseste ceea ce se numeste exercitiul responsabilizarii.
 • O abordare lacunara (Luni, 14 iunie 2010, 8:41)

  George [anonim]

  Denumirea generica de "mineriada" nu acopera in intregime, sub aspect istoric cel putin, evenimentele din 13-15 iunie 1990. Cred ca exprima o viziune unilaterala (si tendentioasa, poate, sub raport politic), deoarece din ea lipseste exact evenimentul cauzator. Acest lucru este foarte important (si ar trebui clarificat), cu atat mai mult cu cat In urma cu mai putin de o luna de la producerea lor (in mai 1990), avusesera loc alegerile, castigate in mod zdrobitor de fortele politice de stanga. Din acest ultim punct de vedere, credeti ca prin violentele indreptate impotriva noii puteri democratice (pentru care exista un suport popular covarsitor) s-a incercat o lovitura de stat de catre fortele politice extremiste de dreapta ? Multumesc !
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:56)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui George

   Nu putem desparti momentul alegerilor din mai 1990 de evenimentele anterioare si, in primul rand, de decizia FSN de a se transforma in partid politic, in pofida angajamentelor initiale. Clivajul din viata politica romaneasca post-decembrista s-a nascut exact din acest motiv. Gruparea Iliescu-Roman-Magureanu-Voican Voiculescu, inspirata de tezele anti-pluraliste ale lui Silviu Brucan, a transformat aparatul statal, pe care pusese imana in decembrie 89, in esafodajul logistic al avansulului sau electoral. Toti adversarii erau, de fapt, redusi la conditia de pigmei in comparatie cu Partidul Mare. Regimul partidului unic era inlocuit cu hegemonia FSN. In acele conditii s-au format tot felul de liliputane partide satelit. Cititi lista denumirilor acelor partide, ori numele liderilor lor si cred ca veti fi de acord cu mine. Singurele partide care puteau tine piept dominatiei feseniste erau PNTCD, PNL si Partidul Social Democrat, condus de Sergiu Cunescu, deci partidele istorice. Era un fenomen care distingea Romania de celelalte tari post-comuniste. Resurectia societatii civile, anesteziata in anii dictaturii, i-a panicat pe noii nomenclaturisti. S-au scris si s-au spus cele mai mari enormitati despre Corneliu Coposu, Ion Ratiu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Octavian Paler (al carui nume era constant transcris in publicatiile feseniste drept Paller, evidenta insinuare xenofoba). Victoria FSN in mai 1990 a fost pregatita de o campanie mediatica formidabila, prin bruierea mesajelor opozitiei, prin denigrarea intelectualilor critici, prin calomnierea nerusinata a liderilor democratici. Cand ma gandesc la ce se intampla acum, imi amintesc de proverbul francez, "Plus ca change, plus ca reste la meme chose..."
 • ce e de facut ? (Luni, 14 iunie 2010, 8:42)

  valentin [anonim]

  Ce credeti ca ar trebui schimbat in legislatie si in institutii, pentru ca adevarurile fundamentale ale anilor 90 sa fie aflate, iar vinovatii, daca exista, sa fie aflati si pedepsiti...cel putin moral ?
 • Istorie (Luni, 14 iunie 2010, 9:03)

  Mihai [anonim]

  Buna dimineata D-le Tismaneanu,

  Ne puteti spune pe scurt, cum ati trait mineriada din acele zile de iunie si daca ati observat ceva neobisnuit pe durata acesteia.
 • Intrebare (Luni, 14 iunie 2010, 9:24)

  Lucifer [anonim]

  Dupa 20 de ani de la mineriade, dl. Iliescu afirma urmatoarele: Minerii meritau multumiri! Cum este posibil asa ceva? Cat de inuman trebuie sa fii ca sa dai dovada de atata cinism? Cand vor fi judecati si pedepsiti responsabilii (nu Cosma) de aceste evenimente?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 10:59)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucifer

   Domnul Iliescu este totdeauna nervos in lunile decembrie si iunie. Pe scurt, minerii meritau multumiri din partea nomenclaturii, ceea ce domnia sa a facut. Tot asa cum securistii meritau multumiri din partea lui Ceausescu si a lui Iulian Vlad. Ion Iliescu a supravietuit, in functii de varf, vreme de decenii intr-un regim stalinist tocmai pentru ca a stiut sa traiasca in minciuna. La ora actuala nu face decat sa ramana fidel optiunii sale existentiale de o viata.
 • cum comentati traseul profesional al lui mmunteanu (Luni, 14 iunie 2010, 10:15)

  alin [anonim]

  Marian Munteanu a fost lider necontestat al studentilor. Apoi insa a evoluat in directia unui discurs politic superficial, cu tenta national-securista si de inspiratie interbelica (Miscarea pentru Romania). Nimeni nu ii contesta valoarea si rolul in 1990, dar nimeni nu poate ignora relatia lui privilegiata cu Virgil Magureanu (pe care il cunoasteti foarte bine) si afacerile sale suspecte (firma Valahia, etc). Cum comentati reconcilierea Pietei Universitatii cu Serviciile secrete pe axa Munteanu-Magureanu?
  • raspuns (Luni, 14 iunie 2010, 11:01)

   Vladimir Tismaneanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alin

   Intr-un interviu publicat anul trecut in ziarul Adevarul, Marian Munteanu explica el insusi cum s-au nascut discutiile privind relatia cu Virgil Magureanu, un pic mai complicata decat apare in relatarile de presa. Astept sa citesc eu insumi reflectiile lui Marian acum, la doua decenii dupa un eveniment crucial din istoria Romaniei.
 • O scurta explicatie.. (Luni, 14 iunie 2010, 13:11)

  jay [anonim]

  D-le Tismanenanu,

  Explicati-mi si mie ratiunea protestului din PU de dupa 20 mai 1990 si motivatia pentru care mitingul respectiv nu a fost autorizat.

  Intr-o tara civilizata, cum ar fi SUA, ce s-ar fi intamplat cu organizatorii respectivei manifestatii?

  Multumesc, Jay
 • sa va ajute Dumnezeu,dle V.Tismaneanu... (Luni, 14 iunie 2010, 20:50)

  silvestru [anonim]

  Va multumesc ptr raspuns(mi-ati oblojit sufletul) si ptr tot ce faceti si ati facut,din postura si cu expertiza dumneavoastra.
 • Intrebari legitime (Luni, 14 iunie 2010, 21:12)

  Teleoca Ov. [anonim]

  Cam cat a castigat, financiar, acest Tismaneanu din zarva pe care o intretine de ani de zile cu tema de mai sus? E adevarat ca cam trage matza de coada pe ale taramuri americane (pe care le spurca in junetea lui comunist-revolutionara)? Cand ne prezinta o analiza "pertinenta" a crimelor capitalismului interbelic romanesc, cu accent pe 1907,1918,1929,1933? Pe cand o analiza groaznicei mosteniri capitaliste pornind de la sutele de mii de bordeie in care traiau taranii romani in anul 1945 (citici statisticile vremii)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by